Mucus cervical: ce trebuie sa stii despre el?

6. 3. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Mucusul cervical

 

Mucusul cervical, produs in mod natural de corpul uman, joaca un rol important pentru sanatatea reproductiva feminina. Mucusul secretat in zona cervixului joaca un rol important in aparitia sarcinii si in prevenirea infectiilor. In acest articol poti gasi informatii complete despre mucusul cervical, rolurile sale si variatiile fiziologice pe durata ciclului menstrual. 

Ce este mucusul cervical si care e rolul sau?

Mucusul cervical este un fluid alb-galbui secretat de glandele endocervicale amplasate in interiorul cervixului. Este produs constant de catre organism, dar cantitatea sa difera in functie de variatiile hormonale. Acest mucus ajuta la prevenirea unei eventuale infectii uterine determinata de microorganismele din vagin, creand astfel un mediu sigur inclusiv pentru o sarcina sanatoasa [1].

Un alt rol al mucusului cervical este de a facilita transportului spermei prin intermediul cervixului si al uterului, spre ovare. Acesta le permite spermatozoizilor sa traverseze colul uterin si sa patrunda in cavitatea uterina, ceea ce permite fertilizarea ovulelor. De aceea, mucusul cervical este considerat esential pentru o fertilitate optima [2].

Rolul mucusului cervical nu se limiteaza la fertilitate; acesta poate actiona si ca un barometru al schimbarilor hormonale. El se modifica de-a lungul fiecarui ciclu menstrual si poate furniza informatii despre cum functioneaza sistemul reproductiv feminin si despre starea generala a femeii. De exemplu, consistenta lipicioasa a mucusului cervical indica prezenta estrogenului in cantitate crescuta in organism [3].

Cauze pentru schimbarea aspectului mucusului cervical

Mucusul cervical poate prezenta diferite variatii in ceea ce priveste cantitatea si consistența, ce depind de un numar variabil de factori. Unul dintre acestia consta in schimbarile hormonale ce apar in timpul ciclului menstrual. Nivelurile de estrogen fluctuează, modificand si consistenta secretiei cervicale, care poate fi mai lichida sau mai vascoasa decat de obicei. De asemenea, anumite afecţiuni inflamatorii pelvine sau inflamatiile tesuturilor din jurul uterului pot afecta aspectul si consistenta mucusului.

Exista medicamente care pot afecta secretia cervicala, cele mai frecvent folosite fiind antidepresivele si contraceptivele orale. Alte tipuri de medicamente sunt cele recomandate femeilor cu probleme la nivel hormonal sau care au avut probleme de fertilitate sau sarcina, astfel incat sa poata controla ciclul menstrual și alte simptome. Aceste medicamente pot schimba consistenta si aspectul mucusului cervical prin schimbari hormonale si producerea unor cantitati mai mari de mucus cervical [4].

Unele infectii genitale, cum e gonoreea de pilda, pot modifica consistenta mucusului cervical și produc simptome precum miros neplacut, inflamatie și senzatie de arsura in timpul urinarii. Este important ca femeile sa discute cu medicul despre toate schimbarile pe care le observa in secretia lor cervicala, deoarece acestea pot indica prezenta unei afectiuni care trebuie tratata cat mai curand posibil [5].

Mucusul cervical si fertilitatea

Mucusul cervical joaca un rol important in fertilitatea femeii. Acest fluid are un rol insemnat in fertilizarea ovulului si poate ajuta la detectarea zilelor fertile ale ciclului menstrual.

Mecanismul prin care mucusul cervical contribuie la fertilitate consta in favorizarea motilitatii spermatozoizilor prin sustinerea lor pe parcursul deplasarii spre trompele uterine. Mucusul cervical creste viteza de deplasare a spermatozoizilor si faciliteaza fertilizarea. In plus, mucusul cervical poate ajuta la detectarea ovulatiei si a celor mai fertile zile ale ciclului: cu aproximativ 2-3 zile inainte de ovulatie, acesta devine mai abundent, mai deschis la culoare, fluid si alunecos. De asemenea, mucusul devine extrem de elastic in perioada fertila.

In mod normal, cantitatea de mucus cervical variaza in functie de fazele ciclului menstrual si este influentata de nivelurile hormonale - o crestere semnificativa a cantitatii de mucus inseamna ca ovulatia se apropie. O deficienta de mucus cervical poate fi cauzata de diverse probleme medicale, de pilda de disfunctia ovariana sau boala inflamatorie pelvina [6]. 

 

Mucusul cervical si fertilitatea

 

Mucusul cervical si sarcina

Mucusul cervical joaca un rol crucial in ovulatie si in implantarea ovulului fertilizat. Pe parcursul sarcinii, mucusul cervical are un rol esential in a mentine uterul inchis pentru ca sa poata proteja viitorul copil impotriva unei eventuale infectii. Pentru asta, organismul va produce cantitati mari de mucus cervical, iar consistenta acestuia va fi crescuta. Este mecanismul prin care se formeaza dopul gelatinos, care sigileaza cavitatea uterina in timpul celor 9 luni.

Pe masura ce se apropie data probabil a nasterii, corpul trece printr-o serie de modificari hormonale menite sa faciliteze procesul nasterii. Datorita lor, colul uterin incepe sa se scurteze si sa se intredeschida, aceste modificari determinand desprinderea unor fragmente din dopul gelatinos, fragmente care pot fi, uneori, observate de catre viitoarea mamica. 

E important sa stii ca dopul gelatinos se poate elimina si cu o saptamana inainte de debutul travaliului, asadar nu trebuie luat in considerare in timpul deciziei de a merge la spital [7].

Modificari patologice ale mucusului cervical

Modificari patologice ale mucusului cervical pot avea diverse cauze, cea mai frecventa dintre ele fiind reprezentata de prezenta unor bacterii sau a unor microorganisme patogene cum ar fi Chlamydia sau Gardnerella vaginalis, care determina inflamatie locala. 

O alta cauza posibila pentru modificari patologice ale mucusului cervical poate fi cancerul de col uterin. In acest caz, pot aparea sangerari neobisnuite si fara legatura cu ciclul menstrual. Cea mai buna metoda de preventie a cancerului de col uterin este efectuarea peridica a testului Babes - Papanicolau [3]. 

Mucusul cervical este un fluid secretat in mod obisnuit de catre organismul femeii. Aspectul acestuia variaza mult in functie de perioada ciclului menstrual. Rolul sau important in ceea ce priveste fertilitatea feminina recomanda evaluarea periodica a aspectului sau si tratarea eventualelor infectii aparute. 

Bibliografie

1. Abnormal Cervical Mucus - Gynecology and Obstetrics. Merck Manuals Professional Edition, www.merckmanuals.com/professional/gynecology-and-obstetrics/infertility/abnormal-cervical-mucus, accesat la 6.03.2023;

2. Cervical Mucus: Chart, Stages, Tracking & Fertility. Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/body/21957-cervical-mucus#:~:text=Cervical%20mucus%20plays%20a%20key, accesat la 6.03.2023;

3. Cervical Mucus: Stages, during Ovulation, Tracking, and More. Healthline, www.healthline.com/health/womens-health/cervical-mucus, accesat la 6.03.2023;

4. Lacroix, Guillaume, et al. The Cervicovaginal Mucus Barrier. International Journal of Molecular Sciences, vol. 21, no. 21, 4 Nov. 2020, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7663572/#:~:text=During%20pregnancy%2C%20a%20cervical%20mucus, https://doi.org/10.3390/ijms21218266, accesat la 6.03.2023;

5. Planned Parenthood. Plannedparenthood.org, 2019, www.plannedparenthood.org/learn/birth-control/fertility-awareness/whats-cervical-mucus-method-fams, accesat la 6.03.2023;

6. Reed, Beverly G, and Bruce R Carr. The Normal Menstrual Cycle and the Control of Ovulation. Nih.gov, MDText.com, Inc., 5 Aug. 2018, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279054/, accesat la 6.03.2023;

7. Sim, M, et al. Vaginal Discharge: Evaluation and Management in Primary Care. Singapore Medical Journal, June 2020, pp. 297301, https://doi.org/10.11622/smedj.2020088, accesat la 6.03.2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice