Ochelari de vedere copii: cum ii alegem pe cei potriviti?

23. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Ochelari de vedere copii

 

Ce facem cand copiii nostri au nevoie de corectarea acuitatii vizuale sau a pozitiei ochilor? Aceasta este o situatie dificila pentru multi parinti, deoarece alegerea unor ochelari de vedere pentru copii poate fi un proces confuz si frustrant. Cu timpul, vederea celor mici devine din ce in ce mai complexa si eficienta, iar cele mai multe modificari in sistemul vizual au loc in primii 5-6 ani de viata. Ochii invata sa vada la diferite distante, sa perceapa adancimea, sa urmareasca o tinta in miscare si sa focalizeze pe acelasi obiect. De aceea, dispozitivele medicale precum ochelarii de vedere trebuie sa sustina dezvoltarea corecta a vederii copiilor.

Semne ale tulburarilor de vedere la copii

Copiii pot avea nevoie de ochelari de vedere din mai multe motive. Daca suspectezi ca acestia sunt necesari (de exemplu, cand copilul strange din ochi sau clipeste des) se impune un consult oftalmologic pediatric. 

Alte semne generale ale tulburarilor de vedere la copii pot fi:

  • vedere incetosata, dubla, incrucisata;

  • focalizare dificila pe un obiect;

  • ochi rosii si umflati;

  • axe oculare deviate (strabism);

  • sensibilitate la lumina;

  • lacrimare excesiva;

  • scurgeri din ochi;

  • dificultati de citire;

  • copilul inclina capul sau se apropie de caiet/carte/ecran.

Pentru ca problemele de vedere pot fi uneori asimptomatice la copiii mici, Academia Americana de Oftalmologie recomanda efectuarea unui screening intre 1 si 3 ani, urmat de altul intre 3 si 5 ani, pentru verificarea vederii si alinierii ochilor. Imediat ce copilul poate citi panoul cu litere si cifre, se recomanda si testarea acuitatii vizuale. Screeningurile oftalmologice se pot face la medicul pediatru, iar in cazul diagnosticarii unor vicii de refractie sau a strabismului, acesta va recomanda un consult de specialitate.

Ce probleme corecteaza ochelarii de vedere pentru copii?

 

Identificare dioptrii

 

Copiii se pot confrunta cu urmatoarele tulburari de vedere:

» Vicii de refractie

  • Miopie: copilul nu vede bine la distanta; lentilele necesare vor avea dioptrii cu minus.

  • Hipermetropie: copilul nu vede clar de aproape. Hipermetropia la copii este o conditie fiziologica normala, atata vreme cat dioptriile au valori mici (cu plus). 

  • Astigmatism: suprafata ochiului nu este curbata regulat, ceea ce duce la vedere incetosata.

  • Anizometropie: copilul are nevoie de prescriptii diferite pentru fiecare ochi. O anizometropie severa poate duce la ambliopie (ochi lenes).

» Strabism
Axele ochilor nu sunt paralele, ceea ce da senzatia de ochi care fuge". 

Ambliopie

Vederea unui ochi nu se dezvolta normal, iar creierul ignora imaginea formata neclar. Drept urmare, copilului i se pare ca vede bine cu ambii ochi deschisi. 

Pentru ca sunt multe situatiile in care copiii nu anunta ca vad cu dificultate, iar in cazurile de strabism si ambliopie creierul lor ascunde anomalia de vedere a unui ochi, screeningul sau controlul oftalmologic efectuat de cel putin doua ori pana la varsta de 5 ani este crucial pentru a putea interveni la timp cu ochelari de vedere.

Care sunt cei mai buni ochelari de vedere pentru copii?

Prescriptia pentru ochelarii de vedere pentru copii trebuie sa tina cont si de alte conditii medicale ale acestora. De exemplu, copiii care prezinta fotofobia ca simptomatologie a albinismului, aniridiei congenitale sau abraziunilor corneene, vor primi prescriptie pentru ochelari de vedere fotocromatici, care la exterior se inchid pana la 80-90%, iar la interior pana la 20-30%. 

Este foarte important ca ochelarii de vedere pe care ii alegi sa placa si copilului. Chiar si la varste mici, acesta poate avea preferinte in ce priveste culoarea sau modelul ramelor, si va fi mai dispus sa ii poarte. Rezultatele unui studiu din 2019 realizat pe elevi între 11 si 15 ani arata o corelatie directa intre nevoia de corectare a vederii si disponibilitatea copiilor de a purta ochelari. (3)

Concret, copiii cu o acuitate vizuala necorectata (vederea fara ochelari sau lentile) de la mai putin de 6/9 pana la 6/12 au fost de 3 ori mai putin dispusi sa poarte ochelarii de vedere decat cei cu acuitatea vizuala necorectata mai mica de 6/18. La acest motiv se adauga si hartuirea din partea colegilor, asa ca parintii trebuie sa se asigure ca vor alege ochelari de vedere atractivi si confortabili pentru copii, pentru a creste probabilitatea de purtare a acestora. 

Cum alegi ramele?

  • Ramele ochelarilor (atat puntea nazala si bratele, cat si lentilele) trebuie sa aiba dimensiunile potrivite, in asa fel incat privirea sa treaca prin lentile in orice directie. 

  • Alege rame suficient de mari ca sa nu atinga pielea din jurul ochilor, ci sa-i inconjoare complet, fara sa stea" pe obraji. Daca exista puncte de sprijin, miscarea muschilor fetei poate impinge ochelarii in sus.

  • La ochelarii de vedere potriviti, saua nazala va sta confortabil pe puntea nasului, fara sa creeze puncte de presiune si fara sa alunece. Capetele bratelor vor depasi cu cel mult 2 mm osul mastoidian. 

  • Priviti de deasupra capului copilului, ochelarii de vedere adecvati sunt usor curbati de-a lungul fetei; nu perfect drepti, nici cu o curbura negativa. 

  • Poti verifica daca este nevoie de o ajustare a cadrului ochelarilor, facand testul in 4 puncte. Pe scurt, acestia trebuie sa atinga o suprafata plana in 4 puncte (doua apartinand lentilelor si doua varfurilor bratelor, respectiv punctului de curbura al bratelor) atunci cand ii asezi deschisi, in pozitie de vedere sau invers. 

  • Ramele trebuie sa fie adecvate grosimii lentilelor, dar nu atat de groase incat cel mic sa fie reticent in a purta ochelari.

  • Pentru o fixare mai buna, indeosebi in cazul copiilor activi sau de varste mici, poti opta pentru ochelari de vedere cu fir elastic la spate sau cu brate tip carlig.

  • Tine cont de faptul ca forma fetei copiilor este intr-o continua dezvoltare si felul in care se asaza ramele trebuie verificat, la anumite intervale, de specialist.

  • Materialul ramelor este foarte important. Pentru copii, cele mai potrivite rame sunt cele rezistente, din silicon sau cele din plastic. 

  • Ochelarii de vedere pentru copiii sub 7 ani trebuie sa fie cat mai flexibili, cu unghiul de deschidere a bratelor de 180 de grade. 

  • Ochelarii pentru copiii mici, sub 3 ani, nu trebuie sa contina balamale sau orice elemente decorative de dimensiuni reduse, din cauza riscului de inghitire.

Cum alegi lentilele?

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci atunci cand alegi lentile pentru ochelarii copilului este sa verifici specificatiile producatorului pentru a vedea daca acestea sunt conforme cu prescriptia medicala.

  • Centrul optic al lentilei ochelarilor trebuie sa fie situat la o distanta de maximum 2 mm de axa vizuala.

  • Lentilele potrivite ochelarilor de vedere pentru copii sunt cele din policarbonat sau Trivex. Sticla este exclusa, din cauza riscului de ranire.

  • Poti opta pentru aplicarea pe lentile a unor tratamente impotriva aburirii sau zgarieturilor. In ce priveste filtrul pentru lumina albastra emanata de ecrane, poate fi util sa stii ca nu este recomandat de Academia Americana de Oftalmologie pentru reducerea oboselii oculare. Cele mai bune remedii pentru acest simptom al utilizarii excesive a ecranelor raman evitarea lor cu 2-3 ore inainte de culcare, pauzele frecvente si limitarea timpului petrecut online.

Alegerea ochelarilor de vedere potriviti pentru copii este esentiala pentru asigurarea unei vederi clare si evitarea problemelor oculare viitoare. Materialele utilizate pentru rame si lentile trebuie sa fie de calitate superioara, rezistente la uzura si usor de curatat. De asemenea, dimensiunile ochelarilor trebuie sa fie adecvate pentru fata copilului, astfel incat sa asigure un confort maxim si sa evite aparitia durerii sau a iritatiei. 

Disclaimer:

Acest articol oferă informații generale despre modul de a alege ochelari de vedere pentru copii și nu trebuie considerat un substitut pentru sfaturile profesionale oferite de un medic specialist. 

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

(1) Hull, Jennifer. Glasses for Children - American Association for Pediatric Ophthalmology and Strabismus. Aapos.org, 30 Mar. 2020, aapos.org/glossary/glasses-for-children.

(2) Reena, Sharma & Jain, Vaibhav & Babber, Meenu & Tandon, Anupama. Spectacles in children- Dos and donts. Nigerian Journal of Ophthalmology. (2015). https://www.researchgate.net/publication/285635781_Spectacles_in_children-_Do%27s_and_don%27ts. 

(3) Morjaria, Priya, et al. Predictors of Spectacle Wear and Reasons for Nonwear in Students Randomized to Ready-Made or Custom-Made Spectacles. JAMA Ophthalmology, vol. 137, no. 4, 1 Apr. 2019, p. 408, https://doi.org/10.1001/jamaophthalmol.2018.6906. Accessed 11 May 2022.

(4) Vimont, Celia, and Rahul Khurana. Are Blue Light-Blocking Glasses Worth It? American Academy of Ophthalmology, 5 Mar. 2021. Accessed 5 Feb. 2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice