Palpitatii in stomac: cauze, simptome, tratament

13. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
Palpitatii in stomac

 

Senzatia de palpitatii in stomac poate fi putin infricosatoare pentru majoritatea persoanelor care o percep, la un moment dat, dar nu reprezinta un real motiv de ingrijorare decat rareori. In acest articol poti descoperi care sunt posibilele cauze care genereaza senzatia de palpitatii in stomac si care sunt alternativele de tratament disponibile pentru fiecare dintre ele. 

Cauzele palpitatiilor in stomac 

Exista mai multe situatii in care o persoana resimte o senzatie de palpitatii in zona stomacului, despre care vom discuta in continuare.

Palpitatiile cardiace, percepute la nivelul stomacului

Intre stomac si inima se afla doar diafragmul - un strat muscular, nu foarte gros, care separa cavitatea toracica de cea abdominala. Pozitia in care sta persoana respectiva poate determina usoara deplasare a organelor interne, astfel incat palpitatiile cardiace sa fie resimtite mai jos, in zona stomacului.

Palpitatiile cardiace sunt determinate fie de o tulburare a frecventei cardiace, fie de o tulburare a ritmului cardiac. In cazul in care resimti palpitatii, este foarte important sa beneficiezi de un consult complet din partea unui medic cardiolog, care poate evalua tipul de palpitatii si cauza lor si poate recomanda un tratament adecvat.

Chiar daca multe dintre palpitatiile cardiace sunt considerate inofensive, exista si unele tulburari de ritm periculoase, care necesita tratament medicamentos, chirurgical sau de urgenta [1]. 

Palpitatii provocate de balonare

O masa copioasa sau o balonare puternica pot determina deplasarea diafragmului catre cavitatea toracica si schimbarea pozitiei inimii. In acest caz, cordul poate reactiona prin aparitia palpitatiilor.

In mod normal, palpitatiile produse de balonare sau de un stomac prea plin ar trebui sa dispara dupa efectuarea digestiei sau ar trebui sa se reduca atunci cand persoana sta in pozitie verticala, astfel incat forta gravitationala sa impiedice masa digestiva sa mai puna presiune pe diafragm [2].

Palpitatii provocate de hernia hiatala

Hernia hiatala se produce atunci cand o portiune din stomac urca in cavitatea toracica. Hernia hiatala afecteaza, preponderent, persoanele cu varsta mai mare de 50 de ani si este asimptomatica la peste 90% dintre pacienti.

In cazul in care apar simptome, acestea sunt reprezentate de senzatia de arsura gastrica, balonare, reflux gastroesofagian. Hernia hiatala se poate accentua in anumite pozitii care cresc presiunea in cavitatea abdominala si se poate reduce atunci cand aceasta presiune scade. 

Ca si in cazul balonarii, hernia hiatala poate modifica, subtil, pozitia cordului, determinand aparitia palpitatiilor [3]. 

Palpitatii provocate de inervarea nervului vag 

Nervul vag reprezinta principala inervatie atat a stomacului, cat si a inimii. Stimularea exagerata a nervului vag, ca urmare a unui stomac prea plin sau a unei anumite pozitii a corpului, poate determina aparitia palpitatiilor.

O masa bogata inainte de culcare si repaosul pe partea dreapta pot determina o suprastimulare a nervului vag [2]. 

Palpitatii provocate de medicatia antiacida

Una dintre cele mai populare categorii de medicamente antiacide, recomandate pentru tratarea hiperaciditatii gastrice, sunt inhibitorii pompei de protoni. Atunci cand sunt utilizate pe termen lung, ele pot determina o carenta de fier, magneziu si vitamina B12 ca urmare a unei absorbtii reduse a acestor nutrienti. 

Carența de magneziu este una dintre cele mai frecvente si mai cunoscute cauze ale tulburarilor de ritm cardiac - cu alte cuvinte, ale palpitatiilor [1]. 

Palpitatii provocate de refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian se produce atunci cand acidul gastric se intoarce in zona esofagului, iritand mucoasa esofagiana pana la aparitia de ulcere. Aceasta inflamatie localizata in imediata proximitate a inimii poate determina palpitatii.

In aceasta situatie, este importanta tratarea refluxului gastroesofagian prin masuri legate de stilul de viata si obiceiurile alimentare si cu ajutorul medicatiei antiacide [3].

 

Gravida

 

Perceperea pulsului in abdomen

Cu siguranta ai perceput propiul puls in zona carotidei sau la incheietura mainii, dar poate fi putin neobisnuit sa il simti - sau chiar sa il vezi - la nivelul abdomenului. Cel mai adesea, responsabila pentru aceasta situatie este aorta, cea mai mare artera din corpul uman.

Exista mai multe cauze care fac ca pulsatiile aortei abdominale sa devina perceptibile, printre care se numara:

  • sarcina: in timpul sarcinii, cantitatea de sange circulant este mult crescuta, ceea ce face ca fiecare contractie cardiaca sa impinga, prin vase, un volum mai mare de sange. De aici, perceperea pulsatiilor aortei;
  • alimentatia: dupa masa, corpul dirijeaza o cantitate mai mare de sange in zona tubului digestiv, in vederea absorbtiei nutrientilor si a energiei. Aceasta dirijare a sangelui se realizeaza prin lumenul aortei abdominale, prin urmare este normal sa ii percepi pulsatiile;
  • pozitia orizontala: perceperea pulsului in abdomen este fireasca atunci cand stai intins, mai ales daca tii si genunchii ridicati. La persoanele care nu au o cantitate mare de grasime abdominala, e foarte posibil ca pulsatiile aortei sa fie vizibile. Este o situatie perfect normala [1].

Exista si o situatie patologica in care pulsul poate fi perceput la nivelul aortei abdominale, iar aceasta este reprezentata de un anevrism. Anevrismul reprezinta o zona in care aorta are un diametru mai mare decat normal.

Cauzele anevrismelor nu sunt cunoscute, dar anevrismul de aorta este diagnosticat, mai frecvent, la persoanele cu varsta mai mare de 48 de ani si este de 4 ori mai frecvent in randul barbatilor decat al femeilor [2]. 

Simptomele palpitatiilor in stomac

Persoanele care se plang de palpitatii in stomac spun ca percep o senzatie asemanatoare batailor din aripi in zona respectiva. In functie de cauza determinanta, palpitatiile in stomac pot fi insotite de:

  • durere;
  • o senzatie de lipsa de aer;
  • senzatie de arsura gastrica [1].

Tratamentul palpitatiilor in stomac 

Tratamentul palpitatiilor in stomac depinde foarte mult de cauzele determinante si poate consta in:

  • administrarea de suplimente alimentare adecvate in cazul unei carente;
  • tratament cardiologic specific in cazul unei probleme cardiace;
  • administrarea de antiacide in cazul refluxului gastroesofagian;
  • interventie chirurgicala pentru remedierea herniilor hiatale mari, simptomatice;
  • schimbari ale stilului de viata si alimentatiei in vederea prevenirii balonarii [3]. 

Palpitatiile in stomac sunt o senzatie surprinzatoare si ciudata pentru majoritatea persoanelor care le percep, dar majoritatea cazurilor sunt benigne si pot fi tratate cu usurinta. Consultul medical este, totusi, important pentru excluderea unor cauze grave.

Bibliografie:

  1. “Diaphragm Spasm: Symptoms, Causes, and Treatment.” Www.medicalnewstoday.com, 3 Jan. 2020, www.medicalnewstoday.com/articles/322035, accesat la 26.01.2023;
  2. Harvard Health Publishing. “Eating Can Cause Low Blood Pressure - Harvard Health.” Harvard Health, Harvard Health, 22 Aug. 2018, www.health.harvard.edu/heart-health/eating-can-cause-low-blood-pressure, accesat la 26.01.2023;
  3. “Pulse in Stomach: Why It Happens and When to Worry.” Healthline, 21 May 2018, www.healthline.com/health/pulse-in-stomach, accesat la 26.01.2023.

 

  • Dr. Max Ceai urologic cu merisoare este un supliment alimentar sub forma de ceai cu un continut de merisoare si un amestec de plante, ambalat in plicuri individuale, care prin substantele active continute de acestea contribuie la functionarea normala a tractului urinar.
  • Dr. Max Digestia este un supliment alimentar ce contine o combinatie de extracte din frunze de anghinare si menta, rizom de turmeric si radacina de ridiche-neagra.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice