Pielonefrita: cauze, manifestari si optiuni de tratament

6. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Pielonefrita

 

Pielonefrita reprezinta un tip de infectie urinara ce poate afecta unul sau amandoi rinichii. Te invitam sa parcurgi acest articol pentru a afla ce presupune, mai exact, aceasta afectiune, cum se manifesta, cum se stabileste diagnosticul si care sunt optiunile de tratament.

Ce este pielonefrita?

Termenul medical „pielonefrita” se refera la o forma de infectie urinara care este provocata de virusuri sau bacterii si care se dezvolta mai intai in uretra sau in vezica, dupa care migreaza in zona rinichilor, putandu-i afecta pe ambii sau doar pe unul.  Cand se dezvolta infectia renala, este necesar sa se intervina urgent prin tratament adecvat, pentru a se evita complicatiile. 

In cazul in care nu este tratata sau daca nu se recurge la tratament specializat, pielonefrita poate afecta permanent rinichii sau se poate deplasa prin tot organismul, fapt ce pune in pericol sanatatea pacientului. Persoanele de sex feminin sunt afectate in numar mai mare decat barbatii, iar dintre acestea, incidenta este mai crescuta la femeile de peste 60 de ani si la copiii care au sub doi ani. [1]

De cate tipuri este aceasta afectiune?

Pielonefrita este impartita in doua forme: acuta si cronica. Iata prin ce se caracterizeaza fiecare dintre acestea:

Pielonefrita acuta

Atunci cand exista o problema ce determina intreruperea fluxului normal de urina, acest lucru duce la cresterea riscului de a dezvolta pielonefrita in faza acuta. O astfel de problema este, de exemplu, situatia in care tractul urinar nu functioneaza corect pentru ca are dimensiuni sau forme atipice. 

Femeile sunt mai predispuse la a face aceasta infectie, din cauza ca, din punct de vedere anatomic, uretra lor este mai scurta decat a barbatilor, iar bacteriile ajung mai rapid in ea. 

Pielonefrita cronica

Aceasta apare doar la persoanele care au anomalii anatomice de factor major si este o infectie la nivelul rinichilor. Persoana care sufera de aceasta infectie este fie asimptomatica, fie prezinta unele manifestari precum stari de rau, dureri de flanc, febra. 

Exista si persoane care au istoric de pielonefrita acuta sau de infectii ale tractului urinar ce reapar la un interval de timp, dar nu este o regula. Cei mai expusi la a face pielonefrita cronica sunt copiii care au fost diagnosticati cu un reflux vezico-uretral. [1]

De ce apare pielonefrita?

 

Aparitia pielonefritei

 

Pielonefrita apare atunci cand in uretra patrund bacterii care, ulterior, se inmultesc. Daca infectia care se formeaza nu este tratata de catre medic, se raspandeste din tractul urinar spre rinichi. Exista o serie de factori ce contribuie la acumularea si inmultirea bacteriilor in uretra:

Igiena precara

Este deosebit de important ca igiena personala sa se realizeze corect si cu atentie. De fiecare data cand folosesc toaleta, femeile trebuie sa se curete in zona genitala din fata spre spate, ca sa reduca riscul de patrundere a bacteriilor din zona anusului sau a vaginului in uretra. Bacteriile pot ajunge si in colon, daca patrund prin anus, putand cauza o infectie renala, motiv pentru care igiena nu trebuie omisa nici macar o zi. 

Utilizarea cateterului urinar

Acesta reprezinta un tub ce se introduce in vezica prin intermediul uretrei, cu scopul de a elimina urina. Procedura creste riscul ca persoana in cauza sa dezvolte infectii urinare, iar pielonefrita este una dintre ele.

Prezenta pietrelor la rinichi

Persoanele care se confrunta cu pietre la rinichi prezinta un risc ridicat de a face si infectii urinare, inclusiv pielonefrita. Pietrele la rinichi se formeaza ca niste cristale dure in urma depozitarii de substante chimice provenite din urina.

Alti factori 

Exista si alti factori ce contribuie la cresterea riscului de a dezvolta pielonefrita:

  • fiziologia, intrucat femeile sunt mai predispuse decat barbatii, deoarece uretra lor este mai scurta. In plus, cele care sunt active sexual au un risc si mai mare de a face acest tip de infectie urinara;
  • prostata marita;
  • imunitate scazuta.

Simptome specifice

Unele dintre cele mai comune simptome ale pielonefritei sunt urinarile frecvente, insotita de senzatia de arsura sau de durere, senzatia constanta de a dori sa urinezi si durere in zona abdominala. Te mai poti confrunta si cu:

  • febra;
  • frisoane;
  • greata si episoade de voma;
  • dureri la nivelul spatelui sau in zona inghinala;
  • hematurie (prezenta sangelui in urina);
  • urina cu aspect decolorat si miros foarte neplacut.

Complicatii posibile

Atunci cand nu este tratata sau daca tratamentul se dovedeste a fi ineficient si nu este inlocuit, pielonefrita poate duce la unele complicatii serioase si chiar la deces. In situatii rare, acest tip de infectie urinara se poate deplasa in sange, de unde se raspandeste cu usurinta la organe. Acest fapt poarta denumirea medicala de „sepsis”. 

Alte complicatii care se pot ivi sunt urmatoarele:

Cum se stabileste diagnosticul de pielonefrita?

 

Stabilirea diagnosticul de pielonefrita

 

Medicul nefrolog sau cel urolog stabileste diagnosticul de pielonefrita in urma unui examen fizic, in care va palpa zona rinichilor, pentru a le determina gradul de sensibilitate, ce poate indica faptul ca sunt mariti.

Specialistul poate solicita investigatii precum analiza la urina, test de sange, ecografie la nivelul rinichilor sau o radiografie simpla, fiecare contribuind la clarificarea tipului de infectie urinara. Cu ajutorul urografiei intravenoase se pot observa particularitati ale tractului urinar, inclusiv daca rinichii au un volum marit.

Optiuni de tratament 

Medicul stabileste tratamentul pentru pielonefrita in functie de stadiul sau si de particularitatile pacientului. Deoarece cauza este bacteriana, specialistul prescrie antibiotic, cu scopul de a trata tintit tipul de bacterii. In cazul in care acesta nu se poate determina, prescrie un antibiotic cu spectru larg. Durata administrarii antibioticului este, in multe cazuri, cuprinsa intre zece si paisprezece zile. 

In unele cazuri de pielonefrita, cand medicatia este ineficienta, medicul poate decide ca este necesar ca pacientul sa fie spitalizat. Durata internarii si eficienta tratamentului depind de cat de grava este infectia. In principiu, se administreaza antibiotice, se efectueaza hidratare intravenoasa si au loc investigatii suplimentare. 

Se fac teste de sange si de urina, ca medicul sa poata urmari stadiul in care evolueaza sau involueaza pielonefrita. Este posibil ca pacientul sa continue tratamentul cu antibiotice inca zece, pana la paisprezece zile dupa ce a fost externat. 

In cazurile severe, cand este necesar sa se intervina pentru corectarea structurii rinichilor, medicul recomanda interventia chirurgicala - un exemplu in acest sens este drenarea unui abces la nivelul rinichilor.

Masuri de prevenire

Exista unele lucruri pe care le poti face pentru a reduce riscul de a face infectii urinare, printre care si pielonefrita. Iata de ce trebuie sa tii cont pentru a minimaliza riscul de infectare: 

  • Urineaza atunci cand simti nevoia, ori de cate ori este necesar, chiar daca are loc frecvent. Nu intarzia, sub nicio forma, urinarea!
  • Urineaza dupa toate actele sexuale, la un timp cat mai scurt dupa ce s-a consumat fiecare!
  • Consuma o cantitate mare de lichide, mai ales apa plata, intrucat sunt de ajutor pentru a elimina bacteriile din organism prin intermediul urinei!
  • Acorda atentie igienei personale. Curata bine zona intima din fata spre spate atunci cand folosesti toaleta. Nu te curata in sens invers, deoarece in acel mod se raspandesc cu usurinta bacteriile in uretra!
  • Se recomanda evitarea produselor de igiena intima, cum sunt, de pilda, spray-urile, deoarece pot produce iritatii.

In cazul in care banuiesti ca ai putea sa ai pielonefrita, mergi la un medic, pentru un consult specializat. Numai acesta poate stabili diagnosticul corect si iti poate prescrie tratament corespunzator, in functie de mai multi factori ce tin de organismul tau.

Pentru realizarea acestui articol s-au utilizat urmatoarele surse de informare:

1. DiMaria, Christine. “Pyelonephritis: Symptoms, Causes, Treatment, Pregnancy & More.” Healthline, Healthline Media, 22 Mar. 2019, www.healthline.com/health/pyelonephritis, accesat la 27 septembrie 2022;

2. “Kidney Infection.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 6 Aug. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kidney-infection/symptoms-causes/syc-20353387, accesat la 27 septembrie 2022;

3. “Kidney Infection: Symptoms, Causes, and Treatment.” Medical News Today, MediLexicon International, www.medicalnewstoday.com/articles/182306, accesat la 27 septembrie 2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice