Pitiriazis rozat Gibert: Cauze, simptome, tratament
Pitiriazisul rozat este asociat numelui Gibert de la medicul dermatolog francez Camille - Melchior Gibert (1797-1866), cel care a facut o descriere exacta a acestei afectiuni dermatologice.
Pitiriazisul rozat este de fapt o eruptie cutanata care incepe dintr-un punct mare, circular sau oval, de pe piept, abdomen sau spate. Este vorba despre o leziune (se mai numeste placa mama, sau placa vestitoare) si este eritematoasa, de cativa centimetri. Este urmata de aparitia altor leziuni, de dimensiuni mai mici, care apar pe parcursul catorva saptamani, dispuse sub forma unui pom de Crăciun.
Aceasta afectiune dermatologica poate afecta orice grupa de varsta, dar cel mai frecvent apare la persoanele cu varsta intre 10-35 de ani. Dispare de la sine, dupa aproximativ 10 saptamani. In aproape jumatate dintre cazuri, poate provoca mancarimi. Tratamentul pentru pitiriazis rozat amelioreaza simtitor simptomele.
Explicam in acest articol ce este pitiriazisul rozat Gibert, care sunt simptomele acestei eruptii cutanate, cauzele afectiunii si cum poate fi tratata.
Cauzele pitiriazisului rozat Gibert
Nu se cunoaste cu exactitate cauza pitiriazisului rozat. Se crede totusi ca unele eruptii cutanate sunt declansate de o infectie virala (pot fi anumite tulpini ale virusului herpes), dar inca se mai fac cercetari in acest sens. In orice caz, pitiriazisul rozat nu este asociat cu alte tipuri de virus herpetic (genital, oral, sau varicela).
Pitiriazisul rozat nu este considerat prea contagios, dar nici in aceasta privinta nu sunt finalizate cercetarile. Modul de transmitere ramane necunoscut, s-a crezut ca este vorba despre transmiterea prin contacte apropiate, dar acest lucru nu s-a dovedit stiintific.
Simptomele pitiriazisului rozat
Cei mai multi pacienti nu observa imediat un simptom, cu exceptia aparitiei eruptiei cutanate:
- mancarimea (pruritul) este intermitenta si apare la aproximativ jumatate dintre pacienti, mai ales atunci cand acestia fac exercitii fizice sau dusuri fierbinti.
- senzatia de mancarime se accentueaza in conditii de stres.
- rareori pot aparea simptome asemanatoare gripei: dureri in gat, oboseala, greata, dureri, scaderea poftei de mancare (3).
Cei mai multi pacienti care au pitiriazis rozat se afla intr-o stare foarte buna de sanatate si nu prezinta alte simptome.
Pitiriazisul rozat incepe de obicei cu o leziune mai mare (placa vestitoare), bine delimitata, care apare pe spate, pe piept sau pe abdomen. Dimensiunile pot varia de la 2-10 centimetri (2). Inainte de aparitia leziunii, unii pacienti se confrunta cu dureri de cap, oboseala, febra sau durere in gat.
La cateva zile sau saptamani dupa aparitia acestei prime leziuni este posibil sa apara pete mai mici, pe spate, abdomen, piept, dispuse intr-un model de brad, dimensiunile fiind de la 0,5-1,5 cm. Eruptiile cutanate pot fi de culoare gri, maro sau chiar negru la persoanele care au pielea mai inchisa la culoare. Fata, mainile si picioarele raman, in cele mai multe cazuri, neafectate (2). Eruptia cutanata dureaza de obicei 6-9 saptamani (2), dar se poate intinde si pe o perioada de 5 luni (3) si poate provoca mancarime, uneori severa (1). Trebuie consultat medicul daca eruptia cutanata este persistenta sau daca se agraveaza.
Complicatiile pitiriazisului rozat
In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune dermatologica nu da complicatii. Cu toate acestea, pot aparea, in unele cazuri:
- mancarime severa;
- pete maronii care rezista in timp, chiar si dupa ce eruptia cutanata s-a vindecat.
Cum se trateaza pitiriazisul rozat
In cele mai multe cazuri, medicul poate pune diagnosticul de pitiriazis rozat Gibert numai pe o baza aspectului pielii (leziunea mama si dispunerea celorlalte leziuni).
Daca medicul are nevoie de o confirmare a afectiunii, poate lua probe din leziune, pentru a fi apoi analizate la laborator. In unele cazuri, poate fi nevoie de teste suplimentare de sange, sau de o biopsie cutanata, cu scopul de a exclude alte afectiuni ale pielii.
Pitiriazisul rozat poate fi confundat cu:
- pecinginea;
- eczemele;
- psoriazisul.
Si aceste afectiuni se manifesta prin leziuni, dar nu in aceeasi distributie ca pitiriazisul rozat.
Pitiriazisul rozat Gibert nu necesita tratament, trece de la sine, in 6-9 saptamani. Tratamentul nu este necesar daca eruptia cutanata nu provoaca simptome semnificative, prin urmare nu exista cea mai buna crema pentru pitiriazisul rozat. Cu toate acestea, exista situatii in care medicul recomanda:
- creme pe baza de hidrocortizoni (steroizi). Astfel de creme pot fi prescrise de medic sau de farmacist.
- antihistaminice (nu vor scadea durata manifestarii afectiunii, dar vor ameliora senzatia de mancarime).
- un alt tratament, pe baza de aciclovir, poate fi de asemenea incercat (3).
- expunere naturala la soare a partilor de corp afectate, 10-15 minute pe zi (2). Se mai recomanda si razele ultraviolete pentru reducerea eruptiei cutanate. Nu exista dovezi clare ca acest tratament este eficient, dar este incercat in multe situatii.
- se recomanda evitarea supraincalzirii prin dusuri fierbinti si exercitii fizice.
Daca simptomele sunt severe, este recomandata consultarea unui dermatolog.
Exista si cateva masuri de vindecare a pitiriazisului rozat Gibert, sunt masuri care pot ameliora disconfortul:
- evita sapunurile parfumate, apa fierbinte, hainele din lana sau tesaturi sintetice.
- incearca sa eviti scarpinatul, pentru ca acesta provoaca o si mai intensa senzatie de mancarime.
- foloseste creme simple, emoliente, acestea pot fi calmante pentru piele si pot ameliora mancarimea.
- crema mentolata este racoroasa pentru piele si amelioreaza mancarimea.
Terapii complementare si alternative
Pitiriazisul rozat dispare de la sine, fara sa necesite tratament. Insa, exista suplimente, tratamente topice, medicamente si masuri care pot fi luate pentru ca pacientul sa resimta un disconfort ameliorat. Se pot recomanda:
- vitamina D: este dovedit ca vitamina D poate ameliora mancarimea pielii asociata eczemelor (6).
- uleiul de peste: este un alt supliment de care pielea poate beneficia, pentru ca uleiul de peste amelioreaza mancarimea asociata cu pielea uscata.
- curcuma de asemenea are efecte asupra mancarimii de piele. Curcuma are proprietati anti-inflamatorii si anti-oxidante (6).
- compusii din afine: amelioreaza de asemenea mancarimea de piele (6).
Trebuie spus medicului daca pacienta este insarcinata, pentru ca sarcina poate afecta optiunile de tratament si poate de asemenea sa necesite o monitorizare mai atenta. Femeile insarcinate au sanse mai mari sa aiba complicatii mai serioase din cauza pitiriazisului rozat. Unele studii, nu foarte concludente, spun ca femeile care sunt insarcinate si care dezvolta eruptia cutanata in primele 15 saptamani de sarcina prezinta risc crescut de avort spontan (5). Asadar, este nevoie de o monitorizare atenta in cazul pitiriazisului rozat in sarcina.
Important de retinut
- Chiar daca desi rezultatele studiilor facute pana acum sunt promitatoare si sustin ideea ca mancarimile de piele pot fi ameliorate cu ajutorul compusilor de afine, vitaminei D, curcumei sau uleiului de peste, este nevoie de mai multe cercetari in acest sens (6).
- Astfel de cercetari nu au fost facute in mod concret pentru cazul pitiriazisului rozat Gibert. Daca te confrunti cu mancarimi ale pielii de tipul eruptiilor cutanate, este recomandat sa iei legatura cu medicul pentru a afla daca un astfel de supliment poate fi de ajutor.
Suplimentele alimentare nu inlocuiesc stilul de viata sanatos si regimul alimentar echilibrat. - Suplimentele alimentare trebuie administrate in baza indicatiilor medicale. Administrarea suplimentelor alimentare in exces, sau in lipsa unei informari corecte poate fi daunatoare sanatatii.
Ce intrebari ar trebui adresate medicului specialist (4)
- Este cunoscuta cauza acestei eruptii cutanate?
- Care este cel mai eficate tratament pentru mine?
- Mai este ceva ce pot face pentru a ameliora simptomele de pitiriazis rozat?
- Cat timp va dura eruptia cutanata?
- Exista sansa ca boala sa reapara in viitor?
Ce trebuie retinut despre pitiriazisul rozat Gibert
- Pitiriazisul rozat este o conditie a pielii care incepe cu o singura mare leziune ovala, de culoare roz (2).
- Este o afectiune la fel de frecventa la barbati ca si la femei si nu are o predominanta rasiala (2).
- Afectiunea este mai frecventa primavara si toamna.
- Leziunea mama este urmata, la cateva zile/saptamani, de alte leziuni mai mici, care apar pe piept, spate, abdomen, in forma de pin.
- Afectiunea provoaca mancarime, in aproximativ jumatate dintre cazuri (2).
- Pitiriazisul rozat se poate vindeca de la sine, in 6-9 saptamani (2).
- Nu se cunoaste cauza, se crede ca este vorba despre tulpini ale virusului herpetic. Pitiriazisul rozat nu este asociat cu alimente sau medicamente. Poate sa se agraveze in conditii de stres, dar nu este cauzat de stres.
- Pitiriazisul rozat Gibert nu are efecte de lunga durata asupra sanatatii si nu este considerat o afectiune prea contagioasa. Inca se mai fac cercetari.
- Afectiunea nu lasa cicatrici de lunga durata, desi s-au inregistrat decolorari usoare si temporare ale pielii, mai ales in cazul persoanelor cu pielea mai inchisa la culoare.
- Cei mai multi pacienti dezvolta pitiriazis rozat o singura data in viata lor, asta inseamna ca au imunitate pentru tot restul vietii (2).
- Pitiriazisul rozat apare de obicei persoanele cu varsta cuprinsa intre 10-35 de ani.
Foarte important
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile prezentate au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si pot depinde de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de starea de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
- Mayo Clinic, „Pityriasis rosea”, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/pityriasis-rosea/symptoms-causes/syc-20376405
- MedicineNet, „Pityriasis Rosea”
- Patient Info, „Pityriasis Rosea”, https://patient.info/childrens-health/viral-skin-infections-leaflet/pityriasis-rosea
- Familydoctor.org, „Pityriasis Rosea”, https://familydoctor.org/condition/pityriasis-rosea/
- Web MD, „What is pityriasis Rosea?
- Healthline, „Pityriasis Rosea and Diet: Is There a Connection?”: https://www.healthline.com/nutrition/pityriasis-rosea-diet-and-supplements