Presbiopie: cauze, simptome, tratament

17. 7. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Presbiopie

Presbiopia este o tulburare de vedere in care ochii devin incapabili sa se concentreze pe fondul imbatranirii. In presbiopie, imaginile aflate in apropiere devin neclare, desi vederea la distanta este neafectata. Aceasta afectiune apare dupa varsta de 40 de ani si poate fi corectata cu ochelari de vedere sau lentile de contact. In cazuri deosebite se poate ajunge la interventii chirurgicale. 

Abordam in cadrul acestui material un subiect asociat fenomenului inaintarii in varsta. Prezentam totul despre presbiopie: ce este, cauze, simptome, tratament. 

Ce este presbiopia?

Presbiopia este o tulburare de vedere asociata procesului natural de imbatranire, caracterizata prin pierderea capacitatii ochilor de a focaliza corect imaginile apropiate. Aceasta problema apare ca urmare a faptului ca, in timp, cristalinul isi pierde elasticitatea si flexibilitatea, devine rigid si nu mai poate sa focalizeze. 

Presbiopia este un viciu de refractie, din aceasta categorie mai fac parte miopia, astigmatismul, hipermetropia. Afectiunea oculara incepe sa se dezvolte dupa varsta de 40 de ani si se inrautateste pe masura ce te apropii de 60 de ani. Vei avea nevoie de ochelari de vedere de aproape sau de lentile de contact pentru a putea citit, iar uneori se poate ajunge la interventie chirurgicala pentru corectarea acestei deficiente. (1)

Cauzele presbiopiei

Varsta isi spune cuvantul asupra sanatatii ochilor. Odata cu imbatranirea, cristalinul moale si flexibil, capabil sa focalizeze la distante diferite si sa treaca usor prin acomodare devine tot mai rigid, lumina nu se mai concentreaza acolo unde ar trebui in mod normal, adica pe retina si imaginile apropiate devin neclare. 

Atunci cand lumina patrunde in ochi, corneea se indoaie, iar muschiul circular, aflat in jurul cristalinului se contracta sau se relaxeaza. Aceasta actiune are ca rezultat schimbarea formei lentilei pentru a aduce in atentie imaginile obiectelor dorite. Cand acestea se afla la departare, muschiul se relaxeaza, iar cand obiectele sunt in apropiere, muschiul se contracta pentru ca imaginea sa fie clara si corecta. Lumina ajunge pana la nivelul retinei unde are loc "traducerea" semnalului luminos in semnale electrice ce sunt apoi transmise de nervul optic catre creier. La acest nivel are loc formarea imaginilor. 

Odata cu inaintarea in varsta si aparitia presbiopiei, lentila se ingroasa si tot acest proces devine mai greu de realizat. (1)

Factori de risc in presbiopiei

Exista o serie de factori care cresc riscul de a dezvolta presbiopie prematura. Iata care sunt acestia:

  • varsta peste 40 de ani;
  • unele conditii medicale - hipermetropie, diabet, scleroza multipla, boli cardiovasculare;
  • unele medicamente administrate - antihistaminice, antidepresive, diuretice. (1), (2)

Simptome specifice in presbiopie

  • Vedere incetosata la distanta normala de citire;
  • Pastrarea cartii la o distanta apreciabila pentru a putea citi;
  • Nevoia de a avea mai multa lumina pentru desfasurarea activitatilor curente;
  • Dureri de cap;
  • Oboseala ochilor si durerea de ochi. (1), (2)
Simptome specifice in presbiopie

Tratamentul in presbiopie

Diagnosticul de presbiopie poate fi stabilit de medicul specialist dupa un examen oftalmologic complet ce include o evaluare a refractiei si un examen de sanatate oculara. Evaluarea refractiei il ajuta pe specialist sa afle daca te confrunti cu un viciu de refractie precum miopie, hipermetropie, astigmatism sau presbiopie. 

In functie de starea generala de sanatate, de gravitatea simptomelor, de stilul de viata si de preferinte medicul poate trata presbiopia cu ochelari de vedere sau lentile de contact. Sunt si cazuri in care tratamentul medicamentos sau interventia chirurgicala sunt optiuni avute in vedere pentru tinerea sub control a presbiopiei. (2)

Ochelari de vedere

Daca inainte de varsta de 40 de ani nu te-ai confruntat cu probleme de vedere sau ai avut o vedere buna pana sa dezvolti presbiopie este posibil ca medicul specialist sa iti recomande purtarea ochelarilor pentru citit fara prescriptie medicala, cu dioptrii mici cu + (plus). 

In cazul in care ai si alt viciu de vedere asociat presbiopiei sau ochelarii de citit fara prescriptie nu sunt de ajutor, oftalmologul sau optometristul iti poate indica varianta potrivita pentru tine. Vorbim de tipuri diferite de lentile:

  • bifocale - pentru vederea de aproape si de departe, au o linie orizontala vizibila pentru demarcare, partea superioara este pentru distanta, cea inferioara pentru vederea de aproape;
  • trifocale - corecteaza trei zone diferite: pe aproape, de mijloc, de departare;
  • progresive multifocale - nu are linii de demarcare, dar are puteri multiple pentru corectii la distanta, mijloc si departare, zonele diferite au puteri de focalizare variate. 
  • progresive de birou - lentilele au corectii pentru lucrul la computer si munca de aproape. (1), (2), (3)

Lentile de contact

Lentilele de contact pot fi prescrise in anumite conditii si pot fi incomode pentru unele persoane. Si aici vorbim de lentile diferentiate:

  • bifocale - asigura corectarea distantei si a prim-planului;
  • monovision - o lentila de contact este pentru vederea la distanta, cealalta pentru vederea de aproape;
  • monoviziune modificata - o lentila de contact bifocala sau multifocala la un ochi si una pentru distanta la ochiul dominant. (2), (3)

Chirurgie refractiva

  • Keratoplastie conductiva;
  • Keratomileuzis in situ asistat cu laser (LASIK);
  • Keratectomie subepiteliala asistata cu laser (LASEK);
  • Keratectomie fotorefractiva (PRK). (2)

Implant de cristalin

Lentila naturala a ochiului, cristalinul, este inlocuit cu o lentila sintetica sau intraoculara. Exista mai multe variante, dar implica si riscuri asociate precum cele din operatia de cataracta, adica inflamatie, infectie, sangerare sau chiar glaucom. 

Uneori medicul poate propune si o alta varianta, introducerea unui inel de plastic cu o deschidere centrala in cornee la nivelul ochilor. (2), (3)

Tratament medicamentos

Picaturile pentru ochi prescrise pentru tratarea presbiopiei pot fi utile in unele cazuri. Prin reducerea dimensiunii pupilelor, ochii pot focaliza clar de aproape in termen de cateva ore de la utilizare, de aceea este necesara administrarea lor constanta. (3)

Acest articol despre presbiopie este strict informativ si nu tine loc de consult medical avizat. Mergi la medic de la primele semne ale unei probleme oculare, dar si la controale periodice si respecta indicatiile specialistului!

Surse de informare:

1. Presbyopia - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/8577-presbyopia

2. Presbyopia - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/presbyopia/symptoms-causes/syc-20363328

3. What Is Presbyopia? - https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-presbyopia

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice