PSA (Antigenul Specific Prostatic): ce este, valori, afectiuni asociate
Testul PSA (Antigenul Specific Prostatic) este unul de sange al carui rol principal este acela de a detecta cancerul de prostata. PSA este o proteina produsa de prostata, glanda a sistemului reproducator masculin, situata sub vezica. PSA este partea fluida a spermei, ce se regaseste in prostata, dar si in circulatia sangelui. Un nivel crescut al PSA nu inseamna numai cancer la prostata, inflamatia acestui organ, precum si marirea pe fondul unor probleme de sanatate pot fi asociate valorilor mari rezultate in urma testului. Medicul specialist este singurul in masura sa stabileasca un diagnotic corect si complet.
Explicam in continuare ce este PSA (Antigenul Specific Prostatic), care sunt valorile considerate normale, cand este recomandat testul si care sunt afectiunile asociate in functie de nivelul masurat la analiza de sange.
Ce este PSA (Antigenul Specific Prostatic)?
Antigenul Specific Prostatic sau PSA este o proteina produsa de glanda prostatica. In momentul in care apar afectiuni la acest nivel glanda prostatica va determina cresterea volumului de PSA. Un nivel ridicat de PSA poate fi un semn al cancerului de prostata.
Nu doar nivelul marit de PSA considerat pana nu demult peste 4,0 ng/mL este suficient pentru a determina o noua investigatie. Biopsia de prostata este recomandata, astazi, daca nivelul PSA depaseste valoarea de referinta, tinand cont in acelasi timp de varsta, starea generala de sanatate, istoricul medical si familial al fiecarei persoane. (1)
Testul PSA de sange este recomandat in special pentru a detecta cancerul de prostata cand exista suspiciuni in acest sens. Testul masoara practic cantitatea de antigen specific prostatic din sange. PSA este produsa in sperma, dar si in prostata, cantitati mai mici regasindu-se si la nivelul sangelui. Testul PSA urmareste sa identifice nivelul crescut care apara atat in cancer la prostata, cat si in alte afectiuni asociate glandei prostatice. (2)
PSA (Antigenul Specific Prostatic): cum te pregatesti pentru test
Programarea unui test PSA presupune ca inainte cu 24 de ore de efectuarea acestuia sa nu ai contact sexual pentru ca nivelul PSA sa nu creasca pe fondul ejacularii. Fiind o analiza de sange, personalul medical va preleva proba din vena bratului, laboratorul urmand sa elibere rezultatele in scurt timp.
Este deosebit de important ca medicul specialist sa iti cunoasca istoricul medical si bolile cronice diagnosticate pentru care primesti tratament specific, precum si ce suplimentele alimentare pentru prostata ai administrat. Pentru ca rezultatele testului PSA sa nu fie compromise, in functie de medicatie, specialistul iti poate recomanda o suspendare a acesteia inainte de testarea propriu-zisa. (3)
PSA (Antigenul Specific Prostatic): valori normale si interpretarea rezultatelor
Rezultatul testului PSA este raportat ca nanograme (ng) de PSA per mililitru (mL) de sange. Este greu de stabilit valorile normale acceptate pentru toti, deoarece specialistii considera ca varsta si starea de sanatate influenteaza nivelul antigenului din sange.
S-a calculat ca la un nivel de PSA sub 4 exista 15% sanse de cancer de prostata, in timp ce intre 4 si 10 sunt 25% sanse de evolutie a cancerului de prostata. Peste nivelul de 10, procentul de dezvoltare a acestui tip de cancer trece de 50%. (1)
Variatiile care apar in cadrul testului PSA sunt puse pe seama:
- vitezei PSA - crestere rapida poate semnala prezenta cancerului;
- procentului de PSA gratuit - aceasta proteina poate fi atasata de altele din sange sau se deplaseaza libera. Se crede ca un nivel ridicat de PSA cu procent scazut de PSA gratuit este asociat de regula cu cancerul de prostata;
- densitatii PSA - mai mult PSA pe volum de tesut este produs in cancere de prostata comparativ cu afectiunile benigne de prostata. (2)
Astazi, un nivel de 4,0 ng/mL sau mai mic inseamna investigatii suplimentare precum biopsia de prostata. In ultimii ani studiile au aratat ca si barbatii cu un nivel sub acest numar pot avea cancer de prostata, in timp ce altii peste aceasta valoare nu se confrunta cu boala. (3), (4)
Afectiuni si factori asociati valorilor mari de PSA (Antigenul Specific Prostatic)
Testul PSA (Antigenul Specific Prostatic) este recomandat in screeningul cancerului de prostata, dar nu poate fi utilizat la diagnosticarea cancerul, pentru aceasta medicul are nevoie de alte investigatii. Scopul testului de a gasi cancerul inainte ca acesta sa se raspandeasca si in alte zone ale organismului. In acelasi timp, acest test poate oferi informatii importante despre cauza afectiunilor prostatei fara legatura cu cancerul. Se poate dovedi o varianta potrivita de monitorizare a tratamentului pentru diverse afectiuni ale prostatei, chiar si pentru ingrijirile de specialitate pentru cancer. (3)
Ce inseamna valori crescute de PSA (Antigenul Specific Prostatic)?
Un nivel ridicat de PSA poate fi cauzat de cancer de prostata, in aceeasi masura poate fi vorba despre:
- prostata marita, adenomul de prostata - hiperplazie benigna de prostata;
- afectiuni comune ale prostatei;
- unele medicamente;
- infectii ale tractului urinar;
- biopsia de prostata;
- interventie chirurgicala la prostata;
- prostatita. (3), (4)
Depistarea cu ajutorul testului a valorilor crescute de PSA care ajuta la diagnosticarea cancerului inseamna si un sprijin pentru identificarea tipului de cancer. Poate fi vorba de un cancer cu dezvoltare rapida si raspandire la nivelul organismului sau a variantei cu crestere lenta. De ce este important acest lucru? Un tratament pentru cancerul de prostata acordat fara a fi nevoie de el, cand inca simptomele nu erau sesizabile, poate avea efecte grave asupra organismului precum:
- disfunctie erectila;
- incontinenta urinara;
- tulburari de motilitate intestinala. (3)
Daca te confrunti cu cancerul de prostata, medicul poate recomanda efectuarea testului PSA pentru a determina stadiul acestuia, eventualele teste suplimentare si tratamentul corect. Acest test poate fi utilizat pentru observarea modului de functionare a prescriptiei medicale, dar si pentru monitorizarea post-tratament. (4)
Acest articol despre PSA (Antigenul Specific Prostatic) prezinta date generale, adica este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical adecvat. Orice afectiune trebuie tratata corespunzator, simptomele pot fi variate de la o persoana la alta, motiv pentru care trebuie sa mergi la medic si sa respecti indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Elevated PSA (Prostate-Specific Antigen) Level - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15282-elevated-psa-prostate-specific-antigen-level
2. PSA test - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/psa-test/about/pac-20384731
3. Prostate-Specific Antigen (PSA) Test - https://medlineplus.gov/lab-tests/prostate-specific-antigen-psa-test/
4. PSA levels and testing - https://www.cancercenter.com/cancer-types/prostate-cancer/diagnosis-and-detection/prostate-specific-antigen-test