Puncte negre: ce sunt, de ce apar, recomandari
Punctele negre sunt o afectiune foarte frecventa a pielii, care afecteaza mai ales fata, gatul, spatele si pieptul. Exista o varietate de cauze, inclusiv prea mult ulei pe piele si iritarea foliculilor de par. Punctele negre afecteaza in mod obisnuit adolescentii, dar pot aparea la orice varsta. In acest articol vorbim despre punctele negre, iti spunem ce sunt, de ce apar, cum se manifestă, cum pot fi tratate si prevenite, dar si cum trebuie ingrijita pielea dupa ce au fost eliminate punctele negre.
Continutul articolului
Ce sunt punctele negre?
Punctele negre, cunoscute si sub denumirea medicala de comedoane deschise, sunt mici umflaturi de culoare inchisa care apar pe piele din cauza porilor blocati. Acestea sunt o forma usoara de acnee si sunt frecvente la persoanele de toate varstele, desi sunt mai comune la adolescenti si la persoanele cu piele grasa. Punctele negre se formeaza atunci cand un por al pielii se blocheaza cu sebum (uleiul natural produs de glandele sebacee din piele) si celule moarte ale pielii. Aceasta combinatie de sebum si celule moarte formeaza un dop in por. Atunci cand acest dop ajunge la suprafata pielii si este expus aerului, se oxideaza si devine negru, de unde si denumirea de „puncte negre”. Punctele negre se deosebesc de alte forme de acnee, cum ar fi cosurile, deoarece acestea raman deschise la suprafata pielii, in timp ce cosurile sunt inchise sub piele. De asemenea, spre deosebire de punctele albe, care sunt pori blocati care nu au ajuns la suprafata pielii, punctele negre sunt pori blocati care s-au deschis si au devenit vizibile.
Punctele negre sunt foarte frecvente, se crede chiar ca afecteaza pe toata lumea pe parcursul vietii. Dar in general afecteaza adolescentii si adultii tineri care trec prin schimbari hormonale. Unii adulti continua sa aiba puncte negre pana la varsta de 20, 30 de ani si chiar mai mult. Unii chiar dezvolta puncte negre pentru prima data ca adulti. Cele mai frecvente locuri de aparitie a punctelor negre sunt pe fata, in special pe nas, barbie si frunte. Desi nu este ceva obisnuit, punctele negre pot aparea si pe fund, pe coapse, la urechi si subsuori. Acest lucru se datoreaza faptului ca aceste zone au o densitate mai mare de glande sebacee.
Simptomele punctelor negre
Punctele negre sunt o forma mai usoara de acnee. Punctele negre nu dor si nici nu creeaza o stare de disconfort asemenea punctelor albe. Este bine de stiut ca punctele negre nu afecteaza grav sanatatea fizica, dar pot afecta persoana din punct de vedere psihosocial si psihologic (perceptia de sine si comportamentul). Punctele negre pot provoca anxietate, depresie, tulburari de dispozitie si ganduri sinucigase.
De ce apar punctele negre: factori principali
Glandele sebacee sunt localizate pe tot corpul, iar cele mai multe dintre ele se conecteaza la foliculii de par. Punctele negre si punctele albe sunt comedoane. Punctele negre sunt comedoane deschise, iar punctele albe sunt comedoane inchise. Comedoanele apar atunci cand un folicul de par/glanda sebacee se inflameaza. Inflamatia poate aparea ca urmare a:
- cresterii productiei de sebum (material uleios produs de glanda sebacee);
- formarii anormale de cheratina (proteina care ajuta la producerea parului, pielii si unghiilor);
- cresterii numarului de hormoni (androgeni);
- prezentei crescute a bacteriilor de pe piele care provoaca acnee.
Punctele negre nu sunt contagioase. Punctele negre nu se pot transmite de la o persoana la alta prin contactul piele pe piele. Factorii care cresc riscul de formare a punctelor negre sunt:
- productia excesiva de sebum: glandele sebacee sunt responsabile de producerea uleiului natural ce mentine pielea hidratata. Cu toate acestea, atunci cand glandele sebacee produc prea mult sebum, acesta poate bloca porii pielii.
- ingramadirea celulelor moarte: atunci cand celulele moarte nu sunt eliminate corespunzator, acestea se pot acumula si pot bloca porii, determinand aparitia punctelor negre.
- folosirea produselor cosmetice necorespunzatoare: folosirea unor produse care nu sunt potrivite pentru tipul de piele sau care nu sunt non-comedogenice poate duce la blocarea porilor si la formarea punctelor negre (machiaj, creme de fata sau produse de ingrijire a pielii).
- factori de mediu: poluarea, praful si alte impuritati din mediu pot contribui la blocarea porilor si la formarea punctelor negre.
- alimentatia: alimentele bogate in grasimi, zaharuri si alimentele procesate au fost asociate cu productia excesiva de sebum si pot contribui la aparitia punctelor negre. In schimb, alimentele bogate in antioxidanti, vitamine si minerale pot ajuta la mentinerea unei pielii sanatoase.
Este important sa stii ca fiecare persoana poate avea cauze individuale de formare a punctelor negre.
Cum sunt diagnosticate punctele negre?
Punctele negre sunt usor de recunoscut, asa ca nu este neaparat nevoie de un medic dermatolog pentru a le diagnostica. Daca aveti puncte negre impreuna cu alte forme severe de acnee, consulta dermatologul pentru tratament. Dermatologii sunt medici specializati in afectiuni care afecteaza pielea, parul si unghiile.
Cum se trateaza punctele negre?
Unele medicamente pot trata punctele negre. Acestea pot include:
- acid salicilic: dizolva celulele moarte ale pielii pentru a preveni infundarea foliculilor de par.
- acid azelaic: orzul, graul, secara si alte cereale contin in mod natural acid azelaic. Acesta ucide microorganismele de pe piele si reduce inflamatiile.
- retinoizi (derivati ai vitaminei A): utilizarea retinoizilor o data la doua zile sau folosirea lor in acelasi timp cu o crema hidratanta poate reduce aceste efecte secundare.
Daca punctele negre nu dispar cu medicamente fara prescriptie medicala, medicul poate recomanda:
- retinoizi cu prescriptie medicala;
- antibiotice orale: reduc bacteriile care cauzeaza punctele negre;
- microdermabraziune: indepartarea straturilor superioare ale pielii elibereaza blocajele care cauzeaza punctele negre;
- peeling chimic: folosirea unei solutii chimice usoara pentru a indeparta straturile de piele si a reduce punctele negre;
- refacerea pielii cu laser: directioneaza fascicule scurte si concentrate de lumina pulsatorie catre punctele negre. Fasciculele de lumina reduc cantitatea de ulei pe care o produc glandele sebacee.
Punctele negre pot disparea uneori de la sine, depinde de cat de adanci sunt in piele. Daca un punct negru este aproape de suprafata pielii, este mai probabil sa dispara de la sine. Punctele negre profunde pot fi indepartate de medicul dermatolog sau o cosmeticiana.
Este recomandat sa storci punctele negre?
Nu, pentru ca stoarcerea punctelor negre poate crea mai multe probleme:
- este posibil sa nu indepartezi intregul punct negru. Este posibil chiar sa impingi punctul negru mai adanc in piele, ceea ce poate provoca iritatii dureroase.
- este posibil sa introduci bacterii sau mai mult ulei in orificiul punctului negru. Ca urmare, punctele negre ar putea sa se mareasca.
- ar putea aparea inflamatii sau cicatrici ca urmare a folosirii unghiilor pentru a elimina punctul negru.
Metode de prevenire a aparitiei punctelor negre
Prevenirea punctelor negre este dificila, daca nu chiar imposibila, in timpul schimbarilor hormonale normale. Dar unele lucruri ar putea ajuta:
- spala-te zilnic pe fata cu apa calda si un produs de curatare faciala bland;
- foloseste in mod curent o crema hidratanta;
- demachiaza tenul la sfarsitul zilei;
- nu atinge fata cu mainile.
Cum sa ingrijesti pielea dupa eliminarea punctelor negre
Dupa eliminarea punctelor negre, este esential sa acorzi o atentie deosebita ingrijirii pielii pentru a mentine un aspect sanatos si a preveni reaparitia acestora. Iata cateva recomandari importante pentru ingrijirea pielii dupa eliminarea punctelor negre:
- utilizează produse adecvate tipului de piele: persoanele cu piele uscata ar trebui sa opteze pentru creme hidratante bogate, care sa ajute la mentinerea nivelului optim de hidratare a pielii. In schimb, cei cu piele grasa ar trebui sa utilizeze produse non-comedogenice, care sa nu blocheze porii si sa previna aparitia de noi puncte negre.
- hidratează corect pielea: este recomandat sa bei suficienta apa pentru a mentine hidratarea interna a pielii si sa utilizezi lotiuni hidratante potrivite pentru tipul de piele.
- evită expunerea la soare: se recomanda utilizarea unei creme cu factor de protectie solara ridicat inainte de a iesi afara.
- ingrijeste pielea constant: curatarea regulata a pielii cu produse specifice pentru tipul de piele, exfolierea saptamanala si aplicarea de masti de fata pot ajuta la mentinerea pielii curate si la prevenirea reaparitiei punctelor negre.
Punctele negre sunt o afectiune comuna a pielii care afecteaza majoritatea oamenilor, in special adolescentii. Deoarece afecteaza in principal persoanele tinere, multi oameni atribuie punctele negre ca parte a tranzitiei de la copilarie la varsta adulta si nu consulta medicul in legatura cu acestea. In ciuda faptului ca sunt frecvente, punctele negre pot avea un efect sever asupra sanatatii mintale. Daca observi simptome de anxietate sau depresie din cauza prezentei punctelor negre, discutati cu medicul.
Disclaimer
Atentie! Acest articol are un scop strict informativ si nu inlocuieste un consult medical de specialitate. Daca apar simptome, adreseaza-te medicului.
Surse suplimentare de informare:
- Healthline, „What are Blackheads?”: https://www.healthline.com/health/blackheads
- Healthline, „A closer look at blackheads vs. whiteheads: causes, treatment, and more”: https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/blackheads-vs-whiteheads
- Cleveland Clinic, „Blackheads”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/22038-blackheads