Purpura alergica: cauze, simptome, tratament

3. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Purpura alergica

 

Purpura alergica sau purpura Henoch-Schönlein afecteaza vasele de sange din piele, articulatii, intestine si rinichi si poate provoca o eruptie cutanata numita purpura. Nu reprezinta o problema de sanatate grava, dar uneori poate duce la probleme renale.

Ce este purpura alergica? 

Inflamatia este cunoscuta sub numele de purpura Henoch-Schönlein. Dr. William Heberden, un medic londonez, a descris primele cazuri de purpura Henoch-Schönlein in 1801 [1].

Purpura alergica este o imunoglobulina acuta A, tulburare caracterizata printr-o vasculita generalizata care implica vasele mici ale pielii, tractul gastrointestinal, rinichii, articulatiile si, rareori, plamanii si sistemul nervos central. Aceasta este cea mai frecventa vasculita in copilarie, incidenta scazand odata cu varsta [3].

Purpura alergica poate afecta persoanele la orice varsta, cele mai multe cazuri apar la copii cu varste cuprinse intre 2 si 11 ani [2]. Varsta medie a persoanelor afectate este de 5,9 ani [1].  Este mai frecventa la baieti decat la fete. 

Boala este mai inofensiva la copii decat la adulti. Majoritatea copiilor se recupereaza complet in cateva saptamani fara probleme pe termen lung. Adultii sunt mai predispusi sa se confrunte cu variante mai grave ale bolii.

Cauzele purpurei alergice

Cauza exacta de aparitie a bolii nu este cunoscuta. Sistemul imunitar al organismului este considerat a juca un rol in directionarea vaselor de sange implicate. Un raspuns imun anormal la infectii cauzate de bacterii, virusuri sau paraziti poate reprezenta un factor declansator in multe cazuri [2], [4]. Aproximativ doua treimi din cazurile de purpura alergica apar la cateva zile dupa aparitia simptomelor unei infectii a tractului respirator superior. Boala este, uneori,  asociata cu vremea mai rece de toamna si iarna. In aproximativ 90% dintre cazuri, boala apare la copii [1].

Unele cazuri au fost legate de [2]:

  • tulburari genetice;
  • vaccinurile pentru febra tifoida, holera, febra galbena, rujeola sau hepatita B;
  • consumul unor alimente, medicamente;
  • expunerea la substante chimice;
  • muscaturi de insecte.

Simptomele purpurei alergice

Simptomele purpurei alergice dureaza de obicei aproximativ o luna.

Principalele simptome ale purpurei alergice  includ [2], [5]:

  • eruptii cutanate. Eruptia cutanata apare, de obicei, la toate persoanele afectate. Aspectul initial poate semana o afectiune dermatologica manifestata cu urticarie, cu pete rosii mici sau umflaturi pe picioarele inferioare, fese, genunchi si coate. Dar acestea isi schimba aspectul, semanand mai mult cu vanataile. Eruptiile cutanate afecteaza ambele parti ale corpului in mod egal;
  • artrita. Inflamatia articulatiilor, care implica durere si umflaturi, apare in aproximativ trei sferturi din cazuri, afectand in special genunchii si gleznele. De obicei, dureaza doar cateva zile si nu provoaca probleme articulare cronice pe termen lung;
  • dureri abdominale. La mai mult de jumatate dintre persoanele afectate, inflamatia tractului gastro-intestinal poate provoca durere sau crampe; aceasta poate duce la pierderea poftei de mancare, afectiuni digestive precum varsaturi, diaree si, ocazional, sange in scaun. In unele cazuri, dureri abdominale apar inaintea eruptiei cutanate. In cazuri rare, o pliere anormala a intestinului poate provoca un blocaj intestinal, care poate necesita o interventie chirurgicala;
  • insuficienta renala. Boala poate provoca probleme ale sistemului genito-urinar, indicate de semne precum proteine sau sange in urina.  In majoritatea cazurilor, insuficienta renala este usoara si dispare fara a provoca daune pe termen lung. Este important sa monitorizezi indeaproape problemele renale, deoarece aproximativ 5% dintre persoane pot dezvolta boli renale progresive. Aproximativ 1% poate continua sa dezvolte insuficienta renala totala;
  • afectarea altor organe. Rareori, alte organe, cum ar fi creierul, plamanii sau maduva spinarii pot fi afectate.

Tratamentul purpurei alergice

 

Tratamentul purpurei alergice

 

Diagnosticul purpurei alergice poate fi precis atunci cand apar eruptii cutanate tipice, artrita si dureri abdominale. Un medic poate solicita efectuarea unor teste suplimentare pentru a exclude alte diagnostice, pentru a evalua gravitatea bolii.

Purpura alergica se vindeca, de obicei, dupa patru pana la sase saptamani, uneori cu reaparitia simptomelor in aceasta perioada, dar fara consecinte pe termen lung (recurentele sunt destul de frecvente). Daca organe precum rinichii si intestinele sunt afectate, tratamentul este, adesea, necesar si este importanta monitorizarea regulata pentru a preveni complicatiile grave [2],[5].

Medicul va poate recomanda medicamente precum [5]:

Pentru tratarea bolii se recomanda si odihna prelungita impreuna cu aportul suficient de lichide.

Atentie! Nu lua ibuprofen fara a discuta cu medicul, deoarece ar putea dauna rinichilor.

De asemenea, poate fi necesara internarea persoanei, daca boala afecteaza rinichii.

In spital pot fi administrare medicamente puternice, cum ar fi steroizi, pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor.

Uneori, boala poate fi severa si poate dureaza cateva luni, in special la adulti.

Pe termen lung, este necesar sa te prezinti in mod regulat, timp de 6 pana la 12 luni, pentru a verifica cat de bine functioneaza rinichii.

Atentie! Articolul are un caracter strict informativ. Daca micutul se confrunta cu simptome ale purpurei alergice, adreseaza-te medicului!

Purpura alergica este o boala care se manifesta, in special, in randul copiilor, dar poate afecta si adultii. In cazul in care un membru al familiei se confrunta cu aceasta afectiune, consulta un medic specialist pentru a beneficia de cele mai adecvate metode de tratament!

Surse de informare:

[1] Johns Hopkins Vasculitis Center. “Henoch-Schönlein Purpura.”, Johns Hopkins Vasculitis, 2022

https://www.hopkinsvasculitis.org/types-vasculitis/henochschnlein-purpura/ Accesat in 17.01.2023.

[2] WebMd. “Henoch-Schonlein Purpura (HSP).”, WebMd, 2022, 

https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/henoch-schonlein-purpura-causes-symptoms-treatment Accesat in 17.01.2023.

[3] Bhimma,Rajendra.Henoch-Schonlein Purpura (IgA Vasculitis), Medscape, 2021,

https://emedicine.medscape.com/article/984105-overview Accesat in 17.01.2023.

[4] NHS. “Henoch-Schönlein purpura (HSP)”, NHS, 2022, 

https://www.nhs.uk/conditions/henoch-schonlein-purpura-hsp/ Accesat in 17.01.2023.

[5] Anoop K. Palta. “Henoch-Schönlein Purpura (HSP).”, Kidshealth, 2021,

https://kidshealth.org/en/parents/hsp.html Accesat in 17.01.2023.

 

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice