Radiologie: ce trebuie sa stii

30. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Radiologie

 

Radiologia este un univers fascinant, care ofera posibilitatea de a vizualiza si explora interiorul corpului uman, in mare parte intr-o maniera noninvaziva, detectand afectiuni si boli in stadii incipiente. Vei afla din acest articol informatii interesante despre ce este radiologia si care sunt tipurile principale de investigatii radiologice, apoi iti vom prezenta beneficiile si riscurile si te vom ajuta sa te pregatesti corespunzator pentru o astfel de investigatie. 

Ce este radiologia

Radiologia reprezinta o serie de teste ce utilizeaza energie radianta prin care se obtin imagini sau fotografii ale diferitelor parti ale corpului. Această ramură a medicinei a cunoscut o evoluție semnificativa de-a lungul istoriei sale, incepand cu descoperirea razelor X de către Wilhelm Conrad Roentgen in 1895.

Poate fi impartita in doua domenii principale [1]:

  • radiologia de diagnostic;
  • radiologia interventionala.

Radiologia de diagnostic

Radiologia de diagnostic permite observarea structurilor din interiorul corpului. Cele mai comune tipuri de examene de radiologie de diagnostic includ: 

  • Tomografia computerizata (CT): utilizeaza razele X pentru a crea imagini tridimensionale detaliate ale organelor si tesuturilor;
  • Fluoroscopia: foloseste raze X pentru a obtine o imagine video in timp real a organelor interne in miscare;
  • Imagistica prin rezonanta magnetica (RMN): folosește un camp magnetic puternic și unde de radiofrecventa pentru a obtine imagini detaliate ale structurilor corpului;
  • Mamografia: realizeaza cu ajutorul razelor X imagini ale sanilor pentru a identifica posibile anomalii;
  • Medicina nucleara: utilizeaza substante radioactive cu actiune scurta pentru a obtine imagini ale proceselor din corpul uman. Include investigatii precum tomografia cu emisie de pozitroni (scanare PET sau PET-CT cand este combinata cu CT);
  • Radiografii simple: utilizează razele X pentru a obține imagini bidimensionale ale anumitor parti ale corpului;
  • Ecografia: utilizeaza unde sonore de inalta frecventa pentru a examina structurile corpului in timp real. 

Utilizand imaginile obtinute astfel, radiologul de diagnostic poate:

  • descoperi cauza simptomelor; 
  • monitoriza modul in care corpul reactioneaza la un tratament;
  • efectua screening pentru diferite boli.

Radiologia interventionala

Radiologia interventionala poate fi implicata in tratarea afectiunilor in diferite parti ale corpului (cancer, tumori, obstructii ale arterelor si venelor, fibroame uterine, dureri de spate, probleme hepatice si renale), evitand interventiile chirugicale deschise sau endoscopice directe. Daca este necesara o incizie pentru investigatie, aceasta va fi foarte mica.

Iata cateva exemple de proceduri de radiologie interventionala: 

  • angiografie sau angioplastie si plasare de stent;
  • embolizare pentru controlul sangerarii;
  • embolizari ale tumorilor;
  • biopsii cu ac de plamani sau glanda tiroida;
  • biopsie de san;
  • plasare sonda alimentara.

Radiologul are un rol esential în interpretarea imaginilor obtinute si în colaborarea stransa cu ceilalti medici pentru a stabili un diagnostic precis si pentru a planifica tratamentul adecvat. Acesta trebuie sa aiba o cunoastere profunda a anatomiei si patologiei pentru a identifica semnele si leziunile relevante in imaginile radiologice. De asemenea, radiologul poate efectua proceduri interventionale, cum ar fi biopsiile ghidate radiologic sau proceduri de drenaj, sub ghidajul imaginilor radiologice.

Cum sa te pregatesti pentru o investigatie radiologica

 

Investigatie radiologica

 

Inaintea unei investigatii radiologice, este important să fii bine informat si sa urmezi anumite recomandari. Discuta cu medicul pentru a intelege procedura si a clarifica eventualele contraindicatii. Este important sa fii relaxat inaintea si in timpul investigatiei, deoarece stresul poate afecta rezultatele. 

Fiecare tip de investigatie radiologica are propriile particularitati de pregatire a pacientului. [2]

Tomografia computerizata 

  • Poarta haine largi, lasa acasa bijuteriile sau alte obiecte metalice.
  • Informeaza medicul despre toate medicamentele pe care le iei, despre posibilele alergii si despre orice boala recenta sau antecedente de boli de inima, astm, diabet, boala renala sau probleme tiroidiene.
  • Anunta medicul daca exista posibilitatea sa fii insarcinata.

Imagistica prin rezonanta magnetica

  • Vei fi rugat sa te schimbi intr-un halat de spital.
  • Informeaza medicul si tehnologul RMN daca esti insarcinata.
  • Unele examene RMN utilizeaza substanta de contrast si este posibil sa ti se solicite un test de sange pentru a evalua functia renala inainte de procedura. 
  • Daca ai claustrofobie, poti cere medicului sa-ti prescrie un sedativ usor inainte de RMN, caz in care nu vei mai putea conduce masina spre casa.
  • Indeparteaza toate bijuteriile, accesoriile, obiectele metalice si evita machiajul.

PET-CT

  • Informeaza medicul in prealabil daca esti insarcinata sau alaptezi. Daca alaptezi in momentul examinarii, intreaba daca este cazul sa folosesti pompa inainte pentru a pregati provizii pana cand substanta radioactiva PET si materialul de contrast CT nu mai sunt prezente in corp. 
  • Indeparteaza orice bijuterie sau obiect metalic. 
  • Spune medicului daca iei medicamente, vitamine sau suplimente pe baza de plante si mentioneaza orice boli recente. 
  • Este posibil ca medicul sa iti spuna sa nu mananci nimic inaintea scanarii PET-CT.

Aceste informatii despre pregatirea pentru investigatia radiologica sunt valabile in linii generale, insa fiecare pacient si fiecare caz pot avea particularitati si cerinte specifice. Este intotdeauna recomandat sa consulti medicul sau să cauti informatii suplimentare de la surse de incredere pentru a obtine instructiuni specifice si actualizate.

Riscurile si beneficiile radiologiei

 

Riscurile si beneficiile radiologiei

 

Beneficiile radiologiei sunt evidente in posibilitatea de a vizualiza imagini clare ale structurilor interne ale corpului uman, care permit identificarea problemelor care altfel ar fi invizibile. Acestea pot include tumori, cancere, fracturi de oase, blocari ale vaselor de sange și multe altele. Radiologia este deosebit de utila in diagnosticarea si monitorizarea cancerului, ajutand la detectarea si evaluarea extinderii tumorilor si a raspunsului la tratament.

Cu toate acestea, radiologia implică expunerea la radiatii. 

Radiatia reprezinta emisia de energie dintr-o sursa. Daca energia este suficienta pentru a ejecta electroni din atomi in materie, vorbim despre radiatie ionizanta. Expunerea la doze mici de radiatie face parte din mediul nostru; suntem constant expusi la radiatii cosmice, solare si la materiale radioactive care apar in mod natural in sol, apa, aer si alimente. 

Doza de radiatie utilizata in examenele cu raze X variaza in functie de procedura, de calitatea imaginii necesara pentru diagnostic, de dimensiunea pacientului, de dificultatea procedurii si setarile echipamentului de imagistica. 

Riscurile radiatiilor utilizate in procedurile de radiologie diagnostica sunt, in general, mici. Cu toate acestea, s-a raportat un risc crescut, chiar daca foarte mic, de dezvoltare a cancerului la persoanele expuse la doze mici de radiatii asociate procedurilor de radiologie diagnostica. [3]

Atunci cand o procedura de imagistica radiologica este justificata si optimizata, beneficiul pentru pacient ar trebui sa depaseasca orice risc. 

Protecția pacientului este o prioritate in radiologie. Medicii si tehnicienii de radiologie folosesc numeroase metode de protectie pentru a minimiza riscul de expunere la radiatii. Acestea includ utilizarea de echipamente de protectie, cum ar fi plumbul, si limitarea zonei corpului care este expusa la radiatii. De asemenea, se aplica tehnici de dozimetrie pentru a masura cantitatea de radiatii la care este expus pacientul si pentru a asigura ca aceasta se incadrează in limitele de siguranta. 

Există anumite grupuri de persoane pentru care riscul asociat cu expunerea la radiatii este mai mare. De exemplu, femeile insarcinate si copiii sunt mai sensibili la radiatii, iar expunerea poate avea efecte adverse asupra dezvoltarii fetale sau a cresterii si dezvoltarii copiilor. De aceea, in aceste cazuri, medicii vor lua masuri suplimentare pentru a proteja pacientul si a minimiza expunerea la radiatii.

Radiologia este un domeniu complex, insa intelegerea sa este importanta pentru a comunica mai eficient cu personalul medical si pentru a lua decizii informate in privinta diagnosticului si tratamentului afectiunilor.

Disclaimer: Acest articol are scop pur informativ. Orice decizie legata de sanatate trebuie luata in urma consultului medical adecvat si a discutiilor cu un specialist in domeniul radiologiei.

Surse: 

[1] MedlinePlus. “Imaging and Radiology: MedlinePlus Medical Encyclopedia.” Medlineplus.gov, 2014, medlineplus.gov/ency/article/007451.htm.

[2] “RadiologyInfo.org.” Radiologyinfo.org, 2019, www.radiologyinfo.org/.

[3] “Patient Information.” European Society of Radiology, www.myesr.org/patient-information. Accessed 28 June 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor