Remodelare corporala: ce presupune, tehnici, rezultate
Preocuparea tot mai crescuta pentru aspectul fizic si dorinta oamenilor de a atinge silueta dorita si de a-si creste increderea in sine au dus la dezvoltarea rapida a domeniului medicinii estetice. Astfel, au inceput sa apara proceduri din ce in ce mai sigure si eficiente de remodelare corporala care raspund acestor nevoi.
Daca iei in considerare o astfel de interventie, te invitam sa descoperi informatii detaliate despre remodelarea corporala, cele mai populare tehnici folosite, dar si rezultatele pe care le poti obtine.
Ce este remodelarea corporala?
Remodelarea corporala cuprinde o varietate de proceduri chirurgicale sau non-chirurgicale care au ca scop modificarea aspectului anumitor zone ale corpului si obtinerea unei siluete armonioase si bine-proportionate, care se apropie cat mai mult de idealurile tale.
Procedurile de remodelare corporala pot urmari reducerea tesutului adipos , eliminarea pielii in exces, conturarea anumitor zone sau imbunatatirea aspectului pielii. In general, tratamentele de remodelare corporala nu te ajuta sa slabesti, ci mai degraba sa modifici aspectul unei zone specifice a corpului [1].
Tipuri de proceduri si tehnici de remodelare corporala
Exista o varietate larga de tehnici de remodelare corporala ce ofera diferite rezultate. In principiu, procedurile de remodelare pot fi clasificate in tratamente chirurgicale, care se realizeaza in clinici medicale specializate, sub atenta supraveghere a unei echipe de medici si tratamente non-chirurgicale, care nu necesita intotdeauna prezenta medicului.
Este recomandat sa consulti intotdeauna un specialist inainte de a opta pentru orice procedura de remodelare corporala, deoarece pot exista riscuri si efecte adverse pe care este bine sa le cunosti inca de la inceput.
Proceduri chirurgicale de remodelare corporala
Procedurile chirurgicale pot fi unele dintre cele mai eficiente tratamente de remodelare corporala, insa riscurile sunt, in general, mai mari, iar perioada de recuperare este mai lunga decat in cazul celor non-invazive [1]. Printre cele mai populare tratamente chirurgicale se numara:
- liposuctia – aceasta procedura implica indepartarea tesutului adipos cu ajutorul unui tub subtire, denumit canula. Medicul utilizeaza tehnici speciale pentru a face tesutul adipos mai fluid si mai usor de aspirat cu ajutorul canulei. Procedura se realizeaza, de obicei, sub anestezie generala sau locala si poate dura intre 1 si 3 ore [2].
- proceduri de lifting - cuprind diverse interventii chirurgicale prin care se elimina excesul de piele si tesut moale, iar tesuturile ramase sunt intinse si tonifiate. Operatiile de lifting pot trata probleme, cum ar fi pielea laxa, pierderea tonusului muscular si a conturului. Acestea se realizeaza adesea la nivelul bratelor si coapselor, dar si al abdomenului, feselor si spatelui.
Proceduri non-chirurgicale de remodelare corporala
Procedurile non-chirurgicale de remodelare corporala sunt potrivite, in general, persoanelor care nu au un indice de masa corporala mai mare de 30 [3]. Aceste tratamente pot include:
- criolipoliza - presupune aplicarea unei temperaturi scazute la nivelul tesutului adipos pentru a distruge celulele grase si a reduce in mod eficient stratul de grasime dintr-o zona specifica. Un tratament dureaza de obicei intre 30 si 60 de minute [3];
- tratamente non-invazive cu laser - reduc stratul de grasime si celulita prin emiterea unor fascicule laser precis controlate. Energia laser incalzeste depozitele de grasime subcutanata fara sa lezeze pielea sau tesuturile adiacente si stimuleaza producerea colagenului, ceea ce conduce la rejuvenarea pielii si redarea tonusului muscular din zona tratata;
- cavitatia - foloseste ultrasunete de frecventa joasa pentru a descompune celulele adipoase. Acestea sunt lichefiate si eliminate mai apoi in mod natural prin intermediul sistemului limfatic;
- tratamentele cu radiofrecventa - utilizeaza energia pentru a incalzi tesutul adipos si straturile profude ale pielii. In acest mod este stimulata productia de colagen, ceea ce poate ajuta la imbunatatirea texturii pielii si a conturului anumitor zone;
- tratamentele cu tehnologie LED - contribuie la reducerea grasimii si imbunatatirea tonusului muscular prin utilizarea luminii LED. Aceasta tehnologie se bazeaza pe principiul de fotobiomodulare, care consta in aplicarea de lumina de diferite lungimi de unda pentru a stimula celulele adipoase si musculare.
Cine poate beneficia de procedurile de remodelare corporala si cui ii sunt contraindicate?
Daca esti preocupata de aspectul tau si vrei sa iti imbunatatesti silueta, poti fi un bun candidat pentru remodelarea corporala. Aceste proceduri se adreseaza, in special, persoanelor care vor sa elimine depunerile localizate de grasime, sa reduca celulita si vergeturile sau sa imbunatateasca diverse aspecte ale pielii si corpului.
Cu toate acestea, trebuie subliniat faptul ca orice procedura, chirurgicala sau non-chirurgicala poate avea contraindicatii. Doar medicul specialist poate stabili daca o anumita interventie este potrivita pentru tine, in cadrul unei consultatii. Acesta iti va evalua istoricul medical si starea fizica pentru a determina potentialele riscuri si complicatii. De asemenea, veti discuta despre tratamentele medicamentoase sau suplimentele pentru slabit administrate, precum si obiectivele tale si rezultatele pe care ti le doresti de la aceste proceduri.
In general, aceste tratamente pot fi contraindicate in cazul in care:
- esti insarcinata sau alaptezi;
- suferi de anumite afectiuni cardiovasculare sau probleme de ritm cardiac;
- ai diabet, afectiuni ale rinichilor sau afectiuni pulmonare cronice;
- suferi de anumite afectiuni ale sistemului imunitar.
Ce avantaje au procedurile de remodelare corporala?
Fiecare procedura are avantajele sale. In general, interventiile chirurgicale ofera rezultate vizibile imediat dupa perioada de recuperare. Procedurile non-invazive pot necesita mai mult timp pentru ca rezultatele sa se observe, insa multe dintre acestea se pot face in cabinet, fara anestezie, iar tu poti reveni la activitatile normale imediat dupa tratament. Recuperarea este mult mai rapida decat in cazul interventiilor chirurgicale [1].
Ce rezultate poti sa obtii dupa remodelarea corporala?
In general, daca optezi pentru remodelarea corporala, te poti bucura de urmatoarele rezultate:
- o silueta mai supla si mai bine conturata;
- reducerea aspectului de „coaja de portocala” cauzat de celulita;
- diminuarea depozitelor de tesut adipos localizat;
- o piele mai catifelata si mai ferma;
- un aspect intinerit.
- cresterea increderii in sine.
Medicul iti poate oferii mai multe informatii despre rezultatele pe care le poti obtine, in functie de tipul de procedura pentru care optezi. Pentru ca rezultatele sa se mentina pe termen lung, este recomandat sa asociezi aceste tratamente cu un stil de viata cat mai sanatos si sa optezi pentru solutii pentru o slabire sanatoasa si de durata, daca este cazul.
Care este pretul pentru remodelarea corporala?
Pretul pentru remodelarea corporala poate varia in functie de cativa factori, precum dimensiunea zonei tratate, numarul de sedinte necesar obtinerii rezultatelor dorite sau tipul tehnicii folosite. De asemenea, locatia si medicul estetician pe care il alegi pot influenta pretul tratamentului.
Anumite clinici au oferte speciale si reduceri suplimentare in cazul in care optezi pentru abonamente ce includ mai multe sedinte de tratament. Pentru a determina costul unei proceduri de remodelare corporala, adreseaza-te unui medic care poate analiza particularitatile cazului tau si iti poate oferi mai multe informatii!
Ce reactii adverse poate cauza remodelarea corporala?
Remodelarea corporala, desi eficienta, poate prezenta si anumite riscuri asociate. Majoritatea procedurilor sunt non-invazive sau minim invazive si prezinta un risc redus, insa, uneori, pot aparea anumite reactii adverse. Unele dintre acestea sunt:
- durere sau disconfort;
- sangerare;
- infectii;
- fisuri cutanate;
- roseata;
- edeme;
- aspect neuniform al pielii;
- complicatii provocate de anestezie.
Medicul va discuta cu tine toate aceste aspecte in cadrul consultatiei si iti va prezenta reactiile adverse care pot aparea, in functie de metoda de tratament aleasa.
In prezent, exista o gama variata de proceduri pentru remodelare corporala pentru care poti opta. Alege intotdeauna sa discuti cu un medic specialist inainte de a lua o asemenea decizie si informeaza-te cat mai bine cu privire la potentialele riscuri, complicatii si rezultatele pe care le poti obtine!
Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ iar informatiile prezentate nu tin loc unui consult medical specializat. Fiecare pacient este diferit, iar diagnosticul si tratamentul potrivite sunt stabilite doar de catre medic. Orice mentiune referitoare la suplimente alimentare are, de asemenea, un rol pur informativ.
Surse de referinta:
[1] “Body Contouring: What Is It, Benefits, Risks & Recovery.” Cleveland Clinic, 2021, Accesat pe 19 ian. 2023.
[2] NHS Choices. Liposuction. 2023, Accesat pe 19 ian. 2023.
[3] Wisco, Lucie. “Nonsurgical Body Contouring.” Healthline, Healthline Media, 17 May 2017, Accesat pe 19 ian. 2023.
[4] “Body Contouring.” Cosmetic Surgery, 2021, Accesat pe 19 ian. 2023.