Riscurile infectiei molluscum contagiosum
Molluscum contagiosum este o infectie virala a pielii, intalnita in special in randul copiilor. In general, afectiunea este inofensiva, iar manifestarile dispar in cateva luni, insa in anumite situatii pot aparea complicatii ale bolii [1]. Citeste in continuare si afla care sunt cauzele infectiei molluscum contagiosum, cum se manifesta si care sunt cele mai importante riscuri si complicatii asociate bolii!
Ce este molluscum contagiosum si cum apare?
Infectia molluscum contagiosum este cauzata de un virus care patrunde in organism prin intermediul ranilor superficiale ale pielii (de exemplu leziuni rezultate in urma rasului) si conduce la aparitia unor leziuni caracteristice. Atingerea, scarpinarea sau manipularea leziunilor favorizeza intinderea infectiei pe suprafete mai mari, fenomen cunoscut sub numele de autoinoculare.
La copii, transmiterea virusului are loc in special prin contactul direct piele-piele cu o persoana infectata sau prin contactul indirect cu obiecte contaminate (de exemplu prosoape de baie, bureti sau echipament sportiv). Leziunile apar de obicei la nivelul trunchiului, membrelor si al fetei si pot fi mai numeroase in cazul copiilor cu dermatita atopica.
In cazul adultilor, molluscum contagiosum este contactata cel mai frecvent pe cale sexuala, leziunile fiind putine si limitate la zona genitala, perineala sau a abdomenului inferior. Functionarea defectuoasa a sistemului imunitar, de exemplu in cazul pacientilor cu SIDA, poate conduce la forme ale infectiei molluscum contagiosum atipice si persistente.
Virusul cauzator al molluscum contagiosum nu este puternic imunogenic si nu induce formarea de anticorpi. Astfel, reinfectarea este posibila printr-un contact ulterior cu o persoana infectata, chiar si dupa episoade anterioare de molluscum contagiosum. [2].
Cum se manifesta molluscum contagiosum?
Primele manifestari apar la 2-8 saptamani dupa contactarea virusului si sunt reprezentate de mici umflaturi de culoare roz, alba sau de culoarea pielii. Pe masura ce umflaturile cresc in dimensiuni, in mijlocul lor apare o adancitura, ca si cum leziunea ar fi fost impunsa cu un ac. Atunci cand leziunile devin rosii si incep sa semene cu pustulele acneice, inseamna ca organismul lupta cu virusul, iar leziunile urmeaza sa dispara in curand.
Leziunile caracteristice infectiei molluscum contagiosum pot fi insotite de mancarime, iar atingerea pielii neinfectate dupa scarpinarea sau manipularea leziunilor conduce la intinderea infectiei [3].
In general, molluscum contagiosum nu prezinta alte manifestari decat cele cutanate [1].
Care sunt complicatiile si riscurile asociate?
De obicei, infectia molluscum contagiosum este inofensiva, fiind autolimitanta la pacientii sanatosi, cu un sistem imunitar competent [2]. Cu toate acestea, la anumite categorii de pacienti pot aparea complicatii precum:
- Infectia bacteriana secundara - mancarimea asociata leziunilor poate provoca pacientii sa se scarpine excesiv, traumatizand suplimentar zonele pe care sunt localizate leziunile. Ranile provocate de scarpinatul excesiv se pot infecta ulterior, fiind necesar tratament cu antibiotic pentru vindecare.
- Cicatricile - leziunile asociate molluscum contagiosum trec de la sine in cateva luni, insa in anumite situatii pot lasa in urma cicatrici, in special daca au fost traumatizate prin scarpinare sau suprainfectate cu bacterii.
- Afectiunile oculare - localizarea leziunilor la nivelul pleoapelor poate favoriza aparitia infectiilor oculare (de exemplu conjunctivita sau keratita). In cazul identificarii unor leziuni in zona ochilor, este recomandata consultarea unui specialist [1].
- Eczema secundara diseminata - un raspuns imun inflamator exagerat, generalizat, cauzat de inflamatia locala de la nivelul leziunilor.
- Leziuni numeroase si cu dimensiuni mari, raspandite pe tot corpul, inclusiv pe fata - aceasta forma fulminanta a bolii apare de obicei la persoanele cu un sistem imunitar deficitar (de exemplu la persoanele infectate cu HIV sau la pacientii tratati cu medicamente care scad imunitatea), in cazul acestor pacienti fiind necesar consultul medical [4].
Cum poate fi prevenita raspandirea molluscum contagiosum?
In ciuda numelui infectiei, boala nu este atat de contagioasa cat sa necesite izolarea persoanei afectate pana la disparitia leziunilor. Pacientii cu molluscum contagiosum isi pot continua activitatile zilnice. Riscul de a transmite mai departe virusul in timpul activitatilor cotidiene normale este mic, insa sunt necesare cateva masuri de precautie pentru a evita infectarea altor oameni:
- Evita sa imparti cu o alta persoana prosopul sau obiectele de imbracaminte!
- Evita sa te scarpini sau sa manipulezi leziunile (aceste actiuni pot creste riscul de a ramane cu cicatrici sau de a dezvolta o infectie secundara si, in acelasi timp, pot favoriza transmiterea virusului catre alte persoane)!
- Incearca pe cat posibil sa acoperi cu haine zonele de piele afectata!
- Daca mergi la inot, acopera leziunile cu bandaje sau pansamente rezistente la apa!
- Evita sa faci baie imrepuna cu alte persoane!
- Foloseste prezervativ in timpul actului sexual pentru a reduce riscul de a transmite virusul prin contact sexual [1]!
In concluzie, infectia virala molluscum contagiosum este in general inofensiva si se manifesta prin aparitia pe piele a unor leziuni caracteristice. Persoanele sanatoase trec cu usurinta prin boala, insa cele cu un sistem imunitar deficitar pot dezvolta forme mai extinse ale bolii. Complicatiile asociate molluscum contagiosum apar rar si sunt determinate de scarpinarea excesiva a leziunilor sau de localizarea acestora in zona oculara. Daca ai observat aparitia unor leziuni pe pielea ta sau a copilului, nu ezita sa te adresezi medicului dermatolog pentru a afla daca este vorba despre molluscum contagiosum sau este implicata o alta afectiune a pielii!
Surse informative
- Molluscum Contagiosum. NHS Choices, NHS, 3 Sept. 2020, www.nhs.uk/conditions/molluscum-contagiosum/.
- Bhatia, Ashish C. Molluscum Contagiosum. Medscape, 22 Sept. 2020, emedicine.medscape.com/article/910570-overview#a3.
- Molluscum Contagiosum: Signs and Symptoms. American Academy of Dermatology, www.aad.org/public/diseases/a-z/molluscum-contagiosum-symptoms.
- Oakley, Amanda. Molluscum Contagiosum. DermNet, Aug. 2021, dermnetnz.org/topics/molluscum-contagiosum.