RMN san: cand e necesar si ce trebuie sa stii

27. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
RMN san

 

RMN de san este o investigatie noninvaziva utilizata pentru a depista cancerul de san si alte anomalii la san. Imagistica prin rezonanta magnetica la san surprinde mai multe imagini ale structurii interne mamare. Investigatia poate fi asociata cu mamografie si ecografie de san pentru stabilirea unui diagnostic corect. De regula un RMN de san se realizeaza cu substanta de contrast. 

Ne-am propus sa explicam in cadrul acestui material totul despre RMN-ul sanului: ce este, cum se realizeaza, cand este recomandat, posibile riscuri asociate procedurii. 

Ce este un RMN de san?

Imagistica prin rezonanta magnetica la san sau RMN de san este o investigatie medicala noninvaziva in care este utilizat un magnet de mari dimensiuni, unde radio si un computer pentru a produce imagini detaliate ale tesutului mamar. Un RMN de san se diferentiaza de mamografie prin lipsa radiatiilor.

In functie de motivul pentru care se realizeaza RMN de san, poate necesita sau nu injectarea intravenoasa a unei substante de contrast, colorant pe baza de gadoliniu, diferit de cel utilizat in cadrul scanarilor CT. (1) 

Cum functioneaza un RMN de san?

RMN-ul este un aparat mare, de forma cilindrica sau de tub care determina un camp magnetic puternic. Impreuna cu undele radio, acesta modifica alinierea naturala a atomilor de hidrogen in organism. Campul magnetic creat in jurul persoanei asezata in RMN trimite impulsuri de unde radio la scaner. Undele radio repozitioneaza nucleii atomici ai corpului si pe masura ce ii realiniaza in pozitia corecta se trimit semnale radio care sunt preluate de computer, analizate si transformate in imagini.

Computerul foloseste informatiile primite pentru a crea o imagine bidimensionala a structurii corporale analizate. Vizualizarea in sectiune transversala ofera detalii ale tesutului mamar. (2)

Cand este necesar un RMN de san?

Un RMN de san poate fi o investigatie utila in screening-ul persoanelor care prezinta risc crescut de a dezvolta cancer de san sau pentru detectarea cancerelor pe care mamografiile sau ecografiile nu le pot identifica, poate fi realizat si pentru a evalua si monitoriza cancerul la persoanele diagnosticate, dar si pentru a sesiza rupturile de implant mamar din silicon. (1)

Concret, iata principalele motive pentru care un RMN de san este recomandat: 

  • ai fost diagnosticata recent cu cancer si medicul vrea sa determine amploarea acestuia;
  • ai un risc de dezvoltare a cancerului de san mai mare de 20%:
  • ai istoric familial de cancer mamar sau cancer ovarian;
  • ai tesut mamar foarte dens, iar mamografia nu a detectat nimic;
  • ai un istoric de modificari precanceroase ale sanului - hiperplazie atipica sau carcinom lobular in situ, dar si istoric puternic de cancer de san si tesut mamar dens;
  • ai o modificare genetica ereditara a cancerului de san precum BRCA1 sau BRCA2;
  • ai avut tratamente cu radiatii in zona pieptului pana la implinirea varstei de 30 de ani;
  • pentru stabilirea necesitatii lumpectomiei sau mastectomiei;
  • in detectarea modificarilor la sanul care nu a fost diagnosticat cu cancer;
  • in determinarea raspandirii cancerului de san in peretele toracic, astfel incat sa fie acordat tratamentul adecvat;
  • in identificarea recidivei cancerului de san sau a tumorii reziduale dupa tumorectomie;
  • in evaluarea unei noi schimbari a mamelonului inversat;
  • daca prezinti scurgeri mamelonare;
  • exista o suspiciune ca ai o ruptura de implant mamar. (1), (2), (3)

 

cancer de san

 

Cum te pregatesti pentru un RMN de san?

Inainte de a fi programata la un RMN de san medicul trebuie sa stie daca te regasesti in una dintre urmatoarele situatii: 

  • esti insarcinata sau alaptezi;
  • ai avut reactii alergice anterior la substante de contrast;
  • suferi de claustrofobie;
  • ai obiecte metalice in corp - fragmente, gloante, schije sau aschii;
  • ai un dispozitiv medical - stimulator cardiac sau defibrilator, stimulatori sau dispozitive electronice, implant cohlear, clipsuri si bobine pentru anevrism, stenturi la inima, filtre pentru cheaguri de sange, monitor continuu de glucoza, pompa de insulina, plasturi cu medicamente. (1)

Este importanta si perioada ciclului menstrual in care se poate efectua un RMN de san, indicata fiind cea de inceput. Daca esti la premenopauza medicul iti va indica momentul potrivit. (3)

Cat dureaza un RMN de san?

Un RMN de san poate sa dureze pana la 60 de minute. Scanarea propriu-zisa este de 20 - 40 de minute, restul vizeaza chestionarea prealabila, plasarea substantei de contrast si pozitionarea corecta. (1)

Cum se desfasoara un RMN de san?

  • Te schimbi in halat si indepartezi orice bijuterii si obiecte metalice;
  • Ti se administreaza substanta de contrast intravenos;
  • Te pozitionezi cu fata in jos pe masa de scanare, sanii se incadreaza intr-o adancitura goala;
  • Aparatul incepe scanarea, poti auzi sunetele emise din interior;

Trebuie sa stai cat mai nemiscata posibil, iar tehnicianul va vorbi cu tine pe tot parcursul scanarii. Daca esti agitata poti primi un sedativ usor si dopuri de urechi. Vei fi monitorizata o perioada dupa finalizarea investigatiei pentru a se observa eventualele reactii alergice ce ar putea sa apara. (2), (3)

Care sunt riscurile unui RMN de san?

Un RMN de san este o procedura sigura, care nu te expune la radiatii. Riscurile asociate sunt reduse daca se respecta toate conditiile. Reactiile alergice la substanta de contrast pot sa apara, ele sunt severe pentru persoanele cu afectiuni renale, dar poti primi ajutor de specialitate daca acest lucru se intampla. 

Un rezultat fals pozitiv poate fi inregistrat uneori in cadrul unui RMN de san. Dupa o evaluare suplimentara precum ecografie sau o biopsie a sanului structurile se pot dovedi benigne. Acest lucru presupune anxietate si teste suplimentare. (1), (3)

Dupa un RMN de san nu sunt necesare masuri speciale, medicul specialist iti va spune care sunt instructiunile suplimentare in cazuri deosebite sau investigatiile de efectuat, in conformitate cu situatia ta particulara. 

Acest articol despre RMN de san este strict informativ si nu poate inlocui un consult medical de specialitate. Daca te regasesti in una dintre situatiile prezentate in cadrul materialului, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare: 

1. Breast MRI - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/8332-breast-mri

2. Breast Magnetic Resonance Imaging (MRI) - https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-mri

3. Breast MRI - https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/breast-mri/about/pac-20384809#:~:text=A%20breast%20MRI%20is%20a,turn%20out%20to%20be%20benign.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor