Saptamana 16 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
Sarcina este o perioada uimitor de frumoasa in viata unei femei. Corpul trece prin transformari spectaculoase, iar avalansa de lucruri noi te poate surprinde. Dar timpul nu sta in loc, bebelusul se dezvolta intr-un ritm rapid, iar burtica ta de gravida incepe sa prinda tot mai bine contur.
Te afli in saptamana 16 de sarcina, fetusul devine mai puternic si incepe sa semene din ce in ce mai mult cu viitorul bebelus. Tu ai scapat de simptomele neplacute din primul trimestru de sarcina (greturile, voma) si incepi sa stralucesti de frumusete. Asa cum probabil stii, se spune despre femeile gravide ca au fete mai luminoase. Explicatia este data atat de fluctuatiile hormonale, cat si de fluxul sangvin crescut. O alta veste buna este ca parul iti creste mai repede, la fel si unghiile. Afla din acest articol informatii utile despre lucrurile la care sa te astepti in saptamana 16 de sarcina!
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
In saptamana 16 de sarcina bebelusul cantareste aproximativ 75 - 100 de grame si are o lungime de 10 - 12 cm (din crestetul capului pana la sezut). Coloana vertebrala si muschii minusculi ai spatelui devin mai puternici, astfel incat acesta isi va putea indrepta si mai mult capul si gatul.
Muschii fetei sunt si ei in dezvoltare, prin urmare bebelusul tau poate avea deja expresii faciale. Ochii functioneaza si ei, pot sa faca miscari laterale si chiar sa perceapa lumina, desi pleoapele sunt inca lipite. In plus, are si gene si sprancene.
Oasele mici din urechi sunt deja formate, asa ca in curand iti va putea auzi vocea. Pielea este in continuare translucida, sub ea se vad vasele de sange. [1].
Papilele gustative sunt dezvoltate si deja functioneaza, deci el poate sa guste lichidul amniotic in timp ce ii intra in gura. Lichidul amniotic este vascos si variaza in functie de ceea ce mananca mama [2].
La 16 saptamani de sarcina toate organele vitale sunt la locul lor si se dezvolta pentru a face fata vietii din afara uterului. Bebelusul creste foarte mult in trimestrul al doilea de sarcina, iar saptamana 16 nu face exceptie. Este emotionant sa stii ca fetusul care arata ca un mormoloc a crescut asa repede si are acum trasaturile unui copil.
Cat de mare este bebelusul in saptamana 16?
Cu o lungime de aproximativ 12 centimetri, bebelusul tau poate fi comparat cu un avocado. Este un moment prielnic sa incepi sa iti cumperi haine de gravida. In urmatoarele trei saptamani copilul va avea de doua ori aceasta dimensiune, la fel si burtica ta.
Saptamana 16 de sarcina, in cate luni inseamna ca sunt?
Daca te afli in saptamana 16 de sarcina, inseamna ca esti gravida in trei luni si trei saptamani. Prin urmare, din urmatoarea saptamana, cea cu numarul 17, vei putea spune ca esti gravida in patru luni. Raman asadar cinci luni pana la momentul nasterii.
Trimestrul doi de sarcina mai este numit si „trimestrul de miere”, dat fiind ca simptomele suparatoare de inceput dispar (starile de greata), tu radiezi, burtica inca iti permite sa te misti fara probleme, prin urmare profita la maxim de acest timp.
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
Ai inceput sa te simti mai bine, probabil ca nivelul de energie a crescut deja, mancarea are in sfarsit miros si gust bun, iar drumurile la baie s-au diminuat (scade frecventa urinara). Daca pana acum burtica ta de gravida nu era observata, de acum trebuie sa stii ca ea incepe sa se vada.
Sanii tai s-au marit si cel mai probabil a trebuit sa schimbi cupa sutienului. Pana la sfarsitul celui de-al doilea trimestru ar trebui sa fie complet pregatiti pentru alaptare. [3] Este mai putin probabil insa, ca sanii sa fie la fel de sensibili la atingere ca la inceputul sarcinii.
Femeile gravide sunt foarte incantate sa observe acum modificari pozitive la aspectul lor, parul este mai des si lucios, iar unghiile devin mai tari si mai rezistente.
Aspectul stralucitor al pielii este un alt atuu pe care il dobandesc femeile aflate in aceasta perioada a sarcinii, lucru explicat de faptul ca pielea retine mai multa apa, astfel ea capata o textura mai fina si mai catifelata. O alta explicatie este nivelul de progesteron aflat in crestere. Foloseste dermatocosmetice de calitate care sa iti puna in valoare aceasta schimbare benefica a tenului!
Un aspect important pe care ar trebui sa il mai stii despre piele este acela ca poate aparea melasma, adica prezenta unor pete maronii in zone vizibile, frunte, obraji si buza superioara. Femeile cu pielea inchisa la culoare sunt mai predispuse sa dezvolte melasama. Ceea ce cauzeaza aceste pete pigmentare sunt modificarile hormonale, expunerea la radiatii ultraviolete, dar si anumiti factori genetici. Asigura-te ca folosesti creme de soare cu factor de protectie ridicat si ca nu stai pe plaja la orele de varf, 11.00 - 16.00”
Constipatia, sangerarea gingiilor sau crampele picioarelor sunt alte simptome neplacute ale acestei perioade de sarcina. Citeste mai multe in randurile care urmeaza!.
Care sunt simptomele in saptamana 16 de sarcina?
Probabil este foarte fericita ca ai scapat de starile de greata ale inceputului de sarcina. Trimestrul al doilea si cu precadere saptamana 16 de sarcina, vin cu alte simptome pe care este bine sa le cunosti.
- Sani mariti - sanii continua sa creasca pe parcursul celor noua luni de sarcina, dar ei nu vor mai fi atat de sensibili la atingere ca pana acum.
- Dureri in zona inferioara a spatelui - pe masura ce muschii si ligamentele se intind ca sa sustina uterul tot mai mare, poti resimti o usoara durere; atata vreme cat nu este insotita de alte simptome precum febra sau frisoane, nu ai de ce sa te ingrijorezi.
- Constipatie - uterul creste si pune presiune pe intestine, astfel ca tranzitul devine mai greu.
- Vene varicoase - fluxul de sange a crescut, iar uterul tot mai mare pune presiune pe venele abdominale, forta care apasa inclusiv pe venele picioarelor; aceste vase de sange sunt supuse asadar dilatarii si apar venele varicoase.
- Uitarea - este un simptom firesc de sarcina, declansat hormonal, i se spune „creier de gravida”; in timpul sarcinii volumul de celule cerebrale scade, ceea ce duce la uitare si dificultati de concentrare.
- Par si unghii mai puternice - parul tau nu va mai cadea ca inainte, este mai gros si mai lucios; il poti pune in valoare cu produse bune de ingrijire a parului; in plus, unghiile cresc repede si sunt rezistente [4].
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
1. Gestioneaza durerea de spate!
Durerea de spate este unul dintre simptomele care te supara? Ai grija atunci si mai mult la modul cum stai pe scaun, asigura-te ca iti ofera sprijinul necesar! Foloseste un suport pentru picioare, ca sa nu stai cu ele direct pe podea, ci un pic mai sus! Totodata, nu sta pe scaun prea mult timp, asigura-te ca iti iei pauze regulate, fie ca faci cativa pasi sau te intinzi! Nu sta prea mult nici in picioare si evita sa ridici greutati mari!
2. Gaseste o pozitie confortabila de somn!
Somnul este foarte important. Este necesar sa te odihnesti bine, dar cum in sarcina sa dormi pe burta sau pe spate nu mai este comod, alege dormitul pe o parte si foloseste-te de perne care sa iti ofere suport, asezandu-le asa cum iti este confortabil! Poti opta pentru o perna speciala de gravide.
3. Uita de temeri cand vine vorba de sex!
Ai mai multa energie, ai un libido crescut, prin urmare acorda atentia cuvenita si vietii sexuale! Daca nu ai interdictie de la medic, sexul nu face niciun rau fetusului. Este bine ca atat tu, cat si partenerul tau sa stiti lucrul acesta. Bebelusul este bine inchis si protejat in uter, iar penetrarea nu il afecteaza [5]. Asadar, gasiti pozitii care sa-ti ofere confort si bucurati-va de viata sexuala!
4. Mananca sanatos!
Alimentatia are un rol important pe toata durata sarcinii, astfel ca nici saptamana 16 nu face exceptie. Pentru ca un simptom neplacut in aceasta perioada il reprezinta constipatia, dieta ta acum ar trebui sa includa multe fibre (din aceasta categorie de alimente fac parte in principal legumele, fructele, cerealele integrale). In plus, este important si sa te hidratezi foarte bine. Nu uita ca fatul a inceput sa se dezvolte intr-un ritm rapid, deci ofera-i proteine din carne (in special cea alba), peste, oua, branzeturi, leguminoase, lapte!
5. Integreaza miscarea in rutina ta!
Activitatea fizica nu trebuie sa dispara fiindca esti insarcinata, din contra, iti aduce o multime de avantaje. Te simti in forma, te odihnesti mai bine, digestia este si ea favorizata. Exrcitiile fizice trebuie sa fie moderate, inotul sau yoga pot fi ideale. Evita miscarile alerte sau sariturile! De altfel, te poti bucura foarte bine de miscare facand plimbari zilnice (cel putin 20 de minute).
Sfaturi pentru parteneri
Se apropie cea mai frumoasa si mai usoara perioada de sarcina, asadar pregateste-te sa va bucurati, impreuna, de ea! Programeaza o vacanta, iesiri de weekend, vizite la rude, cursuri sau workshopuri, pentru ca, peste cateva luni, deplasarile vor fi mai dificil de organizat si pus in practica.
Simte bucuria fiecarei saptamani de sarcina, lucrurile care se petrec acum in corpul tau sunt de-a dreptul uimitoare! Relaxeaza-te, rasfata-te, socializeaza, ai in vedere obiceiurile sanatoase, cum sunt echilbrul in alimentatie sau miscarea! Foloseste-ti energia pentru a pregati camera copilului, acum cat burtica iti permite sa te misti usor! Spor la activitati!
Referinte:
- Americanpregnancy.org. Pregnancy Week 15. 2021, https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant. Accesat in 16 septembrie 2022.
- Verywellfamily.com. Week 16 of Your Pregnancy. 2021, https://www.verywellfamily.com/16-weeks-pregnant-4158998. Accesat in 16 septembrie 2022.
- Thebump.com. 16 Weeks Pregnant. 2022, https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week/16-weeks-pregnant. Accesat in 16 septembrie 2022.
- M.D. Tantry, Tanya. 15 Weeks Pregnant. 2022, https://flo.health/pregnancy/week-by-week/15-weeks-pregnant. Accesat in 16 septembrie 2022.
- Idem.