Saptamana 23 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

16. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
femeie insarcinata sta pe fotoliu

In saptamana 23 de sarcina esti in trimestrul doi si acum burtica a devenit evidenta pentru toata lumea. In aceasta perioada au loc schimbari rapide atat in corpul tau, cat si al micutului pe care il porti in pantece. Este important sa pastrezi legatura, indeaproape, cu medicul obstetrician, singurul in masura sa iti raspunda la intrebari.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Trebuie sa stii ca bebelusul masoara deja aproximativ 30 cm, cantareste aproape 500 g, iar dimensiunile sale pot fi comparate cu cele ale unui mango sau ale unui grapefruit. Daca, pana acum, majoritatea energiei disponibile a fost folosita pentru dezvoltarea sistemelor de organe, de acum copilul va lua in greutate intr-un ritm mai rapid [1].

Lanugo, parul fin care acopera corpul bebelusului, devine mai inchis la culoare si, in functie de aparatul folosit, poate fi sau nu vizibil la ecografie.

Plamanii sunt si ei in plin proces de maturizare. Desi nu sunt capabili sa functioneze inca singuri, bebelusul probabil ca exerseaza primele miscari respiratorii [2]. 

La 23 saptamani de sarcina, bebelusul este foarte dinamic si inca are loc sa se miste in voie. Programul sau, insa, nu are nici o legatura cu all tau, asa ca pregateste-te pentru posibilitatea ca micutul sa isi intensifice activitatea tocmai in perioadele in care tu dormi. 

Scheletul bebelusului este, inca, vizibil prin transparenta pielii, lucru care nu va mai persista mult, multumita formarii depozitelor adipoase cu rol in termoreglare [3]. 

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Evident, abdomenul se mareste in volum de la o saptamana la alta si, o data cu cresterea acestuia este foarte probabil sa observi si o usoara umflare a picioarelor si gleznelor, mai ales la finalul unei zile foarte active, cand ai stat mult in picioare.

Probabil ca va trebui sa renunti la unii dintre pantofii preferati, cel putin in viitorul apropiat. Multe mamici descopera ca, dupa sarcina, picioarele lor s-au lungit si s-au latit suficient de mult incat sa aiba nevoie de incaltaminte noua. Este rezultatul actiunii hormonilor care determina laxitatea ligamentara (pregatindu-te pentru nastere) si permit piciorului sa se aplatizeze in aceasta perioada [4].

Pana in acest moment, castigul ponderal mediu al unei gravide in saptamana 23 de sarcina este de 5.5 - 6.8 kg. Din cauza acestor kilograme adaugate, este foarte posibil sa apara deja primele vergeturi pe coapse, abdomen si sani. Momentul in care isi fac simtita prezenta vergeturile variaza mult de la o persoana la alta, in functie de elasticitatea pielii. In orice caz, dupa nastere, ele vor deveni mai putin vizibile, dungile rosiatice devenind niste urme sidefii discrete. Produsele de ingrijire speciale pentru perioada sarcinii te pot ajuta in prevenirea vergeturilor [5].

 Multe viitoare mamici observa, pe lista de simptome de sarcina de 23 saptamani, aparitia primelor picaturi de colostru. Colostrul este un lapte matern cu o compozitie speciala, foarte bogata in grasimi si imunoglobuline, pe care organismul il pregateste pentru primele zile de viata ale bebelusului. Pe de alta parte, fiecare femeie este unica: este posibil sa nu observi aparitia colostrului sau ca acesta sa devina vizibil mai tarziu, dar asta nu are nici un fel de semnificatie legata de succesul alaptarii [1]. 

Pofta de mancare incepe sa creasca in aceasta luna de sarcina, prin urmare este bine sa ai la indemana gustari sanatoase cu valoare nutritiva mare, astfel incat sa eviti sa mananci calorii goale si alimente procesate [2].

Congestia nazala apare si/sau se intensifica in perioada sarcinii. Aceasta poate sa iti tulbure somnul si poate determina aparitia sforaitului. Un umidificator care sa mentina umiditatea din incapere la o valoare de 45 - 55% se poate dovedi de ajutor in aceasta perioada [1].

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Daca nu ai facut-o pana acum, creeaza-ti obiceiul de a te hidrata adecvat. Apa este cea mai buna solutie, dar si sucurile naturale de fructe sau legume si laptele sunt, de asemenea, variante acceptabile. 

Multe dintre infuziile de plante pe care le consumam in mod obisnuit sunt sigure in sarcina, dar este bine sa discuti cu medicul despre ce anume ar trebui sa eviti [4]. De exemplu, ceaiul din frunze de zmeur este cunoscut pentru efectul sau de tonic uterin, prin urmare el trebuie evitat deoarece poate declansa contractii. 

O hidratare adecvata este utila in prevenirea aparitiei durerilor de cap, a crampelor si contractiilor uterine si a infectiilor tractului urinar. Unul dintre cei mai utili indicatori ai unei hidratari adecvate este culoarea urinei, care trebuie sa fie galben-pai.  Tratarea rapida a infectiilor tractului urinar este foarte importanta in perioada sarcinii, prin urmare contacteaza imediat medicul in cazul in care ai simptomele caracteristice: urinare frecventa si dureroasa, durere in zona pelvina, urina tulbure sau cu sange[5].

Avand in vedere faptul ca uterul in continua crestere se sprijina pe vezica urinara, probabil ca vizitele la baie sunt din ce in ce mai frecvente. O usoara incontinenta urinara este, de asemenea, normala in aceasta perioada de sarcina, mai ales in timpul activitatilor care pun presiune brusc pe abdomen, cum sunt tusea sau stranutul [3].

Desi e un eveniment foarte rar la aceasta varsta de sarcina, este posibila fisurarea membranelor uterine si o usoara pierdere de lichid amniotic. Daca se intampla asta, contacteaza imediat medicul fiindca este o urgenta medicala!

Este foarte important sa respecti programarile pentru vizitele periodice la doctor. Printre altele, ti se va masura tensiunea arteriala pentru a se evalua un eventual risc de aparitie a preeclampsiei. O crestere brusca a valorilor tensiunii arteriale poate fi indicatorul unei complicatii grave [2].

Sfaturi pentru parteneri 

Pe masura ce sarcina avanseaza, emotiile prin care trece viitoarea mamica sunt tot mai puternice. Nerabdarea de a se intalni cu bebelusul este umbrita, in unele momente, de emotiile legate de nastere si de modul in care vor decurge lucrurile. Vorbiti deschis despre asta si sustine-o in procesul de informare premergator intocmirii unui plan de nastere.

Insoteste-o la controalele prenatale si ajut-o sa comunice calm si asertiv cu medicul in legatura cu planurile sale legate de modul in care va decurge nasterea! Chiar daca maternitatea nu poate pune la dispozitie toate facilitatile pe care si le doreste, nu o lasa sa isi piarda concentrarea, ci sprijin-o sa gaseasca acele solutii care o vor ajuta sa se simta impacatacu modul in care va aduce pe lume copilul vostru.

Odata cu apropierea termenului, o multime de activitati zilnice vor deveni mai dificile pentru partenera ta, asadar va avea nevoie de tot mai mult ajutor. Implicarea ta in ceea ce priveste sarcinile casnice va fi mult apreciata si va consolida relatia. 

Viata intima a cuplului poate deveni o provocare importanta in aceasta perioada. Unele cupluri isi vor aminti cu placere de experientele sexuale traite acum, in timp ce, pentru altele, apropierea trimestrului 3 de sarcina vine la pachet cu temeri si lipsa libidoului. Este important sa retii ca intimitate nu inseamna numai contact sexual cu penetrare, ci poate fi atinsa in nenumarate alte moduri, respectand dorintele si limitele fiecaruia dintre voi. E o perioada excelenta pentru explorare si pentru o imbunatatire a comunicarii deschise in cuplu.

Pe masura ce se apropie momentul nasterii, si pregatirile tale sunt, probabil, in toi. Tine legatura cu medicul si profita de aceasta perioada de mobilitate sporita pentru a pune in regula toate detaliile care au legatura cu noul tau statut de mamica. 

Bibliografie:

  1. https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/2nd-trimester/week-23/#:~:text=Week%2023%20%E2%80%93%20your%202nd%20trimester,patterns%20of%20sleeping%20and%20waking accesat la 9.09.2022;
  2. https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-23.aspx accesat la 9.09.2022;
  3. https://www.healthline.com/health/pregnancy/23-weeks-pregnant#when-to-call-the-doc accesat la 9.09.2022;
  4. https://www.acog.org/womens-health/infographics/changes-during-pregnancy accesat la 9.09.2022;
  5. https://www.womenshealth.gov/pregnancy accesat la 9.09.2022.
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor