Saptamana 27 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

26. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Butusei nou-nascut

 

Saptamana 27 de sarcina este una speciala, care marcheaza trecerea de la trimestrul doi la ultimul trimestru de sarcina. Intre timp, bebelusul e ocupat sa creasca, sa asculte ce se intampla in jurul sau si incepe sa faca ceva nou si, posibil, deranjant pentru tine: sa sughita.

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Acum, la finalul celui de-al doilea trimestru de sarcina, bebelusul masoara in jur de 37 cm si cantareste aproximativ 900 g. Mai are inca 13 saptamani pana la termen, timp berechet sa isi formeze depozitele de grasime si sa se mai lungeasca [1].

In sarcina la 27 saptamani bebelusul are, deja, ceva timp de cand poate sa te auda. Dar sunetul vocii tale, ca si celelalte sunete pe care le percepem, sunt mult estompate. Concret, bebelusul aude ca si cum ar fi cu capul scufundat in apa - ceea ce e o descriere destul de fidela a mediului in care traieste deocamdata. Desi sunetele exterioare ajung cu greu la el, zgomotele organismului mamei sunt mult mai prezente, motiv pentru care, dupa nastere, vei constata ca se linisteste mai repede daca il asezi cu urechea pe pieptul tau, sa iti auda bataile inimii, decat daca il pui in patut si ii canti [2].

Dar in sarcina la 6 luni nu doar bebe va aude pe voi, ci si voi il puteti auzi pe el. In functie de pozitia in care sta in uter, atunci cand partenerul isi lipeste urechea de abdomenul tau e foarte posibil sa ii auda bataile inimii [3]. 

In saptamana 27 de sarcina probabil ca simti, in sfarsit, cum bebelusul sughite. Pe masura ce plamanii se dezvolta, iar micutul isi exerseaza din ce in ce mai des miscarile respiratorii si de deglutitie, sansele sa sughite tot mai des cresc; la fel si sansele sa il simti [4]. 

Sarcina la 27 saptamani este suficient de avansata incat viitorul bebelus sa fie, deja, mult mai puternic. Toate loviturile si rostogolirile sale se simt si oricat de induiosatoare ar fi, pot deveni incomode cand tinta lor este o vezica urinara aproape plina [5]. 

Daca te intrebi ce mai face bebe la 27 saptamani de sarcina, ei bine, se delecteaza cu diverse gusturi. Papilele sale gustative sunt foarte bine dezvoltate in aceasta perioada, motiv pentru care micutul este capabil sa perceapa aromele diferitelor condimente din lichidul amniotic care sunt absorbite din alimentele pe care le mananci [6].

Modificarile corpului gravidei si simptome specifice

Pe lista de simptome de sarcina de 27 saptamani, retentia de apa ocupa un loc important. Uterul are dimensiunile aproximative ale unei mingi de baschet, iar presiunea pe care o pune pe vasele mari de sange din abdomen contribuie la aparitia edemelor limfatice. Aproximativ trei sferturi dintre femei experimenteaza edeme usoare ale extremitatilor, in special ale picioarelor si gleznelor, dar desi sunt atat de raspandite, ele trebuie sa constituie subiectul de discutie dintre tine si medicul obstetrician pentru ca pot fi si un semn de preeclampsie. E de mare ajutor sa incerci sa tii picioarele ridicate atunci cand te odihnesti si sa bei suficiente lichide [7].

Intr-un calendar de sarcina pe saptamani si luni, sensibilitatea la caldura este o problema importanta pentru majoritatea gravidelor. Chiar si in miezul iernii, geamul de la dormitor probabil ca va sta deschis pentru ca, pur si simplu, iti este cald. Se poate intampla sa apara si iritatii de la transpiratie si caldura, iar in acest caz dusurile cu apa calduta si compresele cu care stergi frecvent pielea in zonele cu pliuri reprezinta o solutie eficienta [3]. 

Daca e sa discutam despre sangerari in timpul sarcinii, in saptamana 27, trebuie sa aducem in discutie si gingiile, ba chiar si mucoasa nazala. Fragilitatea vasculara este frecventa in aceasta perioada - e o alta influenta a hormonilor - dar asta nu ar trebui sa te descurajeze sa respecti ritualul complet privind igiena dentara [1].

La 6 luni de sarcina se vede burta, dar mai exista un simptom care poate starni disconfort: pruritul la nivelul pielii de pe abdomen. Cauza este reprezentata de faptul ca elasticitatea pielii este pusa la incercare; cremele hidratante sunt de mare ajutor pentru a ameliora acest simptom. De asemenea, baile cu extract de tarate sau ovaz sunt calmante pentru piele [6]. 

Sindromul picioarelor nelinistite este extrem de suparator pentru unele femei, in cazul carora membrele inferioare par sa aiba o vointa proprie, in special pe timp de noapte. In unele cazuri, sindromul picioarelor nelinistite poate avea legatura cu anemia feripriva sau cu o anumita sensibilitate alimentara. Yoga si tehnicile de relaxare te pot ajuta, ca si un supliment de magneziu - pe care trebuie sa il iei doar cu aprobarea medicului [2].

 

Saptamana 27 de sarcina

 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Retentia de apa nu se manifesta numai la nivelul picioarelor, ci si in zona de sub ochi, unde e mult mai deranjanta. Chiar daca pare paradoxal, hidratarea adecvata poate contribui la eliminarea excesului de lichide. Ca sa rezolvi rapid problema, pune comprese reci pe ochi imediat dupa trezire. La fel de bine functioneaza feliile de castravete, pungile de ceai verde infuzate si racite sau manerul rece al unei linguri.

Verifica frecventa cardiaca atunci cand faci miscare! Desigur, poti folosi un smartwatch, o aplicatie pe telefon sau un pulsoximetru, dar cel mai la indemana este un test simplu si rapid: daca nu poti sa faci miscare si sa vorbesti simultan, probabil ca frecventa cardiaca e prea mare [2]. 

Combate eficient balonarea! E normal ca lucrurile sa fie din ce in ce mai neplacute din acest punct de vedere, deoarece spatiul destinat intestinelor este acum ocupat, in mare parte, de uter. Poate fi o idee buna sa eviti alimentele despre care se stie ca baloneaza, cum sunt fasolea sau varza [5]. 

Presupunand ca te-ai inscris, deja, la un curs Lamaze pentru nastere, e un moment bun sa cauti si un curs de prim ajutor pentru bebelusi. Cel mai probabil nu vei avea niciodata nevoie de el, dar nu ai de unde sa stii cand apare o urgenta si e important sa fii pregatita pentru orice situatie.

Sfaturi pentru parteneri 

Este foarte posibil ca in aceasta perioada sa ai destule pe cap in ceea ce priveste venirea pe lume a bebelusului si sarcinile de serviciu pe care trebuie sa le lasi in grija altcuiva, acum ca se apropie concediul de maternitate. Asadar, roaga-l pe partener sa se implice si el în acest proces. De exemplu, el isi poate asuma sarcina de a studia oferta de scaune de masina si de a alege varianta cea mai sigura pentru bebelus. Este nevoie de multa munca de documentare, progresele in acest domeniu petrecandu-se de la an la an si e important sa studiezi si compatibilitatea produsului ales cu masina ta.

Sarcina este o perioada plina de noutati si de provocari, de bucurii si de surprize. Dar mai multe detalii specializate despre aceasta etapa poti primi, cu siguranta, de la medicul tau, pe care te sfatuim sa il consulti de fiecare data cand apare o nelamurire. Acest articol are un rol strict informativ. 

Asadar, sfarsitul celei de-a sasea luni de sarcina este un moment care merita sarbatorit - intri, in sfarsit, in ultimul trimestru si esti mai pregatita ca niciodata sa faci cunostinta, in sfarsit, cu bebelusul tau!

Bibliografie

  1. ” www.pregnancybirthbaby.org.au, www.pregnancybirthbaby.org.au/second-trimester afisat la 16.09.2022;
  2. “2nd Trimester Pregnancy: What to Expect, Development & Tests.” Cleveland Clinic, www.my.clevelandclinic.org/health/articles/16092-pregnancy-second-trimester afisat la 16.09.2022;
  3. “27 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More.” Healthline, 23 Oct. 2017, www.healthline.com/health/pregnancy/14-weeks-pregnant?utm_source=ReadNext afisat la 16.09.2022;
  4. Mayo Clinic Staff. “Second Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732 afisat la 16.09.2022;
  5. “The Second Trimester.” Www.hopkinsmedicine.org, 2020, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-second-trimester afisat la 16.09.2022;
  6. “Week 14 of Pregnancy.” What to Expect, www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/week-14.aspx afisat la 14.09.2022;
  7. What to Expect Editors. “Second Trimester: Weeks 14 through 27 of Pregnancy | What to Expect.” Whattoexpect, 4 Sept. 2018, www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx afisat la 14.09.2022.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor