Sindromul picioarelor nelinistite: cauze, simptome, tratament

12. 11. 2024 · 8 minute de citit

In acest articol explicam ce este sindromul picioarelor nelinistite, care sunt cauzele, simptomele si optiunile de tratament.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Sindromul picioarelor nelinistite: cauze, simptome, tratament

Sindromul picioarelor nelinistite mai este numit si boala Willis Ekbom si este de fapt o tulburare de somn care provoaca un impuls puternic de a misca picioarele (uneori chiar si bratele, sau corpul). Acest impuls poate fi insotit de senzatii la nivelul membrelor (mancarime, durere, senzatia de arsura).

Aceste manifestari apar de obicei la asezarea in pat, sau cand persoana sta asezata mai mult timp, sau cand sta la volan o perioada indelungata de timp. In astfel de cazuri, persoanele care sufera de sindromul picioarelor nelinistite doresc sa agite picioarele sau bratele pentru a ajuta la ameliorarea senzatiei de disconfort (4).

Ce este sindromul picioarelor nelinistite

Sindromul picioarelor nelinistite este o afectiune neurologica ce afecteaza viata pacientului prin tulburarea somnului nocturn. Poate fi vorba despre persoane de orice varsta, inclusiv copii (simptomele se pot manifesta inca din copilarie, sau la varsta adulta). Trebuie spus insa ca sansa de a dezvolta acest sindrom creste semnificativ odata cu varsta. Femeile prezinta un risc mai mare decat barbatii (4). 

Sindromul picioarelor nelinistite intr-o forma usoara in mod normal poate fi gestionat cu cateva schimbari ale stilului de viata.  Daca simptomele sindromului sunt insa severe, pacientul poate avea nevoie de medicatie. De asemenea, sindromul picioarelor nelinistite care este cauzat de o conditie de sanatate poate fi vindecat prin tratarea acestei conditii (3).  

Cauzele sindromului picioarelor nelinistite

Nu se cunoaste exact care sunt cauzele sindrmului picioarelor nelinistite, inca se mai fac cercetari. Exista studii care sustin ca afectiunea este cauzata de un dezechilibru al dopaminei la nivelul creierului, pentru ca acesta controleaza miscarea musculara (1).  Sunt insa si alte cauze ale acestei afectiuni:

  • ereditatea: uneori riscul de a dezvolta sindromul picioarelor nelinistite creste daca exista in familie astfel de cazuri. 
  • sarcina: sarcina sau modificarile hormonale pot agrava temporar simptomele sindromului picioarelor nelinistite. Unele femei dezvolta acest sindrom in ultimul trimestru de sarcina. In cele mai multe cazuri, manifestarile dispar dupa nastere.

Factori de risc in cazul sindromului picioarelor nelinistite

Sunt cativa factori de risc importanti care pot creste semnificativ riscul de dezvoltare a acestei afectiuni:

  • neuropatia periferica: este o deterioratre a nervilor de la nivelul mainilor si picioarelor. Cauza poate fi o boala cronica (diabet, sau alcoolism, de exemplu) (2).
  • deficit de fier: deficitul de fier poate provoca sau agrava sindromul picioarelor nelinistite. Trebuie verificat intotdeauna daca pacientul nu prezinta o forma mai usoara sau mai grava de anemie (2).
  • insuficienta renala: daca pacientul are insuficienta renala este posibil sa existe si un deficit de fier. Atunci cand rinichii nu functioneaza corect, depozitele de fier din sange pot scadea. Pot avea loc si alte modificari in chimia corpului, ceea ce poate provoca sau agrava sindromul picioarelor nelinistite (2). 
  • leziuni la nivelul maduvei spinarii: au fost de asemenea legate de dezvoltarea sindromului picioarelor nelinistite (2).
  • boala Parkinson: pacientii care au boala Parkinson si urmeaza anumite tratamente (agonisti dopaminergici) prezinta un risc crescut de dezvoltare a sindromului picioarelor nelinistite (2). 

Cum se manifesta sindromul picioarelor nelinistite

Persoana care are sindromul picioarelor nelinistite are o senzatie neplacuta la nivelul picioarelor si uneori in brate. Disconfortul acesta se resimte sub mai multe forme:

  • acuta;
  • ca o arsura;
  • similar unui soc electric;
  • mancarime;
  • furnicaturi.

Senzatiile sunt de multe ori greu de explicat. Pacientii descriu senzatiile adesea ca pe niste crampe sau amorteli. Ceea ce apare cel mai adesea in prezentarea simptomelor este nevoia inexplicabila de a misca picioarele.

Simptomele sindromului picioarelor nelinistite se agraveaza in timp, dar de asemenea exista perioade de saptamani sau luni in care aceste simptome nu se manifesta. Daca sindromul a fost declansat de o conditie anume (sarcina, afectiune, tratament) atunci simptomele se vor ameliora dupa nastere, dupa tratarea afectiunii cauzatoare, sau dupa terminarea tratamentului (5).

Cand se recomanda consultul medical

Sunt persoane care nu vor merge niciodata la medic, de teama ca nu vor fi luate in serios. Simptomele sindromului picioarelor nelinistite pot insa afecta calitatea vietii fiindca afecteaza somnul de noapte (1).

Optiuni de tratament

Este posibil ca pentru ameliorarea simptomelor sindromului picioarelor nelinistite sa fie nevoie de cateva modificari ale stilului de viata (4):

  • evita stimulentele in cursul serii (cafea, alcool, tutun);
  • renunta la fumat;
  • fa exercitii fizice in fiecare zi, cel putin 30 de minute;
  • mergi la culcare in fiecare seara la aceeasi ora;
  • evita somnul de dupa-amiaza;
  • evita medicamentele care declanseaza simptomele sau chiar le pot inrautati;
  • apeleaza la suplimente de magneziu. Este indicat ca sursa de magneziu sa fie naturala, din alimentatie, dar se poate apela si la suplimentele din farmacii.
  • gestioneaza stresul in asa fel incat acesta sa nu te afecteze prea mult (muzica, yoga, meditatie).

Medicul poate recomanda si analgezice, cu scopul reducerii durerii asociate sindromului picioarelor nelinistite

In cazurile grave, in care somnul de noapte este puternic afectat, medicul poate prescrie somnifere, dar acestea sunt recomandate pe termen scurt, cel mult o saptamana (3).

O varianta de tratament ar fi agonistii dopaminergici. Acest tratament este recomandat de medici foarte frecvent in cazul sindromului picioarelor nelinistite, pentru ca actioneaza la nivelul dopaminei din creier. 

Foarte important

  • Tratamentul cu agonistii dopaminergici poate da o stare de somnolenta, de aceea trebuie atentie in cazul sofatului sau in alte situatii profesionale. Mai pot interveni si alte reactii adverse, cum ar fi varsaturile si ametelile.
  • Exista si un alt efect advers, mai putin frecvent: tulburari de control al impulsului (persoanele care sufera de astfel de tulburari au tendinta de a face ceva daunator pentru ele sau pentru altii). Aceasta reactie adversa poate disparea dupa incetarea tratamentului. 
  • Medicul poate recomanda tehnici de auto-ingrijire pentru ameliorarea simptomelor. In cazul in care simptomele sunt suparatoare, medicul poate recomanda anumite tratamente.
  • Unele medicamente pot agrava simptomele sindromului picioarelor nelinistite. Tratamentul poate include antidepresive, medicamente antipsihotice, dar nu numai. Tocmai de aceea este important ca medicul de specialitate sa trateze acest sindrom. Automedicatia nu este recomandata (1). 

Ce sa faci in timpul manifestarii simptomelor:

  • maseaza picioarele;
  • fa o baie fierbinte seara;
  • aplica comprese fierbinti pe muschii picioarelor;
  • incearca sa-ti distragi atentia de la simptome;
  • fa cateva exercitii de relaxare (yoga);
  • mergi pe jos.

Ce trebuie retinut in legatura cu sindromul picioarelor nelinistite

Sunt cateva lucruri care trebuie avute in vedere (5):

  • sindromul picioarelor nelinistite poate fi un simptom primar sau secundar;
  • multe persoane care sufera de aceste simptome se pot trata de acasa;
  • afectiunea poate fi cauzata de o combinatie de factori mintali si fizici;
  • femeile sunt susceptibile de a fi afectate de sindromul picioarelor nelinistite in timpul sarcinii. Manifestarile dispar dupa nastere.

Cele mai bune optiuni de tratament in cazul sindromului picioarelor nelinistite sunt:

  • eliminarea cauzelor potentiale: primul pas care trebuie facut este realizarea faptului ca exista o problema. Pot exista factori de risc precum obiceiuri zilnice, tratamente medicamentoase, conditii de sanatate sau alti factori declansatori (6).
  • adoptarea unor obiceiuri de somn sanatoase: obiceiurile bune de somn sunt cu atat mai importante in cazul sindromului picioarelor nelinistite. Iata ce poti face pentru asta: mergi la culcare si trezeste-te la aceleasi ore, pastreaza o zona de odihna corespunzatoare, nu introdu dispozitive electronice in dormitor (lumina albastra a acestor ecrane afecteaza ritmul circadian). 
  • foloseste suplimente de fier si vitamine: deficitul de fier poate ameliora simptomele sindromului picioarelor nelinistite. Un simplu test de sange poate verifica deficitul de fier. In cazul deficitului de fier, medicul poate recomanda suplimente orale de fier
  • fa exercitii fizice: sunt benefice mai ales exercitiile aerobice, dar si practicarea exercitiilor de yoga si intinderile.
  • apeleaza la sedinte de masaj: masarea muschilor picioarelor ar putea usura simptomele sindromului picioarelor nelinistite.  

Tratamentul medicamentos este foarte important in cazul sindromului picioarelor nelinistite, mai ales daca manifestarile sunt severe.

Important de retinut!

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate. 

 Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. Mayo Clinic, „Restless legs syndrome”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/diagnosis-treatment/drc-20377174#:~:text=Ideally%2C%20have%20a%20cool%2C%20quiet,Avoid%20caffeine.
  2. Mayo Clinic, „Restless legs syndrome”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/restless-legs-syndrome/symptoms-causes/syc-20377168
  3. NHS, „Treatment, Restless legs syndrome”: https://www.nhs.uk/conditions/restless-legs-syndrome/treatment/
  4. Cleveland Clinic, „Restless legs syndrome”: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9497-restless-legs-syndrome
  5. Medical News Today, „Everything you need to know about restless legs syndrome”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/7882
  6. Healthline, „The 11 best treatments for restless legs syndrome”: https://www.healthline.com/health/restless-leg-syndrome/treatments#nirs

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice