Saptamana 35 de sarcina - evolutie si sfaturi utile

14. 11. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Saptamana 35 de sarcina

 

Saptamana 35 de sarcina aduce o noua etapa in dezvoltarea copilului. Rinichii pot filtra urina, iar ficatul are posibilitatea degradarii anumitor compusi. Dezvoltarea creierului copilului este accelerata. Insomniile iti produc disconfort si iritabilitate, ceea ce duce uneori si la dureri de cap. Cauta ajutor la medicul specialist si discuta deschis cu partenerul despre nelinistile tale! 

In saptamana 35 esti cu un pas mai aproape de marea intalnire. Esti, deja, in luna a opta de sarcina, deci mai ai putin pana la nastere. Aceasta este o perioada frumoasa din viata unei viitoare mame. Sunt insa si zile in care simptomele sarcinii la 35 de saptamani iti vor parea mai suparatoare ca oricand. 

Lipsa odihnei de calitate, grijile care apar pentru ca te apropii tot mai mult de momentul nasterii, iti pot provoca neplaceri in plus fata de simptomele normale din aceasta perioada. Incearca sa te relaxezi, sa nu te stresezi, sa mananci sanatos, sa faci miscare si sa te odihnesti! 

Evolutia si dezvoltarea bebelusului

Copilul are acum 2,5 - 2,7 kilograme greutate si o lungime cuprinsa intre 43 - 47 cm. Micutul va lua aproximativ 200 de grame sau chiar ceva mai mult in fiecare saptamana (1). Pentru ca este destul de mare este si puternic, are miscari limitate, dar loviturile sunt constante. 

Corpul copilului la 35 de saptamani este pregatit sa infrunte lumea exterioara. Capul sau este in continuare mare, iar oasele acestuia nu se vor suda pana dupa expulzie, pentru a permite trecerea prin canalul de nastere. In schimb, restul oaselor din corp incep sa se intareasca. 

Rinichii sunt complet dezvoltati si pot procesa si excreta urina. Ficatul are o capacitate limitata de a prelucra substante (1). 

La 35 de saptamani de sarcina, copilul se afla deja pozitionat cu capul in jos spre colul uterin pentru expulzie. 

Pentru viitoarele mame, nasterea la 35 de saptamani poate parea infioratoare, dar pentru ca are capacitatea de a se sustine destul de bine, supravietuirea in situatia unei nasteri, in acest stadiu, este posibila (1), (2). 

Modificarile corpului gravidei si simptomele specifice

Potrivit calendarului sarcinii pe saptamani si luni, ai ajuns cu bine la penultima luna de sarcina, asa ca te apropii rapid de ultima luna. Te confrunti, in continuare cu simptome care se regasesc si in primul trimestru de sarcina (3), asa cum este cazul durerilor de cap, al crampelor abdominale, durerilor de stomac si arsurilor in capul pieptului. 

Modificarile sanilor in sarcina au dus la transformarea lor. Au devenit grei, plini si sensibili. Daca pana acum nu ai observat scurgeri de lichid din sani, in urmatoarea perioada este foarte posibil sa te confrunti cu acest fenomen. 

Urinarile frecvente si pierderile involuntare de urina par sa se amplifice spre finalul sarcinii. In acelasi timp, tranzitul intestinal este lent, constipatia,  alaturi de hemoroizi este prezenta in sarcina aproape de la inceputul acesteia (2), (3). 

Respiratia intretaiata nu te mai sperie, ea se manifesta la orice miscare pe care o faci. Burta la 35 de saptamani de sarcina continua sa creasca si apasa pe diafragma. 

Durerile de spate se pot intensifica pentru ca si tu ai acumulat cateva kilograme in plus, dar si centrul de greutate s-a schimbat radical. Picioarele iti sunt umflate (2), iar senzatia de incomoda din glezne si membrele inferioare nu va disparea pana dupa nastere. 

Insomniile in sarcina iti vor crea disconfort (3) si lipsa somnului te determina sa te gandesti la tot felul de lucruri, sa te ingrijorezi, ceea ce nu iti face bine nici tie, nici copilului. 

Contractiile Braxton-Hicks se pot indesi in trimestrul 3 de sarcina si produce dureri in zona inferioara a abdomenului. 

Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina

Nu uita sa iei zilnic vitaminele prenatale recomandate de medic si sa ai o dieta alimentara cat mai echilibrata, pentru ca bebelusul sa beneficieze de toti nutrientii si vitaminele de care are nevoie pentru o buna dezvoltare

Incearca pe cat posibil sa te mentii activa, fa plimbari, alaturi de partener sau de alt membru al familiei, dar nu efort fizic intens; nu cara si nu ridica ceva greu. 

Achizitioneaza produse din categoria mama si copilul din farmacii. Vei avea nevoie de ele imediat dupa nastere. 

Odihna este greu de obtinut noaptea. Gaseste o pozitie confortabila, citeste o carte buna cu voce tare ca sa te auda si copilul si trage un pui de somn ziua. 

Esti in evidenta medicului de familie, dar este timpul sa gasesti un medic pediatru pentru copil.

 

Patut nou-nascut

 

Finalizeaza “cuibul”, fa curat si aseaza ultimele lucruri la locul lor (2). 

Pregateste bagajul tau si al bebelusului pentru maternitate si nu uita sa ai acolo dosarul medical si carnetul tau de gravida, alaturi de toate documentele care contin informatiile despre tine si sarcina, deoarece ele sunt necesare medicului. 

Mergi la controalele programate. De fiecare data medicul specialist iti face ecografie si urmareste evolutia copilului. Ecografia sarcinii la 35 de saptamani dezvaluie trasaturile fine ale copilului. 

Sfaturi pentru parteneri

Partenerul te-a sustinut de la inceput, insa perioada urmatoare este cu atat mai importanta. Vorbiti deschis despre sarcina si ingrijorarile pe care le ai si stabiliti impartirea sarcinilor dupa marele eveniment. 

Este bine sa ai partenerul alaturi, indiferent de tipul nasterii, dar si imediat ce ajungi acasa cu nou-nascutul. In primele zile ale fericitului eveniment, tatal are dreptul legal de a sta cu voi, fara a i se modifica in vreun fel salariul. Perioada se poate prelungi cu cateva zile, daca tatal face cursul de puericultura din timp. 

Primele zile cu bebelusul pot fi coplesitoare, grija si atentia partenerului este tot ceea ce ai nevoie, pentru ca familia ta este acum completa. 

Saptamana 35 de sarcina te aduce cu un pas mai aproape de intalnirea fata in fata cu bebelusul. Transformarile prin care trece corpul tau continua, iar dezvoltarea intrauterina a copilului se apropie de final. Gandeste pozitiv, fa pregatirile necesare, pune lucrurile in ordine acasa, incearca sa te relaxezi si sa te bucuri de aceasta experienta! 

Surse de informare:

1. Pregnancy Week 35 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/pregnancy-week-35/

2. 35 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/35-weeks-pregnant

3. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-35/#:~:text=Your%20baby%20is%20around%2046.2,temperature%20when%20they're%20born

  • Dr. Max Vitamina E 100UI este un supliment alimentar care contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ, protejeaza pielea si grabeste vindecarea ranilor.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice