Semintele de dovleac - beneficii, proprietati, contraindicatii
Semintele de dovleac provin din fructul de dovleac, cunoscut sub denumirea stiintifica de Cucurbita pepo. Acestea sunt de forma ovala, plata, au coaja alba si miez verde.
Semintele de dovleac fac parte din grupa alimentara a oleaginoaselor, fiind bogate in grasimi sanatoase, nesaturate. De asemenea, sunt un aliment bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.
Datorita profilului nutritional, semintele de dovleac pot avea diferite beneficii pentru organism. Descopera care sunt acestea!
Informatii nutritionale
O portie de seminte de dovleac fara coaja (30 g) are in jur de 150 kcal. Caloriile provin in principal din cele 13 g de grasimi sanatoase de tip Omega-3 si Omega-6, dar si din cele 7 g de proteine si 5 g de carbohidrati (1).
In plus, aceeasi cantitate de aliment furnizeaza (1):
- 1,7 g fibre;
- 42% din necesarul zilnic de mangan;
- 37% din necesarul zilnic de magneziu;
- 33 % din necesarul zilnic de fosfor;
- 23% din necesarul zilnic de fier;
- 19% din necesarul zilnic de cupru;
- 18% din necesarul zilnic de vitamina K;
- 14% din necesarul zilnic de zinc.
Mai mult decat atat, semintele de dovleac au in compozitie si alti nutrienti, cum ar fi folat, vitamina B2, fitosteroli, dar si compusi antioxidanti – vitamina E, lignani si carotenoizi (1, 2).
Prin urmare, o cantitate relativ mica de seminte de dovleac contine nutrienti din abundenta. Astfel, o portie de 30 g poate reprezenta o gustare nutritiva. Semintele pot fi consumate ca atare sau adaugate in iaurt ori smoothie.
Se recomanda consumul acestora in stare cruda (neprajite si nesarate), pentru a ne asigura ca ne bucuram de intreaga cantitate de nutrienti.
Este disponibil pentru consum si uleiul extravirgin de seminte de dovleac, care poate fi adaugat in salate. De asemenea, ai la dispozitie si suplimentele alimentare cu seminte de dovleac sub forma de pudra proteica sau capsule cu extract.
Proprietati si beneficii
Includerea semintelor de dovleac intr-o alimentatie echilibrata poate aduce numeroase beneficii organismului. Totusi, acestea nu trebuie consumate in exces, fiind esential sa urmezi o dieta cat mai variata. De asemenea, nu inlocuiesc tratamentul recomandat de medic.
Semintele de dovleac pot avea urmatoarele efecte:
Scad stresul oxidativ si inflamatia
Datorita continutului bogat in antioxidanti, semintele de dovleac pot contribui la reducerea stresului oxidativ promovat de radicalii liberi, dar si la reducerea inflamatiei. Prin aceste efecte, antioxidantii ajuta la prevenirea instalarii afectiunilor cronice (1).
Prin aceste mecanisme, consumul regulat de seminte de dovleac ar putea contribui si la scaderea riscului de cancer (1).
Sustin sanatatea vezicii urinare, prostatei si rinichilor
Consumul acestor seminte se asociaza cu ameliorarea simptomelor hiperplaziei benigne de prostata (prostata marita). De asemenea, suplimentele cu extract de seminte de dovleac ar putea fi utile pentru ameliorarea manifestarilor vezicii hiperactive (1).
Consumul de seminte de dovleac impreuna cu cele de in poate sustine sanatatea rinichilor, datorita continutului de Omega-3 si Omega-6 (2).
Sustin sanatatea cardiovasculara
Semintele de dovleac si uleiul de seminte de dovleac pot contribui la scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea nivelului de grasimi si colesterol din sange. Astfel, acestea ajuta la reducerea riscului cardiovascular (1).
Ajuta la controlul glicemic
Atat dovleacul, cat si semintele de dovleac si pudra de seminte pot reduce nivelul glicemiei. Efectul este pus pe seama compozitiei bogate in magneziu si fibre. Asadar, incluse in dieta diabeticilor, semintele de dovleac pot ajuta la controlul glicemic (1).
Pot imbunatati calitatea somnului
Semintele de dovleac contin o cantitate mare de triptofan, un aminoacid din compozitia proteinelor, care este transformat de catre organism in serotonina (hormonul fericirii) si melatonina (hormonul somnului) (3). Astfel, poate preveni insomnia. In plus, calitatea somnului poate fi imbunatatita si datorita continutului ridicat de magneziu (1).
Sustin sanatatea oaselor
Un aport ridicat de magneziu se asociaza cu o densitate osoasa mare, in timp ce un aport deficitar creste riscul de osteoporoza. O portie de seminte de dovleac acopera 37% din necesarul zilnic de magneziu. Astfel, contribuie la mentinerea sanatatii oaselor (3).
Imbunatatesc digestia
Pentru ca sunt bogate in fibre, aceste seminte imbunatatesc tranzitul intestinal si prelungesc senzatia de satietate. In plus, dietele bogate in fibre protejeaza organismul de unele boli cronice, cum ar fi diabetul zaharat tip 2 (1, 3).
Sustin imunitatea
Semintele de dovleac sunt o sursa importanta de vitamina E, care are rol in imunitate (3). De asemenea, acizii grasi Omega-3 reduc inflamatia si sunt implicati in anumite mecanisme celulare ale sistemului imunitar (2).
Contraindicatii si precautii
Nucile, alunele si semintele pot cauza aspiratie pulmonara si sufocare la copiii mici (pana in 3 ani). Prin urmare, acestea trebuie evitate la aceasta categorie de varsta. Daca se administreaza, copiii trebuie atent supravegheati (3).
Este important sa limitezi portia de seminte de dovleac la 30 g pe zi. Deoarece contin destul de multe calorii, consumul regulat al unor cantitati excesive poate favoriza cresterea in greutate.
Din cauza cantitatii mari de grasimi din compozitia lor, semintele de dovleac sunt susceptibile la rancezire. Pastreaza-le intr-un loc racoros, uscat si intunecat sau chiar in frigider (3)!
Prin urmare, semintele de dovleac sunt un aliment foarte nutritiv, care merita inclus in alimentatie. Totusi, nu uita ca si alte alimente au un profil nutritional bogat. Asadar, mentine o dieta echilibrata si cat mai variata, fara excese.
Referinte:
- Jane, Mary. “Top 11 Science-Based Health Benefits of Pumpkin Seeds.” Healthline, Healthline Media, 24 Sept. 2018, www.healthline.com/nutrition/11-benefits-of-pumpkin-seeds. Accessed 26 Aug. 2022.
- Barakat, Lamiaa A. A., and Rasha Hamed Mahmoud. “The Antiatherogenic, Renal Protective and Immunomodulatory Effects of Purslane, Pumpkin and Flax Seeds on Hypercholesterolemic Rats.” North American Journal of Medical Sciences, vol. 3, no. 9, 2011, pp. 411–7, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3271396/, 10.4297/najms.2011.3351. Accessed 26 Aug. 2022.
- Ware, Megan. “What Are the Health Benefits of Pumpkin Seeds?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 15 Aug. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/303864. Accessed 26 Aug. 2022.