Sfaturi de ingrijire a bontului ombilical (buricul bebelusului)

14. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Mama si copilul

 

Bontul ombilical este un rest al cordonului ombilical. La nastere, cordonul ombilical, care a facut legatura intre mama si bebelus, este taiat. In primele saptamani de viata, ingrijirea bontului ombilical al bebelusului este o sarcina importanta pentru parinti, misiunea lor fiind aceea de a preveni aparitia infectiilor. In 2 - 4 saptamani bontul ombilical se usuca si cade, iar buricul se inchide. 

Timp de 40 de saptamani ai avut grija de copilul tau aflat in uter si i-ai asigurat oxigenul si hrana, prin intermediul cordonului ombilical. Tot prin acesta, deseurile au fost trimise de la copil la mama, pentru a fi eliminate. La nasterea copilului, cordonul ombilical va fi prins cu o clema speciala si va fi taiat. 

Tubul care a asigurat legatura in vitro a copilului cu mama nu are terminatii nervoase si in momentul in care este sectionat nu va produce durere nou-nascutului. Bontul ombilical este viitorul buric al bebelusului.  

Cum arata bontul ombilical?

In uter, cordonul ombilical este ca un tub spongios. La nasterea copilului, personalul medical va prinde cu o clema speciala acest cordon si il va taia. Restul de cordon ombilical, bontul sau ciotul este viitorul buric sau ombilic al bebelusului, chiar daca nu arata deloc asa in acest stadiu.

 

Bontul ombilical

 

In 2 pana la 4 saptamani acest bont ombilical de 2 - 3 cm lungime, isi va schimba culoarea din alb-galbui in maro sau negru, se va usca si va cadea. 

Bontul ombilical arata diferit la nou-nascuti, iar perioada pana la cadere variaza. Modificarile fiziologice de culoare si forma sunt normale. 

Cum trebuie ingrijit bontul ombilical?

Inca din maternitate, asistentele si moasele te vor invata cum sa ai grija de bontul ombilical al nou-nascutului cand il schimbi si ii faci baie, pentru a evita infectarea zonei. Cand ajungi acasa, ingrijirile trebuie sa continue in acelasi mod, cu produse destinate mamei si copilului.

  • Uscarea naturala, la aer

Recomandarea este ca bontul ombilical sa aiba posibilitatea sa stea la aer si sa se usuce treptat, in mod natural. Aceasta se poate realiza mai usor in sezonul cald, insa cand este rece, nou-nascutul trebuie imbracat si atunci pot sa apara probleme. Scutecul trebuie pozitionat mai jos de bontul ombilical pentru ca acesta sa nu se frece de buric. Exista si scutece de unica folosinta care au un decupaj special in dreptul buricului. 

In momentul in care bebelusul este imbracat cu body sau chiar infasat, operatiunea trebuie realizata cu delicatete, astfel incat bontul ombilical sa nu fie atins sau supus unei presiuni care sa determine ranirea sa. Recomandarea este ca hainele copilului sa fie ceva mai largi si delicate, pentru a nu favoriza frecarea. 

  • Grija la spalare

Baia nou-nascutului este un ritual zilnic, dar si o sursa de stres pana cand se desprinde bontul ombilical si se inchide buricul. Cu putina atentie si ajutor din partea partenerului sau a unei rude, vei reusi sa faci baie copilului fara probleme si sa ii pastrezi zona uscata si curata. Achizitioneaza o cadita speciala pentru baia bebelusului, cu o zona delimitata pentru corpul sau. Pune apa suficient cat micutul sa stea cu funduletul in ea si cu spatele pozitionat pe forma speciala. Il vei spala usor cu buretele, cu produse de spalare si ingrijire destinate bebelusilor, fara a freca pielea sensibila si cu atentie pentru a evita udarea zonei bontului ombilical. Sprijina copilul pe antebratul tau, cu fata in jos, pentru a-l spala pe spate. Cand il scoti din apa, pregateste cateva betisoare de igiena cu care sa stergi si sa cureti zona din jurul bontului ombilical.

 

Bebe la baita

 

Unii pediatri recomanda folosirea unor produse speciale de curatare si igienizare pentru aceasta zona sensibila, dar nu pe baza de alcool.  

  • Nu trage de bontul ombilical

Atunci cand iti pare ca se mai tine foarte putin, nu forta caderea bontului ombilical pentru a nu rani bebelusul. Daca tragi de el se poate desprinde, dar zona poate sangera. Va trebui sa apelezi la pediatru pentru ajutor, astfel incat sa opresti sangerarea si sa eviti infectarea.

  • Scutece schimbate frecvent

Scutecele se schimba frecvent, in special in primele luni de viata ale nou-nascutilor. Acest lucru va face ca zona bontului ombilical sa fie mereu curatata daca mizeria din scutec ajunge acolo. 

Semnele unei infectii ale bontului ombilical

  • inrosirea zonei din jurul ombilicului;
  • inflamarea bontului ombilical si a pielii din jurul sau;
  • sangerare;
  • puroi sau alte secretii;
  • miros urat;
  • febra

Pentru oricare dintre aceste simptome vorbeste cu medicul pediatru sa iti faca o vizita la domiciliu. 

Cum trebuie ingrijit buricul bebelusului?

Dupa ce bontul ombilical a cazut, verifica atent zona si mentine in continuare o igiena riguroasa, pana cand buricul se inchide. 

Extra sfat: daca bontul ombilical cade dupa 2 saptamani de la nastere, este posibil ca zona de formare a buricului sa nu fie inca inchisa si sa arate mai ciudat. Consulta medicul pediatru, iti poate prescrie un produs pentru a grabi vindecarea si chiar iti poate indica sa acoperi zona buricului cu un pansament pentru cateva zile, astfel incat sa fie curata si protejata in fata infectiilor. 

Abia dupa ce buricul s-a inchis, bebelusul poate face baie in apa mai mare, care sa ii treaca de buric. Pana cand implineste 6 luni este foarte bine sa ii faci baie in cadita speciala. Treptat poate fi introdus apoi in cada, sub stricta supraveghere. 

Bontul ombilical al nou-nascutului trebuie mentinut curat timp de cateva saptamani, pana se usuca si cade, lasand in urma un buric inchis. Igiena si atentia acordata bebelusului in aceasta perioada necesita un pic de efort. La primele semne ingrijoratoare, ia legatura cu pediatrul, pentru ca micutul sa beneficieze de tratament adecvat. 

Surse de informare: 

1. Umbilical cord care: Do's and don'ts for parents - https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/umbilical-cord/art-20048250

2. Umbilical Cord Care - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11308-umbilical-cord-appearance-and-care

3. Caring for your baby's umbilical stump - https://www.babycentre.co.uk/a127/caring-for-your-babys-umbilical-stump

4. Umbilical Cord Care - https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-umbilical-cord

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor