Sfaturi practice de nutritie impotriva efectelor secundare ale tratamentului cancerului
Odata ce ati fost diagnosticat cu cancer trebuie sa aveti in vedere ca nevoile dvs. nutritionale se modifica. Probabil ca cel mai important lucru pe care il puteti face este sa considerati mancarea ca parte din tratament. Adaptarea dietei devine esentiala si, desi nu exista o solutie universala pentru toate tipurile de cancer, exista principii de baza pentru a gestiona alimentatia in mod corespunzator si pentru a contracara efectele secundare ale tratamentului.
Continutul articolului
Nevoile nutritionale modificate in cancer
Cand va confruntati cu cancerul, cerintele nutritionale se modifica semnificativ. Diferitele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul pulmonar, cancerul pancreatic, ovarian sau cancerul de gat au impacte distincte asupra organismului, motiv pentru care adaptarea dietei nu este universala. Totusi, exista principii pe care le puteti urma pentru a gestiona alimentatia in mod corespunzator, indiferent de tipul de cancer.
Este important sa mancati, dar este la fel de important si ce mancati! Grasimile devin esentiale inca de la diagnosticare, furnizand energie si nutrienti critici in timpul tratamentului. Acizii grasi Omega-3, in special, ofera beneficii semnificative datorita proprietatilor sale antiinflamatorii si a efectului pozitiv asupra sanatatii generale. Proteinele devin vitale, contribuind la mentinerea masei musculare si a functiei imune, necesitand o cantitate crescuta de 1,5 g pe kg corp pe zi in timpul tratamentului.
Mentinerea unui aport alimentar adecvat este esentiala, deoarece tumorile pot afecta metabolismul si pot provoca reactii adverse precum oboseala sau pierderea in greutate. Consultarea unui specialist in nutritie poate oferi sfaturi personalizate si sprijin in gestionarea alimentatiei in timpul acestor momente dificile.
Impactul tratamentului asupra obiceiurilor alimentare
Tratamentele precum chimioterapia, radioterapia sau imunoterapia va pot afecta profund viata de zi cu zi si sanatatea, provocand schimbari in obiceiurile alimentare si apetit. Indiferent de tipul de terapie urmat, este esential sa intelegem ca efectele secundare sunt inevitabile, dar pot fi gestionate sau atenuate. Anumite ajustari in alimentatie pot fi utile pentru a contracara efectele adverse precum pierderea apetitului, greata, diareea sau constipatia.
Iata cateva sfaturi practice pentru a gestiona cele mai comune efecte secundare si pentru a mentine o alimentatie echilibrata in timpul tratamentului impotriva cancerului:
Scaderea in greutate
Pierderea in greutate este una dintre cele mai frecvente provocari ale cancerului si tratamentului cancerului, un precursor nefericit al malnutritiei si chiar al casexiei. De aceea trebuie sa acordati o foarte mare atentie pierderii in greutate, chiar din momentul in care observati primele semne.
Cauzele pot fi diverse, incluzand deficiente fizice sau mentale si alte efecte secundare ale tratamentului. Cu cat stiti mai multe despre motivele pierderii in greutate, cu atat o puteti contracara mai eficient.
Iata 10 sfaturi pentru a face fata pierderii in greutate:
1. Optati pentru mese mai mici si mai frecvente, bogate in calorii.
2. Utilizati un program pentru a monitoriza orele mesei si aportul caloric.
3. Consumati alimente bogate in grasimi si calorii, evitand produsele cu continut scazut de calorii.
4. Includeti acizi grasi Omega-3 din ulei de peste in dieta pentru a imbunatati apetitul si aportul caloric.
5. Cresteti aportul caloric al meselor principale.
6. Consumati lichide precum smoothie-uri sau milkshake-uri pentru a adauga calorii in dieta.
7. Includeti proteine in dieta din surse precum carne, peste, lactate sau leguminoase.
8. Folositi suplimente nutritionale orale pentru a fortifica alimentele cu proteine si calorii. Solutiile Nutricomp Drink sunt hipercalorice si hiperproteice, vin in arome dulci de vanilie si ciocolata, arome de fructe: capsuni, banane si ananas-cocos, sau arome sarate: supa de pui si supa de legume. Le puteti bea direct din flacon sau le puteti combina cu diverse alte ingrediente in retete de smoothie-uri, supe, budinci sau tocanite.
9. Consultati un dietetician specializat in nutritie oncologica pentru a dezvolta o strategie personalizata.
10. Faceti exercitii fizice usoare pentru a stimula pofta de mancare si solicitati sfaturi suplimentare de la medicul specialist.
Pierderea apetitului
Pierderea poftei de mancare este o problema comuna asociata cu cancerul si tratamentul sau. Aceasta poate fi declansata de cancerul in sine sau de efectele secundare ale terapiei, incluzand oboseala, durerea si stresul. Efecte secundare precum greata si modificarile gustului si mirosului alimentelor pot agrava problema si persista pe durata tratamentului, crescand riscul de malnutritie. Pentru a gestiona pierderea poftei de mancare, identificarea cauzei si luarea masurilor adecvate sunt esentiale. Iata cateva sfaturi utile:
1. Pastrati gustari preferate la indemana pentru a le consuma in cazul unor impulsuri de foame.
2. Adaugati proteine si calorii suplimentare la mesele dvs., cum ar fi lapte integral si unt de nuci.
3. Consumati bauturi calorice atunci cand simtiti nevoia, inclusiv noaptea.
4. Plasati gustari mici in locurile frecventate pentru a va stimula pofta de mancare.
5. Alegeti alimente usor de pregatit.
6. Beti lichide cu calorii suplimentare, dar incercati sa limitati cantitatea de lichide consumate in timpul meselor. Ca sa va asigurati ca primiti maximul de nutrienti dintr-o cantitate mica de alimente si bauturi, optati pentru solutii nutritionale hipercalorice cu 1.5 kcal/ml sau 2.0 kcal/ml, precum solutia Bautura nutricomp Drink cu aroma de Vanilie.
7. Schimbati textura alimentelor pentru a va schimba perspectiva si apetitul.
8. Mancati in timp ce faceti alte activitati, cum ar fi cititul sau vizionarea TV, pentru a face procesul mai placut.
Dureri la nivelul gurii
Tratamentele oncologice pot afecta celulele cu crestere rapida din gura si buze, provocand taieturi mici si ulceratii, precum si sensibilitate la nivelul gingiilor si alte probleme dentare. Este crucial sa nu intrerupeti consumul de alimente, avand nevoie de nutrienti pentru a evita malnutritia si a face fata tratamentului. Iata 6 sfaturi pentru gestionarea durerii bucale:
Optati pentru alimente moi si usor de mestecat, evitand alimentele care pot provoca leziuni ale mucoasei bucale.
1. Consumati alimente la temperatura camerei sau reci pentru a evita senzatia de arsura.
2. Evitati alimentele citrice, picante sau sarate, precum si alcoolul si tutunul.
3. Clatiti-va gura de cateva ori pe zi cu o apa de gura blanda, preparata acasa.
4. Mentineti o igiena orala buna, folosind periuta de dinti moale si pasta de dinti blanda.
5. Verificati mucoasa bucala zilnic si informati medicul despre orice modificare sau durere persistenta. Daca durerea este intolerabila, consultati medicul pentru optiuni de ameliorare a durerii.
6. Alimentatia non-orala poate fi o solutie temporara in cazuri severe. Solutiile nutritionale Nutricomp la 500ml sunt o alegere buna in aceste situatii, ele putand fi administrate prin sonda direct in stomac sau intestin. Alimentatia enterala pe sonda este considerata o tehnica salvatoare de viatapentru pacientii cu intestin functional, care nu sunt capabili sa consuma suficiente alimente sau sa bea suficiente lichide pe cale orala pentru a-si putea satisface nevoile nutritionale si care altfel ar muri din cauza infometarii si deshidratarii.
Aceste sfaturi sunt utile si pentru durerile in gat asociate tratamentului cancerului.
Durere de gat
Anumite proceduri oncologice, cum ar fi radioterapia la nivelul capului, gatului si esofagului, pot afecta celulele cu crestere rapida din cap si gat, provocand inflamatie si durere in gat, cunoscuta sub numele de esofagita. Aceste simptome, precum senzatia de nod in gat si arsuri in piept, pot face ca alimentatia naturala sa fie dificila si contribuie la pierderea in greutate.
Pentru a gestiona durerea in gat:
1. Evitati tutunul, alcoolul, alimentele si bauturile fierbinti sau picante si sucurile acide - cum ar fi rosiile, portocalele si limonada.
2. Optati pentru alimente moi si usor de mestecat, cum ar fi omleta sau milkshake-urile, si taiati mancarea in bucati mici.
3. Puneti sosuri pe alimente pentru a le face mai moi.
4. Mancati cinci sau sase mese mici in loc de trei mese obisnuite.
5. Mancati alimente bogate in proteine si bogate in calorii pentru a profita la maxim de mancare. Optati pentru solutii nutritionale hipercalorice si hiperproteice, precum Nutricomp Drink 2.0 Kcal Fibre.
6. Beti cu un pai pentru a inghiti mai usor mancarea.
7. Stati drept in timp ce mancati.
Consultati-va medicul sau dieteticianul daca aveti probleme la inghitire si simtiti ca va sufocati in timp ce mancati sau beti. Daca nu va puteti gestiona corect aportul caloric, poate ca este necesar sa recurgeti la alimentatia pe sonda. Nutricomp 500ml sunt solutii enterale complete din punct de vedere nutritional, imbogatite cu ulei de peste , cu o toleranta intestinala buna si o absorbtie ridicata.
Sfaturile de mai sus va pot fi de folos si daca suferiti de dureri la nivelul gurii.
Gura uscata
Anumite tratamente si medicamente pot afecta productia de saliva, determinand uscaciunea gurii (xerostomie), ceea ce poate face dificila vorbirea, mestecatul si inghitirea, afectand si gustul alimentelor si lichidelor si diminuand pofta de mancare. Aceasta poate creste riscul de malnutritie, motiv pentru care este esential sa luati masuri. Iata patru recomandari pentru a gestiona gura uscata:
1. Asigurati-va ca beti suficiente lichide pe parcursul zilei, minim 1,5 litri, pentru a mentine gura umeda.
2. Stimulati productia de saliva prin clatirea gurii cu solutii recomandate de medic, consumul de alimente usor de mestecat si inghitit si adaugarea de lichide la alimente solide. Incercati cuburile de gheata, bomboane tari fara zahar si guma de mestecat fara zahar.
• Pastrati apa rece in apropiere pentru inghitituri frecvente intre mese si clatiri ale gurii.
• Clatiti sau pulverizati gura adesea folosind saliva artificiala - produse disponibile in farmacii.
• Folositi untul de cacao sau un balsam de buze pentru a pastra buzele umede.
• Aromele de citrice, scortisoara si menta functioneaza adesea bine.
• Utilizati un umidificator cu aer rece pentru a umezi aerul din camera, in special noaptea. (Asigurati-va ca pastrati umidificatorul curat pentru a evita raspandirea bacteriilor sau mucegaiului in aer.)
3. Selectati alimentele cu grija
• Alegeti alimente care sunt usor de inghitit. Daca va gasiti in situatia in care nu mai puteti consuma alimente in forma lor naturala, puteti opta pentru suplimentele orale enterale, pentru a va asigura necesarul complet de nutritienti.
• Evitati caramelele, carnea tare, covrigeii, chipsurile si fructele sau legumele crude.
Evitati alcoolul si alimentele fierbinti, picante sau acide care va pot rani gura.
• Evitati tutunul.
4. Consultati medicul pentru sfaturi suplimentare si pentru prescrierea de saliva artificiala sau alte medicamente adaptate nevoilor dumneavoastra.
Diaree
Diareea este definita ca o serie de minimum trei scaune moi sau lichide pe zi. Alimentele si lichidele trec prin intestin prea repede - corpul nu poate absorbi suficienti nutrienti sau apa, ceea ce poate duce la malnutritie si deshidratare.
Unele tratamente anticancer afecteaza parti ale intestinelor, dar diareea poate fi cauzata si de cancerul in sine, infectie, stres, medicamente utilizate pentru a trata constipatia sau alte medicamente precum antibioticele.
Va incurajam sa discutati imediat cu medicul dvs. daca suferiti de diaree! Dincolo de medicamente, va puteti adapta alegerile alimentare la simptomele dumneavoastra pentru a le contracara:
1. Beti suficiente lichide, preferabil bauturi cu electroliti, cum ar fi solutiile de rehidratare orala. Iata o reteta pentru o solutie simpla de rehidratare orala pe care o puteti face in casa: amestecati 1 l de apa, 6 lingurite rase de zahar, 1/2 lingurita rasa de sare. Daca este posibil, adaugati 1/2 cana suc de portocale sau niste piure de banane pentru a imbunatati gustul si pentru un plus de potasiu.
2. Mancati mai putin, dar mai des; in loc de trei mese mari, optati pentru cinci sau sase mese mici.
3. Consumati alimente cu continut scazut de fibre, cum ar fi iaurtul, orezul alb, painea prajita si cartofii.
4. Alegeti mancare fiarta in loc de cruda si evitati alimentele si lichidele care agraveaza diareea: produsele bogate in fibre, bauturi dulci, alimente grase sau picante, alimente care induc gaze precum fasolea sau alimentele crude, produsele lactate (verificati continutul de lactoza), alcoolul, cofeina si indulcitorii precum xilitol sau sorbitol.
Reteta simpla de facut acasa: supa de morcovi Moro
• Fierbeti 500 g de morcovi curatati de coaja timp de o ora intreaga si apoi pasati-i piure.
• Adaugati apa fiarta pentru a ajunge la cantitatea de 1 litru.
• Adaugati 3 g (~ 1 lingurita) de sare.
5. Solicitati sfatul medicului daca aveti diaree mai mult de 24 de ore, pentru a primi tratament adecvat. Evitati automedicatia.
Constipatie
Constipatia este o afectiune inconfortabila si nesanatoasa, manifestata prin miscari intestinale mai rare si scaune intarite, ceea ce poate afecta negativ aportul nutritional si starea de sanatate. Simptomele constipatiei includ eliminarea excesiva de gaze, dureri abdominale si senzatie de greata. Efectele secundare ale chimioterapiei, alte medicamente, consumul insuficient de lichide si lipsa de activitate fizica sunt printre cauzele comune ale constipatiei.
Pentru a gestiona constipatia, este esential sa luati masuri adecvate:
1. Beti suficiente lichide pentru a stimula tranzitul intestinal, consumand cel putin 1,5 litri de lichide pe zi. Fibrele alimentare sunt, de asemenea, benefice, dar evitati-le daca luati opioide, deoarece pot agrava efectele secundare ale medicamentelor. Sursele bune de fibre includ cerealele integrale, fructele si legumele crude, fructele uscate si leguminoasele. Asigurati-va ca consumati suficiente lichide impreuna cu fibrele pentru a preveni agravarea constipatiei. Daca treceti de la o dieta saraca in fibre la una bogata in fibre, luati-o incet pentru a oferi corpului timp sa se adapteze.
2. Faceti miscare in mod regulat pentru a imbunatati digestia. Consultati medicul pentru recomandari specifice legate de exercitii fizice.
3. Consumati prune uscate, care sunt recunoscute pentru efectul lor laxativ. Hidratati si mestecati cateva prune uscate pe zi si beti apa in care le-ati inmuiat sau optati pentru suc de prune nefiltrat.
4. Monitorizati miscarile intestinale si consultati medicul daca observati lipsa scaunului timp de doua zile sau mai mult. Evitati automedicatia si cereti sfatul specialistului pentru un supliment sau laxativ potrivit.
Greata
Greata poate fi cauzata de anumite tipuri de cancer, efecte secundare ale tratamentului sau interventii chirurgicale, putand descuraja consumul de alimente si lichide, conducand la malnutritie si deshidratare. De obicei, efectele secundare ale tratamentului anticancer dispar in cateva zile, iar medicul poate prescrie medicamente antiemetice pentru a trata greata.
Pentru a face fata gretii, iata cateva recomandari alimentare:
1. Optati pentru alimente usor digerabile si apetisante, evitand fortarea consumului de alimente nedorite.
2. Nu sariti peste mese, deoarece stomacul gol poate agrava greata. Consumati cantitati mici de lichide in timpul meselor si asigurati-va ca va hidratati pe tot parcursul zilei.
3. Evitati alimentele si bauturile cu miros puternic, cum ar fi cele prajite sau coapte, si asigurati-va ca aerisiti bine camera in care mancati.
4. Optati pentru alimente si bauturi la temperatura camerei pentru a evita exacerbarea simptomelor.
5. Dupa masa, odihniti-va intr-o pozitie verticala pentru a preveni refluxul acid.
6. Utilizati mirosul de lamaie proaspata sau de lumanari parfumate pentru a calma greata.
7. Pastrati o evidenta a momentelor si motivelor care declanseaza greata pentru a gestiona simptomul eficient.
8. Consumati ghimbir sub forma de ceai pentru a calma stomacul; bomboanele fara zahar sau acadelele va pot distrage atentia de la greata.
9. Consultati un dietetician sau medicul pentru recomandari suplimentare, inclusiv medicamente antiemetice.
In ceea ce priveste alimentatia, se recomanda consumul de alimente calde si moi, precum fulgii de ovaz, legumele la abur si piureul de cartofi. De asemenea, produsele uscate si coapte, precum biscuitii si painea prajita, sunt bine tolerate si usor de digerat. Anumite ceaiuri din plante, cum ar fi musetelul si radacina de ghimbir, pot ajuta la ameliorarea gretii si a crampelor.
Varsaturi
Varsaturile pot fi declansate de tratamentul anticancer, anumite medicamente sau tumora insasi, aparand imediat dupa tratament sau chiar dupa 3-4 zile. Ele pot surveni chiar si cand stomacul este gol, fiind inconfortabile si dureroase, afectand capacitatea de a consuma suficienta hrana si de a absorbi nutrientii necesari.
Pentru a controla varsaturile, iata 8 recomandari:
1. Purtati imbracaminte confortabila si lejera, care nu strange zona abdominala.
2. Dupa varsaturi, clatiti-va gura pentru a elimina gustul neplacut.
3. Odata ce varsaturile se opresc, incercati sa beti cantitati mici de lichide simple, precum apa, si stati in pozitie verticala dupa consum.
4. Cand sunteti capabil sa tolerati lichide simple, incercati ceaiuri de musetel, fenicul sau ghimbir, sau chiar sucuri usoare de fructe si legume.
5. Reveniti la alimente solide cand va simtiti mai bine, incepand cu alimente usor de digerat, precum biscuiti.
6. Consumati mese mai mici pe parcursul zilei, in loc de trei mese mari.
7. Incercati sa preveniti greata pentru a reduce riscul de varsaturi ulterioare.
8. Consultati medicul pentru a obtine medicamente antiemetice daca varsaturile afecteaza starea nutritionala sau dureaza mai mult de cateva zile.
Aversiuni fata de mirosuri
Pacientii cu cancer se confrunta adesea cu tulburari ale simturilor, precum modificari ale gustului si mirosului. Alimentele pot deveni insipide sau pot avea un gust amar sau metalic, afectand pofta de mancare si aportul de proteine. Aceste schimbari pot fi cauzate de cancer, tratament sau probleme dentare, dar in cele mai multe cazuri dispar dupa terminarea tratamentului.
Pentru a gestiona pierderea gustului, puteti imbunatati gustul alimentelor prin combinarea condimentelor si aromelor. Adaugati ierburi sau bacon la legume; folositi mancaruri acidulate si indulciti alimentele daca au gust amar, sarat sau acid. Combinatiile de ingrediente dulci pot crea mancaruri mai savuroase, iar menta, rozmarinul sau vanilia pot masca gusturile metalice.
Pentru a gestiona aversiunile fata de mirosuri si gusturi, urmati-va instinctele si evitati alimentele care va displac. Inlocuiti-le cu alternative nutritive si atractive, precum puiul, curcanul sau pestele pentru cei care evita carnea rosie. Sursele alternative de proteine precum ouale, lactatele sau tofu-ul pot fi integrate in mancaruri delicioase si sanatoase.
Reducerea mirosurilor de mancare, folosirea tacamurilor nemetalice si mentinerea igienei orale sunt sfaturi suplimentare pentru a gestiona tulburarile de gust si miros. De asemenea, gatitul si luarea meselor impreuna cu alti oameni pot fi o modalitate de a distrage atentia de la simturile neplacute si de a imbunatati experienta culinara.
Cresterea in greutate
Desi majoritatea oamenilor au o probabilitate mai mare sa piarda in greutate, unele persoane cu cancer experimenteaza cresterea in greutate, influentata de tipul specific de cancer si de tratamentele precum terapia hormonala sau medicamentele cu steroizi.
Consumul excesiv de calorii, diminuarea activitatii fizice si cresterea apetitului pot contribui la aceasta. Pentru a raspunde nevoilor zilnice, ajustarile dietetice sunt esentiale. Reducerea aportului caloric, alegerea alimentelor cu continut scazut de grasimi si bogate in proteine si fibre, precum si mentinerea unui jurnal alimentar pot fi utile. Exercitiile fizice regulate, adaptate la starea si tratamentul individual, pot ajuta la arderea caloriilor suplimentare si la mentinerea unui stil de viata activ.
Este crucial sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a stabili ce plan de exercitii este sigur si eficient pentru dumneavoastra.
Solutii orale pentru suportul nutritional al pacientilor cu cancer
Atunci cand va confruntati cu dificultati in alimentatia normala din cauza efectelor secundare sau a altor probleme, suplimentele nutritionale orale pot fi o solutie utila. Cand alegeti un supliment nutritiv oral, verificati urmatoarele caracteristici:
• Aportul caloric: Optati pentru solutii hipercalorice, cu 1.5 kcal/ml sau 2.0 kcal/ml.
• Aportul proteic: Asigurati-va ca suplimentul contine proteine suficiente pentru nevoile dvs.
• Profilul lipidic: Verificati daca suplimentul contine MCT si ulei de peste cu efect antiinflamator si de sustinere a sistemului imunitar.
• Continutul de fibre: In caz de diaree, optati pentru solutii fara fibre, iar in caz de constipatie, alegeti solutii cu fibre.
• Aroma: Exista variante cu arome dulci, fructate sau sarate; incercati mai multe solutii pana gasiti ce va place si ce puteti consuma.
Produsele Nutricomp sunt adaptate la nevoile specifice ale pacientilor cu cancer si pot fi o solutie convenabila si eficienta pentru a asigura aportul nutritiv adecvat pentru pacientii cu diverse tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de piele, leucemie, cancerul de colon, melanom, carcinom, noduli tiroidieni, cancer osos, sarcom, cancerul de col uterin, cancerul testicular, cancerul de san, cancerul limfatic si cancerul ovarian.
Produsele Nutricomp sunt solutii complete din punct de vedere nutritional, continand macronutrienti esentiali, vitamine si minerale, ce pot fi utilizate ca unica sursa de hrana sau ca suplimente nutritionale la pacientii cu risc de malnutritie, in pregatirea pre-operatorie si in recuperarea post-operatorie a pacientilor oncologici.
Solutiile Nutricomp Drink sunt gata preparate pentru baut, avand arome dulci si sarate si pot fi consumate direct din flacon sau integrate in retete de supe, budinci, prajituri, combinandu-le cu alte ingrediente.
In functie de nevoile dvs., alegeti dintre solutiile Nutricomp hipercalorice de 1.5 kcal/ml sau de 2.0 kcal/ml, cu aport proteic intre 6 si 10 g/100 ml, cu ulei de peste intre 50 si 420 mg/100 ml, cu sau fara fibre, cu arome dulci sau sarate.
Un studiu recent realizat la pacienti cu cancer de cap si gat supusi radioterapiei a aratat ca o consiliere nutritionala si utilizarea sistematica de suplimente nutritionale orale, cum sunt solutiile Nutricomp, duce la o reducere a pierderii in greutate corporala, un aport mai crescut de calorii din surse proteice si o imbunatatire in calitatea vietii de-a lungul timpului comparativ cu suplimente nutritionale orale administrate singure. In plus, a fost observat in grupul de tratament o reducere a necesitatii de a modifica tratamentele anticanceroase programate (adica, pentru radioterapie si/sau tratamentele sistemice, reducerea dozei sau suspendarea completa).
Dar, chiar si fara consiliere nutritionala, aportul de ONS la pacientii cu cancer este benefic. Intr-o recenzie sistematica a interventiilor nutritionale orale la pacientii cu cancer, malnutriti, au fost demonstrate ameliorari semnificative in functia emotionala si calitatea vietii globala, in scala simptomatica privind dispneea si pierderea apetitului alimentar.
Bibliografie:
- Leser, N. Ledesma, S. Bergerson et al. Oncology nutrition for clinical practice. 2013.
- Arends, P. Bachmann, V. Baracos. ESPEN guidelines on nutrition in cancer patients. Accesssed at https://www.espen.org/files/ESPEN-Guidelines/ESPEN_guidelines_on_nutrition_in_cancer_patients.pdf
- Cereda E, Cappello S, Colombo S, Klersy C, Imarisio I, Turri A, et al. Nutritional counseling with or without systematic use of oral nutritional supplements in head and neck cancer patients undergoing radiotherapy. Radiotherapy and oncology : journal of the European Society for Therapeutic Radiology and Oncology. 2018;126(1):81-8.
- Baldwin C, Spiro A, Ahern R, Emery PW. Oral nutritional interventions in malnourished patients with cancer: a systematic review and meta-analysis. Journal of the National Cancer Institute. 2012;104(5):371-85.