Virusuri: ce sunt, tipuri, ce afectiuni pot cauza?
Virusurile exista peste tot in mediul inconjurator, de la aer, pamant si pana la corpuri de animale. Aceste organisme mici au diametre microscopice care se masoara in nanometri.
De asemenea, un numar destul de mare de virusi traiesc si se reproduc in corpurile umane. Majoritatea sunt inofensive pentru organism deoarece sistemul imunitar poate produce anticorpi care actioneaza impotriva lor.
Dar ce faci cand ai un sistem imunitar compromis? Afla din articolul urmator ce sunt virusurile si care sunt afectiunile asociate fiecarui tip de virus. Ia-ti masurile de precautie si protejeaza-te!
Ce sunt virusurile?
Virusurile sunt mici agenti infectiosi care se reproduc si inmultesc in celulele. Acestia pot folosi un animal, o planta sau o bacterie gazda pentru a supravietui. Ca atare, exista unele dezbateri cu privire la faptul daca virusurile ar trebui sau nu sa fie considerate ele insele organisme vii (1).
Un virus care se afla in afara unei celule gazda este cunoscut ca virion (1).
Virusurile au dimensiuni microscopice si sunt mult mai mici decat alti microbi din organism, cum ar fi bacteriile. Majoritatea virusurilor au un diametru de numai 20-400 nanometri, in timp ce bacteria Escherichia Coli are un diametru de aproximativ 1 micrometru (1).
In general, virusurile sau virusii se gasesc sub doua forme: sub forma de tija sau sub forma sferica.
Cu toate acestea, virusurile care infecteaza bacteriile (bacteriofagele) au o forma unica, cu cap geometric si fibre filamentoase in jurul cozii (1).
Dar, indiferent de forma si dimensiune, toate virusurile constau dintr-un materiale genetic (ADN sau ARN) si au un invelis proteic exterior, cunoscut sub numele de capsida (1).
Tipuri de virusuri si afectiuni asociate
Exista aproximativ 26 de familii de virusuri implicate in afectiunile umane. In aceste cazuri, celulele umane reprezinta un rezervor pentru virusi in care acestia supravietuiesc si se reproduc rapid (2).
In alte cazuri, oamenii pot fi gazde accidentale, iar asocierea cu o afectiune medicala poate fi mult mai dificil de identificat.
Virusurile sunt numite in functie de boala pe care o provoaca in organism, de descoperitorii lor, de locatiile in care se reproduc sau de modul in care sunt contractate (2).
Acestea pot intra in corpul uman prin aerul respirat in anumite zone (cum ar fi la periferiile oraselor industriale), prin atingerea unor suprafete contaminate si apoi ducerea mainii la gura, ochi sau nas, prin contact sexual, muscaturi de animale sau insecte (2).
Principalele tipuri de virusuri care pot afecta sanatatea umana sunt (2):
Adenovirus
Acest virus isi face loc in corpul uman prin respirarea aerului infectat sau prin atingerea fetei dupa contactul cu suprafetele si materialele contaminate.
Adenovirusurile cauzeaza cel mai frecvent afectiuni respiratorii, dar pot duce, de asemenea la gastroenterita, conjunctivita, cistita (infectie a vezicii urinare) si eruptii cutanate incontrolabile.
Sugarii, persoanele in varsta si pacientii cu un sistem imunitar compromis sunt mai susceptibili sa se confrunte cu complicatiile severe ale infectiei cu adenovirus.
La momentul prezent, nu exista nici un tratament sau metoda de vaccinare disponibile pentru prevenirea si tratarea infectiei cu adenovirus.
Coronavirus
Coronavirusurile se refera la un grup de virusuri care incud:
- SARS-CoV (coronavirus cu sindrom respirator acut sever);
- MERS-CoV (coronavirus cu sindrom respirator din Orientul Mijlociu);
- SARS-CoV-2 care a provocat pandemia de COVID-19 la inceputul anului 2020.
Coronavirusurile sunt considerate a fi zoonotice, ceea ce inseamna ca provin din animale si se raspandesc la oameni. Chiar si la momentul actual sunt necesare mai multe studii stiintifice pentru a stabili cauzele raspandirii coronavirusurilor.
Transmiterea coronavirusurilor de la om la om se face prin picaturile infectate care se raspandesc in urma unui stranut sau in urma tusei.
Simptomele comune pe care le resimte o persoana care a contractat un tip de coronavirus sunt: febra, tuse si dificultati de respiratie.
De asemenea, unele persoane ar putea sa nu aiba simptome, in timp ce altele, cum ar fi persoanele in varsta, cele cu boli cronice si cu un sistem imunitar slab, ar putea dezvolta afectiuni mai grave precum pneumonia si stres respirator sever.
Organizatia Mondiala a Sanatatii (3) recomanda igiena regulata a mainilor si evitarea persoanelor cu simptome de raceala (tusea, stranutul) pentru prevenirea infectiei cu coronavirus.
Hepatita B
Acest virus este transmis in momentul in care fluidele corporale, cum ar fi sangele, lichidul vaginal sau sperma de la o persoana infectata intra in corpul unei alte persoane.
De exemplu, mamele infectate cu hepatita B pot transmite virusul bebelusilor in timpul nasterii; o persoana infectata il poate transmite partenerului sau sexual, iar un artist tatuator neglijent poate transmite hepatita B de la o persoana la alta prin folosirea aceluiasi ac de tatuaje.
Virusul hepatitei B poate provoca hepatita virala acuta care afecteaza sanatatea. Principalele simptome sunt: pierderea poftei de mancare, greata, varsaturi, dureri corporale, febra usoara, urina inchisa la culoare si aparitia icterului.
Complicatiile infectarii cu hepatita B includ insuficienta heptica, hepatita cronica, ciroza sau cancer hepatic (carcinom hepatocelular).
Virusuri herpetice
Exista peste 100 de tipuri de virusuri herpetice, dintre care doar opt afecteaza in mod obisnuit oamenii:
- Virusul herpes simplex de tip 1 (HSV-1);
- Virusul herpes simplex de tip 2 (HSV-2);
- Virusul varicelo-zosterian;
- Citomegalovirusul;
- Virusul Epstein-Barr;
- Herpesvirusul uman 6;
- Herpesvirusul uman 7;
- Herpesvirusul uman 8.
Cel mai probabil esti familiarizat cu primele doua tipuri de virus herpes.
HSV-1 este o infectie extrem de contagioasa si comuna in intreaga lume, fiind contractata in momentul in care o persoana infectata saruta o alta persoana sau saliva trece in cavitatea bucala a persoanei neinfectate.
Acest virus cauzeaza frecvent herpes oral care poate fi tratat cu ajutorul produselor farmaceutice pentru herpes. De asemenea, poate provoca herpes genital atunci cand o persoana infectata face sex oral unei alte persoane.
HSV-2 este un tip de infectie cu transmitere sexuala care duce la aparitia herpesului genital. Este o infectie care se extinde pe tot parcursul vietii, iar persoanele infectate pot sau nu sa prezinte simptome usoare.
Virusul imunodeficientei umane (HIV)
HIV se transmite prin contact sexual, transfuzie de sange, ace contaminate, dar si in timpul nasterii.
Numele virusului este derivat din actiunea sa: ataca celulele imune CD4+, scazand din numarul lor in mod progresiv. Acest lucru duce la compromiterea sistemului imunitar.
HIV mai este cunoscut si sub numele de sindromul imunodeficientei dobandite (SIDA).
La momentul actual, nu exista niciun tratament si niciun vaccin pentru tratarea virusului, ci doar pentru ameliorarea simptomelor si posibilitatea desfasurarii unei vieti normale din partea persoanelor infectate.
Papilomavirusul uman (HPV)
Acest virus este transmis prin contact direct si este cel mai frecvent virus cu transmitere sexuala la nivel mondial.
Majoritatea cazurilor de infectie cu HPV nu provoaca simptome si pot fi tratate in mod eficient.
In alte cazuri, infectia persista in organism si se poate manifesta sub forma de negi sau leziuni precanceroase care pot duce la mai multe tipuri de cancer:
- cancer de col uterin;
- cancer anal;
- cancer la gura;
- cancer in gat.
Pentru prevenirea virusului HPV este indicata folosirea masurilor de protectie in timpul actului sexual si reducerea numarului de parteneri sexuali.
Virusul rabiei
Acest virus infecteaza de obicei animalele domestice si salbatice, raspandindu-se la oameni prin saliva atunci cand o persoana este muscata de un animal infectat.
Peste 90% dintre cazurile de infectie cu rabie din intreaga lume sunt cauzate de caini.
Initial, o persoana infectata cu rabie poate simti simptome nespecifice, cum ar fi febra, durerea in gat, o stare generala de rau, cefalee, senzatie de greata si varsaturi.
De asemenea, poate aparea disnconfort sau o senzatie de mancarime la nivel local, progresand in cateva zile la simptome de disfunctie cerebrala, anxietate, confuzie si agitatie.
Pe masura ce virusul intra mai adanc in organism, persoana infectata poate prezenta un comportament anormal, halucinatii si insomnie.
Tratamentele antivirale nu sunt eficiente. Prevenirea rabiei se poate face prin tratarea rapida a plagii si administratrea vaccinului antirabic.
Rotavirus
Rotavirusul se transmite pe cale fecala-orala si apare cel mai adesea la copiii cu varsta sub doi ani.
Poate provoca gastroenterita virala, cu debut acut de varsaturi si diaree care dureaza intre patru si sapte zile.
La momentul actual nu exista nici un tratament pentru infectia cu rotavirus. Optiunile de tratament prescrise de medic sunt de sustinere si constau in inlocuidea fluidelor si electrolitilor care s-au pierdut prin varsaturi si diaree.
Cu toate acestea, infectia cu rotavirus poate fi prevenita prin vaccinare.
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa sustina efectele pozitive ale suplimentelor alimentare si produselor farmaceutice in tratarea anumitor tipuri de virusuri. Informeaza-te corect pe blogul dr.Max si adreseaza-te medicului cu privire la orice manifestare sau simptom al unei infectii care iti poate pune viata in pericol!
Bibliografie:
- National Geographic Society. Viruses. https://education.nationalgeographic.org/resource/viruses
- Siegel, R.D. (2017). Classification of Human Viruses. Principles and Practice of Pediatric Infectious Diseases, pp. 1044 - 1048. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7151951/
- World Health Organization. Coronavirus Disease (COVID-19). https://www.who.int/health-topics/coronavirus#tab=tab_1