Tiroidectomie: ce presupune si cand se recomanda

15. 2. 2024 · 8 minute de citit

Tiroidectomia inseamna indepartarea chirurgicala a intregii glande tiroide sau a unei partii acesteia care se afla in partea din fata a gatului. Tiroidectomia este o interventie frecventa. Glanda tiroida elibereaza hormonul tiroidian, care controleaza multe functii critice ale organismului. Explicam in articol ce inseamna interventia, cand se recomanda si care sunt riscurile tiroidectomiei. De asemenea, vorbim despre rezultatele interventiei si despre prognostic.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Tiroidectomie: ce presupune si cand se recomanda

Ce este tiroida?

Tiroida este o glanda mica, in forma de fluture, situata in partea din fata a gatului. Face parte din sistemul endocrin si controleaza multe dintre functiile importante ale corpului prin producerea si eliberarea anumitor hormoni (hormoni tiroidieni). Hormonii sunt substante chimice care coordoneaza diferite functii din corp prin transmiterea de mesaje prin sange catre organe, piele, muschi si alte tesuturi. Principala sarcina a tiroidei este de a controla viteza metabolismului (rata metabolica), care este procesul prin care organismul transforma alimentele pe care le consumi in energie. Toate celulele din corp au nevoie de energie pentru a functiona. Exista doua parti principale ale tiroidei: cele doua jumatati (lobi) si mijlocul tiroidei care leaga cei doi lobi (istmul tiroidian) (2).

Ce este tiroidectomia?

O tiroidectomie inseamna indepartarea chirurgicala a intregii tiroide (tiroidectomie totala) sau a unei parti a acesteia (tiroidectomie partiala). Tiroidectomia este principalul tratament chirurgical pentru cancerul tiroidian si este considerata o optiune de tratament pentru anumite afectiuni ale tiroidei, cum ar fi:

  • noduli tiroidieni: sunt cresteri (umflaturi) ale celulelor tiroidiene la nivelul glandei tiroide. Nodulii tiroidieni sunt de obicei benigni (necancerosi), dar pot fi si maligni (cancerosi). Uneori, nodulii tiroidieni pot produce hormoni tiroidieni in exces, ceea ce duce la aparitia anumitor simptome.
  • gusa: presupune glanda tiroida marita, cu sau fara noduli tiroidieni. Daca creste suficient de mare, gusa poate exercita presiune asupra traheei sau a esofagului si poate ingreuna respiratia si inghitirea.
  • hipertiroidism: inseamna tiroida hiperactiva si este o afectiune in care tiroida creeaza si elibereaza mai multi hormoni decat o persoana are nevoie. Hipertiroidismul are mai multe cauze, iar interventia chirurgicala este una dintre optiunile de tratament pentru aceasta afectiune (1).

In ceea ce priveste cancerul tiroidian, exista mai multe tipuri:

  • cancer tiroidian papilar;
  • cancer tiroidian folicular;
  • cancer medular al tiroidei;
  • cancer tiroidian anaplastic;
  • limfom tiroidian primar (interventia chirurgicala se limiteaza la obtinerea unei biopsii tisulare);
  • metastaze la tiroida de la un cancer din alta parte a corpului (cel mai frecvent cancerul cu celule renale si cancerul pulmonar).

Tipuri de tiroidectomii

Exista doua categorii principale de tiroidectomii: totala si partiala. Tipurile de tiroidectomii partiale includ:

  • hemitiroidectomia sau lobectomia tiroidiana: chirurgul indeparteaza un lob (o jumatate) din tiroida.
  • isthmectomia: chirurgul indeparteaza tesutul tiroidian dintre cei doi lobi (istmul tiroidian). Se recomanda interventia in cazul tumorilor mici, localizate in istm.
  • biopsia tiroidiana deschisa: se indeparteaza un nodul tiroidian. Chirurgii efectueaza rar aceasta operatie.

Tiroidectomia totala sau cvasi-totala presupune indepartarea chirurgicala a intregii tiroide sau a celei mai mari parti din tesutul tiroidian. Tipul de tiroidectomie de care are nevoie pacientul depinde de motivul operatiei. Endocrinologul si chirurgul stabilesc impreuna cel mai bun plan de interventie chirurgicala pentru pacient (2).

Cand se recomanda tiroidectomia?

Medicul poate recomanda tiroidectomia in urmatoarele situatii:

  • prezenta unui nodul (excrescenta) la nivelul tiroidei, care ar putea fi cancer tiroidian;
  • dezvoltarea cancerului tiroidian;
  • prezenta unui nodul mare sau gusa care comprima traheea sau esofagul si ingreuneaza respiratia sau inghitirea;
  • prezenta unui nodul care elibereaza hormoni tiroidieni in exces, ceea ce duce la hipertiroidism, iar problema nu poate fi ameliorata prin alte optiuni de tratament.

Cum te pregatesti pentru tiroidectomie?

Inainte de tiroidectomie

In functie de motivul pentru care pacientul are nevoie de o tiroidectomie, in saptamanile dinaintea operatiei:

  • este posibil sa aiba nevoie de teste imagistice, cum ar fi o tomografie computerizata (CT) sau o ecografie tiroidiana, astfel incat chirurgul sa stie exact unde se afla cresterea tiroidiana anormala in timpul operatiei.
  • in cazul existentei unui nodul, medicul poate efectua o aspiratie cu ac fin (un tip de biopsie cu ac) pentru a afla daca excrescenta este necanceroasa (benigna) sau canceroasa.
  • medicul va verifica functia corzilor vocale.
  • este posibil ca pacientul sa aibă nevoie de medicamente pentru tiroida pentru a suprima supraproductia de hormoni tiroidieni.
  • este indicat ca acesta sa renunte la fumat.
  • este posibil ca medicul sa recomande intreruperea temporara a administrarii medicamentelor pentru subtierea sangelui.
  • pacientul nu trebuie sa manance sau sa bea ceva (in afara de apa) cu cateva ore inainte de operatie (1).

In timpul tiroidectomiei

Inainte de operatie, un anestezist va administra pacientului anestezie generala pentru a relaxa muschii, pentru a preveni durerea si pentru a adormi pacientul. In timpul unei tiroidectomii, exista cateva modalitati prin care chirurgul poate accesa tiroida, inclusiv:

  • printr-o incizie standard la nivelul gatului;
  • printr-o incizie mai mica cu ajutorul unei camere video (tiroidectomie minim invaziva video-asistata);
  • cu ajutorul unui robot, printr-o incizie la distanta, fie in axila, fie in partea din spate a gatului (1).

In timpul interventiei chirurgicale pentru un diagnostic de cancer tiroidian, chirurgul poate preleva probe din ganglionii limfatici din jurul glandei tiroide. Daca se gaseste, un patolog va verifica proba de ganglion limfatic prelevata in timpul operatiei pentru a vedea daca exista dovezi de cancer tiroidian. In cazul in care gaseste celule canceroase, chirurgul poate indeparta si ganglionii limfatici din apropiere, in gat. Dupa ce chirurgul a terminat interventia, va inchide incizia cu copci. Interventia chirurgicala de extirpare a intregii tiroide poate dura pana la patru ore. Este posibil sa dureze mai putin timp daca chirurgul indeparteaza doar o parte din tiroida.

La ce sa te astepti dupa tiroidectomie?

Dupa ce pacientul s-a recuperat dupa anestezie si este complet treaz, va putea manca ceva usor. Este posibil ca pacientul sa aiba dureri la nivelul gatului, din cauza tubului de respiratie plasat in timpul operatiei. De asemenea, este posibil sa aiba un mic cateter in incizie, pentru a ajuta la drenarea sangelui si a altor lichide care se acumuleaza. Chirurgul va indeparta drenajul la o zi sau doua dupa operatie.

Riscurile sau posibilele complicatii ale tiroidectomiei

Complicatiile in cazul tiroidectomiei sunt mai putin frecvente, dar cele mai grave riscuri posibile includ:

  • sangerare dupa operatie, care ar putea duce la detresa respiratorie acuta.
  • lezarea unui nerv laringian recurent, care poate provoca raguseala temporara sau permanenta.
  • deteriorarea glandelor paratiroide, care sunt situate in spatele tiroidei. Aceste glande controleaza nivelul de calciu din sange prin eliberarea de hormon paratiroidian. Daca sunt deteriorate in timpul operatiei, pot duce la hipoparatiroidism temporar sau, mai rar, permanent si hipocalcemie (niveluri scazute de calciu in sange).

Desi aceste complicatii sunt rare, este mai probabil sa apara daca pacientul:

  • are o tumoare invaziva si/sau cancerul s-a raspandit la ganglionii limfatici din apropiere, in gat;
  • este supus unei a doua operatii la tiroida;
  • prezinta gusa substernala (3).

Care sunt rezultatele tiroidectomiei?

Efectele pe termen lung ale tiroidectomiei depind de cat de mult din tiroida este indepartata.

  • tiroidectomie partiala: in acest caz, portiunea ramasa preia, de obicei, functia intregii glande tiroide. Este posibil ca pacientul sa nu aiba nevoie de terapie cu hormoni tiroidieni;
  • tiroidectomie completa: daca intreaga tiroida este indepartata, organismul nu mai poate produce hormoni tiroidieni. Fara medicatie, pacientul va dezvolta simptome de hipotiroidism. Aceste simptome pot include piele uscata, oboseala si crestere in greutate. Este un hormon de substitutie identic cu hormonul produs in mod normal de glanda tiroida si indeplineste aceleasi functii. Medicul va testa sangele pacientului pentru a afla care este cantitatea de hormoni de substitutie de care acesta are nevoie (1).

Recuperare si perspective dupa tiroidectomie

Multe persoane pot pleca acasa dupa o tiroidectomie in aceeasi zi, dupa cateva ore de observatie in spital. Alte persoane trebuie sa ramana in spital peste noapte si pot pleca in dimineata urmatoare. Inainte de plecarea acasa, medicul ii va da pacientului instructiuni despre cum sa aiba grija de incizie si de cusaturi si il va informa despre tipurile de complicatii si simptome la care trebuie sa fie atent. In general, dureaza 2-3 saptamani pentru o recuperare completa.

Pacientul va putea sa se intoarca la activitatile normale usoare din prima zi dupa tiroidectomie. Chirurgul va recomanda probabil o limitare a activitatilor fizice mai intense timp de 1-2 sapatamani, pentru a reduce riscul de aparitie a unui hematom (cheag de sange) la nivelul gatului. Pacientul ar trebui sa astepte 10-14 zile inainte de a reveni la sporturi si activitati viguroase, cum ar fi inotul si ridicarea de greutati. O interventie chirurgicală presupune stres. Cu toate acestea, ar trebui sa stii ca tiroidectomia este o interventie chirurgicala comuna si sigura daca este efectuata de un chirurg calificat si experimentat. Daca ai intrebari sau ingrijorari cu privire la tiroidectomie, nu ezita sa discuti cu endocrinologul sau chirurgul.

Important de retinut

  • Cancerul tiroidian, nodulii tiroidieni si alte afectiuni pot necesita tiroidectomie.
  • Odata ce glanda tiroida este indepartata, pacientul ia hormoni tiroidieni de substitutie pentru a mentine functiile organismului in echilibru.
  • Tiroidectomia poate fi efectuata printr-o incizie in partea din fata a gatului sau prin gura (tiroidectomie fara cicatrice) (3).

Disclaimer: Acest articol are un rol strict informativ, iar informatiile prezentate nu inlocuiesc controlul si diagnosticul de specialitate. Daca te confrunti cu simptome neplacute, adreseaza-te cat mai curand unui medic. Numai specialistul este in masura sa iti evalueze starea de sanatate si sa recomande testele necesare sau masurile de tratament adecvate pentru ameliorarea simptomelor! 

Articolul a fost realizat in baza informatiilor preluate din:

(1) Mayo Clinic, „Thyroidectomy”: https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/thyroidectomy/about/pac-20385195 (accesat 15.02.2024)

(2) Cleveland Clinic, „Thyroidectomy”: https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/7016-thyroidectomy (accesat 15.02.2024)

(3) Johns Hopkins Medicine, „Thyroidectomy”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/thyroidectomy#:~:text=Thyroidectomy%20is%20surgical%20removal%20of,critical%20functions%20of%20the%20body (accesat 15.02.2024)

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice