Tumori ovariene: tipuri, cauze, simptome, tratament

8. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 6 minute de citit
tumori ovariene

Ovarele sunt doua organe de dimensiuni mici, asemanatoare unei migdale, asezate de-o parte si de cealalta a uterului. Ovarele sunt cele care elibereaza ovocitele si sunt implicate si in sintezele hormonale. In structura ovarelor intra stroma - tesutul de sustinere al ovarului, celulele germinale - cele care se vor maturiza in ovule si ovocite si celule epiteliale, care alcatuiesc stratul exterior al ovarului. 

Ce sunt tumorile ovariene?

Tumrile ovariene sunt formatiuni de diemnsiuni variabile, cu caracter benign sau malign, aparute pe suprafata sau in structura ovarelor. Ele sunt determinate de inmultirea necontrolata si aberanta a unuia dintre tipurile celulare din alcătuirea ovarelor: celule epiteliale, celule stromale sau celule germinale [1]. 

Tipuri de tumori ovariene

Exista mai multe criterii de clasificare a tumorilor ovariene. 

In functie de modul de multiplicare celulara si de capacitatea de invadare si metastazare, tumorile ovariene se impart in:

  • tumori benigne;
  • tumori maligne (cancer) [2]. 

Principalele tumori benigne sunt:

  • tumorile chistice seroase, mucinoase sau dermoide;
  • tumori solide active sau inactive din punct de vedere endocrin [1].

Principalele tipuri de tumori maligne intalnite la nivelul ovarului sunt:

  • carcinomul epitelial ovarian;
  • cancerul ovarian cu celule germinale;
  • tumorile stromale ale ovarului [3].

Carcinomul epitelial ovarian

Carcinomul epitelial ovarian este cel mai frecvent intalnit tip de cancer ovarian, reprezentand pana la 89% din totalul de cazuri. De asemenea, se afla pe locul 4 in topul celor mai frecvente tipuri de cancer care determina deces in randul femeilor. 

In fazele incipiente, carcinomul epitalial ovarian nu determina simptome, ceea ce face ca diagnosticul sa se puna, in majoritatea cazurilor, abia in formele avansate de boala. 

Carcinomul epitelial ovarian are o componenta genetica importanta, ceea ce il face sa fie mai frecvent intalnit in familiile in care exista un istoric de cancer ovarian, cancer de san sau cancer de colon [3]. 

Cancerul ovarian cu celule germinale

Cancerul ovarian cu celule germinale este o denumire mai ampla, care include mai multe tipuri de cancer ovarian. Ele afecteaza, in general, adolescentele si femeile tinere, cu varsta intre 15 si 30 ani.

O caracteristica a acestor tumori este dimensiunea mare si tendinta de crestere rapida. Uneori, aceste tumori pot secreta un hormon numit gonadotropina corionica umana, acelasi hormon care determina pozitivarea testului de sarcina

Cancerul ovarian cu celule germinale este tratabil, prima linie de tratament fiind reprezentata de extirparea chirurgicala, urmata de chimioterapie [4].

Tumorile stromale ale ovarului

Tumorile stromale ale ovarului sunt destul de rar intalnite si cresc lent. De multe ori, ele secreta hormoni sexuali de tipul estrogenilor si al testosteronului. Excesul de testosteron determina aparitia acneei si cresterea parului facial. Excesul de estrogen determina sangerare uterina anormala. Toate aceste simptome sunt evidente si determina pacienta sa solicite un consult medical, ceea ce creste probabilitatea identificarii tumorii inca din fazele incipiente.

Tratamentul este chirurgical, iar prognosticul este favorabil in majoritatea cazurilor [5]. 

Cauze si factori de risc pentru tumorile ovariene

Cauza tumorilor ovariene, in special a celor maligne, nu este cunoscuta. Totusi, au fost identificati o serie de factori de risc a caror cunoastere poate scadea riscul individual de aparitie al tumorilor la nivelul ovarelor:

  • varsta: riscul de aparitia a tumorilor ovariene, in special a celor maligne, creste odata cu inaintarea in varsta;
  • factori genetici: genele BRCA1 si BRCA2 implicate in cresterea riscului de aparitie al cancerului de san se asociaza si unui risc crescut de cancer ovarian. Exista si alte gene care au acelasi efect, cum ar fi BRIP1, RAD51C sau RAD51D;
  • istoricul familial de cancer ovarian: in cazul in care ai rude apropiate care au fost diagnosticate cu o forma de tumori ovariene, riscul individual este considerat crescut;
  • obezitatea este un factor de risc pentru multe tipuri de cancer, inclusiv pentru cel ovarian, de aceea este important sa slabesti pana la o greutate normala;
  • tratamentele de substitutie hormonala folosite dupa instalarea menopauzei pot creste riscul individual de aparitie al cancerului ovarian;
  • endometrioza;
  • varsta la care au avut loc prima, respectiv ultima menstruatie: menstruatia instalata timpuriu si menopauza instalata tarziu sunt factori de risc;
  • absenta unei sarcini creste riscul de cancer ovarian [3]. 
ovar si bisturiu

Care sunt simptomele tumorilor ovariene?

Simptomele tumorilor ovariene nu sunt specifice si nu ofera nici un fel de indicii despre tipul tumoral si malignitatea formatiunii identificate. Pe lista simptomelor intra:

  • balonare permanenta, cu marirea in volum a abdomenului;
  • senzatie de satietate indusa rapid, dupa consumul unei cantitati mici de alimente;
  • scadere in greutate inexplicabila;
  • disconfort in zona pelvina;
  • oboseala;
  • dureri de spate;
  • modificari ale tranzitului intestinal, de pilda constipatie;
  • urinari frecvente in absenta semnelor de infectie urinara sau cistita [4]. 

Cum se trateaza tumorile ovariene?

Tumorile ovariene se pot trata prin mai multe metode, in functie de caracterul benign sau malign si de dimensiuni. 

Tratamentul chirurgical

Tratamentul chirurgical include mai multe optiuni, dintre care medicul o va recomanda pe cea mai potrivita in fiecare situatie:

  • ovariectomia simpla sau dubla, pentru extirparea unuia sau a ambelor ovare. Interventia presupune si extirparea trompelor uterine;
  • ovariohisterectomia presupune indepartarea chirurgicala a ambelor ovare si a uterului; este recomandata in cazul in care se identifica o tumora maligna cu tendinta de extindere [1].

Chimioterapia 

Chimioterapia se foloseste in completarea tratamentului chirurgical, in cazul tumorilor maligne. Chimioterapia poate precede interventia chirurgicala sau o poate continua. In unele cazuri, o infuzie cu medicamente din clasa chimioterapicelor se efectueaza intraabdominal in timpul interventiei operatorii [2]. 

Terapia hormonala

Terapia hormonala foloseste medicamente pe baza de hormoni pentru a bloca efectele estrogenului, stiut fiind ca estrogenul favorizeaza cresterea celulara. 

Terapia hormonala este o optiune in cazul unor tumori benigne, al tumorilor maligne cu crestere lenta sau in cazul recurentelor [3].

Imunoterapia

Imunoterapia este o metoda relativ noua de tratament, care se bazeaza pe principiul conform caruia sistemul imunitar al organismului ataca celulele tumorale, atata timp cat le poate identifica [2]. 

Tumorile ovariene sunt un diagnostic ingrijorator pentru majoritatea femeilor. Cu cat diagnosticul se realizeaza mai devreme, cu atat tratamentul este mai eficient si speranta de viata creste, prin urmare prezinta-te regulat la control la medicul specialist! Acest articol are rol informativ. Adreseaza-te medicului pentru investigatii amanuntite, diagnostic avizat si tratament specific!

Bibliografie:

  1. Chen, Vivien W., et al. Pathology and Classification of Ovarian Tumors. Cancer, vol. 97, no. S10, 30 Apr. 2003, pp. 26312642, 10.1002/cncr.11345, accesat la 25.01.2023;
  2. Mayo Clinic. Ovarian Cancer - Diagnosis and Treatment - Mayo Clinic. Mayoclinic.org, 2018, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ovarian-cancer/diagnosis-treatment/drc-20375946, accesat la 25.01.2023;
  3. Ovarian Cancer: Practice Essentials, Background, Pathophysiology. EMedicine, 26 Dec. 2019, emedicine.medscape.com/article/255771-overview, accesat la 25.01.2023;
  4. Ovarian Cancer: Types, Diagnosis, and Treatment. Healthline, 26 Sept. 2018, www.healthline.com/health/ovarian-cancer#symptoms, accesat la 25.01.2023;
  5. Types of Ovarian Tumors - Ovarian Cancer  |  Johns Hopkins Pathology. Pathology.jhu.edu, pathology.jhu.edu/ovarian-cancer/types-of-tumors, accesat la 25.01.2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor