Varza murata: ce beneficii are pentru organism?

17. 4. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
Varza murata

 

Numarandu-se printre retetele traditionale pregatite de catre multe generatii, varza murata este un fel de mancare gustos care ascunde si o serie de beneficii pentru organism, beneficii mai importante decat cele oferite decat varianta proaspata a legumei. Afla cum te poate ajuta aceasta si de ce merita sa o incluzi in alimentatia ta!

Varza murata - informatii de baza si valori nutritionale

Alimentele murate trec printr-un proces de fermentatie, aceasta fiind una dintre metodele prin care ele puteau fi pastrate o perioada mai indelungata fara sa se altereze. Prin fermentatie, microorganismele din varza digera zaharurile sale naturale, convertindu-le in diversi acizi si dioxid de carbon. Tocmai acest proces este principalul responsabil pentru beneficiile verzei murate si o transforma intr-o optiune mai nutritiva decat cea proaspata. [1]

Fermentatia incepe imediat ce bacteriile din si de pe frunzele de varza, dar si din aer intra in contact cu zaharurile. Astfel, se creeaza conditiile propice pentru dezvoltarea unor probiotice (bacterii benefice pentru organism). Acestea joaca un rol important in digestie, crescand capacitatea intestinelor de a absorbi vitaminele si mineralele. [1]

Echivalentul aproximativ al unei cani de varza murata este de 142 g, cu urmatoarele valori nutritionale:

  • 27 de calorii; [1]
  • 0 g de grasimi; [1]
  • 6 g de carbohidrati; [1]
  • 4 g de fibre; [1]
  • 1 g de proteine; [1]
  • sodiu: 41% din doza zilnica recomandata; [1]
  • vitamina C: 23% din doza zilnica recomandata; [1]
  • vitamina K: 15% din doza zilnica recomandata; [1]
  • fier: 12% din doza zilnica recomandata; [1]
  • mangan: 9% din doza zilnica recomandata; [1]
  • vitamina B6: 11% din doza zilnica recomandata; [1]
  • acid folic: 9% din doza zilnica recomandata; [1]
  • cupru: 15% din doza zilnica recomandata; [1]
  • potasiu: 5% din doza zilnica recomandata. [1]

Beneficii

Iata cateva dintre avantajele pe care le ofera consumul de varza murata!

Imbunatatirea digestiei

In urma fermentatiei, varza murata devine bogata in probiotice, care sunt, practic, bacterii sanatoase ce ofera protectie impotriva numeroaselor toxine si a bacteriilor daunatoare. Ele pot contribui la imbunatatirea digestiei si a sanatatii in general. [2] De exemplu, aceste probiotice pot ajuta la reglarea echilibrului microbiomului intestinal dupa administrarea de antibiotice si pot limita aparitia diareei dupa astfel de tratamente. [3] Ele joaca un rol important si in gestionarea altor simptome, precum balonarea sau constipatia. [4]

Diferite tulpini de probiotice pot oferi diferite avantaje, asa ca se recomanda consumul cat mai variat, pentru a te putea bucura de beneficii multiple pentru sanatate. O portie de varza murata contine pana la 28 de tulpini diferite de probiotice. [5]

Intarirea sistemului imunitar

Probioticele joaca un rol important si pentru sistemul imunitar. Bacteriile din intestine pot influenta imunitatea, iar probioticele contribuie la pastrarea echilibrului acestora. Cu cat mucoasa intestinala este mai sanatoasa, cu atat devine mai usor de prevenit patrunderea intrusilor" pe aceasta cale. [6] Daca flora intestinala se afla in echilibru, este prevenita dezvoltarea bacteriilor nocive si este sustinuta dezvoltarea de anticorpi. [7]

In plus, consumul regulat de alimente bogate in probiotice poate reduce riscul de aparitie a infectiilor, inclusiv raceli sau infectii urinare. Daca, totusi, te imbolnavesti, astfel de alimente pot contribui la o vindecare mai rapida. [8] Un sistem imunitar mai puternic este sustinut de numerosi nutrienti prezenti in varza murata (fier, vitamina C).

Poate sustine pierderea in greutate

Consumul regulat de varza murata ar putea ajuta la pierderea kilogramelor in plus si la mentinerea unei greutati optime. Acest lucru este datorat continutului ridicat de fibre si a caloriilor putine, care ajuta la mentinerea senzatiei de satietate. Astfel, un consum mai mic de calorii zilnic devine posibil mai usor. [9] De asemenea, cercetatorii sunt de parere ca anumiti probiotici pot reduce cantitatea de grasimi absorbita de catre organism. [10]

Sustine sanatatea creierului

Tipul de bacterii prezente in intestin au capacitatea de a trimite semnale catre creier, astfel influentand modul in care acesta functioneaza si percepe lumea inconjuratoare. [11] O flora intestinala sanatoasa poate mentine sanatatea creierului si poate reduce nivelul de stres [12], iar probioticele pot ajuta la imbunatatirea memoriei si reducerea starilor de depresie si anxietate. [13]

Continut ridicat de antioxidanti

Varza murata are si multi antioxidanti si o serie de alti compusi care contribuie la reducerea stresului oxidativ si a nivelului de deteriorare a ADN-ului, previn mutatiile suferite de catre celule si blocheaza cresterea celulara neobisnuita care duce la aparitia formatiunilor tumorale. [14]

Sustine sanatatea sistemului cardiovascular

Continutul ridicat de fibre si probiotice este foarte benefic pentru inima si sistemul circulator, deoarece ajuta la scaderea nivelului de colesterol. [15] In plus, o parte dintre probioticele care se gasesc in varza murata ar putea contribui la o usoara scadere a tensiunii arteriale. [16] Nu in ultimul rand, trebuie sa mentionam si prezenta vitaminei K2, care are rol in prevenirea depunerilor de calciu pe artere. [17]

Varza murata este o reteta clasica pe care ar trebui sa inveti sa o prepari. Procesul de fermentatie ii asigura verzei si mai multe beneficii pe langa cele pe care le are in stare cruda, astfel rezultand un produs extrem de bun pentru sanatate. Atentie, insa, acest articol are doar rol informativ. Pentru a putea urma un tratament care sa dea rezultate, trebuie sa respecti cu strictete recomandarile unui specialist.

Surse:

1. Petre, Alina. 8 Surprising Benefits of Sauerkraut (plus How to Make It). Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/nutrition/benefits-of-sauerkraut. Published March 13, 2020. Accessed April 4, 2023.

2. Swain, Manas Ranjan, et al. Fermented Fruits and Vegetables of Asia: A Potential Source of Probiotics. Biotechnology Research International, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4058509/. Published May 28, 2014. Accessed April 4, 2023.

3. Hempel S;Newberry SJ;Maher AR;Wang Z;Miles JN;Shanman R;Johnsen B;Shekelle PG; Probiotics for the Prevention and Treatment of Antibiotic-Associated Diarrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis. JAMA, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22570464/. Published May 9, 2012. Accessed April 4, 2023.

4. Hungin AP;Mulligan C;Pot B;Whorwell P;Agréus L;Fracasso P;Lionis C;Mendive J;Philippart de Foy JM;Rubin G;Winchester C;de Wit N; ; Systematic Review: Probiotics in the Management of Lower Gastrointestinal Symptoms in Clinical Practice -- an Evidence-Based International Guide. Alimentary Pharmacology & Therapeutics, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23981066/. Published August 27, 2013. Accessed April 4, 2023.

5. HP;, Lu Z;Breidt F;Plengvidhya V;Fleming. Bacteriophage Ecology in Commercial Sauerkraut Fermentations. Applied and Environmental Microbiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12788716/. Published June 2003. Accessed April 4, 2023.

6. ML;, Lei YM;Nair L;Alegre. The Interplay between the Intestinal Microbiota and the Immune System. Clinics and Research in Hepatology and Gastroenterology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25481240/. Published November 11, 2014. Accessed April 4, 2023.

7. Parvez S;Malik KA;Ah Kang S;Kim HY; Probiotics and Their Fermented Food Products Are Beneficial for Health. Journal of Applied Microbiology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16696665/. Published June 2006. Accessed April 4, 2023.

8. King S;Glanville J;Sanders ME;Fitzgerald A;Varley D; Effectiveness of Probiotics on the Duration of Illness in Healthy Children and Adults Who Develop Common Acute Respiratory Infectious Conditions: A Systematic Review and Meta-Analysis. The British Journal of Nutrition, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24780623/. Published April 29, 2014. Accessed April 4, 2023.

9. S;, Wynne K;Stanley S;McGowan B;Bloom. Appetite Control. The Journal of Endocrinology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15684339/. Published February 2005. Accessed April 4, 2023.

10. Ogawa A;Kobayashi T;Sakai F;Kadooka Y;Kawasaki Y; Lactobacillus Gasseri SBT2055 Suppresses Fatty Acid Release through Enlargement of Fat Emulsion Size in Vitro and Promotes Fecal Fat Excretion in Healthy Japanese Subjects. Lipids in Health and Disease, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25884980/. Published March 20, 2015. Accessed April 4, 2023.

11. Selhub, Eva M, et al. Fermented Foods, Microbiota, and Mental Health: Ancient Practice Meets Nutritional Psychiatry. Journal of Physiological Anthropology, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3904694/. Published January 15, 2014. Accessed April 4, 2023.

12. EM;, Bested AC;Logan AC;Selhub. Intestinal Microbiota, Probiotics and Mental Health: From Metchnikoff to Modern Advances: Part III - Convergence toward Clinical Trials. Gut Pathogens, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497650/. Published March 16, 2013. Accessed April 4, 2023.

13. P;, Wang H;Lee IS;Braun C;Enck. Effect of Probiotics on Central Nervous System Functions in Animals and Humans: A Systematic Review. Journal of Neurogastroenterology and Motility, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27413138/. Published October 30, 2016. Accessed April 4, 2023.

14. Raak, Christa, et al. Regular Consumption of Sauerkraut and Its Effect on Human Health: A Bibliometric Analysis. Global Advances in Health and Medicine, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4268643/. Published November 2014. Accessed April 4, 2023.

15. MJ;, Gunness P;Gidley. Mechanisms Underlying the Cholesterol-Lowering Properties of Soluble Dietary Fibre Polysaccharides. Food & Function, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21776465/. Published September 30, 2010. Accessed April 4, 2023.

16. R;, Khalesi S;Sun J;Buys N;Jayasinghe. Effect of Probiotics on Blood Pressure: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized, Controlled Trials. Hypertension (Dallas, Tex. : 1979), U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25047574/. Published July 21, 2014. Accessed April 4, 2023.

17. El Asmar, Margueritta S, et al. Vitamin K Dependent Proteins and the Role of Vitamin K2 in the Modulation of Vascular Calcification: A Review. Oman Medical Journal, U.S. National Library of Medicine, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4052396/. Published May 2014. Accessed April 4, 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor