Vinete: ce contin, beneficii, recomandari pentru consum

22. 2. 2024 · 5 minute de citit

Productia abundenta de vinete din iulie si pana in toamna ne da ocazia sa ne bucuram de toate calitatile acestei legume favorite. Gustul de vanata coapta, complimentat de ceapa tocata fin si acompaniata de o salata de rosii cu patrunjel, servite pe o felie de paine rumenita pe vatra, se gaseste, pe buna dreptate, in topul celor mai savuroase retete traditionale romanesti.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vinete: ce contin, beneficii, recomandari pentru consum

 

Cu toate astea, exista multiple feluri de a prepara aceasta leguma si, de asemenea, numeroase beneficii pentru sanatate pe care ni le aduce. Descopera, in cele ce urmeaza, ce contin vinetele, care sunt beneficiile acestora, cum le alegem si care sunt cele mai bune retete cu vinete pe care le poti prepara la tine acasa.

Ce contin vinetele?

Vinetele contin o multime de vitamine si minerale, dar au un continut scazut de grasimi si calorii. Din punct de vedere botanic, ele sunt inrudite cu rosiile, cartofii sau ardeiul gras. Acestea mai contin antioxidanti, precum nasunina, care protejeaza organismul de radicalii liberi, antocianine care dau culoarea purpurie a coajei, mangan, potasiu, vitaminele K, C, B6, niacina, cupru sau magneziu.

Vinetele: Bune pentru silueta

Pentru toti cei care vor sa-si subtieze sau sa-si mentina silueta, vanata este o alegere excelenta, pentru ca una medie contine doar 35 de calorii. Mai mult, cei care tin cont de indicele glicemic al alimentelor si persoanele afectate de diabet sau aflate la cura de slabire, se vor bucura sa afle ca acest indice are valoarea scazuta de 15 in cazul consumului de vinete. Explicatia vine din faptul ca aceasta leguma contine peste 90% apa si doar 0,15% grasime si 4,5% carbohidrati. In schimb fibrele, care ocupa 2,5% din compozitie, indeplinesc doua roluri importante: protejeaza tractul digestiv, facilitand tranzitul intestinal si prevenind aparitia cancerului de colon, si confera senzatia de satietate. Cu alte cuvinte, te saturi repede, fara sa mananci mult.

Vinetele: Excelente pentru circulatie

Vinetele sunt bogate in bioflavonoide, substanta care da culoarea mov a cojii si care actioneaza ca un puternic antioxidant al sangelui, cu beneficii auxiliare de a regla tensiunea si a curata depunerile de colesterol din peretii vaselor sangvine. Studiile arata ca un consum regulat de vinete ajuta la dizolvarea cheagurilor de sange din organism, cu conditia ca leguma sa fie proaspata. Vinetele sunt bogate in vitaminele din complexul B, precum niacina, tiamina si acidul patoteic, dar si minerale, cum sunt potasiul, fierul, magneziul.

Sprijina functiile cerebrale

Vinetele contin fitonutrienti benefici pentru sistemul cognitiv si sanatatea mintala. Aceste substante protejeaza creierul de toxine si imbunatatesc circulatia la nivel cerebral, promovand o mai buna concentrare, memorie si capacitate de analiza.

Scad riscul afectiunilor cardiovasculare

Vinetele sunt boagte in potasiu, care ajuta la mentinerea unui ritm cardiac normal si stabil. De asemenea, flavonoidele ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau din sange, crescand, simultan, nivelul colesterolului bun. Astfel, riscul dezvoltarii de boli cardiovasculare scade.

Cine poate consuma vinete?

Atentie la alergii

Desi alergia la vinete este o afectiune rar intalnita, trebuie solicitat consultul unui medic specialist in cazul in care suspectezi o astfel de alergie. De asemenea, unele persoane prefera sa evite astfel de legume, deoarece ele ar putea cauza inflamatie in organism.

Efecte adverse

Nasunina poate duce la o absorbtie deficitara a fierului in corp, astfel incat persoanele cu deficiente sau anemii ar trebuie sa nu consume mari cantitati de vinete.

Trebuie evitat consumul de frunze sau tuberculi de vinete deoarece pot produce simptome gastrointestinale, arsuri in gat sau aritmii cardiace. Aceste reactii sunt cauzate de o substanta numita solanina. Totusi, vinetele contin o cantitate redusa care nu provoaca neplaceri in conditii normale de consum al acestei legume.

Cum alegem vinetele si cum le gatim

Cum alegi vinetele

Alege vinetele care sunt ferme la atingere si care nu au pete sau alte semne de deteriorare pe coaja. Legumele trebuie sa aiba luciul specific si o culoare mov inchis intensa. Pe de alta parte, tulpina si capacul vinetelor trebuie sa fie de culoare verde aprins. Sezonul acestei legume este din vara pana in octombrie, insa ele pot fi gasite, cu putin noroc, pe tot parcursul anului.

Reteta cu vinete: melanzane la cuptor

In aceasta reteta in stil mediteranean, se ia vanata si se sectioneaza pe lungime, in doua jumatati egale, eliminandu-se cotorul. In fiecare jumatate se scobeste cu lingura o adancitura medie, cat sa se obtina forma de barca. Se umple cu mozzarella si putin parmezan, dar se poate folosi si cas romanesc, important este sa nu folosesti un tip de branza sarata. Se pot folosi si verdeturi proaspat tocate, cum ar fi patrunjel, busuioc, salvie, coriandru etc. – apoi se presara putin suc de rosii. Se pune la cuptor si se lasa pana cand pulpa se inmoaie iar partea de sus se rumeneste. Va dorim, pofta buna!      

Reteta traditionala de sarbatori: salata de vinete

Cine nu a auzit si nu a gustat din celebra salata de vinete? Nelipsita de pe masa la sarbatori si ocazii speciale, aceasta este usor de preparat si extrem de gustoasa. Pentru o portie sanatoasa, pe care sa o poti manca ori de cate ori ti-e pofta, dar fara, totusi, sa te ingrasi, iata ce trebuie sa faci.

Coace uniform 2-3 vinete pe gratar, apoi curata-le si lasa-le la scurs intr-o sita. Dupa ce s-au racit, toaca vinetele marunt. Separat, toaca 1-2 cepe si 1-2 catei de usturoi si amesteca totul pana pasta se omogenizeaza. Poti adauga patrunjel, suc de lamaie, sare si piper dupa gust. Pentru varianta sanatoasa, am renuntat la adaugarea maionezei. Pofta buna!

 Vinetele sunt delicioase daca stii cum sa le prepari si ofera organismului o multime de substante nutritive benefice. Incearca si tu retete cu vinete si bucura-te de o dieta sanatoasa, plina de vitamine si minerale.

 

Autor: MONICA NEAGU 

Consilier pe probleme de nutritie si dieta 

jurnaldedetox.wordpress.com

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor