Dureri de dinti
Durerea de dinti inseamna de fapt o durere localizata la nivelul dintilor sau la nivelul gingiilor, durerea prelungindu-se uneori la nivelul intregii falci sau fete. Aceste dureri se mai numesc si dureri dentare. Poate fi o durere trecatoare, sau de lunga durata. Daca se manifesta la nivelul dintilor, se poate manifesta ca o durere continua, trepidanta. Uneori, durerea se poate intensifica atunci cand consumi alimente sau cand bei bauturi reci sau fierbinti.
Cauzele durerii de dinti
Durerile de dinti pot fi cauzate de:
- carie dentara: apare atunci cand nu respecti igiena orala, sau ai o alimentatie cu un consum excesiv de dulciuri sau alimente acide. Simptomele cariei presupun sensibilitatea la cald sau rece, durere in timpul masticatiei, respiratie urat mirositoare.
- infectie: daca nu este tratata caria la timp, infectia poate ajunge la pulpa si la nervi. De asemenea, pulpa se poate inflama sau infecta, ceea ce provoaca o durere suplimentara, fiind nevoie de tratament cu antibiotice si de o vizita urgenta la medicul stomatolog. Durerea este pulsatila, puternica. Se poate instala si sensibilitatea la cald sau rece.
- fisuri dentare: pot aparea pe suprafata oricarui dinte, dar mai ales pe molari si premolari. Fisurile sunt rezultatul bruxismului, traumelor dentare, obturatiilor. Durerile se amplifica atunci cand se consuma alimente dulci, reci sau calde.
- boala parodontala: inflamarea tesutului gingival. Afectiunea survine in urma unei igiene orale deficitare. Simptome: culoarea rosie a gingiilor, respiratia urat mirositoare, durerea de dinti.
- durerile dentare mai pot fi cauzate de aparatul ortodontic, de eroziunea dintilor (smaltului), de o congestie sinusala.
Cum se pot preveni durerile dentare
Poti preveni durerile dentare cu cateva masuri simple:
- spala-te pe dinti dupa fiecare masa, cel putin 2 minute;
- curata dintii cu ata dentara;
- fa consult stomatologic de cel putin 2 ori pe an;
- evita fumatul;
- urmeaza o dieta echilibrata.
Ce faci daca ai dureri de dinti? Cel mai bine ar fi, daca ai inflamatii sau dureri severe, sa te duci la dentist. Exista insa si medicamente pentru durerile de dinti. Sunt medicamente care se pot elibera fara prescriptie medicala, care te pot ajuta sa ameliorezi durerea pana ajungi la stomatolog. Medicamentele pentru dureri dentare nu se iau deloc la intamplare, nu uita ca unui copil este bine sa i se administreze altfel de medicamente decat adultilor. Pe site-ul farmaciei gasesti medicamente pentru durerile de dinti in diferite forme: drajeuri, comprimate, tablete, tablete efervescente. Doza de administrare si tipul de medicament il hotaraste insa medicul stomatolog, in functie de simptomele pacientului.