Dureri menstruale
Durerile menstruale (crampe) se numesc in termeni medicali dismenoree. Apar inaintea sau in timpul menstruatiei, in partea inferioara a abdomenului sau a spatelui si variaza in intensitate in functie de pragul de sensibilitate, anatomia uterului si pozitia sa. 9 din 10 femei resimt durerea menstruala, dar este foarte adevarat ca pentru unele aceasta este suportabila, in vreme ce pentru altele durerile sunt extrem de severe.
Aceste dureri apar pentru ca in timpul menstruatiei corpul produce prostaglandine, care induc la nivelul uterului contractii uterine asemanatoare contractiilor din timpul nasterii. Durerea menstruala nu face parte din categoria de dureri care ar trebui sa te ingrijoreze in vreun fel, trebuie doar sa inveti s-o gestionezi, atunci cand apare.
Clasificarea durerilor menstruale
- Dismenoree primara: reprezinta cel mai comun tip de dureri. Nu sunt cauzate de alte boli. Dureaza intre 12-72 de ore si scad pe masura ce inaintezi in varsta sau dupa prima nastere.
- Dismenoree secundara: este provocata de afectiuni la nivelul sistemului reproducator sau de o infectie. Dureaza mai mult decat durerile primare. Cauzele pot fi: endometrioza, adenomioza, stenoza cervicala, fibroame (tumori benigne).
Factori de risc
Riscul de a avea dureri menstruale creste in urmatoarele cazuri:
- femei cu varsta mai mica de 30 de ani;
- pubertate inceputa precoce (in jur de 11 ani);
- menoragie (flux menstrual abundent);
- fumat;
- lipsa efortului fizic;
- stres;
- depresie, anxietate;
- diete.
Simptome asociate durerilor menstruale
Pe langa crampele menstruale pot aparea si alte simptome:
- stari de greata;
- dureri de cap;
- tulburari digestive;
- ameteala;
- dureri la nivelul sanilor;
- dureri de spate sau de coapse.
Tratamentul durerilor menstruale
Daca te duci la farmacie pentru medicamente pentru menstruatie nu uita sa mentionezi farmacistului pentru ce tip anume de durere ai nevoie. Medicamente pentru durerile menstruale ajuta la reducerea durerilor si pot fi antiinflamatoare sau antispastice. Se folosesc la recomandarea medicului, ar trebui insa administrate imediat cand apar sangerarile, vreme de 2-3 zile, pana se amelioreaza durerile.
Se pot controla durerile menstruale cu anticonceptionale (contin hormoni care previn ovulatia si reduc durerile menstruale), insa acestea se pot administra numai cu recomandarea ginecologului.
Alte remedii contra durerilor menstruale
- sticla de apa calda pe partea inferioara a abdomenului;
- exercitii fizice regulate;
- suplimente alimentare: vitamina E, B1, B6, magneziu;
- reducerea stresului;
- evitarea consumului de alcool;
- renuntarea la fumat;
- odihna;
- consum de fructe si legume;
- evitarea consumului de sare si a excesului de cafea.
Retine faptul ca exista medicamente si suplimente contra durerilor menstruale puternice si moderate: analgezice, suplimente, tincturi sau reglatori hormonali. Pe de alta parte, daca durerile sunt puternice iar gestionarea lor este dificila, ar trebui sa consulti un medic specialist.