Simptome sarcina: care sunt primele semne care apar

2. 8. 2024 · 6 minute de citit

O sarcina dorita si asteptata mult timp aduce o bucurie imensa in familie. Primele simptome ale unei sarcini sunt variate, multe dintre viitoarele mamici nefiind prea convinse de minunea din pantece, pana nu vine confirmarea de la medicul specialist. 

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Simptome sarcina: care sunt primele semne care apar

Testul de sarcina este prima varianta la indemana tuturor, dar medicul ginecolog va fi cel care va efectua consultație și ecografia, in urma carora va putea informa viitoarea mamica despre data conceperii si momentul probabil al nasterii. Pana sa ajungeti la testul de sarcina, exista simptome ale graviditatii care pot sugera ceea ce se intampla in corp. Va prezentam simptomele cunoscute si pe cele care nu sugereaza neaparat o sarcina, pentru a detine toate informatiile. 

Absenta ciclului menstrual

Acesta este un prim simptom al sarcinii. Femeile care au o menstruatie regulata isi vor da seama imediat ca exista posibilitatea sarcinii, atunci cand ciclul menstrual nu are loc la data cunoscuta. Cu toate acestea, nu uitati ca mentruatia poate lipsi pe fondul unor probleme de sanatate, a stresului sau chiar din cauza consumului de pastile anticonceptionale.  

Femeile care au oscilatii semnificative ale ciclului menstrual de la o luna la alta, ar putea sa nu remarce acest simptom, decat mult mai tarziu, cand deja se instaleaza si alte elemente sau abia dupa ce fac testul de sarcina

Greata si varsaturile

Aceste doua simptome, greata si varsaturile din timpul sarcinii, sunt de regula remarcate in acelasi timp si le ajuta pe multe femei sa constientizeze ca vor deveni mame. Abia in acest moment incep sa faca calcule si sa vada cand au avut ultimul ciclu menstrual, cat a trecut de atunci si imediat isi fac programare la medic pentru consult de specialitate si confirmare oficiala. 

Unele dintre viitoarele mamici nu experimenteaza niciunul dintre aceste simptome sau pot sesiza doar unul, iar intr-o prima faza vor cauta explicatii in hrana ingerata si in mirosurile existente. Abia dupa cateva zile in aceasta situatie vor constientiza ca este ceva mai mult si se pot gandi la o sarcina. 

Oboseala extrema

O sarcina aflata la inceput, poate induce oboseala extrema. Senzatia de epuizare tot timpul, chiar si dupa o perioada in care odihna nu a lipsit, somnolenta in a doua parte a zilei, motaiala - toate pot fi simptome ale unei sarcini. Daca inainte ati urmat un tratament pentru infertilitate, oboseala poate fi cu atat mai accentuata. 

Unele mamici vor resimti pe tot trimestrul I al sarcinii starea de oboseala si vor avea nevoie de mult somn, in timp ce pentru altele, nivelul normal de energie poate reveni dupa primele 4 saptamani din momentul conceperii copilului. 

Volum crescut al sanilor si durere

Sanii mariti si durerosi pot fi un simptom al sarcinii. Modificarile hormonale de la nivelul organismului vor determina schimbarea volumului sanilor, aparitia unei sensibilitati la nivelul lor si chiar durere, atunci cand sanii devin mari si mai plini. 

Sensibilitatea sanilor nu este neaparat insotita de durere, dar la prima sarcina cu siguranta cresterea in volum a acestora, intr-o perioada scurta de timp, este un semn clar de transformare a corpului, care se pregateste pentru sarcina si alaptare. 

Urinare frecventa

Unele femei experimenteaza o senzatie incontrolabila de urinare, la intervale scurte de timp, in special noaptea. Primul gand care le vine in minte multor femei este aparitia unei infectii urinare, dar aceasta este insotita si de usturime, ceea ce nu este cazul in sarcina. 

De ce apare atat de repede acest simptom? Pentru ca si in cazul uterului, cresterea in volum incepe rapid si prin aceasta transformare uterul va exercita o presiune mai mare asupra vezicii urinare. 

Gust si miros 

Mirosul, dar si gustul pot sa se schimbe inca din prima faza a sarcinii. Pentru unele femei, mancarurile preferate incep sa fie gretoase, sa perceapa un altfel de miros, iar gustul le poate determina sa incerce lucruri care pana atunci erau de neconceput. 

Mirosul de ceapa prajita sau al parfumului preferat pot deveni aproape peste noapte de nesuportat. Savurarea unei prajituri preferate va poate aduce senzatia de greata. De asemenea, gustul metalic este un element nou care apare in sarcina, precum si pofta pentru produse pe care nu le consumati in mod normal sau combinatii ciudate de alimente. 

Sunt cazuri in care modificarea apare pentru gust la inceput, iar mirosul devine exacerbat spre finalul primului trimestru al sarcinii. 

Organismele reactioneaza diferit, iar variatiile sunt sesizabile si pe viitor. Fiecare sarcina in parte are simptomele ei, iar dezvoltarea bebelusului produce transformari care pot fi total diferite la al doilea copil.  

 

Constipatia

Acest simptom nu este neaparat sesizabil de la inceput, dar el se poate manifesta pe tot parcursul sarcinii. Nivelul crescut al progesteronului incetineste digestia si de aici apar probleme ale tranzitului intestinal. Uneori balonarea insoteste constipatia, alteori poate aparea individual. 

Constipatia poate sa fie accentuata pe parcursul sarcinii si de vitaminele prenatale sau de suplimentele, pe care medicul de specialitate le va prescrie. Continutul mare de fier al acestor produse poate intensifica constipatia. 

Medicul ginecolog va poate ajuta cu recomandari daca acest fenomen devine suparator. Consumul mare de lichide, miscari fizice moderate, daca starea de sanatate permite, o dieta bogata in fibre pot ajuta. 

Modificari ale starii de spirit

Dispozitia viitoarei mamici se poate schimba de la un moment la altul. Nu este un simptom care sa apara in primele zile, ci abia dupa primele saptamani de sarcina. Tot pe fond hormonal se produc aceste modificări de comportament. Plansul in cele mai ciudate momente, aparent fara motiv, apare in unele sarcini, la viitoarele mamici.

 

Ameteli

Cresterea presiunii arteriale poate determina aparitia unor simptome precum ameteala. Uneori alaturi de acesta apare lesinul, mai ales in primul trimestru de sarcina. 

Secretii sau sangerari usoare

Uneori sangerarea usoara, ce poate aparea chiar in primele zile ale sarcinii, poate fi confundata usor cu ciclul menstrual. In plus, durerea usoara in zona abdominala induce in eroare, aceasta fiind prezenta uzual in cazul menstrei. 

Cu toate acestea, aceasta sangerare are cateva particularitati, culoarea, frecventa si perioada sunt diferite de ciclul normal. 

Recomandarea noastra este sa mergeti la un consult de specialitate, fie ca aveti motive intemeiate pentru o sarcina, fie doar pentru ca suspectati una. Medicul ginecolog va poate oferi toate informatiile necesare, odata ce sarcina este confirmata. Pe baza istoricului medical si tinand cont de problemele de sanatate cu care va puteti confunta, va intocmi planul pentru perioada sarcinii, ingrijirile prenatale fiind esentiale pentru sanatatea mamei si a bebelusului. 

De asemenea, de indata ce sarcina a fost confirmata oficial, urmatorul pas poate fi utilizarea unui calculator de sarcina, care va oferi o imagine de ansamblu cu privire la etapele urmatoare ale sarcinii.

Primele simptome ale sarcinii sunt atat cele clasice, cat si unele mai putin cunoscute. Manifestarile acestora sunt diferite de la o femeie la alta, tocmai de aceea, uneori, o viitoare mamica realizeaza ca este insarcinata destul de tarziu. Imediat ce aveti o suspiciune, faceti un consult medical ginecologic, pentru a incepe cat mai repede ingrijirile prenatale de specialitate. 

 Pentru unele femei, primele simptome ale sarcinii sunt evidente. Cu ajutorul medicului ginecolog veti beneficia de ingrijiri medicale prenatale personalizate. 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice