Saptamana 34 de sarcina - evolutie si sfaturi utile
In saptamana 34 de sarcina copilul reactioneaza la auzul vocilor din jurul sau, iar maturizarea plamanilor si a sistemului nervos central continua. Resimti un disconfort tot mai mare in realizarea sarcinilor zilnice. Mergi la controalele medicale periodice si incearca sa ai un stil de viata cat mai sanatos!
Saptamana 34 de sarcina aduce zambete pe fetele viitorilor parinti pentru ca momentul asteptat este tot mai aproape. In uterul tau miscarile sunt puternice si ferme. Burta la 34 de saptamani de sarcina este mare, iar buricul poate deveni sensibil pentru ca este mult iesit in exterior. Daca pana la aceasta data nu ai reusit sa finalizezi pregatirile pentru camera copilului, trebuie sa te grabesti. Mergi la controalele medicale de specialitate si vorbeste cu medicul despre orice disconfort pe care il resimti pentru a primi ajutorul necesar.
Incearca sa ai o viata cat mai sanatoasa, cu o dieta echilibrata, cu odihna, miscare in aer liber si lasa grijile in seama partenerului.
Evolutia si dezvoltarea bebelusului
Sarcina la 34 de saptamani aduce o noutate in ceea ce priveste evolutia copilul: definitivarea auzului.
Micutul creste in uter, a depasit deja 2 kilograme greutate si a ajuns sa fie de dimensiunea unui pepene galben. A acumulat grasime si va continua procesul, astfel incat la nastere sa fie capabil sa isi regleze temperatura corpului (1). Pentru ca a crescut, copilul are pielea neteda si fina.
Sistemul nervos central si plamanii continua sa se maturizeze. Organele sexuale urmeaza sa se pozitioneze (2).
Copilul are mai putin spatiu la dispozitie in uter acum pentru ca este mare. Picioarele sunt indoite si nu te mai loveste la fel de mult ca inainte. Cu toate acestea, miscarile sunt ample si mai pronuntate (2), astfel incat este posibil sa observi piciorul sau mana acestuia, plimbandu-se de-a lungul burtii.
Modificarile corpului gravidei si simptome specifice
Calendarul sarcinii pe saptamani si luni iti va arata ca la 34 de saptamani esti in luna a opta si mai ai foarte putin pana nasti. Daca ai crezut ca esti familiarizata cu simptomele sarcinii, la 34 de saptamani vei mai putea fi surprinsa.
Ombilicul este proeminent si poate fi destul de sensibil la atingere, iar burta va mai continua sa creasca.
Indigestia, durerile de stomac si arsurile in capul pieptului par sa se intensifice pe masura ce te apropii de data estimata a nasterii.
Urinarile frecvente pot fi insotite de infectii urinare ce pot sa apara in sarcina si care trebuie tratate imediat, cu ajutor medical de specialitate. Incontinenta urinara se poate manifesta la femeile gravide cand stranuta, tusesc sau fac activitate fizica (2).
Sanii care au trecut prin transformari, pot incepe in aceasta perioada sa aiba scurgeri de colostru, laptele cu care iti vei hrani nou-nascutul in primele zile.
Poti experimenta senzatiile ciudate din primul trimestru de sarcina, cand mirosul te facea sa ai greturi si varsaturi (2). Gusturile alimentare sunt schimbate si poti sa poftesti din nou in aceasta perioada. Atentie insa, nu manca mai mult decat trebuie si nici nu exagera cu dulciurile sau produsele de tip fast-food doar pentru ca ai impresia ca nimic nu trebuie sa iti fie refuzat. Nu mananci doar pentru tine, ajuti la dezvoltarea unei noi vieti. Trebuie sa ai o dieta cu alimente bogate in nutrienti si vitamine necesare mai ales in sarcina, care sa ii ofere copilului tot ceea ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa.
Senzatia de disconfort accentuat se manifesta si noaptea, motiv pentru care nu iti gasesti locul si ai insomnii (3) si din cauza hormonilor secretati in cantitate mare pentru sarcina.
Nu renunta la animalul de companie daca nu ai probleme de sanatate sau toxoplasmoza, dar stai departe de litiera pisicii!
Sfaturi si recomandari pentru aceasta saptamana de sarcina
Vitaminele prenatale sau alte suplimente prescrise de medicul specialist trebuie administrate conform instructiunilor.
Mergi la cursurile de pregatire specifice impreuna cu partenerul pentru a intelege ce este travaliul si cum decurge nasterea naturala. La aceste cursuri poti afla si informatiile necesare asupra ingrijirii nou-nascutului.
Daca unica varianta prin care poti naste este cezariana, este bine sa te informezi si sa intelegi fiecare etapa si sa stabilesti unde va avea loc.
Daca te-ai documentat despre recoltarea celulelor Stem trebuie sa alegi banca potrivita care stocheze in eventualitatea in care copilul va avea nevoie vreodata de ele.
Invata sa masezi perineul, pentru a preveni ruptura perineala care poate sa apara la o nastere naturala.
Daca ai finalizat camera copilului, poti face curatenie cu ajutorul partenerului pentru a pune lucrurile in ordine, insa nu exagera pentru a nu periclita sarcina. Fa tot posibilul sa nu lasi pisica sa se aseze in patutul copilului sau pe hainele pregatite pentru acesta. Parul de animal este de evitat in prima perioada de viata a bebelusului. Animalul de companie va putea interactiona cu minunea ta, dar numai sub supraveghere, respectand regulile de igiena.
Daca mergi la medic la control, acesta va face o ecografie a sarcinii la 34 de saptamani si iti va spune greutatea si lungimea copilului.
Sfaturi pentru parteneri
Sustinerea partenerului este esentiala, dar nici cea oferita de familie nu trebuie neglijata. Discuta cu cei apropiati pentru a scapa de neliniste si fa eforturi sa te relaxezi, stresul nu te afecteaza doar pe tine, are o influenta negativa si asupra copilului.
Discutati cu medicul de obstetrica-ginecologie despre sexul in acest stadiu al sarcinii si despre contraceptia de dupa nasterea copilului (3). Chiar daca ai auzit acest mit, sa stii alaptarea nu este metoda contraceptiva!
Cumpara din timp produse de stricta necesitate din categoria mama si copilul pentru perioada imediat dupa nastere. Este bine sa ai totul la indemana pentru momentele in care te vei simti coplesita de noutati.
Saptamana 34 de sarcina este complexa in ceea ce priveste dezvoltarea copilului, dar si al simptomelor specifice pe care le experimenteaza gravida. Micutul este pregatit sa faca fata unei noi lumi, iar tu esti nerabdatoarea sa va vedeti. Respecta recomandarile medicului specialist, mentine un regim de viata sanatos si o stare psihica buna!
Surse de informare:
1. Pregnancy Week 34 - https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/week-by-week/34-weeks-pregnant/
2. 34 Weeks Pregnant: Symptoms, Tips, and More - https://www.healthline.com/health/pregnancy/34-weeks-pregnant
3. Week-by-week guide to pregnancy - https://www.nhs.uk/start4life/pregnancy/week-by-week/3rd-trimester/week-34/