Anxietatea de separare: cauze, simptome, tratament
Anxietatea de separare este o stare normala in dezvoltarea copiilor si adolescentilor. Adultii o pot resimti si ei in unele imprejurari. Tulburarea de anxietate de separare este caracterizata de o teama intensa de indepartare de o persoana draga. Cand anxietatea de separare afecteaza comportamentul, ajutorul de specialitate este necesar, iar acesta poate viza prescrierea unor medicamente sau terapii variate.
Anxietatea de separare poate fi descrisa ca o suferinta intensa prin care pot trece atat copiii, cat si adultii, atunci cand sunt pusi in situatia de a pleca de langa cunoscuti.
Ce este anxietatea de separare?
Anxietatea de separare este o stare de nervozitate sau de neliniste care apare atunci cand copiii sau adultii sunt nevoiti sa se indeparteze pentru o perioada, mai scurta sau mai lunga, de cei pe care ii iubesc. Uneori numai gandul de a pleca declanseaza criza.
Anxietatea de separare este frecvent intalnita la copii cand merg la cresa, gradinita sau scoala si nu ii mai au pe parinti aproape. De regula plansul si refuzul de a pleca de la parinti sunt manifestari normale, care se pot repeta, uneori in combinatie cu crize de furie.
La adulti, aceasta poate sa apara la finalizarea unei relatii sau la schimbarea localitatii de domiciliu. Cand manifestarile resimtite afecteaza comportamentul normal si determina schimbari radicale de stare, poate fi vorba de tulburari de anxietate, care pot culmina cu atacuri de panica, pentru care este nevoie de ajutor de specialitate.
Care sunt diferentele intre anxietatea de separare la copii si cea la adulti?
Anxietatea de separare la copii incepe sa se manifeste de la 8 luni si continua pana la 2 - 3 ani. Copiii au nevoie sa inteleaga ca parintii se intorc la ei dupa un timp. (1)
Anxietatea de separare la adulti se manifesta in relatiile dintre doua persoane adulte, dar si intre copii si parinti. Parintii pot resimti si ei anxietate de separare cand copiii lor pleaca la facultate intr-o alta localitate sau la munca in afara granitelor tarii.
Diferente intre anxietatea de separare la copii si anxietatea de separare la adulti vizeaza si intensitatea simptomelor. La copiii mici manifestarile pot fi extrem de intense.
Cauzele anxietatii de separare
Indepartarea de cei dragi este cauza anxietatii de separare, la care se pot adauga factori externi, stresori, ce vor pune presiune suplimentara, amplificand simptomele.
Factori de risc
- Stresul zilnic;
- Pierderea unor persoane dragi;
- Schimbari majore in stilul de viata;
- Unele comportamente;
- Factori de mediu;
- Istoric familial. (2)
Simptome ale anxietatii de separare
La copii
- Refuz de a dormi singuri;
- Ingrijorari legate de persoana iubita;
- Cosmaruri repetate;
- Teama;
- Neliniste puternica si permanenta;
- Refuz de a merge la gradinita/scoala;
- Dureri de stomac, dureri de spate, dureri de cap sau alt tip de dureri menite sa nu ii separe de cei dragi;
- Panica;
- Crize de furie - tantrumuri;
- Tensionarea muschilor si incordare constanta. (3)
La adulti
- Teama ca se va intampla ceva rau unui membru al familiei;
- Frica de a fi lasati singuri;
- Nelinistea si frica de a fi rapiti;
- Urmarirea celor dragi in permanenta;
- Dezinteres social;
- Dificultati de concentrare;
- Dureri de cap si de stomac;
- Probleme digestive - diaree;
- Greata si varsaturi;
- Ameteala;
- Dureri in piept;
- Probleme respiratorii;
- Perturbarea somnului;
- Atacuri de panica. (1)
Complicatii in anxietatea de separare
- Dezvoltarea altor tulburari de anxietate - tulburarea de anxietate generalizata;
- Aparitia fobiilor sau intensificarea acestora;
- Atacuri de panica frecvente;
- Tulburarea de anxietate sociala - agorafobia;
- Tulburarea obsesiv-compulsiva;
- Depresie. (2)
Tratamentul in anxietatea de separare
Exercitii, simulari, discutii
Te poti simti vinovat cand iti lasi copiii la cineva din familie, la cresa, gradinita, scoala, daca trec prin crize si plang zilnic. Anxietatea de separare la varste mici este normala si copiii trebuie sa invete cum sa o gestioneze.
Poti sa ii obisnuiesti treptat, cu rabdare si sa le explici celor mai mari ce presupune plecarea, sa ii pregatesti sufleteste pentru schimbari.
Construieste povesti cu explicatii inainte de a pleca pentru ca pot fi de ajutor, ofera la schimb un obiect de suflet, exerseaza si simuleaza separarea cu cei mici! Chiar daca trec prin anxietate de separare, copiii trebuie sa invete sa fie mai independenti si sa se descurce si fara parinti. (4)
Terapie cognitiv-comportamentala
Optiunea poate fi utila atat in cazul copiilor, cat si al adultilor. Acestia invata cum sa gestioneze temerile cu care se confrunta. Abilitatile de adaptare la situatii diferite pot fi asumate de copii cu ajutorul tehnicilor speciale ale terapiei cognitiv-comportamentale. (2)
Copiii pot invata astfel cum sa administreze temerile legate de separare si incertitudini. Parintii pot deprinde moduri eficiente de sprijin emotional, dar si cum sa incurajeze independenta specifica varstei copiilor.
Terapia dialectic-comportamentala
Este la baza o terapie cognitiv-comportamentala care ajuta adultii sa faca fata emotiilor dificile, intense si greu de controlat pentru imbunatatirea calitatii vietii. (1)
Terapia de familie
Cand cauzele pentru anxietatea de separare sunt coplesitoare si vizeaza temeri legate de membrii casei, terapia de familie poate fi varianta optima pentru diminuarea simptomelor si obtinerea controlului asupra emotiilor. (1)
Terapia de grup
Adultii care se confrunta cu anxietate de separare pot avea sedinte individuale de psihoterapie sau unele de grup. Suportul celor aflati in aceeasi situatie poate fi folositor, un sprijin la nevoie. (1)
Tratament medicamentos
Tratamentul medicamentos ar putea fi necesar in unele situatii. Medicul specialist este in masura sa ofere ajutorul in acest sens. Antidepresivele prescrise pot fi asociate cu alte variante de terapie pentru a obtine rezultate bune. (2)
Anxietatea de separare nu poate fi prevenita. La primele simptome, consultul medical de specialitate este indispensabil. Tratamentul adecvat acordat copiilor este necesar pentru a preintampina dezvoltarea unor tulburari de anxietate peste care va fi mult mai greu de trecut.
Acest articol contine informatii generale despre anxietatea de separare. Daca ai un copil cu simptome ca cele descrise aici sau un alt membru al familiei care ar putea suferi de aceasta tulburare, programeaza un consult de specialitate pentru diagnostic si tratament corespunzatoare!
Surse de informare:
1. Separation Anxiety - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/23142-separation-anxiety
2. Separation anxiety disorder - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/separation-anxiety-disorder/symptoms-causes/syc-20377455#:~:text=Recurrent%20and%20excessive%20distress%20about,parents%20or%20other%20loved%20ones
3. Separation Anxiety Disorder in Children - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=separation-anxiety-disorder-90-P02582
4. Separation anxiety - https://www.nhs.uk/conditions/baby/babys-development/behaviour/separation-anxiety/