Boala obrajilor palmuiti: transmitere, manifestari si optiuni de tratament

20. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 10 minute de citit
Boala obrajilor palmuiti

 

Boala obrajilor palmuiti este o afectiune cu o frecventa ridicata in randul copiilor. Se manifesta mai ales la sfarsitul iernii, primavara si la inceputul verii. Cu toate acestea, boala se poate raspandi in orice moment al anului, indiferent de varsta. Boala obrajilor palmuiti este o afectiune mai rar intalnita la adulti, dar trebuie retinut ca in cazul acestora, manifestarile bolii sunt mai severe. In cele mai multe cazuri, simptomele se amelioreaza in cel mult 3 saptamani. 

In principal, boala obrajilor palmuiti se caracterizeaza prin obraji rosii si este insotita de o eruptie cutanata extinsa, manifestata pe trunchi si pe membre. Femeile insarcinate, persoanele cu tulburari hemolitice si cele cu sistemul imunitar compromis trebuie sa consulte medicul daca se banuieste expunerea la virusul care declanseaza aceasta afectiune (1)

In acest articol explicam ce este boala obrajilor palmuiti. De asemenea, oferim informatii cu privire la modul de transmitere a afectiunii, manifestari si modalitati de tratare.

Ce este boala obrajilor palmuiti?

Boala obrajilor palmuiti este o boala a copilariei, manifestata printr-o roseata care se dezvolta la nivelul obrajilor. Din cauza acestei eruptii cutanate afectiunea a fost numita „boala obrajilor palmuiti”. Este o afectiune virala, cauzata de parvovirus B19, foarte contagios (se transmite prin tuse, stranut, sau suprafete contaminate). 

Boala obrajilor palmuiti se mai numeste si a cincea boala pentru ca este a cincea boala care se manifesta prin eruptii cutanate virale despre care se stie ca afecteaza copiii. Altfel spus, boala este o forma de infectie cutanata. Celelalte boli cu eruptii cutanate virale sunt (2):

  • rujeola;
  • rubeola;
  • varicela;
  • rozeola infantila.

Grupuri cu risc crescut pentru boala obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti nu este considerata o afectiune grava, nu prezinta niciun risc pentru sanatatea pacientului. Cu toate acestea, contractarea virusului este grava pentru persoanele cu afectiuni specifice cum ar fi (2)

  • Sarcina: chiar daca mama este afectata, doar aproximativ o treime dintre bebelusi vor dezvolta infectia (in general in aproximativ o luna de la boala mamei). Daca o gravida face infectia, dezvoltarea bebelusului trebuie monitorizata (prin ecografie). Bebelusii se pot infecta prin sangele mamei lor, in primele 20 de saptamani de sarcina, iar acest lucru creste riscul de avort. In plus, fatul se poate naste cu risc de anemie (4).
  • Imunitate scazuta: persoanele cu sistemul imunitar compromis pot dezvolta o anemie cronica si severa si pot necesita o transfuzie pentru a mentine nivelul adecvat de hemoglobina. 
  • Tulburari hemolitice: persoanele cu astfel de tulburari pot experimenta o scadere brusca a hemoglobinei (proteina care transporta oxigenul in sange). In cazurile severe se poate ajunge la insuficienta cardiaca.

Boala obrajilor palmuiti in sarcina

Parvovirusul B19 poate infecta fatul nenascut prin intermediul sangelui mamei. Virusul nu provoaca malformatii congenitale sau probleme de crestere a bebelusilor. In cazul in care gravida dezvolta afectiunea, virusul poate duce foarte rar la:

  • anemie fetala (numar scazut de globule rosii);
  • hidrops fetal: acumulare de lichid in jurul organelor;
  • avort spontan: sarcina se finalizeaza inainte ca bebelusul sa se dezvolte complet;
  • decesul fatului inainte de nastere.

Trebuie spus ca in general gravidele infectate cu acest virus nasc copii normali si sanatosi.

Care este prognosticul in cazul bolii obrajilor palmuiti

Cele mai multe persoane diagnosticate cu aceasta afectiune se recupereaza fara complicatii. Este important de stiut ca acesti pacienti devin imuni la parvovirusul B19, ceea ce inseamna ca nu prezinta riscul de a face aceasta boala de mai multe ori pe parcursul vietii (3)

A cincea boala nu are consecinte pe termen lung pentru majoritatea pacientilor. Cu toate acestea, daca sistemul imunitar al pacientului este afectat (de exemplu de HIV sau chimioterapie), pacientul trebuie sa se afle sub ingrijire medicala (5). De asemenea, daca pacientul suferea de anemie inainte de a se infecta cu parvovirus va avea, cel mai probabil, nevoie de asistenta medicala, pentru ca boala poate afecta capacitatea organismului de a produce eritrocite, ceea ce reduce cantitatea de oxigen pe care o primeste tesutul (5).

Cauzele bolii obrajilor palmuiti

 

Test analize

 

Cauza eritemului este parvovirusul uman, un virus care se raspandeste foarte usor prin picaturi de saliva si secretii nazale, ceea ce inseamna ca poate fi usor transmis prin stranut sau tuse (3)

Parvovirusul B19 si boala obrajilor palmuiti

Cauzele obrajilor rosii sunt legate de existenta virusului care traieste in celulele rosii din sange si care poate infecta doar oamenii. Cei mai predispusi la infectie sunt: 

  • copiii cu varsta cuprinsa intre 5-15 ani;
  • adultii care au contact cu copiii (profesorii, lucratorii din domeniul sanatatii copiilor).

Peste jumatate dintre adulti sunt imuni la acest virus pentru ca au avut infectia in copilarie (2). Oamenii pot transmite infectia in timpul perioadei de incubatie (o saptamana inainte de aparitia eruptiei cutanate). Odata ce a aparut eruptia cutanata caracteristica afectiunii, pacientul nu mai este contagios.

Semnele si simptomele bolii obrajilor palmuiti

 

Semnele si simptomele bolii obrajilor palmuiti

 

Primul semn al bolii obrajilor palmuiti este o stare generala de rau, care se manifesta cateva zile. Simptomele alarmante pot fi (1):

  • Eruptie cutanata pe fata: conform datelor care se cunosc pana in prezent (6), simptomele tind sa apara dupa 4-14 zile dupa expunerea la virus. Pe masura ce simptomele foarte asemanatoare cu cele din cursul unei raceli se amelioreaza, apare eruptia cutanata pe fata (poate aparea pe un obraz sau pe amandoi). Petele rosii pot fi mai putin evidente daca pielea are o nuanta mai inchisa la culoare. In cazul adultilor, eruptia pe fata nu apare intotdeauna. Eruptia este roz, adesea dantelata, poate sa dureze 1-3 saptamani si este mai evidenta in cursul exercitiilor fizice, a luminii soarelui si a vremii calde.  
  • Eruptie cutanata / iritatii cutanate pe piept, brate si picioare.
  • Dureri articulare (aceste dureri pot continua timp de mai multe saptamani, chiar si dupa ce celelalte simptome au disparut).
  • Temperatura ridicata.
  • Rinoree (secretii nazale).
  • Cefalee.
  • Dureri de gat.

Mai mult decat atat, pot aparea si simptome asemanatoare artritei, mai ales in cazul adolescentilor si adultilor:

  • umflarea genunchiului;
  • inflamarea incheieturii mainii.

Dureaza aproximativ 2-4 saptamani pentru ca manifestarile de la nivelul articulatiilor sa se amelioreze. In unele cazuri insa, inflamarea poate dura luni (2).

Important de retinut

Spre deosebire de artrita, nu exista pericol de uzuare permanenta a articulatiilor, chiar daca acestea sunt afectate pentru perioade mai lungi. 

Cat dureaza boala obrajilor palmuiti

Eruptia pe obraji dispare de obicei in 2 saptamani, la fel si eruptia de pe corp. Poate dura mai mult (o luna) in conditiile in care pacientul face exercitii fizice, bai fierbinti, este anxios sau stresat. 

Diagnosticarea bolii obrajilor palmuiti

Boala obrajilor palmuiti se diagnosticheaza in baza simptomelor pacientului. Eruptia de pe obraji este simptomul caracteristic al afectiunii. Exista situatii in care medicul poate solicita si analize de sange. De asemenea, medicul poate testa pacientul pentru anticorpii specifici, mai ales daca pacientul este o femeie gravida sau daca este vorba despre un pacient care are sistemul imunitar compromis (5).

Optiuni de tratament pentru boala obrajilor palmuiti

In cele mai multe cazuri nu este nevoie de consult medical pentru boala obrajilor palmuiti, exista cateva masuri care pot fi luate pentru a ameliora simptomele, in masura in care acestea sunt severe. Este nevoie de:

  • odihna;
  • hidratare.

In cazul in care simptomele sunt severe, medicul poate recomanda: 

  • analgezice si antipiretice, in cazul in care pacientul are temperatura mare, dureri de cap, sau dureri articulare;
  • crema hidratanta pentru eruptia cutanata;
  • antihistaminice;
  • medicamente antiinflamatoare nesteroidiene.

Medicul mai poate recomanda suplimente alimentare sau remedii naturiste, daca va considera necesar. De asemenea, medicul poate recomanda produse care se administreaza local.

Complicatiile bolii obrajilor palmuiti

Cele mai multe persoane se recupereaza complet de pe urma acestei afectiuni. In foarte rare cazuri pot aparea complicatii, precum (3)

  • Anemie: pentru ca virusul stopeaza productia de celule rosii din sange, ceea ce duce la anemie. Situatia este temporara si uneori nu exista manifestari. Anemia insa se poate agrava, mai ales in cazul unui sistem imunitar slabit. Persoanele care sunt mai expuse la complicatii sunt cele care au avut siclemie, cancer, HIV (virusul imunodeficientei umane) sau au facut transplant de organe. 
  • Artrita: un numar mic de copii si un numar mai mare de adulti pot dezvolta temporar articulatii dureroase si inflamatii. Simptomele se amelioreaza in cateva saptamani. Cu toate acestea, 10% dintre adulti prezinta risc de a dezvolta parvovirus cronic asociat artritei sau poliartritei (3). Femeile sunt mai expuse acestui risc decat barbatii. 

Nu exista un regim alimentar anume pentru boala obrajilor palmuiti, dar medicul poate face recomandari legate de dieta si stil de viata, daca considera necesar. 

Important de stiut:

  • Nu se administreaza aspirina copiilor cu varsta sub 16 ani! 
  • In cazul femeilor insarcinate, acestea trebuie sa informeze medicul daca au sistemul imunitar slabit sau daca s-au aflat in apropierea unei persoane cu boala obrajilor palmuiti. 
  • Sistem imunitar slabit au si persoanele care urmeaza un tratament pe baza de chimioterapie, dar si cele care sufera de diabet.

In cazul persoanelor care sufera de boli de sange (siclemie, talasemie) exista risc de anemie severa. 

Prevenirea bolii obrajilor palmuiti

 

Prevenirea bolii obrajilor palmuiti

 

Este destul de greu de prevenit boala obrajilor palmuiti, cele mai multe persoane nici nu stiu ca au aceasta afectiune pana cand nu fac o eruptie. Afectiunea poate fi transmisa doar inainte de aparitia eruptiei cutanate. Pentru a reduce riscul de transmitere a virusului se recomanda (1):

  • spalarea cat mai des pe maini cu apa si sapun;
  • folosirea unui servetel de hartie in caz de tuse sau stranut;
  • informarea la scoala in cazul in care copilul a fost diagnosticat cu aceasta afectiune (4)
  • evitarea persoanelor infectate cu boala obrajilor palmuiti.

Se recomanda, de asemenea, un consult medical de urgenta in urmatoarele cazuri (1):

  • pielea este foarte palida;
  • apar dificultati de respiratie;
  • se instaleaza oboseala extrema;
  • lesin (in cazurile severe).

In astfel de cazuri exista risc de anemie severa, iar pacientul ar putea avea nevoie de transfuzie de sange.

Rezumat

  • Chiar daca boala obrajilor palmuiti poate arata descurajant din cauza eruptiei cutanate faciale, ea este considerata o afectiune usoara, care se amelioreaza fara probleme. 
  • Ce este important in cazul acestei boli este contagiozitatea ei. Daca un membru al familiei prezinta un simptom sever, trebuie anuntat medicul. Afectiunea se raspandeste inainte de a aparea simptomele.
  • Simptomele afectiunii trebuie ameliorate inainte ca pacientul sa revina in colectivitate (3)
  • Simptomele sunt asemanatoare racelii, urmate de o eruptie care apare pe obraji (arata ca urma lasata de o palma).
  • La copiii sanatosi, boala obrajilor palmuiti este usoara si de scurta durata. In schimb, pentru femeile insarcinate sau copiii cu imunitate scazuta sau boli ale sangelui afectiunea poate fi mai grava.
  • Se poate avea grija de un pacient care are boala obrajilor palmuiti fara sa fie nevoie de consult medical. 
  • Tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor.
  • Se pot reduce manifestarile prin spalare pe maini, evitarea impartirii alimentelor, bauturilor si ustensilelor (4).

Disclaimer

Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre boala obrajilor palmuiti au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.

Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:

  1. NHS, „Slapped Cheek syndrome”: https://www.nhs.uk/conditions/slapped-cheek-syndrome/
  2. BetterHealth Channel, „Slapped cheek disease”: https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/slapped-cheek-disease
  3. Cleveland Clinic, „Fifth Disease”
  4. Health Navigator, „Slapped cheek Disease (Parvovirus B19)”: https://www.healthnavigator.org.nz/health-a-z/s/slapped-cheek-disease
  5. Healthline, „Everything you Need to know about Fifth Disease”: https://www.healthline.com/health/fifth-disease#prevention
  6. Arthrits Foundation, „Fifth Disease”: https://www.arthritis.org/diseases/fifth-disease
  • Ofera ingrijire naturala pielii prin hidratarea si hranirea acesteia si ajuta la imbunatatirea elasticitatii pielii, conferind suplete si fermitate. Produsul este potrivit pentru fata si corp si pentru pielea sensibila.
  • Crema de fata si corp de la Bebelo este o crema hranitoare, testata dermatologic, potrivita pentru ingrijirea zilnica a pielii sensibile a nou-nascutilor. Aceasta hraneste si ingrijeste cu blandete pielea bebelusilor, previne uscarea, iritarea si lasa un miros delicat.
  • In mod natural delicat si hranitor, sapunul Klorane Bebe curata fata si corpul.
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice