Bolile copilariei: ce trebuie sa stii despre ele?

2. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 7 minute de citit
Bolile copilariei

 

Sistemul imunitar al copiilor nu este inca pe deplin dezvoltat. Acest lucru, asociat cu faptul ca isi petrec mult timp in colectivitate, unde intra in contact cu diverse virusuri, bacterii si alte microorganisme, inseamna ca sunt mai predispusi la imbolnaviri. In acest articol iti vom vorbi despre cateva dintre cele mai comune boli care pot fi intalnite la copii, inclusiv despre simptomele si metodele de preventie ale acestora. 

    1. Varicela 

Cunoscuta si sub denumirea de varsat de vant, varicela este o infectie foarte contagioasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian. Se manifesta prin aparitia unei eruptii sub forma de vezicule, localizate initial pe piept, spate si fata, dar care apoi se pot raspandi pe intregul corp, inclusiv in interiorul gurii sau in zona genitala. Cu una sau doua zile inainte de aparitia acestei eruptii cutanate, mai pot aparea simptome precum: 

  • febra; 
  • oboseala; 
  • pierderea apetitului; 
  • durerea de cap.  

Boala se raspandeste, in principal, prin contactul apropiat cu o persoana deja infectata. Perioada de contagiune incepe cu una pana la doua zile inainte de debutul eruptiei cutanate si se incheie  dupa ce s-au format cruste pe toate leziunile veziculare. In ceea ce priveste perioada de incubatie (intervalul dintre contractarea virusului si aparitia primelor simptome), aceasta poate varia intre 10 si 21 de zile.

De regula, tratamentul se concentreaza pe ameliorarea simptomelor. De exemplu, medicul ti-ar putea recomanda o lotiune calmanta pentru a atenua mancarimea intensa asociata, de regula, cu aceasta boala. De asemenea, evitarea scarpinatului este foarte importanta pentru a evita dezvoltarea unor complicatii (ex: infectii cutanate). 

In ceea ce priveste prevenirea varicelei, cea mai buna modalitate de a face acest lucru este prin intermediul vaccinarii. Vaccinul se poate administra atat copiilor, cat si adultilor si poate oferi imunitate de lunga durata sau chiar permanenta. Totodata, imunitatea dobandita dupa varicela dureaza, de obicei, toata viata.[1][3]

    2. Rujeola 

O alta infectie virala foarte contagioasa, cu o incidenta crescuta in randul copiilor, este rujeola, cunoscuta si sub denumirea de pojar. Este cauzata de un virus din familia paramixovirusurilor si se transmite, in general, prin contact direct si prin aer. Virusul infecteaza tractul respirator, dupa care se raspandeste in tot organismul. 

De obicei, primul simptom care apare este febra ridicata (incepe la aproximativ 10 pana 12 zile dupa contractarea virusului si dureaza 4 pana la 7 zile). Tot in stadiul initial al bolii mai pot aparea simptome precum: 

  • rinoreea (ii curge nasul); 
  • tusea; 
  • inrosirea si lacrimarea ochilor; 
  • aparitia unor pete mici in interiorul gurii.

Cateva zile mai tarziu, se poate observa o eruptie cutanata, de obicei pe fata si pe ceafa; ulterior, aceasta se va raspandi pana la nivelul membrelor superioare si a celor inferioare. In majoritatea cazurilor, aceasta eruptie apare la 14 zile dupa expunerea la virus. 

O persoana infectata poate transmite boala cu pana la 4 zile inainte de aparitia eruptiei cutanate si pana la 4 zile dupa aparitia acestui simptom. Fiind vorba de o infectie virala, nu exista un tratament specific, dar medicul ii poate prescrie celui mic anumite medicamente care vor contribui la ameliorarea simptomelor si prevenirea complicatiilor. 

Cea mai buna metoda de prevenire a rujeolei este vaccinarea cu vaccinul ROR.[6]

    3. Rubeola 

Cunoscuta si sub denumirea de pojarel, rubeola este si ea inclusa in categoria bolilor virale ale copilariei, desi numarul cazurilor a scazut datorita vaccinarii. De obicei, simptomele sunt usoare si apar la 2 pana la 3 saptamani dupa expunerea la virusul responsabil de aceasta boala. In general, acestea persista intre una si cinci zile si vor include: 

  • febra usoara; 
  • dureri de cap; 
  • nas infundat sau rinoree; 
  • ochi rosii; 
  • ganglioni limfatici mariti (la baza craniului, in partea din spate a gatului si in spatele urechilor).  

Principalul semn pe care il vei observa la copilul tau va fi, probabil, acea eruptie fina, roz, care va aparea mai intai pe fata, iar apoi se va extinde rapid la nivelul trunchiului, bratelor si picioarelor. Este foarte usor ca o persoana infectata sa transmita boala celor din jur. Perioada de contagiune incepe cu aproximativ o saptamana inainte de aparitia eruptiei cutanate si se incheie la circa o saptamana dupa disparitia acesteia. 

Dat fiind faptul ca simptomele sunt, in general, usoare, nu este necesar un tratament anume, dar medicul copilului tau iti poate spune cum il poti ajuta sa se simta mai bine, daca este necesar. 

Ca si in cazul rujeolei, principala modalitate de preventie este reprezentata de vaccinul ROR.[5]

    4. Oreionul 

O alta boala care afecteaza adesea copiii este oreionul, o infectie cu virusul urlian. Se raspandeste prin contact direct cu saliva sau picaturile respiratorii din gura, nas sau gat si se manifesta prin umflarea glandelor parotide (glande salivare situate sub urechi). Acest semn este precedat de aparitia unor simptome precum: 

  • febra; 
  • durerea de cap; 
  • durerile musculare; 
  • oboseala; 
  • pierderea poftei de mancare.

De obicei, aceste simptome vor aparea la 12 pana la 25 de zile dupa contractarea infectiei. Copilul este contagios cu cateva zile inainte ca glandele salivare sa inceapa sa se umfle si pana la 5 zile dupa ce apare acest simptom. 

Ca si in cazurile de mai sus, tratamentul este simptomatic, iar cea mai eficienta metoda de prevenire este reprezentata tot de vaccinul ROR.[2]

    5. Roseola infantum 

Din categoria bolilor care afecteaza copiii, in special pe cei cu varsta pana in 3 ani, face parte si roseola infantum - exantemul subit sau boala a sasea a copilariei. De obicei, este cauzata de virusul herpetic uman de tip 6 si se manifesta prin simptome precum: 

  • febra ridicata (dureaza 3 pana la 7 zile); 
  • eruptie cutanata roz sau rosie (apare initial pe stomac, dupa care se poate extinde pe spate, gat si brate); 
  • rinoree; 
  • tuse usoara; 
  • dureri in gat; 
  • ganglioni limfatici inflamati; 
  • diaree. 

Primele simptome apar la aproximativ 10 zile dupa contractarea infectiei. Eruptia nu este dureroasa si nici nu provoaca mancarime, dar medicul ti-ar putea recomanda sa-i administrezi copilului tau medicamente pentru febra. Nu exista vaccin pentru roseola infantum. Evitarea contactului cu persoanelor infectate si respectarea stricta a masurilor de igiena pot contribui insa la prevenirea acestei boli.[4] 

Lista bolilor de care poate suferi un copil este lunga. Unele dintre ele sunt mai contagioase decat altele, unele se pot preveni prin vaccinare, altele nu. Daca ai motive sa banuiesti ca micutul tau ar fi contractat o boala a copilariei, faceti o vizita la medic. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si un plan de tratament, atunci cand este necesar. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate inlocui, sub nicio forma, consultul medical specializat. 

Bibliografie: 

  1. CDC. About Chickenpox, 2023, www.cdc.gov/chickenpox/about/index.html. Accessed 25 Jan. 2023.
  2. CDC. Mumps, 2021, www.cdc.gov/mumps/index.html. Accessed 25 Jan. 2023.
  3. Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile. Informatii Utile Despre Varicela., www.cnscbt.ro/index.php/informatii-utile/817-informatii-utile-despre-varicela/. Accessed 25 Jan. 2023.
  4. Roseola (Sixth Disease): Symptoms, Causes, Treatment & Prevention Cleveland Clinic, 2020, my.clevelandclinic.org/health/diseases/15785-roseola-infantumsixth-disease. Accessed 25 Jan. 2023.
  5. Rubella, Mayo Clinic, 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/rubella/symptoms-causes/syc-20377310. Accessed 25 Jan. 2023.
  6. World Health Organization. Measles. www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/measles. Accessed 25 Jan. 2023.

 

  • Dr. Max Vitamina C 100mg este un supliment alimentar care contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar si nervos, reduce oboseala si ajuta la formarea normala a colagenului pentru functionarea nomala a ligamentelor, a sistemului osos, a pielii, gingiilor si dintilor.
  • Dr.Hart Vitamina C 1000mg + Zinc este necesar in special in sezonul rece, cand sistemul imunitar este slabit.
  • Dr. Max Silimarina Premium este un supliment alimentar ce contine 250 mg extract obtinut din 6250 mg fructe uscate de Armurariu (Silybum marianum L.).

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice