Oreion: cauze, simptome, tratament

9. 8. 2023 · 9 minute de citit

Considerata una dintre bolile copilariei, oreionul este o afectiune contagioasa, cauzata de un virus, intalnita peste tot in lume. Oreionul poate determina umflarea glandelor salivare parotide si aparitia durerii.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Oreion: cauze, simptome, tratament

 

Considerata una dintre bolile copilariei, oreionul este o afectiune contagioasa, cauzata de un virus, intalnita peste tot in lume. Oreionul poate determina umflarea glandelor salivare parotide si aparitia durerii. Tratamentul este indreptat spre ameliorarea simptomelor, boala fiind lasata sa isi urmeze cursul. In cazuri rare se pot inregistra complicatii severe. Vaccinarea este singura solutie pentru protectie impotriva oreionului. Desi, datorita vaccinarii, numarul cazurilor a scazut dramatic, boala continua sa apara, atat sub forma de infectii sporadice, cat si in focare. 

Prezentam in cadrul acestui material ce este oreionul, cauzele si simptomele specifice, cum se raspandeste si cum poate fi prevenit, dar si ce complicatii pot aparea.

Ce este oreionul?

Oreionul sau parotidita epidemica este o infectie virala ce afecteaza in special copiii, insa poate fi contractata si de catre adulti. Vorbim de o boala contagioasa provocata de virusul oreionului care face parte din grupul paramixovirusurilor. Boala se caracterizeaza prin inflamatia glandelor salivare, iar cele mai multe cazuri se inregistreaza la sfarsitul iernii si inceputul primaverii. Febra, durerile de cap, oboseala, umflarea obrajilor si sensibilitatea maxilarelor pot fi manifestari ale oreionului, o boala a copilariei

Numarul cazurilor de oreion a scazut semnificativ din 1967 cand a devenit disponibil vaccinul pentru oreion. Focarele tind sa apara in grupuri care au contact prelungit si apropiat cu o persoana deja infectata, mai ales atunci cand membrii acestora nu sunt vaccinati sau sunt vaccinati incomplet. 

In Romania, vaccinarea impotriva oreionului se face cu doua doze de vaccin, la intervale diferite de varsta. (1), (2), (3)

Cum se transmite oreionul?

Virusul urlian al oreionului se raspandeste prin contact direct cu saliva sau picaturi respiratorii din gura, nas sau gat. O persoana infectata poate transmite virusul atunci cand: 

  • tuseste, stranuta sau vorbeste; 
  • imparte cu altcineva obiecte ce ar putea fi contaminate - sticla cu apa; 
  • participa la activitati ce presupun contact apropiat cu alte persoane - sporturile de echipa, dansul, sarutul.

Perioada de contagiozitate incepe cu 2 - 5 zile inainte de aparitia primelor manifestari clinice si dureaza pana la 5 - 9 zile dupa debutul acestora. Se recomanda ca o persoana infectata sa evita contactul cu cele sanatoase in acest interval de timp. Daca este vorba de cazuri de oreion la copii, de exemplu, este indicat ca acestia sa nu mearga la scoala in perioada respectiva. (1)

Cauzele aparitiei oreionului

Oreionul este cauzat de virusul urlian, ce face parte din familia Paramyxoviridae, o sursa comuna de infectii, in mod deosebit in randul copiilor. Odata contractat, acesta se raspandeste din tractul respirator - nasul, gura si gatul - in glandele parotide sau glandele salivare localizate de o parte si de alta a mandibulei, in apropierea urechilor si incepe sa se reproduca. 

 

Cauzele aparitiei oreionului

 

Poate patrunde si in lichidul cefalorahidian, adica acel lichid care inconjoara si protejeaza creierul si coloana vertebrala, de unde se va raspandi si in alte parti ale corpului, inclusiv in creier, pancreas, testicule sau ovare. Perioada medie de incubatie, intervalul de timp intre momentul infectarii si aparitia primelor semne si simptome este de aproximativ 17 zile.

Daca te intrebai de cate ori poti face oreion, trebuie sa stii ca, de obicei, odata trecut prin boala, vei dezvolta o imunitate pe tot parcursul vietii. Cazurile de persoane care fac oreion a doua oara sunt rare. (4), (5)

Simptome specifice in oreion

Simptomele oreionului se dezvolta la 2 - 3 saptamani dupa infectare, iar cel mai comun dintre acestea este inflamarea sau tumefierea glandelor parotide, care poate cauza durere, sensibilitate si dificultati la inghitire. Lista posibilelor simptome mai include: 

  • dureri de cap; 
  • dureri articulare; 
  • uscaciunea gurii; 
  • dureri abdominale; 
  • senzatia de oboseala; 
  • pierderea poftei de mancare; 
  • stare generala proasta; 
  • febra ridicata 39°- 40° C. 

In unele cazuri, simptomele, daca apar, sunt atat de usoare incat pot trece neobservate.

Infectia cu virusul urlian este confundata, cel mai adesea, cu inflamatia ganglionilor limfatici din alte cauze. Daca te intrebi cum stii cand este vorba despre oreion sau un ganglion inflamat, unul dintre semnele prin care se poate face diferenta intre cele doua este lipsa proeminentei urechii sau a obturarii unghiului maxilarului, care sunt caracteristice oreionului. (1), (5)

 

Simptome specifice in oreion

Complicatii posibile la oreion

Exista mai multe complicatii asociate in mod frecvent cu oreionul.

  • Meningita virala - este o inflamatie a membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii ce apare in 1 din 4 cazuri de oreion; spre deosebire de meningita bacteriana, nu reprezinta o urgenta medicala si provoaca simptome mai usoare, asemanatoare cu cele ale gripei. Cele mai frecvente sunt sensibilitatea la lumina, durerile de cap si rigiditatea gatului; 
  • Orhita sau inflamatia unuia sau a ambelor testicule - afecteaza 1 din 3 barbati care fac oreion dupa pubertate si apare brusc, de obicei la 4 - 8 zile dupa inflamarea glandelor parotide; in aproape jumatate dintre cazurile de orhita asociate cu oreionul s-a observat atrofia testiculara, iar la 1 din 10 barbati s-a constatat o scadere a numarului de spermatozoizi; in general, aceasta nu este insa atat de mare incat sa duca la infertilitate; 
  • Ooforita sau inflamatia ovarelor - apare la 1 din 15 femei si este caracterizata de simptome precum dureri abdominale inferioare, febra ridicata si o stare generala de rau; 
  • Pancreatita sau inflamatia pancreasului - apare in 1 din 25 de cazuri, iar cel mai des intalnit simptom este durerea brusca in centrul abdomenului; lista simptomelor mai poate include: diareea, pierderea apetitului, febra ridicata, sensibilitate la nivelul abdomenului si icterul ceva mai rar; 
  • Encefalita sau inflamatia creierului - este o complicatie rara, dar serioasa, ce poate duce la deces;
  • Diminuarea pana la pierdere a auzului - pot fi afectate una sau ambele urechi, iar uneori este permanenta;
  • Tiroidita - inflamatie a glandei tiroide ce poate sa apara la copiii cu oreion;
  • Pierderea sarcinii - oreionul care apare in primele 12 saptamani de sarcina creste riscul de avort spontan. (4), (5), (6)

Cum se stabileste diagnosticul pentru oreion?

De cele mai multe ori, diagnosticul este stabilit pe baza simptomele specifice, mai ales atunci cand a fost confirmata deja existenta unui focar. Daca nu mai exista alte cazuri de oreion in zona, se vor efectua anumite teste de laborator pentru a identifica virusul si a confirma diagnosticul. Daca exista suspiciunea ca ar putea fi vorba de meningita sau encefalita, va fi nevoie si de o punctie lombara. (7)

Tratamentul pentru oreion

Nu exista un tratament specific pentru oreion. Acesta se va concentra pe ameliorarea simptomelor pana cand sistemul imunitar reuseste sa invinga infectia. De obicei, asta se intampla intr-o saptamana sau doua. Intre timp, exista cateva remedii naturale pentru oreion ce ar putea fi de ajutor: 

  • odihna; 
  • consumul de lichide - de preferat apa; evita sa bei bauturi acide, precum sucurile de fructe, deoarece acestea pot irita glandele parotide; 
  • compresele calde sau reci - aplicate pe glandele inflamate, acestea pot calma durerea; 
  • ingerarea de alimente usor de mestecat. 

Planul de ingrijire al unei persoane care are oreion mai poate include si administrarea de analgezice. 

Daca simptomele nu dispar dupa 7 zile sau se inrautatesc brusc, consultul de specialitate este necesar in cel mai scurt timp.(5), (6)

Preventie

 

Preventie

 

Cea mai eficienta metoda de a preveni oreionul este vaccinarea. In Romania, vaccinarea impotriva infectiei urliene se face din anul 2004, cand s-a introdus vaccinarea cu prima doza de vaccin ROR, un vaccin combinat care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei, la copiii cu varsta cuprinsa intre 12 si 15 luni. In 2005, a fost introdusa si vaccinarea cu a doua doza de vaccin ROR pentru copiii cu varste intre 6 si 7 ani. Astazi, cea de-a doua doza se administreaza la 5 ani. (2), (7)

In majoritatea cazurilor, nu apar efecte adverse dupa vaccinare, atunci cand acestea se manifesta sunt usoare si pot include: 

  • febra;
  • dureri articulare temporare; 
  • eruptie cutanata usoara;
  • umflarea glandelor din obraji sau gat. 

Medicul iti va spune insa tot ce trebuie sa stii despre posibilele efecte adverse ale vaccinului si cum pot fi ele gestionate. 

Daca esti deja infectat, poti evita raspandirea virusului: 

  • stand acasa - cu evitarea contactul cu alte persoane, in special cu cele care nu au mai avut oreion sau nu au fost vaccinate, timp de cel putin 5 zile de la aparitia primelor simptome; 
  • spalandu-te in mod regulat pe maini; 
  • acoperindu-ti gura cu un servetel atunci cand stranuti sau tusesti. (1), (3), (5)

Oreionul este o boala acuta infectioasa, contagioasa, caracterizata prin inflamatia glandelor parotide. Afecteaza cel mai adesea copiii, dar poate fi contractata si de adultii care nu s-au vaccinat sau nu au mai avut aceasta infectie. Nu exista un tratament specific pentru oreion, dar, dupa cum am vazut mai sus, exista solutii pentru ameliorarea simptomelor pana la vindecarea bolii. Oricand observi simptome noi sau ca unele deja existente se agraveaza, trebuie sa mergi la medic. Acesta este singurul in masura sa stabileasca un diagnostic si sa-ti prescrie tratamentul potrivit. 

Vaccinul combinat ROR impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei ofera in general imunitate de durata si este sigur. Pentru ca este un vaccin viu, acesta nu se administreaza femeilor insarcinate. Vaccinarea copiilor cu prima doua inainte de a implini 1 an inseamna ca mai au nevoie de alte doua doze dupa aceasta perioada. 

De asemenea, atunci cand este inregistrat un focar de oreion, persoanele vaccinate complet, dar supuse riscului de a se infecta cu oreion, pot primi o a treia doza, la recomandarea medicului specialist. (7)

Materialul despre oreion este strict informativ si nu poate inlocui un consult de specialitate. Atunci cand observi primele simptome la tine sau la copii, ia legatura cu medicul si respecta indicatiile acestuia!

Surse de informare:

1. Mumps - https://www.cdc.gov/mumps/index.html

2. Analiza infectiei urliene in Romania - https://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/infectia-urliana-1/1209-analiza-infectiei-urliene-2018/file

3. Mumps - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534785/

4. Mumps - https://www.nhs.uk/conditions/mumps/

5. Mumps - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/mumps/symptoms-causes/syc-20375361

6. Mumps - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15007-mumps

7. Mumps. (Epidemic Parotitis) - https://www.msdmanuals.com/home/children-s-health-issues/common-viral-infections-in-infants-and-children/mumps/?autoredirectid=21732

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor