Vaccinarea la copii: importanta vaccinarii, tipuri si recomandari

19. 9. 2024 · 3 minute de citit

Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Vaccinurile sunt preparate biologice capabile sa induca, dupa administrarea prin injectii sau pe cale bucala, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Vaccinarea la copii: importanta vaccinarii, tipuri si recomandari

Ce este vaccinarea?

Vaccinarea este o metoda de imunizare activa, profilactica, impotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Vaccinurile sunt preparate biologice capabile sa induca, dupa administrarea prin injectii sau pe cale bucala, un raspuns imunitar protectiv fata de o anumita agresiune microbiana. In sangele persoanei respective se formeaza anticorpi care il protejeaza contra microorganismului corespondent. Prezenta acestor anticorpi creeaza o imunizare specifica impotriva infectiei sau a toxinei purtate de agentul infectant corespunzator.

Vaccinuri pentru copii

Forme de vaccin 

  • Vaccinuri cu germeni inactivati sau inerti – utilizarea acestor vaccinuri necesita injectari repetate si rapeluri pentru a reinnoi imunitatea; vaccinurile care protejeaza impotriva holerei, febrei tifoide, gripei, tusei convulsive, rabiei, hepatitei virale B sunt vaccinuri de acest tip. 
  • Vaccinuri cu germenii viiatenuati antreneaza o reactie imunitara similara cu infectarea organismului. E suficienta o singura injectare. Din aceasta familie fac parte vaccinurile care protejeaza impotriva rujeolei, oreionului si a rubeolei, precum si cele impotriva febrei galbene si a poliomielitei. 
  • Vaccinuri cu anatoxine, obtinute prin modificarea chimica si fizica, sunt utilizate atunci cand toxina unui germen este agentul patogen principal. Vaccinurile impotriva difteriei, tetanosului si botulismului sunt de acest tip. 

De ce ar trebui sa ne vaccinam? Programele de vaccinare in masa au avut un impact considerabil in medicina preventiva, contribuind la reducerea numarului de cazuri de difterie, tetanos, tuse convulsiva, rujeola, rubeola, oreion si hepatita virala B in majoritatea tarilor industrializate.

Vaccinari cu recomandare generala 

  • Vaccinarea BCG. Profilaxia primara a tuberculozei (TBC) se face prin vaccinare cu bacilul Calmette Guerin (BCG), Mycobacterium bovis viu, atenuat. Se administreaza in doza unica, nou nascutilor cu greutatea la nastere mai mare de 2500 grame. 
  • Vaccinarea DiTePer (impotriva difteriei, tetanosului si tusei convulsive) este recomandata la varsta de doua, patru, sase luni, cu rapelul 1 la varsta de 12 luni si rapelul 2 intre 30- 36 de luni. 
  • Vaccinarea DT (impotriva difteriei si tetanosului). Se administreaza fie ca doza de rapel la copilul mare, dupa primovaccinarea DiTePer din primii ani de viata, fie ca primovaccinare la copiii mari si adultii nevaccinati sau cu antecedente incerte de vaccinare. 
  • Vaccinarea antipolio. Primovaccinarea se face la varsta de doua, patru, sase luni, urmata de rapelul 1 la varsta de 12 luni si rapelul 2 la varsta de noua ani. 
  • Vaccinarea antihepatita B (impotriva hepatitei cu virus hepatic B). in Romania, vaccinul anti-HB se administreaza la doua ore de la nastere, la doua luni si la sase luni, urmat de un rapel la varsta de noua ani. 
  • Vaccinarea ROR (impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). Se administraza o prima doza la varsta de 12-15 luni, urmata apoi de un rapel la varsta de sase-sapte ani.

Cel mai semnificativ rezultat obtinut printr-un program de vaccinare in masa a fost eradicarea variolei, recunoscuta oficial de Organizatia Mondiala a Sanatatii la 9 decembrie 1979.

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice