Candida intestinala: cauze, simptome, tratament

6. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 4 minute de citit
Candida intestinala

 

Candida reprezinta un tip de ciuperca pe care toata lumea o are pe piele si in interiorul organismului. De regula, bacteriile benefice din corpul nostru o mentin sub control si este inofensiva, insa, daca se extinde, poate provoca o infectie. Infectia cu candida sau candidoza, afecteaza de obicei vaginul, pielea, cavitatea bucala si sistemul digestiv, caz in care este vorba despre candida intestinala. [1]

Din ce cauze apare candida intestinala?

Microorganismele candidei se afla, de regula, in tractul gastrointestinal ca parte din microbiomul intestinal. In general, acestea sunt inofensive. Unele studii arata insa ca nivelul crescut al acestora este asociat cu mai multe afectiuni ale tractului gastrointestinal. [2]

Atunci cand numarul microorganismelor se inmulteste excesiv, poate aparea infectia cu candida intestinala. Printre cauzele care pot duce la aceasta se pot afla:

Boli inflamatorii ale intestinelor

Diferite tipuri de afectiuni inflamatorii ale intestinelor pot duce la aparitia candidozei intestinale, de exemplu, boala Crohn si colita ulcerativa. Atunci cand au loc schimbari ale microbiomului intestinal, creste riscul pentru a dezvolta infectia cu candida intestinala.

Administrarea unor medicamente 

Unele medicamente, precum cele recomandate in cazul refluxului gastroesofagian sau antibioticele, pot duce la dezechilibre ale microbiomului intestinal si, prin urmare, la o crestere a microorganismelor candidei. Administrarea medicamentelor, indiferent de tipul lor, trebuie facuta numai la recomandarea medicului.

Unele afectiuni care duc la slabirea sistemului imunitar

Un sistem imunitar puternic mentine sub control ciuperca. Atunci cand sistemul imunitar este compromis, microorganismele candidei din intestine se pot inmulti excesiv, putand provoca infectia. 

Care sunt simptomele asociate cu aceasta?

 

simptomele asociate cu candida intestinala

 

Microorganismele candidei traiesc in mod natural in intestine, insa unele forme ale bolilor inflamatorii intestinale pot duce la dezvoltarea in exces a acestora, aparand candidoza intestinala. Printre simptomele asociate cu aceasta se afla urmatoarele:

Asocierea dintre bolile inflamatorii intestinale si infectia cu candida intestinala necesita mai multe cercetari pentru a putea fi confirmata, intrucat oamenii de stiinta nu au ajuns inca la un acord in privinta legaturii dintre acestea. [1]

Diagnosticare

Candidoza intestinala se diagnosticheaza in baza evaluarii simptomatologiei si a testelor de laborator care se efectueaza asupra unei mostre de fecale. Analiza microbiologica poate identifica daca in intestine exista sau nu microorganismele ciupercii si, de asemenea, despre ce tip de candida este vorba. 

Medicul poate recomanda si alte teste de laborator, in functie de particularitatile pacientului, dar si pentru a verifica daca infectia cu candida exista si in alte parti din organism. 

Optiuni de tratament pentru candida intestinala

Fiind vorba despre o infectie fungica, medicul recomanda medicamente antifungice pentru tratarea acesteia. Daca exista si alte afectiuni de fond, precum boli inflamatorii ale intestinelor, medicul va alcatui o schema de tratament si pentru acelea. 

Poate fi prevenita infectia cu candida intestinala?

Sanatatea intestinelor depinde atat de factorii genetici, de prezenta altor eventuale afectiuni, dar exista si unele lucruri pe care le poti face pentru a contribui la mentinerea acesteia. Iata ce poti face:

Ia medicamente doar la recomandarea medicului

Atunci cand incepi sa ai simptome ce pot semnala o afectiune sau care iti provoaca disconfort de orice tip, mergi la medicul de familie, pentru o consultatie. In functie de situatie, acesta iti poate prescrie o schema de tratament adecvata sau, daca este necesar, te va trimite la un specialist. 

Acorda atentie alimentatiei

Este important sa ai o dieta sanatoasa, care sa contribuie la mentinerea echilibrului microbiomului din intestine. Include in dieta cereale integrale, fructe, legume, alimente bogate in fibre si alimente fermentate, care contin bacterii benefice. 

Infectia cu candida intestinala, cunoscuta si drept „candidoza intestinala” sau „candidoza digestiva”, este comuna. Automedicatia nu se recomanda. In cazul in care prezinti simptome ce pot fi asociate cu aceasta, mergi la medic, pentru un consult de specialitate si tratament adecvat!

Pentru realizarea acestui articol, s-au utiilizat urmatoarele surse de informare:

  1. LeBrun, Nancy. “What Are the Symptoms of Candida Infection?” Verywell Health, Verywell Health, 18 Oct. 2021, www.verywellhealth.com/symptoms-of-candida-5205172#toc-frequent-symptoms-of-candida-infection, accesat la data de 20 ianuarie 2023;
  2. Kumamoto, Carol A. “Inflammation and Gastrointestinal Candida Colonization.” Current Opinion in Microbiology, U.S. National Library of Medicine, Aug. 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163673/, accesat la data de 20 ianuarie 2023;
  3. Hersh, Erica. “Candida in Stool: What It Looks like and What It Means.” Healthline, Healthline Media, 3 July 2019, www.healthline.com/health/candida-in-stool, accesat la data de 20 ianuarie 2023.

 

  • Dr. Max Probiomax este un supliment alimentar ce ajuta la echilibrarea florei microbiene intestinale si a modificarilor de transit. Capsula este de origine vegetala, prin urmare, produsul poate fi folosit si de catre vegetarieni. De asemenea, poate fi utilizat de femeile insarcinate sau care alapteaza.
  • Produsul este o combinatie de vitamina C in concentratie mare, zinc si extract de echinaceea, cu o tehnologie speciala de eliberare treptata.

    Iti recomandam si:

    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
    Citiți mai multe de la acest autor
    Despre autor
    Farmacistul Dr. Max
    Farmacistul Dr. Max
    La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
    Citiți mai multe de la acest autor

    checkout.warnings.Notice