Carenta de vitamina D: ce trebuie sa stii despre deficitul de vitamina D
Vitamina D joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii, in principal pentru ca este esentiala pentru absorbtia calciului si dezvoltarea osoasa, dar si pentru functionarea sistemului imunitar si a sistemului nervos.
Continutul articolului
Carenta de vitamina D presupune fie o alimentatie saraca in alimente bogate in vitamina D, fie o expunere insuficienta la soare. In acest articol iti spunem tot ce trebuie sa stii despre deficitul de vitamina D: cum se manifesta, ce il cauzeaza si cum se poate trata.
Ce este vitamina D?
Vitamina D este un nutrient esential pentru sanatatea noastra, in principal pentru ca regleaza nivelurile de calciu si fosfor din sange, facilitand absorbtia acestora la nivelul intestinului. In plus, vitamina D este foarte importanta pentru functionarea sistemului imunitar, musculaturii si creierului. Vitamina D nu poate fi produsa de corp, este obtinuta fie prin intermediul alimentelor consumate, fie este sintetizata in organism in urma expunerii la soare.
Tipuri de vitamina D
Exista 3 tipuri de vitamina D: D2, D3 si D4:
vitamina D2 (ergocalciferol): se obtine din alimente precum uleiuri vegetale, fructe uscate, ciuperci, somon, produse lactate.
vitamina D3 (colecalciferol): se obtine in urma expunerii la soare.
vitamina D4 (22-dihidrocolecalciferol).
Vitaminele D2 si D3 sunt cele mai cunoscute si cele mai utilizate.
Riscul deficitului de vitamina D
Deficitul de vitamina D inseamna lipsa acestei vitamine din organism. Vitamina D este una dintre cele mai importante vitamine de care organismul are nevoie pentru a se mentine sanatos, in principal pentru ca ajuta la mentinerea echilibrului calciului in sange si in oase, sustinand astfel sanatatea osoasa.
In cazul in care deficitul de vitamina D este sever, scaderea absorbtiei calciului si fosforului de catre intestine poate duce la hipocalcemie (niveluri scazute de calciu in sange) si la hiperparatiroidism secundar (glandele paratiroide hiperactive incearca sa mentina nivelurile de calciu din sange normale). Hipocalcemia si hiperparatiroidismul, daca sunt severe, pot duce la slabiciune musculara, depresie, sau la osteomalacie (adulti) / rahitism (copii) (atunci cand, pentru a echilibra nivelul de calciu din sange, corpul foloseste calciul din oase) (1).
Cine poate avea deficit de vitamina D?
Oricine poate avea risc de vitamina D, inclusiv sugarii, copiii, adultii. Persoanele care prezinta mai multa melanina (pigmentul care coloreaza pielea), asadar au pielea mai inchisa la culoare, prezinta un risc de deficit mai ridicat (1).
Cauzele carentei de vitamina D
Cele mai importante cauze ale deficitului de vitamina D sunt:
expunerea insuficienta la soare: fie ca urmare a vietii intr-o zona cu un nivel scazut al radiatiilor ultraviolete (acestea sunt necesare pentru producerea D3) sau ca urmare a unui stil de viata nesanatos. Persoanele cu pielea inchisa la culoare au nevoie de mai mult timp de expunere la soare decat persoanele cu pielea deschisa pentru a sintetiza aceeasi cantitate de vitamina D (3);
dieta dezechilibrata: lipsa lipsa alimentelor bogate in vitamina D poate contribui la carenta vitaminei D. Alimentele care contin cantitati mari de vitamina D includ uleiul de peste, icrele, ouale, produsele lactate. De asemenea, ficatul de cod este considerat unul dintre cele mai bune surse alimentare naturale de vitamina D;
diverse afectiuni: boli ale ficatului, rinichilor pot reduce absorbtia vitaminei D. Poate fi vorba despre fibroza chistica, boala Crohn, boala celiaca (impiedica intestinele sa absoarba suficienta vitamina D din alimente), obezitatea (un indice de masa corporala mai mare de 30 este asociat cu niveluri mai scazute de vitamina D, pentru ca celulele adipoase nu permit eliberarea vitaminei D), boli de rinichi si ficat (reduc cantitatea unor enzime ceea ce duce la niveluri insuficiente de vitamina D) (1);
interventii chirurgicale: cele care reduc marimea stomacului sau afecteaza intestinul subtire nu mai permit absorbtia nutrientilor in cantitate suficienta (vitamine si minerale). In cazul unei interventii pentru pierdere in greutate, este esential sa consulti regulat medicul pentru a monitoriza nivelul de vitamina D. Nu este exclus sa fie nevoie administrarea de vitamina D pe tot parcursul vietii (3).
medicamente: laxative, steroizi (prednison), medicamente pentru scaderea nivelului de colesterol, fenobarbital (1).
Simptomele deficitului de vitamina D
Simptomele deficitului de vitamina D sunt relativ comune si pot fi usor trecute cu vederea. Cele mai frecvente simptome sunt:
oboseala;
slabiciunea musculara/dureri musculare;
durerile osoase;
artrita reumatoidă;
cresterea in greutate incetinita/scaderea in greutate inexplicabila;
anxietatea/depresia;
vindecarea lenta a leziunilor;
densitatea minerala osoasa scazuta;
caderea parului, in special la femei (2).
De asemenea, persoanele care sufera de boli cronice (diabet, boli ale ficatului sau rinichilor) pot prezenta deficiente severe din cauza metabolismului afectat de lipsa vitaminei D. Prin urmare, monitorizarea nivelurilor adecvate ale vitaminei D este extrem de importanta pentru prevenirea problemelor medicale cauzate de deficienţa acesteia.
Tratamentul carentei de vitamina D
Tratamentul carentei de vitamina D implica in primul rand corectarea nivelului de vitamina D prin administrarea suplimentelor alimentare cu vitamina D. Suplimentele se pot lua sub forma de pastile sau sub forma lichida si sunt recomandate atat adultilor, cat si copiilor, cu scopul de a restabili nivelul optim al acestei vitamine. Doza exacta care trebuie luata este mentionata de medic, in functie de concentratia de vitamina D din organism si de starea de sanatate a pacientului.
Expunerea la soare poate fi folositoare in tratarea deficientei de vitamina D. Cu toate acestea, ar trebui evitat excesul expunerii la soare, deoarece poate provoca arsuri solare, sau poate creste riscul de cancer de piele.
In plus, persoanele cu deficienta de vitamina D ar trebui sa includa in dieta alimente bogate in aceasta vitamina, cum ar fi somonul, sardinele, uleiul de peste, ouale, laptele si cerealele fortificate. Aceste alimente ajuta la furnizarea unei cantitati adecvate de vitamina D pentru organism.
De asemenea, este esential ca persoanele care prezinta deficienta de vitamina D sa fie monitorizate periodic.
Concluzie: importanta monitorizarii nivelului de vitamina D
Deficitul de vitamina D poate duce la o varietate de simptome, printre care oboseala, pierderea densitatii osoase, durerile musculare si deteriorarea sistemului imunitar. Aceste simptome pot fi prevenite prin suplimente alimentare, expunere adecvata la soare si alimentatie bogata in vitamina D.
Monitorizarea nivelului de vitamina D din organism prin analize medicale regulate este esentiala pentru mentinerea sanatatii. De asemenea, este important sa suplimentam dieta si sa luam suplimente nutritive, in funcție de nevoile noastre individuale, pentru a asigura un nivel corespunzator de vitamina D în organism. Pentru ca este atat de importanta pentru sanatate, este esential ca persoanele cu risc de deficit de vitamina D sa inceapa un tratament si sa urmeze recomandarile medicilor.
Disclaimer
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia la medic. Informatiile medicale despre carenta de vitamina D au scop pur informativ. Nevoile si simptomele pot varia de la individ la individ si depind de stilul de viata al fiecaruia, de varsta, de gradul de sanatate, dar si de multi alti factori. Tocmai de aceea, aceste informatii nu trebuie sa inlocuiasca un diagnostic avizat.
Acest articol a fost realizat in baza informatiilor preluate din urmatoarele surse:
Cleveland Clinic, Vitamin D Deficiency: https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15050-vitamin-d-vitamin-d-deficiency
Healthline, Signs and symptoms of vitamin Ddeficiency: https://www.healthline.com/nutrition/vitamin-d-deficiency-symptoms#symptoms
American Family Physician, Recognition and Management of Vitamin D Deficiency: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2009/1015/p841.html