Pesimism: 5 afectiuni pe care le poate indica
Desi ni se spune adesea sa zambim mai mult, sa ne gandim la partea buna a lucrurilor si „sa facem limonada din lamaile primite de la viata”, aceste lucruri nu sunt intotdeauna practice, recomandabile sau sanatoase. De fapt, o doza de pesimism ar putea fi de fapt un lucru bun.
Dar cand afecteaza pesimismul sanatatea umana? Ti-am pregatit un articol despre ce este pesimismul si ce afectiuni poate indica aceasta trasatura de personalitate.
Ce este pesimismul?
Pesimismul nu este catalogat ca o boala mentala, ci este vazut ca o trasatura de personalitate in care o persoana are o perspectiva mai negativa asupra vietii (1). In multe cazuri, persoanele pesimiste si/sau apropiatii acestora ar putea spune ca viziunea asupra vietii nu este neaparat negativa, cat mai degraba realista.
O persoana pesimista se asteapta de obicei la rezultate nefavorabile si este, adesea, suspicios atunci cand aspectele din viata de zi cu zi incep sa dea roade.
Asociatia Americana de Psihologie defineste aceasta trasatura de personalitate ca fiind „atitudinea ca lucrurile vor merge prost si ca dorintele sau scopurile oamenilor in viata sunt putin probabil sa se indeplineasca” (2).
In multe cazuri, pesimismul este asociat cu negativitatea, cu o atitudine de „pahar pe jumatate plin”, depresie si alte tulburari de dispozitie (1).
Cauzele pesimismului
Exista numeroase motive pentru care anumite persoane ajung sa aiba o personalitate mai pesimista. Dintre acestea, cele mai evidentiate cauze in studiile de cercetare sunt:
- genetica;
- dinamica familiei;
- experiente anterioare asemanatoare;
- factori sociali si de mediu. (1)
O diferenta clara intre modurile de gandire ale unei persoane optimiste in corelatie cu cele ale unei persoane pesimiste are de-a face cu stilul personal de a interpreta si explica situatiile din viata.
De exemplu, daca o persoana cu o personalitate pesimista ia o nota mica la un test, aceasta poate interpreta rezultatul final ca pe un neajuns personal sau isi poate spune ca nu este suficient de inteligenta. In schimb, o persoana optimista poate atribui rezultatul slab la test cu senzatia de oboseala din acea zi sau cu gradul de dificultate al testului.
Impactul pesimismului asupra sanatatii
Pesimismul poate avea un impact negativ asupra sanatatii. Daca te consideri o persoana pesimista, ai grija la urmatoarele aspecte:
Depresie si anxietate
Gandirea excesiv de negativa contribuie la dezvoltarea tulburarilor de anxietate si depresie.
Simptomele cheie ale tulburarilor de anxietate sunt ingrijorarea excesiva, ruminarea gandurilor aproape fara oprire si imaginarea celui mai rau scenariu care se poate intampla (3).
De asemenea, starea de spirit scazuta, gandurile negative, stima de sine scazuta, autosabotajul si ingrijorarea nu sunt doar caracteristici ale ganditorilor pesimiste, ci si factori ai depresiei (3).
Prin urmare, persoanele cu perspective mai pesimiste asupra vietii tind sa aiba mai putin sprijin social, o rezilienta mai scazuta, capacitate redusa de a face fata stresului si o inclinatie mai mare spre dezvoltarea tulburarii depresive si anxioase.
Boli de inima
Potrivit unui studiu din 2016, a avea o atitudine pesimista asupra vietii poate creste riscul de mortalitate din cauza bolilor de inima, in timp ce o perspectiva optimista poate sa nu aiba niciun efect asupra sanatatii (4).
Pe parcursul a 11 ani de monitorizare in cadrul studiului, 122 de persoane au murit din cauza bolii coronariene. Cercetatorii afirma ca persoanele care sufereau de aceasta afectiune erau, totodata, mai pesimiste decat ceilalti (4).
Prin urmare, este posibil ca trasaturile de personalitate sa inrautateasca sanatatea fizica a unei persoane. O alimentate sanatoasa si echilibrata, exercitiile fizice, reducerea consumului de alcool si renuntarea la fumat pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima, potrivit Serviciului National de Sanatate (5).
Reducerea celulelor din creier
Atunci cand te astepti in mod constant la ce este mai rau, creierul tau elibereaza mai mult cortizol - hormonul principal al stresului. Conform cercetatorilor, nivelurile ridicate de cortizol cauzate de situatiile stresante din viata pot reduce volumul creierului (6).
Intr-adevar, mai multe studii au descoperit ca stresul poate ucide neuronii noi formati din hipocampul creierului - o regiune a creierului puternic asociata cu memoria, inteligenta emotionala si invatarea (7). Cu toate acestea, sunt necesare studii aprofundate pentru asocierea stresului cu uciderea neuronilor din hipocampul creierului.
Expertii in gestionarea stresului sugereaza ca o crestere a fluxului de oxigen poate ajuta la calmarea regiunilor creierului care se activeaza din cauza stresului. Una dintre cele mai eficiente modalitati de a face acest lucru este prin angajarea in exercitii fizice regulate.
Ai grija de creierul tau cu suplimentele alimentare pentru concentrare si memorie!
Insomnii
Ia in considerare urmatorul scenariu: este trecut de miezul noptii si incerci sa adormi, dar creierul tau trece in revista toate preocuparile pe care le-ai avut de-a lungul zilei si ce consecinte ar putea avea acestea in viitorul apropiat. Daca esti predispus la griji excesive, s-ar putea sa fii familiarizat cu acest scenariu.
Anticiparea consecintelor in urma unei actiuni te poate impiedica sa obtii cele sapte ore de somn recomandate in fiecare noapte.
Daca te confrunti cu insomnii si griji excesive, incearca suplimentele alimentare pentru un somn odihnitor la indicatiile medicului.
Cum sa traiesti sanatos daca esti o persoana pesimista?
In timp ce factorii care contribuie la hranirea pesimismului sunt in mare parte negativi, pesimismul are si un avantaj. De fapt, pot exista unele beneficii reale pentru o doza sanatoasa de pesimism.
Persoanele pesimiste sunt, adesea, mai bine pregatite pentru vremurile grele si pot evita riscurile pe care ganditorii mai optimisti le-ar putea ignora. Cercetarile arata ca pesimistii tind sa prevada obstacolele din viitorul apropiat mai usor, deoarece se asteapta deja ca lucrurile sa mearga prost. Acest lucru inseamna ca sunt mai predispusi sa-si planifice solutiile pentru eventualele dificultati (1).
Dar cum poti avea o doza sanatoasa de pesimism? Exista o serie de pasi pe care ii poti urma.
- Spera la ce este mai bun, dar asteapta-te pentru ce este mai rau. Aceasta abordare binecunoscuta iti permite sa te bucuri de momentele de zi cu zi, dar fara a te lasa nepregatit in fata oricarei situatii. Pentru a obtine beneficiile pe care pesimismul le are de oferit, gandeste-te la lucrurile care pot merge intr-o directie negativa si creeaza un plan de rezerva pentru a face fata neprevazutului. Apoi, concentreaza-te pe aspectele pozitive, tinand cont de aceste planuri;
- Adu-ti aminte ce este mai important. Stresul rezulta atunci cand simti ca cerintele unei situatii iti depasesc resursele personale. Asadar, fa-ti timp sa constientizezi care sunt punctele tale forte si la ce te descurci cel mai bine. Constientizarea de sine poate reduce stresul si te poate ajuta sa te simti mai puternic pe masura ce treci prin situatiile inevitabile din viata (8). Practicarea mindfulness-ului este o alta strategie utila;
- Adu-ti aminte ca orice situatie cu care te confrunti va trece. Cercetarile in psihologie pozitiva demonstreaza ca regresele majore nu ii fac pe oameni sa se simta nefericiti. Dupa cateva saptamani sau luni, persoanele care au trecut printr-o criza majora revin, in general, la nivelul lor regulat de fericire (sau nefericire) (9).
Daca intampini probleme in viata de zi cu zi din cauza ingrijorarilor excesive, stresului sau pesimismului extrem, nu ezita sa te apelezi la ajutor profestionist!
Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme efectele pozitive ale suplimentelor alimentare mentionate in articol asupra sanatatii fizice si mintale. Adreseaza-te medicului sau psihoterapeutului pentru un plan de preventie si tratament adecvat!
Surse de informare:
- PhD Scott, E. (2022). What is Pessimism? Medically Reviewed by PhD, FTOS Goldman, R. https://www.verywellmind.com/is-it-safer-to-be-a-pessimist-3144874#citation-17
- American Psychological Association. Pessimism. https://dictionary.apa.org/pessimism
- Rood, L. Roelofs, J., Bogels, S.M. & Alloy, L.B. (2010). Dimensions of Negative Thinking and the Relations with Symptoms of Depression and Anxiety in Children and Adolescents. Cognitive Therapy and Research, pp. 333-342. https://link.springer.com/article/10.1007/s10608-009-9261-y
- Pankalainen, M. et al. (2016). Pessimism and risk of death from coronary heart disease among middle-aged and older Finns: an eleven-year follow-up study. BMC Public Health. https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-016-3764-8
- NHS. Coronary Heart Disease. https://www.nhs.uk/conditions/coronary-heart-disease/
- Booth, S. (2018). How Stress Can Shrink Your Brain and 6 Ways to Keep It from Happening. https://www.healthline.com/health-news/how-stress-can-shrink-your-brain
- Society for Neuroscience (2017). The Day After a Stressful Event, Rats Lose Brain Cells. https://www.sciencedaily.com/releases/2007/03/070314093335.htm
- PhD Scott, E. (2022) 18 Effective Stress Relief Strategies. How to Relive Stress Now and in the Future. Medically Reviewed by PhD, FTOS Goldman, R. https://www.verywellmind.com/tips-to-reduce-stress-3145195
- Cherry, K. (2021). What is Positive Psychology? Medically Reviewed by MS Lehman, S. https://www.verywellmind.com/what-is-positive-psychology-2794902