Ce este monoglutamatul de sodiu si care este impactul acestuia asupra sanatatii
Monoglutamatul de sodiu (glutamatul monosodic) este un aminoacid non-esential, acest lucru inseamna ca este produs de organism, nu este nevoie sa fie obtinut din alimente. Monoglutamatul de sodiu se gaseste in stare naturala in diverse alimente (ciuperci, rosii, lapte, peste, branza, oua, carne, mazare, porumb, spanac).
De asemenea, monoglutamatul de sodiu este folosit in industria alimentara, este popular in bucataria asiatica si este utilizat in alimentele procesate din statele occidentale. Monoglutamatul de sodiu este o pulbere alba, inodora si cristalina si este cunoscut sub denumirea E621 sau MSG. Este cel mai folosit potentiator de arome. Potentiatorii de aroma sunt compusi care nu au o aroma proprie, dar se activeaza atunci cand sunt combinati cu condimente sau alimente aromate. Se considera ca aportul zilnic de monoglutamat de sodiu este de 0,3-1,0 grame.
Monoglutamatul de sodiu, o substanta controversata
Monoglutamatul de sodiu este considerat un ingredient alimentar sigur, dar pentru ca utilizarea sa a fost controversata de-a lungul timpului si subiectul inca se mai dezbate, US Food and Drug Administration (FDA) a solicitat ca monoglutamatul de sodiu sa fie mentionat pe eticheta produselor. FDA considera consumul de monoglutamat de sodiu ca fiind „in general sigur”, daca este in limite admise.
De asemenea, un raport al Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) avertizeaza ca este sigur consumul de monoglutamat de sodiu, dar nu mai mult de 3 grame (consumat ca atare, nu ca ingredient). O masa obisnuita la care s-a folosit MSG contine mai putin de 0,5 grame din aceasta substanta, de aceea este improbabil consumul a 3 grame de MSG intr-o zi.
Important de retinut
- În Uniunea Europeană, monoglutamatul de sodiu este considerat aditiv alimentar, poate fi utilizat, dar este supus unor limite cantitative.
- Nu exista studii care sa certifice ca substanta este periculoasa pentru consum, utilizarea in cantitati recomandate nu afecteaza sanatatea.
Simptome posibile in urma consumului de MSG
Exista un numar redus de persoane care in urma consumului de monoglutamat de sodiu au acuzat simptome precum:
- dureri de cap;
- transpiratii;
- tahicardie;
- greata;
- slabiciune;
- bufeuri;
- dureri in piept.
Simptomele sunt usoare si in cele mai multe cazuri nu necesita o interventie medicala. Stiintific nu s-a putut demonstra legatura dintre aceste simptome si monoglutamatul de sodiu, desi este adevarat ca unele persoane pot avea reactii temporare la aceasta substanta.
Efectul monoglutamatului de sodiu asupra sanatatii
Consumul de monoglutamat de sodiu peste doza indicata ar putea afecta insa sanatatea, dar inca se mai fac cercetari:
- obezitate/tulburari metabolice: MSG a fost asociat cu cresterea in greutate si disfunctiile metabolice, dar sunt necesare mai multe studii umane pentru a se ajunge la o concluzie in acest sens.
- toxicitate cerebrala: in mod normal, monoglutamatul este o substanta chimica ce stimuleaza celulele nervoase. O cantitate prea mare insa de substanta poate sa duca la toxicitatea creierului din cauza suprastimularii celulelor nervoase. Numai ca cercetarile au demonstrat ca MSG este metabolizat in intestin, ulterior fiind folosit fie ca sursa de energie, fie este transformat in aminoacid. Nu exista inca dovezi clare ca MSG modifica in vreun fel chimia creierului, atunci cand sunt consumate cantitati recomandate.
La fel de adevarat insa este faptul ca unele persoane pot avea efecte adverse la consumarea monoglutamatului de sodiu, din cauza unei afectiuni numita „sindromul restaurantului chinezesc”. Este vorba despre o afectiune care afecteaza cam 1% din populatie. Afectiunea se manifesta prin:
- slabiciune;
- dureri de cap;
- inrosirea fetei;
- dificultati de respiratie;
- lesin (in cazurile mai grave).
Alimente comune care contin monoglutamat de sodiu
Monoglutamatul de sodiu este prezent in multe alimente, mai ales in cele bogate in proteine:
- carne: pui, carne de vita, somon, macrou, fructe de mare;
- carne procesata: pepperoni, slanina, pastrama, carnati, salam;
- branzeturi: parmezan, cheddar, Roquefort, Emmental);
- legume: rosii, ceapa, varza, mazare, spanac, ciuperci, broccoli;
- sosuri: mustar, maioneza, ketchup;
- supe conservate, conserve de ton, alimente congelate, biscuiti, chipsuri;
- condimente.
De asemenea, multe restaurante fast-food folosesc MSG pentru a condimenta alimente precum pui prajit, cartofi prajiti.
Important de stiut
Alimentele cu adevarat sanatoase sunt cele naturale. Alege intotdeauna aceste alimente (eventual organice). Prepara alimentele acasa, pentru a evita consumul nedorit de potentiatori de aroma, sau alte substante. Daca gatesti mancarea acasa detii control asupra ingredientelor folosite, prin urmare nu dai organismului substante care i-ar putea face rau.
Rezumat
- Monoglutamatul de sodiu este prezent in mod natural in multe alimente (carne, branzeturi, legume), iar in bucatarie substanta imbunatateste aroma. Monoglutamatul de sodiu se adauga la unele produse procesate si produse fast-food.
- Chiar daca s-a spus ca monoglutamatul de sodiu este un aditiv toxic, dovezile actuale si autoritatile sanitare il recunosc ca fiind sigur, daca este consumat intr-o doza recomandata (moderata).
- Cu toate acestea, consumul de monoglutamat ar putea creste riscul de obezitate, sau ar putea duce la simptome caracteristice afectiunii numita sindromul restaurantului chinezesc.
- Nu trebuie consumate alimente care contin monoglutamat de sodiu in exces si de asemenea nu trebuie consumate astfel de alimente daca apar reactii adverse.
- Se recomanda evitarea produselor de tip fast-food (cartofii prajiti si bauturile carbogazoase contin cantitati mari de monoglutamat de sodiu).
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical in cazul in care apar efecte adverse in urma consumului crescut de monoglutamat de sodiu. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.
Surse suplimentare de informare:
Mayo Clinic, „Nutrition and healthy eating”: https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/monosodium-glutamate/faq-20058196
Healthline, „Is MSG Truly Unhealthy? All You Need to Know”: https://www.healthline.com/nutrition/msg-good-or-bad
National Library of Medicine, „Extensive use of monosodium glutamate: A threat to public health?”: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5938543/