Ceapa verde: beneficii, proprietati, contraindicatii
Desi toate legumele sunt importante pentru mentinerea sanatatii, anumite soiuri ofera beneficii unice. Iar ceapa verde nu este o exceptie.
Ceapa face parte din familia Allium alături de usturoi, praz și arpagic (1). Împreună, aceste legume conțin diverse vitamine, minerale și compuși puternici ca promovează sănătatea în multe feluri.
Ceapa verde este foarte hrănitoare și a fost utilizată în medicina tradițională încă din Antichitate pentru îmbunătățirea sănătății inimii, un control mai bun de zahăr din sânge și pentru creșterea densității osoase.
Ceapa verde: beneficii
Poate sustine sanatatea inimii
In general, ceapa contine antioxidanti si alti compusi care ajuta in lupta impotriva inflamatiei, reducand numarul de trigliceride, dar si nivelul colesterolului. Toate acestea promoveaza scaderea riscului aparitiei bolilor de inima (1).
Proprietatile antiinflamatorii ale cepei pot ajuta, de asemenea, la reducerea hipertensiunii arteriale si la protejarea impotriva cheagurilor de sange.
Quercetina este un antioxidant flavonoid foarte concentrat care se gaseste in ceapa verde. Deoarece este un antiinflamator puternic, poate ajuta la scaderea factorilor de risc pentru bolile de inima, cum ar fi hipertensiunea arteriala (2).
Poate ajuta in scaderea riscului de cancer
Consumul regulat de legume din familia Allium, cum ar fi usturoiul si ceapa verde, a fost asociat unui risc mai mic pentru aparitia anumitor tipuri de cancer, inclusiv cancerul de stomac si colorectal.
De exemplu, ceapa in general furnizeaza un compus care contine sulf (onionin A) care s-a dovedit ca reduce dezvoltarea tumorilor si incetineste raspandirea cancerului ovarian si pulmonar (3).
Ceapa verde contine, de asemenea, fisetina si quercetina - doi antioxidanti flavonoizi care pot inhiba cresterea tumorilor (4).
Poate imbunatati densitatea osoasa
Desi produsele lactate primesc recunoasterea pentru mentinerea sanatatii osoase, multe alte alimente, inclusiv ceapa verde, pot ajuta in acest sens.
In urma rezultatelor studiilor, s-a considerat ca ceapa ajuta la reducerea stresului oxidativ si la cresterea nivelului de antioxidanti. Aceste aspecte pot preveni osteoporoza (5).
Poate stimula sanatatea digestiva
Ceapa verde reprezinta o sursa bogata de fibre si prebiotice care sunt necesare pentru o sanatate optima a intestinului.
O dieta bogata in prebiotice poate ajuta la imbunatatirea absorbtiei mineralelor importante, cum ar fi calciul, care sustin sanatatea oaselor. Poti discuta cu farmacistul Dr. Max pentru administrarea suplimentelor alimentare probiotice si prebiotice.
Ceapa este deosebit de bogata in prebioticele inulina si fructooligozaharide. Acestea ajuta la cresterea numarului de bacterii bune din intestin si, implicit, la imbunatatirea functiei imunitare (6).
Ajuta la controlul glicemiei
Consumul regulat de ceapa poate ajuta la controlul zaharului din sange (deosebit de important pentru persoanele cu diabet zaharat sau prediabet). Compusii specifici gasiti in ceapa verde, cum ar fi quercetina si compusii din sufl, poseda efecte antidiabetice.
De exemplu, s-a demonstrat ca quercetina interactioneaza cu celulele din intestinul subtire pentru a controla glicemia din intreg organismul (7).
Ceapa verde: proprietati
Ceapa este densa in nutrienti, ceea ce inseamna ca este saraca in calorii, dar bogata in vitamine si minerale.
Pentru 15 grame de ceapa verde cruda (8):
- Calorii: 4,8;
- Grăsimi: 0 grame;
- Sodiu: 2,4 miligrame;
- Carbohidrați: 1,1 grame;
- Fibre: 0,4 grame;
- Zahar: 0,4 grame;
- Proteine: 0,3 grame.
Aceasta leguma contine vitamina C - un nutrient implicat in reglarea sistemului imunitar, a productiei de colagen, in repararea tesuturilor si absorbtia fierului (8).
Ceapa verde este bogata si in vitamine B, inclusiv acid folic (vitamina B9) si vitamina B6 care joaca roluri cheie in metabolism, productia celulelor rosii din sange si functia nervoasa (8).
In cele din urma, ceapa verde este o sursa buna de potasiu, un mineral care lipseste din organismul multor oameni.
Ceapa verde: contraindicatii
Alergiile la ceapa verde par sa fie foarte rare, dar cateva cazuri au fost raportate in studiile de specialitate (9).
Prin urmare, daca esti preocupat ca ai putea avea o alergie la ceapa verde sau la orice alt aliment, discuta simptomele cu un medic specialist pentru un diagnostic corect si sfaturi privind gestionarea starii de sanatate.
Totodata, sindromul de alergie orala, in care consumul de fructe si legume crude poate provoca manifestari precum mancarime si umflaturi in jurul gurii, se poate intampla si la persoanele cu alergii sezoniere.
Daca ti-a fost prescris un tratament medicamentos pentru subtierea sangelui, ai grija sa consumi mai multe alimente cu continut bogat de vitamina K. Acest lucru poate insemna limitarea aportului de ceapa verde si a altor legume cu frunze verzi.
Discuta despre dieta de zi cu zi cu un medic specialist sau un nutritionist autorizat.
Disclaimer: Acest articol este redactat in scop informativ. Adreseaza-te medicului cu privire la o dieta echilibrata si bogata in nutrienti pentru mentinerea sanatatii.
Surse de informare:
(1) RD Kubala, J. (2022). 9 Health Benefits of Onions. Medically Reviewed by RD Richter, A. 9 Impressive Health Benefits of Onions (healthline.com)
(2) Salehi, B. et al. (2020). Therapeutic Potential of Querceting: New Insights and Perspectives for Human Health. ACS Omega. Therapeutic Potential of Quercetin: New Insights and Perspectives for Human Health - PMC (nih.gov)
(3) Fujiwara, Y. et al. (2016). Onionin A, a sulfur-containing compound isolated from nions, impairs tumor development and lung metastasis by inhibiting the protumoral and immunosuppresive functions of myeloid cells. Molecular Nutrition & Food Research. Onionin A, a sulfur-containing compound isolated from onions, impairs tumor development and lung metastasis by inhibiting the protumoral and immunosuppressive functions of myeloid cells - PubMed (nih.gov)
(4) Hashemzaei, M. et al (2017). Anticancer and apoptosis-inducing effects of quercetin in vitro and in vivo. Oncology Reports. Anticancer and apoptosis-inducing effects of quercetin in vitro and in vivo - PMC (nih.gov)
(5) Kianian, F. et al (2021). Pharmacological Properties of Allium cepa, Preclinical and Clinical Evidecnes; A Review. Iranian Journal of Pharmaceutical Research. Pharmacological Properties of Allium cepa, Preclinical and Clinical Evidences; A Review - PMC (nih.gov)
(6) Kumar, V.P., Prashanth, K.V.H. & Venkatesh, Y.P. (2015). Structural analyses and immunomodulatory properties of fructo-oligosaccharides from onion (Allium cepa). Carbohydrate Polymers. Structural analyses and immunomodulatory properties of fructo-oligosaccharides from onion (Allium cepa) - PubMed (nih.gov)
(7) Eid, H.M. & Haddad, P.S. (2017). The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms. Current Medical Chemistry. The Antidiabetic Potential of Quercetin: Underlying Mechanisms - PubMed (nih.gov)
(8) FoodData Center. Onions, springs or scallions (includes tops and bulb), raw. U.S. Department of Agriculture. FoodData Central (usda.gov)
(9) Albanesi, M. et al. (2019). Immunological characterization of onion (Allium cepa) allergy. Advances in Dermatology and Allergology. Immunological characterization of onion (Allium cepa) allergy (termedia.pl)