Chisturile Tarlov: cauze, manifestari si optiuni de tratament
Chisturile Tarlov sunt formatiuni pline cu lichid care afecteaza, in special, radacinile nervoase ale coloanei vertebrale, in regiunea inferioara. Chisturile Tarlov sunt identificate, frecvent, in urma unor investigatii intamplatoare. Durerile si problemele musculo-scheletale apar atunci cand formatiunile se extind. Tratamentul de specialitate nu este necesar in toate situatiile, desi exista mai multe optiuni terapeutice.
Chisturile Tarlov pot genera dureri intense la nivelul radacinii nervoase afectate, in zona lombara inferioara, a soldului sau in spatele coapsei, atunci cand cresc mult in dimensiuni sau se extind. Algia poate fi insotita de senzatie de slabiciune musculara sau rigiditate osoasa si articulara, pe zona membrelor inferioare. Atunci cand sunt de dimensiuni reduse, chisturile Tarlov pot sa nu necesite tratament. In momentul in care afecteaza tesuturile osoase sau musculare, durerile devin insuportabile, iar medicul poate decide, de comun acord cu pacientul, varianta de tratament potrivita.
Ce sunt chisturile Tarlov?
Chisturile Tarlov, chisturile meningeale sau chisturile perineurale, sunt saci plini cu lichid cefalorahidian, care se formeaza in zona inferioara a coloanei vertebrale, afectand radacinile nervoase din sacrum, prin comprimarea acestora. De aici si durerea de spate, puternice, ascutite sau cu senzatii de arsura. Acestea pot duce la incontinenta urinara, dureri de cap, constipatie, disfunctii loco-motorii si ale functiei sexuale (1).
Desi femeile au un risc mai mare de a prezenta chisturile Tarlov si barbatii pot fi afectati (1).
Cauzele aparitiei chisturilor Tarlov
Cauzele aparitiei chisturilor Tarlov nu sunt cunoscute, insa, exista anumite motive pentru prezenta acestora in organismul uman, in urma unui soc sau al unei leziuni, o cadere, un efort sustinut, precum si pe fondul acumularii lichidului cefalorahidian (2).
Sunt si studii efectuate, potrivit carora, exista o conexiune congenitala anormala intre spatiul subrahidian, in care se afla lichidul cefalorahidian, si regiunea perineurala, cea a nervilor afectati. Odata cu aparitia chistului, conexiunea se poate inchide sau isi pastreaza deschiderea. Cercetatorii cred ca fluctuatiile normale ale presiunii lichidului cefalorahidian ar putea creste dimensiunea formatiunii, ceea ce sporeste riscul de aparitie pentru simptomele specifice (3).
Chisturile Tarlov: manifestari
Durerile apar in miscare, la statul in picioare, dar si atunci cand persoana afectata se apleaca. Poti resimti un oarecare confort daca stai intins pe o parte.
Iata care sunt principalele manifestari experimentate de cei afectati (4):
- durere in regiunea lombara inferioara, care se resimte la nivelul feselor si pe coapsa, dar si durere in spatele genunchilor;
- sciatica, dar si amortirea sau furnicaturi in anumite zone;
- slabiciune musculara si osoasa;
- probleme de reflex;
- tranzit intestinal deficitar - constipatie;
- tulburari ale functiei vezicii urinare - urinari frecvente sau incontinenta;
- modificari ale functiei sexuale.
Cum se diagnosticheaza chisturile Tarlov?
Diagnosticarea acestor formatiuni cu lichid cefalorahidian poate fi destul de dificil de realizat, in conditiile in care sunt stadii in care chisturile Tarlov nu prezinta simptome. Exista cazuri in literatura de specialitate care vorbesc despre semnalarea afectiunii la o examinare RMN pentru dureri de spate sau in sciatica.
Medicul specialist poate pune un diagnostic corect si complet, dupa ce are informatii despre istoricul medical si familial al persoanei afectate, face un examen fizic si discuta cu pacientul despre simptomele sesizate. Este bine sa ii comunici medicului daca ai luat suplimente alimentare pentru a trata durerile de spate sau ai utilizat medicamente fara reteta, din farmacii, pentru ameliorarea simptomelor neplacute.
Medicul iti poate recomanda efectuarea unui RMN sau CT, pentru evidentierea pozitiei si observarea dimensiunilor chisturilor.
Persoanele cu deficiente ale vezicii urinare, care merg la urolog, pot fi diagnosticate cu chisturi Tarlov chiar de specialist, deoarece exista teste standard. Urologul are la dispozitie 3 teste diferite care sa il ajute sa stabileasca diagnosticul corect (4).
Optiuni de tratament pentru chisturile Tarlov
Metoda observatiei
Chisturile Tarlov diagnosticate ca fiind de dimensiuni reduse si fara simptome specifice vor fi tinute sub observatie. La fiecare control medicul va masura si va observa daca acestea isi schimba caracteristicile, cresc in dimensiune sau apar simptome noi (1).
Tratament medicamentos
Medicul poate prescrie, in anumite conditii, medicamente antiinflamatoare nesteroidiene pentru a reduce inflamatia nervilor si pentru ameliorarea durerii (3). Analgezicele puternice sunt si ele o optiune viabila, alaturi de injectii cu steroizi pentru managementul durerii (5).
Stimularea electrica poate fi asociata tratamentului medicamentos, pentru a obtine calmarea durerii (3).
Metoda aspiratiei
Chisturile Tarlov pot fi tratate si prin drenarea sau aspirarea lichidului cefalorahidian (5). Uneori, insa, rezultatele nu sunt cele asteptate pentru ca saculetii se vor reumple cu lichid (1). Acesta este motivul pentru care unii medici recurg la drenarea chisturilor si umplerea lor cu alte substante, grasime sau lipici special, pentru ca lichidul cefalorahidian sa nu mai revina, iar presiunea asupra nervilor sa se reduca (3).
Sunt si alte proceduri care vizeaza injectarea in interiorul chisturilor Tarlov drenate, a unei substante care imita procesul de coagulare a sangelui, lipiciul de fibrina este utilizat pentru a sigila chistul (3).
Tratament chirurgical
Indepartarea chirurgicala a chisturilor Tarlov este o metoda care starneste inca dezbateri, deoarece succesul tine de multi factori - tulburare, gradul de compresie a radacinilor nervoase, varsta si starea generala de sanatate a pacientului, iar riscurile pot fi semnificative.
Una dintre tehnicile recomandate, astazi, este cea de expunere a regiunii coloanei vertebrale afectate si de inlaturare a osului vertebral de deasupra, pentru ca medicul chirurg sa poata avea acces la chisturile Tarlov (3). In final, specialistul va umple cavitatea cu o alta substanta pentru a preveni recidiva.
Exista insa si alte proceduri folosite de unii chirurgi, care vizeaza drenarea chisturilor si realizarea unui lambou din tesut muscular, aflat in imediata apropiere, pentru a umple spatiul, astfel ca o recidiva sa nu fie posibila (3).
Fizioterapie
Terapia fizica poate reduce simptomele (5). Iti poti redobandi flexibilitatea, prin intarirea muschilor si controlul eficient osos, cu exercitii personalizate, realizate de terapeuti cu experienta, pentru a preveni accidentele si recidivele.
Chisturile Tarlov pot fi dureroase, cand sacii ce contin lichid cefalorahidian devin mari. Acesta este un articol cu rol informativ si nu reprezinta o sursa suficienta pentru autodiagnosticare. De aceea, daca te confrunti cu anumite simptome ce pot fi asociate chisturilor Tarlov, consulta un medic specialist si urmeaza indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Tarlov Cysts - https://www.ninds.nih.gov/health-information/disorders/tarlov-cysts
2. Perineural Cysts - https://www.healthline.com/health/perineural-cysts
3. Tarlov Cysts - https://rarediseases.org/rare-diseases/tarlov-cysts/
4. Tarlov Cyst - https://www.aans.org/en/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Tarlov-Cyst
5. What to Know About Cysts at the Base of the Spine - https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/what-to-know-cysts-base-spine