Cucuta - beneficii, proprietati, contraindicatii

14. 10. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Cucuta

 

Cucuta (Conium maculatum) este o planta erbacee otravitoare, daca nu este manipulata si utilizata cu grija. In medii naturale diferite se regasesc mai multe variante de cucuta. Planta este extrem de raspandita, are miros puternic, caracteristic, frunze mari verzi, flori albe si fructe de culoare brun-verzui. Astazi cucuta este utilizata la fabricarea unor preparate farmaceutice. 

Cucuta, denumita popular “dudau” sau “bucinis”, este o planta cunoscuta in special pentru ca este extrem de periculoasa, iar in trecut a fost utilizata pentru otravirea unor persoane celebre. Insa beneficiile folosirii plantei sub forma de tincturi, uleiuri esentiale nu sunt deloc de neglijat, iar proprietatile ei deosebite sunt folosite pana si in industria farmaceutica la prepararea unor produse specifice. 

Cum arata cucuta?

Ciclul evolutiv al cucutei se intinde pe parcursul a doi ani.

  • In primul an planta creste, in al doilea an infloreste si face seminte. In afara florilor, planta de cucuta este verde, tulpina este goala pe dinauntru si la unele specii poate avea pete violacee. Frunzele sunt compuse, florile sunt albe, grupate in inflorescente mici, fructul este o achena rotunjita de culoare verde-maroniu, ce contine in interior seminte negre, de dimensiuni mici (1), (2). 
  • In al doilea an de viata planta poate depasi 2 metri inaltime si dejaga un miros specific, care anunta ca este o planta otravitoare (1), (3). 

Ce contine cucuta?

Aceasta planta are in compozitia sa alcaloizi toxici (cicutina, coniina, conicerina etc.), uleiuri esentiale, acizi organici, flavonoizi, furancocumarine (2). Tocmai caracteristicile si substantele existente in cucuta ii fac pe multi sa afirme ca aceasta planta are proprietati terapeutice analgezice si antispastice.

 

Continutul cucutei

 

Beneficii si proprietati ale cucutei

Cucuta este considerata o planta otravitoare, cu efect deosebit de puternic asupra organismului uman, motiv pentru care nu este utilizata frecvent, preparatele cunoscute astazi, realizate din frunzele, florile si semintele plantei sunt pulberi, tincturi, unguente, extracte si alifii, despre care se spune ca au proprietati vindecatoare. 

Se crede ca produsele rezultate din cucuta pot fi utile in tratamentul astmului, al tusei, spasmelor si chiar cancerului (1). Nu exista suficiente dovezi sustinute in acest sens, motiv pentru care preparatele din cucuta trebuie administrate numai la recomandarea medicului, iar daca remarci efecte adverse trebuie sa intrerupi administrarea si sa mergi de urgenta la medic. 

Posibil efect calmant

Unele produse din cucuta pot ajuta la reducerea convulsiilor si spasmelor de la nivelul organelor interne (2). Tusea iritanta, convulsiva, ar putea fi tinuta sub control si cu produse care au in compozitie cucuta. 

In plus, se crede ca extractul de cucuta poate fi folosit cu succes in produse pentru bolnavii de epilepsie cu scopul de a reduce crizele convulsive si pentru diminuarea durerilor de cap (2). Pana acum insa nu au fost realizate cercetari care sa ofere date legate de efectele acestei plante si cantitatile necesare pentru obtinerea rezultatelor dorite. 

Cataplasme si comprese pe baza de cucuta au fost utilizate de unele femei in tratarea mastitei, pentru a calma durerea si inflamatia sanului. Nu este indicat sa recurgi la aceasta practica pentru ca nu sunt dovezi care sa confirme ajutorul real al cucutei in acest sens, plus ca exista riscul de otravire la atingerea plantei.

 

Cucuta in tratamente

 

Posibil efect puternic sedativ 

Sunt pareri potrivit carora extractele din cucuta pot fi remedii eficiente si deosebit de puternice pentru calmarea durerilor pacientilor care sufera de cancer de prostata, cancer de san sau a altor dureri existente in diverse boli oncologice (2). Nu exista insa studii realizate in aceasta directie care sa confirme aceste ipoteze. 

Potential efect anafrodiziac

Desi nu exista dovezi istorice sau stiintifice in acest sens, sunt persoane care cred ca extractele din cucuta au efect de diminuare a impulsurilor sexuale, alaturi de actiunea sa terapeutica principala de calmare (2). 

Mai mult, unele idei vehiculate in Antichitate plasau cucuta ca planta cu efecte terapeutice pentru tratarea sifilisului (2), desi multe persoane au sfarsit prin a se otravi dupa un consum mare de cucuta. 

Cucuta - contraindicatii

Cucuta este o planta otravitoare cu o raspandire larga, specii diferite ale plantei fiind identificate in toate colturile lumii. Atentie:

  • Prin taiere sau sectionare planta emite vapori daunatori care pot produce intoxicatie severa. 
  • Daca planta este arsa, vaporii rezultati pot produce simptome de astm si reactii alergice grave. 

Orice contact cu planta de cucuta trebuie sa se realizeze in conditii de maxima protectie. Plantele nu trebuie manipulate fara manusi si trebuie purtata masca pentru a nu inhala sporii. La finalul operatiunilor trebuie spalate si dezinfectate hainele, astfel incat sa nu existe niciun risc de contaminare (3). 

Atentie: nu incerca sa produci fierturi, infuzii sau ceaiuri folosind parti din planta de cucuta pentru ca risti sa te otravesti. Daca nu este manevrata cum trebuie atunci cand este culeasa, pot sa apara simptome de intoxicatie: salivatie puternica, pupile dilatate, paralizie musculara, ritm cardiac crescut, arsuri, convulsii, lesin, coma si deces ca urmare a contractarii musculaturii respiratorii si a paraliziei sistemului nervos central (1), (4). 

Nu utiliza remedii naturiste pentru a te trata! Simptomele otravirii sunt extrem de puternice, evolutia este rapida si se ajunge la complicatii extrem de grave pentru sanatate. Mergi la urgenta si comunica sursa otravirii!

Cucuta este una dintre cele mai otravitoare plante cunoscute din vechime. Parti ale cucutei sunt culese si utilizate, alaturi de alte plante si materii prime, la obtinerea unor produse farmaceutice cu rol antispastic si analgezic. Toate produsele pe baza de cucuta trebuie folosite cu aviz medical, la primele reactii adverse mergi de urgenta la medic. 

Acest articol este strict informativ. Nu utiliza produse pe baza de cucuta fara o recomandare medicala. Discuta cu medicul despre problemele de sanatate pe care le ai si urmeaza tratamentul recomandat de el.

Surse de informare:

1. Hemlock - Uses, Side Effects, and More - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-949/hemlock

2. Hemlock - https://www.botanical.com/botanical/mgmh/h/hemloc18.html

3. Field Guide for Managing Poison Hemlock in the Southwest - https://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/stelprdb5410121.pdf

4. Hemlock Poisoning - https://www.healthline.com/health/hemlock-poisoning

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice