Scabia (raia): ce este, transmitere, recomandari
Scabia, sau raia, este o afectiune dermatologica (dermatoza parazitara) ce este cauzata de un acarian. Afectiunea se manifesta printr-o mancarime intensa in anumite parti ale corpului. Scabia se trateaza usor, dar este important de mentionat ca mancarimea de la nivelul pielii nu inceteaza imediat dupa inceperea tratamentului.
Continutul articolului
In general, oricine se poate imbolnavi de scabie, indiferent de varsta sau sex: copii, seniori, persoane cu sistemul imunitar afectat (persoane malnutrite, pacienți diagnosticati cu HIV). Pot exista focare (epidemice), acestea sunt favorizate de igiena precara, dar și de suprapopulare (internate, inchisori, scoli).
Ce este scabia
Scabia este o afectiune a pielii care presupune intrarea in piele a unui acarian (sarcoptul). Cel mai adesea, pe piele apar bubite rosii, in anumite parti ale corpului precum:
- spatii interdigitale;
- incheietura mainilor;
- zona genitala;
- pliuri axiale;
- mameloane;
- coate;
- genunchi;
- zona ombilicala.
Cum se transmite scabia
Transmiterea scabiei se face foarte usor, prin contact direct (fizic sau sexual), sau indirect (purtatul acelorasi haine, sau folosirea acelorasi obiecte de igiena).
Indiferent de zona in care s-a produs contaminarea, acarianul incearca sa ajunga in zonele specifice afectiunii. Acarianul patrunde foarte usor in piele, mai ales in zona cotului, la genunchi, in zona degetelor. Odata ce un acarian ajunge sub piele, depune oua. Din oua ies larve in numai 3 zile, dupa alte aproximativ 14 zile aceste larve devin adulti, iar ciclul de reia pana cand se intervine cu tratament, iar acarienii sunt distrusi complet.
Dupa infestare, primele simptome se pot manifesta si la cateva saptamani. Aceasta este perioada de incubatie. Daca pacientul va suferi la un moment dat o noua infestare, afectiunea se va manifesta dupa numai 2-3 zile, nu va dura mai mult.
Scabia poate fi diagnosticata cu ajutorul unui dermatoscop. Uneori poate fi greu de diagnosticat.
Ce faci daca ai scabie
Ce trebuie facut daca exista un diagnostic de scabie? Pentru a elimina acarianul, trebuie luate masuri asupra persoanelor contaminate, dar si asupra persoanelor care pot fi contaminate, desi nu prezinta simptome ale bolii.
Scabia este o dermatoză parazitară pruriginoasa, foarte contagioasa. In incercarea de a scapa de boala ai la indemana mai multe variante, cea mai buna fiind cea recomandata de medicul specialist.
Cel mai important lucru care trebuie retinut este acesta: nu se recomanda administrarea de medicamente fara prescriptie medicala, inainte de consultarea medicului specialist.
Motivul este acela ca nu se doreste o ingreunare a diagnosticarii bolii, intr-o prima faza.
Exista o serie de masuri speciale de care trebuie sa tii seama pentru a elimina simptomele bolii:
- persoanele care pot fi infectate trebuie sa mearga la medic pentru obtinerea unui diagnostic. Este vorba despre toti cei care locuiesc in aceeasi casa, chiar daca persoanele in cauza nu prezinta simptome de scabie.
- ajuta foarte mult o baie calda si indelungata, in timpul careia pacientul se spala cu sapun si apoi se usuca cu ajutorul unui prosop aspru.
- igiena este importanta pentru toata lumea, dar se recomanda mai ales in cazul bolnavilor de scabie. Igiena presupune, in cazul acestei boli, nu numai spalatul frecvent pe maini cu sapun, dar si deparazitarea lenjeriei (fierbere si spalare) si aerisirea acesteia.
- hainele se spala in fiecare saptamana, la 60 de grade Celsius.
- hainele care nu se pot spala la o temperatura de 60 de grade Celsius se pun intr-un sac de plastic etans si se lasa acolo vreme de o saptamana. Apoi se pot spala la o temperatura adecvata.
- hainele care nu se pot spala la o temperatura de 60 de grade Celsius se pot pulveriza cu o solutie anti-acarieni intr-un sac etans si se lasa solutia sa actioneze vreme de 48 de ore. Solutia de anti-acarieni se foloseste si pentru tratarea incaltamintei, covoarelor, canapelei, saltelelor.
Daca se are in vedere o strategie de ameliorare a simptomelor scabiei, trebuie tinut seama si de faptul ca sunt situatii in care asemenea strategii pot esua:
- daca produsele necesare nu sunt corect alese;
- daca nu se respecta, sau nu exista recomandari ale medicului;
- daca nu s-a reusit distrugerea acarienilor si acestia pot sa se multiplice in continuare.
Este recomandat ca prescriptiile si recomandarile medicului sa fie urmate de partenerii sexuali si de persoanele care au fost contact cu persoana infectata. In cele mai multe cazuri, odata ce sunt respectate recomandarile medicului, pacientul simte o ameliorare a manifestarilor. Daca acest lucru nu se intampla, poate fi vorba despre o nerespectare a indicatiilor, sau despre nerespectarea masurilor de igiena (decontaminarea hainelor de pilda).
Ce trebuie sa retii
- In caz de scabie, izolarea pacientului este foarte importanta, pana la vindecare.
- De asemenea, se recomanda respectarea masurilor de igiena.
Important de retinut!
Informatiile din acest articol nu inlocuiesc consultatia din cabinetul medical. Tratamentele pot fi urmate numai la recomandarea unui medic specialist. Manifestarile unor probleme medicale difera de la pacient la pacient. Nu ezita sa mergi la medicul de familie, sau la medicul specialist pentru consult si tratament, ori de cate ori ai o problema de sanatate.