Pregatirea pentru sumarul de urina si urocultura
Urina este un produs metabolic excretor al rinichilor care se compune din apa si deseuri azotate, cum ar fi ureea. Compozitia normala a urinei se poate schimba din mai multe motive, cum ar fi dezvoltarea infectiilor la nivelul tractului urinar, aparitia tulburarilor renale, problemelor hepatice si diabetului.
Prin urmare, pentru a detecta si diagnostica conditiile sau bolile mentionate anterior, pot fi efectuate mai multe teste de urina, printre care si sumarul de urina si urocultura.
Ce este sumarul de urina?
Sumarul de urina, cunoscut si sub numele de test de urina, este un test care examineaza aspectele vizuale, chimice si microscopice ale urinei. Acesta poate include o varietate de examinari care detecteaza si masoara diferiti compusi care trec prin urina, folosind doar o singura proba (1).
In general, prin sumarul de urina sunt examinate urmatoarele aspecte generale:
- culoarea si aspectul urinei;
- constatari chimice;
- constatari microscopice (1).
Testele de urina sunt foarte comune in efectuarea analizelor generale. Sunt o modalitate simpla si non-invaziva de a verifica mai multe aspecte ale sanatatii tale.
Cine trebuie sa faca un sumar de urina?
Medicul iti poate recomanda efectuarea unui sumar de urina din mai multe motive, deoarece o proba de urina poate oferi multe informatii despre starea ta de sanatate. Sumar de urina poate fi necesar in urmatoarele cazuri:
- ca parte a examenului medical de rutina pentru a verifica orice semne timpurii ale anumitor conditii de sanatate;
- daca te confrunti cu simptome ale unor afectiuni de sanatate, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi;
- pentru a monitoriza anumite afectiuni de sanatate pentru care primesti deja tratament;
- pentru a diagnostica o infectie a tractului urinar;
- ca un control de pregatire pentru o interventie chirurgicala (1).
Asigura-ti sanatatea urinara cu produsele naturale pentru confort urinar de la Dr. Max!
Cum te pregatesti pentru sumarul de urina?
Inainte de sumarul de urina, asigura-te ca bei o cantitate suficienta de apa pentru a putea merge la baie pentru a produce o proba de urina. In functie de motivul analizei urinei, medicul poate dori ca proba de urina sa fie preluata din prima urina de dimineata - jetul mijlociu de urina.
Primul jet de urina nu se recolteaza pentru ca, de obicei, este contaminat cu flora microbiana comensala de pe uretra.
In cele mai multe cazuri, proba de urina se realizeaza la domiciliu sau intr-un laborator de analize. Pentru a captura jetul mijlociu de urina, poti achizitiona un recipient steril pentru urina de la o farmacie Dr. Max din apropiere.
Inainte si dupa colectarea urinei in recipientul steril, asigura-te ca iti speli mainile cu apa calda si sapun pentru aproximativ 20 de secunde.
Atentie! Igienizeaza zona intima inainte de colectarea probei de urina. Nu atinge recipientul steril de pielea din zona intima.
Ce este urocultura?
Urocultura este un test comun destinat detectarii bacteriilor din urina. Acest test poate identifica germenii care provoaca o infectie a tractului urinar. Bacteriile care declanseaza, de obicei, acest tip de afectiuni, pot intra in tractul urinar prin uretra. Ulterior, bacteriile cresc rapid si se pot dezvolta intr-o infectie.
Cine trebuie sa faca testul de urocultura?
Infectiile tractului urinar sunt mai frecvente la persoanele de sex feminin decat la persoanele de sex masculin. Acest lucru se datoreaza faptului ca uretra unei femei este mai scurta si mult mai aproape de anus (2). Prin urmare, este mult mai usor pentru bacterii sa-si gaseasca drumul in tractul urinar.
Medicul iti poate recomanda un test de urocultura daca ai afectiuni urinare frecvente sau dificil de tratat. In general, doar persoanele care se confrunta cu simptomele infectiilor urinare au nevoie de o urocultura.
Factorii de risc pentru aparitia frecventa a afectiunilor urinare includ:
- diabet;
- contact sexual frecvent, in special cu parteneri noi;
- boli de rinichi, inclusiv pietre la rinichi;
- probleme la drenarea completa a vezicii urinare, mai ales daca utilizezi un cateter urinar pentru a drena urina;
- sistem imunitar slabit din cauza bolilor autoimune, transplantului de organe sau tratamentelor pentru cancer (3).
Daca esti insarcinata, obstreticianul iti poate propune efectuarea unei uroculturi in mai multe faze din etapa prenatala ca masura de precautie. Daca ai dezvoltat o infectie urinara in timpul sarcinii, este esential sa fie identificata si tratata in timp util.
Infectiile urinare sunt frecvente in timpul sarcinii si pot, uneori, sa treaca neobservate. Ramanand netratate, infectiile urinare pot duce la travaliu prematur.
Daca iti doresti sa previi infectarea tractului urinar cu bacterii, incearca aceste ceaiuri naturale pentru afectiuni urinare.
Cum te pregatesti pentru urocultura?
Medicul tau te poate anunta daca trebuie sa iei anumite masuri speciale inainte de a colecta o proba de urina pentru urocultura. Masurile comune pe care trebuie sa le urmezi pentru un rezultat cat mai precis includ:
- sa nu urinezi timp cu cel putin o ora inainte de colectarea probei de urina;
- sa bei cel putin jumatate de litru de apa (0.5 litrii) cu 20 de minute inainte de recoltarea probei pentru a asigura ca se formeaza suficienta urina pentru testare;
- sa colectezi doar jetul mijlociu de urina despre care am discutat mai sus (3).
Inainte si dupa colectarea urinei in recipientul steril pentru urocultura, asigura-te ca iti speli mainile cu apa calda si sapun pentru aproximativ 20 de secunde.
Atentie! Igienizeaza zona intima inainte de colectarea probei de urina. Nu atinge recipientul steril de pielea din zona intima.
Diferenta dintre sumarul de urina si urocultura
Atat sumarul de urina, cat si urocultura sunt doua tipuri de teste care necesita colectarea jetului mijlociu de urina de dimineata. Cu toate acestea, urocultura nu face parte din testele de rutina de analiza a rutinei.
Medicul tau iti poate cere efectuarea unui sumar de urina la un laborator specializat de analize. Acest test rapid filtreaza urina pentru prezenta celulelor rosii si albe din sange si a bacteriilor care pot indica o infectie (1).
Daca rezultatele sumarului de urina indica faptul ca o afectiune urinara este probabila, medicul poate cere suplimentar si o urocultura pentru a determina tipul de bacterie care cauzeaza infectia.
In cazul in care observi orice modificari ale urinei, cum ar fi o schimbare persistenta a culorii, mirosului sau consistentei, contacteaza medicul! Daca te confrunti cu simptome ale unei infectii urinare, cum ar fi senzatia de arsura la urinare, adreseaza-te medicului de urgenta!
Disclaimer: Urmatorul articol are scop informativ si nu inlocuieste consultatiile medicale specializate. Suplimentele alimentare si ceaiurile naturale pentru infectiile urinare nu inlocuiesc tratamentele medicale. Adreseaza-te medicului cu privire la cele mai bune metode de preventie si tratare impotriva infectiilor urinare si altor afectiuni de sanatate!
Surse de informare:
- Cleveland Clinic. Urinalysis. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/17893-urinalysis
- Holland, K. (2023). Urine Culture. Medically Reviewed by DO. Sampson, S. https://www.healthline.com/health/urine-culture
- Cleveland Clinic. Urine Culture. https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/22126-urine-culture