Dermatita atopica la bebelusi: cauze, manifestari si optiuni de tratament

23. 9. 2022 · Farmacistul Dr. Max · 8 minute de citit
fetita cu ursilet de plus

Dermatita atopica (sau eczema) este o afectiune dermatologica destul de frecventa la bebelusi. Este intalnita la 25% dintre micuti si, de cele mai multe ori apare in primul an de viata. [1] Uneori, simptomele dispar de la sine, alteori boala devine cronica si se reactiveaza ulterior, dar cu o ingrijire corecta a pielii si cu tratament adecvat, manifestarile neplacute pot fi ameliorate.

Este foarte important ca dermatita sa fie tratata cat mai repede, inca de la primele semne, pentru ca astfel nu se va agrava. Micutii care sufera de eczeme sunt mai predispusi la infectii ale pielii, pentru ca bacteriile si virusurile patrund mult mai usor in leziuni. 

Tipuri de dermatite la bebelusi

Eczema este un termen genetic folosit pentru a desemna o zona inflamata a pielii, care prezinta mancarimi, roseata si cruste. Exista insa mai multe tipuri de dermatite, fiecare avand anumite cauze si manifestari specifice: [7]

  • Dermatita atopica: este o reactie alergica a pielii si apare de obicei dupa varsta de 6 luni, deseori din cauza unei intolerante alimentare.
  • Dermatita seboreica: nu este de fapt o eczema, desi arata similar. Crustele formate (de obicei la nivelul capului sau fetei) sunt provocate de un exces de sebum, iar eruptia nu cauzeaza mancarimi.
  • Dermatita de contact: eczema este provocata de contactul pielii cu un material sau cu o substanta iritantă. Problema poate sa apara din cauza transpiratiei excesive, a detergentului folosit sau a produselor pentru ingrijirea pielii.

Ce este dermatita atopica

Dermatita atopica este o afectiune a pielii care se manifesta sub forma unei eczeme care poate acoperi diferite zone ale corpului. [3] Problema poate sa apara la orice varsta, inclusiv la copii sau bebelusi. Leziunile pot produce un disconfort puternic, dar boala nu este contagioasa si poate fi tinuta sub control printr-o ingrijire corecta. 

Afectiunea se declanseaza din cauza unei reactii cutanate alergice, de aceea persoanele care au frecvent eruptii de acest fel manifesta si un risc crescut de a face astm, alergii alimentare sau febra fanului. 

Cauzele dermatitei atopice la bebelusi

Eczema este provocata de reactia exagerata a sistemului imunitar la anumiti factori de mediu. In cazul bebelusilor, eruptia poate porni de la o alergie alimentara, dar si de la expunerea la praf, la polen sau la par de animale. [4]

Sistemul imunitar al copiilor mici nu functioneaza inca in parametri optimi, de aceea multi micuti sunt mai predispusi la alergii de acest fel. De asemenea, exista un factor ereditar implicat: bebelusii au un risc mai mare de a face dermatita atopica, daca si parintii lor s-au confruntat cu aceasta problema. 

bebelus cu ochi albastri

Un alt factor de risc este ingrijirea incorecta a pielii delicate a bebelusului. Micutii au pielea mai sensibila, iar in lipsa unei hidratari adecvate, aceasta se va usca si va dezvolta cruste. Mai ales iarna, daca este foarte cald in dormitorul copilului, iar aerul este prea uscat, se poate manifesta dermatita atopica. [4]

Contactul cu diferite substante iritante, chimice (detergenti, cosmetice, parfumuri), cu tesaturi din poliester sau din lana poate fi un alt factor care duce la aparitia eczemei. Si stresul poate avea un rol semnificativ in declansarea eruptiei, la fel si transpiratia provocata de caldura excesiva. Bebelusul nu trebuie infofolit si nici lasat intr-o incapere foarte calduroasa.

Simptomele

Manifestarile dermatitei atopice difera de la un bebelus la altul. In cazul copiilor care au o piele foarte alba, eczema apare sub forma unor pete rosii, in timp ce la copiii cu un ten mai inchis, iritatia are culoarea maronie, gri sau purpurie. [4] La acestia din urma, simptomele sunt mai greu de observat cu ochiul liber, insa exista si alte manifestari, mai usor de remarcat: pielea din zonele afectate devine mai uscata si aspra la atingere si provoaca mancarimi puternice.

Dermatita atopica apare la bebelusi in special pe obraji, pe coate si genunchi, dar poate sa se manifesta oriunde pe corp. Acest detaliu o diferentiaza de dermatita seboreica, care este intalnita la nivelul scalpului, sprancenelor si nasului sau in spatele urechilor.

Mancarimea este un alt simptom caracteristic dermatitei atopice, iar scarpinatul poate agrava si mai mult iritatia.

Diagnosticarea dermatitei atopice la bebelusi

Nu exista un test specific pentru diagnosticarea dermatitei atopice, dar este recomandat ca bebelusul sa fie vazut de un medic pediatru cat mai repede posibil, dupa observarea eruptiei. In mod normal, diagnosticul este stabilit dupa ce specialistul exclude alte afectiuni dermatologice, dar in anumite cazuri poate fi nevoie si de consultarea unui alergolog sau a unui dermatolog. [2]

Eliminarea anumitor alimente din meniul copilului (oua, soia, lapte, nuci) poate duce la disparitia simptomelor, iar acesta este un indiciu clar de alergie care se manifesta prin dermatita atopica. Manifestarea reactiei alergice poate fi recurenta, astfel incat reapare dupa mai multe luni sau chiar ani, transformandu-se intr-o afectiune cronica. 

Posibile complicatii la bebelusi

In lipsa tratamentului adecvat, dermatita atopica la bebelusi poate sa declanseze anumite complicatii. [3] Cel mai frecvent, aceasta afectiune creste riscul aparitiei astmului sau poate provoca alergii alimentare grave. Aceste probleme se pot manifeste simultan cu eruptia cutanata sau pot sa apara ulterior.

bebelus pe covor

Neurodermatita este o afectiune care se manifesta prin mancarime cronica. Pe moment, senzatia neplacuta dispare atunci cand micutul se scarpina, dar se va agrava, pentru ca scarpinatul activeaza celulele nervoase ale pielii.

Hiperpigmentarea sau decolorarea temporara a pielii sunt alte complicatii care pot sa apara din cauza dermatitei atopice. Copiii care au pielea mai inchisa la culoare sunt mai expusi la acest risc. 

Infectiile cutanate se numara printre cele mai serioase complicatii. Eruptia il face pe bebelus sa se scarpine, astfel apar leziuni ale pielii, prin care microbii pot patrunde foarte usor in organism. In cazul unui sistem imunitar slabit, infectiile se pot extinde la organele interne si astfel pot deveni foarte periculoase pentru cel mic.

Tulburarile de somn sunt frecvente la micutii care sufera de dermatita atopica, din cauza disconfortului constant cu care se confrunta. In timp, din cauza oboselii creste riscul de anxietate si depresie, care poate afecta serios dezvoltarea normala a copilului.

Optiuni de tratament pentru dermatita atopica la bebelusi

Dermatita atopica poate fi tratata acasa, daca nu exista complicatii sau o forma grava a eczemei. Solutiile sunt simple, dar trebuie sa fie indicate de medicul pediatru care consulta mai intai copilul. [3] 

Pe langa aplicarea unor creme sau unguente speciale, parintii pot recurge si la alte remedii:

  • identificarea si eliminarea factorilor externi care produc eruptia (textile, alimente, cosmetice etc.);
  • evitarea expunerii copilului la temperaturi extreme (prea cald sau prea frig);
  • scaldarea copilului in apa calduta (timp de 5-10 minute), utilizand doar produse de ingrijire speciale pentru bebelusi;
bebelus cu catel de plus

  • hidratarea pielii micutului (de doua ori pe zi) folosind creme de calitate, pe baza de ceramide, cu extracte naturale, fara coloranti si parfumuri; 
  • folosirea unor detergenti si sapunuri delicate, fara parfum sau substante antibacteriene, pentru ca acestea pot fi prea agresive cu pielea delicata a copilului;
  • stergerea si uscarea corecta a pielii copilului, cu un prosop curat si moale, fara a freca pielea;
  • imbracarea bebelusului in haine confortabile, din bumbac, suficient de largi si potrivite cu temperatura ambientala, astfel incat sa nu transpire.

In cat timp trece dermatita atopica la bebelusi? Din pacate, nu exista un raspuns general valabil, pentru ca vindecarea difera de la un copil la altul. Sunt situatii cand eczema trece de la sine, dar si cazuri in care este nevoie de un tratament de durata, iar complicatiile pot fi serioase daca micutul nu este ingrijit cum trebuie. Medicul pediatru este singurul in masura sa recomande cu ce se trateaza dermatita atopica si cat timp trebuie aplicate remediile. De aceea, iti recomandam sa te adresezi unui medic de indata ce observi ca pielea bebelusului tau are probleme; acest articol este pur informativ si nu substituie un consult medical de specialitate.

Prin urmare, dermatita atopica la bebelusi ar trebui sa fie diagnosticata cat mai repede posibil, pentru ca tratamentul sa inceapa din timp. In acest fel, copilul va scapa rapid de simptomele neplacute si vor fi prevenite eventuale complicatii care pot sa apara din cauza disconfortului.

 Surse:

  1. 1. American Academy of Dermatology Association, “How to treat eczema in babies” https://www.aad.org/public/diseases/eczema/childhood/treating/treat-babies 
  2. 2. Elana Pearl Ben-Joseph, MD, “Eczema (Atopic Dermatitis)” https://kidshealth.org/en/parents/eczema-atopic-dermatitis.html 
  3. 3. Lawrence E. Gibson, M.D., “How to treat baby eczema” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/expert-answers/baby-eczema/faq-20450999
  4. 4. Neha Pathak, MD, “Does My Baby Have Eczema?” https://www.webmd.com/parenting/baby/baby-eczema-questions-answers
  5. 5. Children's National Hospital, “Pediatric Eczema (Atopic Dermatitis)” https://childrensnational.org/visit/conditions-and-treatments/allergies-immunology/eczema-atopic-dermatitis
  6. 6. Mayo Clinic Staff, “Atopic dermatitis (eczema)” https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273 
  7. 7. Meenal Lele, “The Types of Eczema in Babies” https://www.lilmixins.com/blogs/news/types-of-baby-eczema
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor

checkout.warnings.Notice