Durerile de cap la copii: cauze frecvente si cand reprezinta acestea un semnal de alarma
Durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvente motive care ridica semne de intrebare, mai ales cand acestea sunt manifestate de un copil. Cu cat varsta este mai frageda, cu atat parintele tinde sa fie mai ingrijorat atunci cand micutul semnaleaza prezenta durerilor de cap. Si bebelusii pot avea dureri de cap, de cele mai multe ori nefiind vorba de ceva serios. Tocmai pentru ca exista mai multe tipuri de dureri de cap, medicul trebuie consultat pentru un diagnostic corect si tratament adecvat.
Atunci cand durerile de cap la copii sunt insotite si de alte simptome precum greata, varsaturi la copii si febra asistenta medicala de urgenta este necesara pentru a evita complicatiile ce pot sa apara.
De ce au copiii dureri de cap?
S-ar putea sa fii surprins sa afli ca durerile de cap la copii pot fi frecvente, dar nu sunt neaparat grave. Copiii de toate varstele, chiar și bebelusii se pot confrunta cu dureri de cap, migrene sau dureri aparute pe fondul tensiunii si stresului. Exista situatii in care copiii pot avea dureri de cap cronice zilnic. Sunt o multime de motive pentru care copiii se poate confrunta cu dureri de cap, de la infectii si anxietate, pana la traumatisme minore ale capului. (1)
Cele mai intalnite cauza ale durerilor de cap la copii:
- boli simple - raceli comune, gripa;
- infectii ale urechii - otita la copii;
- infectii ale sinusurilor;
- meningita;
- encefalita;
- traumatisme la nivelul capului;
- stres;
- depresie;
- exercitii fizice intense - in cazul sportivilor;
- hemoragie cerebrala;
- tumori;
- predispozitie genetica pentru migrene;
- unele alimente si bauturi;
- factori emotionali - anxietatea la copii. (1), (2)
Factori de risc
- pubertatea la fete;
- dureri de cap si migrene in familie;
- adolescenti sau tineri. (1)
Tipuri de dureri de cap la copii
- Durere primara;
- Durere secundara - rara, poate fi un simptom al unei boli mai grave.
Tipuri de dureri de cap primare la copii
- Cefalee tensionala - cauzata de stres, conflicte mintale si emotionale;
- Migrena - varsta medie de aparitie a migrenelor la copii este de 7 ani la baieti si 10 la fete, insa, pot sa fie sesizate la fete odata cu menstruatia;
- Dureri de cap in serie - rare, pot dura de la cateva saptamani pana la cateva luni, dispar si reapar dupa 1 - 2 ani. Au fost diagnosticate la copii de peste 10 ani, in special la baieti adolescenti. (3)
Simptome ale durerilor de cap la copii
Simptomele durerilor de cap la copii sunt diferite, intensitatea este variata si trebuie sa facem distinctia intre tipurile de dureri.
Simptome in migrena
- Dureri de cap pulsatile care se agraveaza cu timpul, uneori durerile de cap sunt in zona fruntii la copii;
- Greata si/sau varsaturi;
- Dureri abdominale;
- Sensibilitate extrema la lumina si sunete;
- Plans si leganare inainte-inapoi in incercarea de calmare.
Simptome in cefalee tensionala
- Senzatie de apasare in muschii gatului si capului;
- Durere usoara pana la moderata, fara pulsatii, pe ambele parti ale capului;
- Somnolenta la copiii mai mici.
Simptome ale durerilor de cap la copii in serie
- Dureri de cap ascutite in grupuri de 5 sau mai multe episoade, pe o parte a capului;
- Plans cu lacrimi;
- Congestie sau nasul infundat la copii;
- Secretii nazale;
- Neliniste sau agitatie. (1), (3)
Oricare dintre simptome ar trebui sa te determine sa mergi cu copiii la medic pentru un diagnostic corect si tratament adecvat. Febra si durerea de cap la copii pot fi un semn al unor alte probleme de sanatate pentru care sunt necesare ingrijiri de specialitate in cel mai scurt timp. Varsaturile si durerea de cap la copii sunt de asemenea situatii cu potential alarmant, deshidratarea la copii si bebelusi este o complicatie, iar ajutorul medical este necesar urgent.
Cum sunt diagnosticate durerile de cap la copii?
Medicul va consulta copiii cu durere de cap si va purta o discutie amanuntita cu parintii pentru a putea stabili cauza simptomelor neplacute si un diagnostic. Istoricul medical si familial sunt importante. Medicul poate recomanda efectuarea unor analize suplimentare: analize de laborator de sange si urina, CT, RMN, punctie spinala, polisomnografie - pentru tulburarile de somn.
Controlul oftalmologic, precum si cel neurologic pot fi uneori pe lista de investigatii, in cazuri rare si evaluarea psihiatrica este o varianta pe care medicul o poate avea in vedere. Consultul medical la ORL sau cel de gastroenterologie pot fi parte a unei examinari complexe atunci cand se incearca stabilirea cauzei aparitiei durerilor de cap la copii. (3), (4)
Cum se trateaza durerile de cap la copii?
Tratament medicamentos
Varianta nu este neaparat prima optiune, insa, prescrierea unor analgezice, medicamente pentru durerile puternice de cap si migrenele copiilor ar putea ameliora simptomele si oferi ajutor celor mici, chiar si pe parte de prevenire a recidivelor.
Terapii variate
- Tehnici de relaxare - respiratie profunda, yoga, meditatie si relaxare musculara progresiva;
- Antrenament de biofeedback - redobandirea controlului asupra functiilor corpului cu ajutorul unor dispozitive de monitorizare;
- Terapie cognitiv-comportamentala - managementul stresului si reducerea severitatii durerilor de cap;
- Acupunctura:
- Masaj. (1), (2)
Remedii de efectuat acasa
- Relaxare si odihna de calitate intr-un mediu linistit si intunecat;
- Compresa rece pe frunte;
- Dieta echilibrata - gustari sanatoase pe baza de fructe si legume, alimente pentru copii de calitate, alimentatie bogata in surse naturale de vitamine si nutrienti esentiali organismului;
- Evitarea factorilor declansatori - ciocolata, unele produse si bauturi cu cofeina;
- Exercitii fizice regulate;
- Adoptarea unor schimbari in stilul de viata - mese regulate, evitarea lipsei somnului si a suprastimularii inainte de culcare, timp de ecrane limitat (3), (4)
Vitaminele si suplimentele alimentare pentru copii pot fi o completare a masurilor de acasa, mai ales daca medicul recomanda acest lucru.
Posibile complicatii in durerile de cap la copii
- Probleme de comportament;
- Probleme in viata personala si de relationare sociala;
- Depresie. (3)
Acest articol este informativ si nu poate inlocui un diagnostic medical avizat. Daca durerea de cap la copii apare frecvent sau episoadele sunt intense, mergi de urgenta cu acestia la medic si respecta indicatiile specialistului!
Surse de informare:
1. Headaches in children - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/headaches-in-children/symptoms-causes/syc-20352099#:~:text=Common%20illnesses%20such%20as%20colds,and%20bruises%20can%20cause%20headaches.
2. Headaches in Children - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/4225-headaches-in-children
3. Headaches in Children - https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=headaches-in-children-90-P02603
4. Headaches in Children - https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/headache/headaches-in-children