Ecografie transvaginala: ce este, recomandari, beneficii, riscuri
Ecografia transvaginala este o procedura imagistica de scanare interna a organelor pelviene. Sonda cu ultrasunete este introdusa in vagin ceea ce permite vizualizarea in timp real a uterului, trompelor uterine si a ovarelor. Ecografia transvaginala este cel mai sigur instrument de diagnosticare a posibilelor probleme interne, procedura prezinta un usor disconfort, este nedureroasa si sigura, chiar si pentru femeile insarcinate.
Ne-am propus sa oferim in continuare informatii generale relevante despre ce este ecografia transvaginala, cum se realizeaza, cand este recomandata, care sunt beneficiile si reactiile adverse ce ar putea sa apara dupa investigatie.
Ce este ecografia transvaginala?
Ecografia transvaginala este o investigatie imagistica ce permite medicul specialist in obstetrica-ginecologie sa observe in timp real cavitatea si organele pelviene - colul uterin, uterul, trompele uterine si ovarele. O astfel de procedura poate ajuta la identificarea anomaliilor de la acest nivel, poate oferi sprijin in stabilirea unui diagnostic, in monitorizarea starii de sanatate a aparatului reproducator feminim sau in confirmarea si supravegherea sarcinii.
Comparativ cu o ecografie abdominala, ecografia transvaginala ofera imagini detaliate ale structurilor interne din pelvis si ale tesuturilor moi. (1)
Cand este recomandata ecografia transvaginala?
- Dureri pelviene;
- Sangerari anormale;
- Examen abdominal sau pelvian anormal;
- Infertilitate;
- Suspiciuni de chisturi sau de fibrom uterin, polipi sau tumori;
- Verificarea dispunerii dispozitivelor intrauterine;
- Infectii pelviene;
- Semne de cancer;
- Prezenta unei sarcini ectopice;
- Confirmarea si monitorizarea sarcinii;
- Identificarea semnelor unui avort spontan sau ale unei nasteri premature;
- Anomalii din timpul sarcinii;
- Planificarea unei interventii chirurgicale la nivelul cavitatii pelviene. (1), (2)
Pregatirea pentru ecografia transvaginala
Procedura este sigura, rapida si nu necesita pregatiri speciale inainte. Ceea ce trebuie sa stii este ca ar fi bine sa porti haine lejere pentru a te putea dezbraca si imbraca mai usor. In functie de particularitatile cazului tau, medicul specialist iti poate indica sa ai vezica plina, partial sau complet golita inainte de investigatie.
De regula examinarea se realizeaza in afara perioadei menstruale, exceptie momentul in care este nevoie de o ecografie transvaginala de urgenta si care poate fi realizata si in aceste conditii. (1), (2)
La ce sa te astepti in timpul ecografiei transvaginale
Medicul specialist cu competente in obstetrica-ginecologie este cel care va realiza ecografia transvaginala. Primul pas odata ce ai intrat in cabinet este sa te dezbraci de la brau in jos si sa te asezi pe masa de examinare, conform indicatiilor personalului medical, cu genunchii indoiti sau, dupa caz, sustinuti in suportul special al mesei de examinare ginecologice.
Ecografia transvaginala se foloseste de undele sonore pentru a proiecta pe monitor imagini clare, in detaliu ale organelor si structurilor interne din cavitatea pelviana. Traductorul, asemanator unei baghete, este instrumentul ce va fi introdus in vagin dupa ce este lubrifiat cu un gel special. Acesta va emite unde sonore care strabat cavitatea pelviana, se intorc la traductor, sunt convertite in semnale electrice care sunt transmite monitorului unde sunt proiectate imaginile in timp real.
Pe parcursul examinarii poti simti o usoara presiune cand medicul introduce si misca traductorul in vagin, procedura este nedureroasa, iar disconfortul este minim, durata investigatiei este intre 15 si 30 de minute. Fiind o investigatie fara riscuri, ecografia transvaginala este una dintre ecografiile de sarcina recomandate gravidelor pentru monitorizarea mamei si a copilului. (2), (3)
Consideratii speciale pentru ecografia transvaginala
O ecografie transvaginala prezinta unele limitari. In cazuri deosebite, medicul specialist poate indica realizarea unui tip special de ecografie transvaginala cunoscuta ca sonohisterografie cu perfuzie salina sau sonohisterograma, parte componenta a histerosonografiei (HYCOSY). In cadrul acestei investigatii, o cantitate mica de lichid este utilizata pentru a dilata cavitatea uterului, astfel incat sa se obtine imagini mult mai bune si mai detaliate ale mucoasei care captuseste uterul.
Aceasta tehnica este de evitat insa daca crezi ca ai putea fi insarcinata sau daca ai fost diagnosticata cu o boala inflamatorie pelviana. De aceea este intotdeauna recomandat ca inainte de orice procedura sa vorbesti cu medicul si sa ii aduci la cunostinta detalii ale istoricului medical si familial, pentru ca profesionistul sa aiba o imagine de ansamblu a cazului tau. (1)
Rezultatele ecografiei transvaginale
Interpretarea rezultatelor ecografiei transvaginale se realizeaza, de regula, pe loc, doar in cazuri deosebite poate fi necesar sa efectuezi si alte investigatii recomandate pentru un diagnostic clar si complet. In urma unei ecografii transvaginale, pot fi diagnosticate diverse afectiuni de sanatate pentru care se pot implementa rapid scheme de tratament personalizate nevoilor sau se intervine medical de urgenta, cand acest lucru se impune. (2)
Care sunt beneficiile oferite de ecografia transvaginala?
- Este sigura si nu te supune la radiatii ionizante;
- Neinvaziva, minim disconfort;
- Imagini clare, detaliate, in timp real a structurilor interne feminine;
- Depistarea precoce a sarcinii;
- Diagnostic clar si precis pentru afectiunile de la acest nivel;
- Monitorizare eficienta a starii de sanatate. (3), (4)
Posibile reactii adverse si contraindicatii in ecografia transvaginala
Ecografia transvaginala este o procedura imagistica ce nu produce efecte secundare si nici nu sunt cunoscute riscuri ale acesteia. Daca sangerezi pentru ca ai fost diagnosticata cu placenta praevia, ai intrat in travaliu si s-au rupt membranele sau ai alergie cunoscuta la latex nu este indicata ecografia transvaginala in cazul tau. (3), (5)
Poti avea contraindicatie pentru ecografia transvaginala daca ai trecut recent printr-o interventie chirurgicala vaginala, nu prezinti deschidere in himen sau ai o anomalie congenitala a tractului genital. (4)
Scurgerile vaginale de la lubrifiant sau pierderile de sange in timpul ecografiei transvaginale sunt rare si de regula dispar pana a doua zi. Infectiile vaginale sunt extrem de rar legate de investigatie. (5)
Ecografia transvaginala este o procedura imagistica obisnuita care poate oferi sprijin medicului specialist pentru a stabili cauza problemelor tale, astfel incat sa iti poata oferi tratamentul adecvat, alaturi de monitorizarea constanta a conditiei medicale.
Materialul in care am prezentat informatii despre ecografia transvaginala este strict informativ si nu poate inlocui un diagnostic avizat. Indiferent de problemele de sanatate cu care te confrunti, mergi la medic si respecta indicatiile acestuia!
Surse de informare:
1. Transvaginal Ultrasound - https://my.clevelandclinic.org/health/diagnostics/4993-transvaginal-ultrasound
2. What Is a Transvaginal Ultrasound? - https://www.healthline.com/health/transvaginal-ultrasound
3. Vaginal ultrasound - https://www.pregnancybirthbaby.org.au/vaginal-ultrasound
4. Transvaginal ultrasound - https://www.cancercenter.com/diagnosing-cancer/diagnostic-imaging/transvaginal-ultrasound
5. Is a Transvaginal Ultrasound Painful? What to Expect - https://www.medicinenet.com/is_a_transvaginal_ultrasound_painful/article.htm