Eozinofile: crescute, scazute - ce sunt, interpretare

8. 6. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
Eozinofile

 

In sangele nostru se gasesc trei tipuri diferite de celule: eritrocitele sau globulele rosii, trombocitele si leucocitele sau globulele albe. Globulele rosii transporta oxigenul de la plamani catre restul corpului, trombocitele sunt implicate in procesul de coagulare a sangelui, iar principalul rol al leucocitelor este acela de a lupta impotriva infectiilor si a altor boli. Exista mai multe tipuri de globule albe, insa in acest articol ne vom opri asupra eozinofilelor, componente esentiale ale sistemului imunitar.[3] Continua sa citesti pentru a afla care este rolul acestora si cum se interpreteaza variatiile valorilor lor in analizele de sange.

Ce sunt eozinofilele si care este rolul lor in organism

Alaturi de neutrofile si bazofile, eozinofilele fac parte dintr-un grup de leucocite numite granulocite si joaca un rol important in raspunsul imun al organismului impotriva parazitilor si alergenilor. Pot fi gasite in diverse tesuturi, inclusiv in sange, maduva osoasa, tesutul adipos, plamani, piele sau stomac. Sunt mai mari decat alte celulele si se remarca datorita nucleului lor bilobat, asemanat cu doua picaturi de apa conectate printr-un fir.

Eozinofilele sunt produse in maduva osoasa si contin granule mici care, ca raspuns la anumiti stimuli, elibereaza substante chimice ce distrug agentii patogeni, ajutand astfel organismul sa lupte impotriva infectiilor cu paraziti precum oxiurile sau Strongyloides stercoralis, a bacteriilor intercelulare, a virusurilor ori a alergenilor.[1] 

Valorile normale ale eozinofilelor

Exista diversi factori ce pot influenta numarul eozinofilelor din sange, printre care se numara si intoxicatia cu alcool, alergiile, tulburarile gastrointestinale, supraproductia de cortizol ori infectiile parazitare. In general, valori normale ale eozinofilelor sunt considerate a fi cele cuprinse intre 30-350/µL, cu mentiunea ca ele pot varia in functie de varsta, sex si metoda de analiza utilizata de laborator.

Pentru a stabili daca numarul eozinofilelor se incadreaza sau nu in valorile de referinta, medicii pot cere efectuarea unei hemoleucograme, o analiza de sange uzuala, dar si a altor teste. Ulterior, pentru confirmarea diagnosticului, se poate recurge si la alte investigatii. De regula, se poate vorbi despre valori scazute ale eozinofilelor atunci cand numarul acestora este mai mic de 30/µL si de valori ridicate cand rezultatele analizelor arata ca exista peste 500/µL.[1]

Ce inseamna valorile crescute ale eozinofilelor 

Termenul medical folosit pentru a descrie cresterea valorilor de eozinofile din sange este eozinofilie. Aceasta poate fi clasificata in trei categorii: 

  • usoara: intre 500 si 1.500 de eozinofile pe microlitru de sange; 
  • moderata: intre 1.500 si 5.000 de eozinofile pe microlitru de sange; 
  • severa: peste 5.000 de eozinofile pe microlitru de sange.

Cresterea numarului de eozinofile poate avea diverse cauze, inclusiv: 

  • infectii parazitare; 
  • boli autoimune; 
  • reactii alergice severe; 
  • colita ulcerativa;
  • scarlatina; 
  • eczema; 
  • astm; 
  • boala Crohn
  • lupus. 

Eozinofilia mai poate aparea si ca reactie la anumite medicamente (ex: unele antibiotice, laxative sau tranchilizante), dar si ca semn al anumitor tipuri de cancer, intre care si cancerul de san, cancerul colorectal, cancerul ovarian, cancerul de prostata ori limfomul Hodgkin.[1][4]

Prezenta unui numar foarte ridicat de eozinofile poate reprezenta o urgenta deoarece, daca nu se intervine, exista riscul afectarii organelor. Semne ce indica cresterea semnificativa a valorilor eozinofilelor, in functie si de cauza acestui fenomen, pot fi: 

  • oboseala accentuata; 
  • eczemele;
  • dificultatile de respiratie; 
  • durerile de stomac sau abdominale; 
  • inflamatia.[1]

Ce inseamna valorile scazute ale eozinofilelor 

Cand numarul eozinofilelor din sange scade sub valorile normale vorbim despre eozinopenie. Aceasta poate avea la baza mai multe posibile cauze, printre care si: 

Atentie! Valorile scazute de eozinofile nu reprezinta un mod normal un motiv de ingrijorare, in special daca se inregistreaza dimineata, cand este firesc ca numarul acestui tip de globule albe sa fie mai mic. Adesea, nu este necesar sa se apeleze la un tratament anume in astfel de cazuri, mai ales daca numarul eozinofilelor revine singur la normal. Exista insa anumite exceptii, ca atunci cand scaderea valorilor eozinofilelor este asociata cu abuzul de alcool ori boala Cushing sau cand si numarul altor tipuri de celulele albe este anormal de scazut.[4] Eozinopenia pe termen lung este periculoasa si necesita tratament imediat.[1]

Valorile scazute ale eozinofilelor nu provoaca simptome in mod normal. Totusi, este posibil sa apara simptome ale afectiunii care a dus la scaderea numarului acestora. De exemplu, sindromul Cushing se poate manifesta prin formarea de depozite adipoase la nivelul fetei, a mijlocului sau in partea din spate a gatului, stare generala de oboseala sau piele care se invineteste usor.[2] 

Eozinofilele reprezinta o componenta importanta a sistemului imunitar, avand un rol esential in lupta impotriva infectiilor si a alergiilor. Variatiile numarului de eozinofile pot indica diverse afectiuni, iar interpretarea corecta a rezultatelor analizei de sange este esentiala pentru stabilirea unui diagnostic si a unui tratament adecvat. 

Atentie! Acest articol are rol strict informativ si nu poate fi considerat o sursa suficienta de autodiagnosticare. Medicul este singurul in masura sa interpreteze rezultatele unor analize si investigatii, sa stabileasca un diagnostic pe baza acestora si sa decida daca este necesar un tratament anume. 

Surse de referinta: 

  1. „Eosinophil & Eosinophilic Disorders”, Cleveland Clinic, 2022, my.clevelandclinic.org/health/body/23402-eosinophils. Accessed 30 May 2023.
  2. Fletcher, Jenna. „What Are Some Potential Causes of Low Eosinophil Levels?”, Medical News Today, 23 Dec. 2022, www.medicalnewstoday.com/articles/eosinophil-low. Accessed 30 May 2023.
  3. „Overview of Blood and Blood Components”, University of Rochester Medical Center, 2023, www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=90&ContentID=P02316. Accessed 30 May 2023.
  4. Underwood, Corinna. „Eosinophil Count: What It Is and What It Means”, Healthline, 15 June 2012, www.healthline.com/health/eosinophil-count-absolute. Accessed 30 May 2023.

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor