Fibroza hepatica: cauze, simptome tratament

6. 2. 2023 · Farmacistul Dr. Max · 5 minute de citit
ficat

Ficatul este cel mai mare organ intern si are un rol esential pentru sanatatea intregului corp. Printre cele mai importante functii ale sale se numara: metabolismul glucidelor, proteinelor si lipidelor, detoxifierea organismului, transformarea substantelor nutritive in energie, reglarea nivelului de grasimi din sange, stocarea de glucoza, fier, vitamine, productia de bila necesara digestiei intestinale.

Pentru protejarea ficatului este important un stil de viata echilibrat, bazat pe o alimentatie sanatoasa. Ficatul este afectat in principal de prajeli, alimente bogate in grasimi, exces de sare si dulciuri concentrate. Miscarea, evitarea consumului de alcool si un somn sanatos, sunt de asemenea recomandate pentru sustinerea ficatului. 

Totodata, controalele periodice sunt esentiale pentru a depista din timp eventualele boli hepatice. Astazi solutiile de diagnosticare si testare sunt la un nivel avansat, astfel ca este usor pentru pacient sa isi cunoasca starea de sanatate. Fibroza hepatica este asimptomatica o perioada indelungata. De asemenea, ea are mai multe grade de evolutie, iar tratamentul difera in functie de acest aspect. Cum apare fibroza hepatica, care sunt simptomele si cum se trateaza vei afla din acest articol.

Ce este fibroza hepatica?

Fibroza hepatica reprezinta acumularea unei cantitati in exces de tesut cicatricial (fibros) care arata ca un tendon si care scade capacitatea globala de functionare a ficatului. Pe masura ce boala avanseaza, ficatul are tot mai putin tesut sanatos (textura moale se transforma intr-una tare). Daca afectiunea nu este tratata, fibroza ajunge in ultimul stadiu, adica se transforma in ciroza hepatica. In aceasta faza finala este distrusa structura interna a ficatului si nu mai reuseste sa functioneze corespunzator.

Care sunt cauzele fibrozei hepatice?

Fibroza hepatica apare cand ficatul este agresat in mod continuu, iar el incearca sa se repare si sa inlocuiasca celulele deteriorate. Acest proces conduce la formarea tesutului cicatriceal, care inlocuieste tesutul hepatic normal (tesutul sanatos). Tesutul cicatriceal care rezulta nu indeplineste nicio functie si ajunge chiar sa afecteze structura interna a ficatului. 

Deci ca sa apara fibroza hepatica trebuie sa existe niste agresiuni asupra ficatului urmate de inflamatie. Acestea sunt de fapt cauzele care conduc la aparitia fibrozei hepatice si pe care le mentionam mai jos:

  • hepatita cronica virala B si C;
  • boala ficatului gras non-alcoolic (adica nu este cauzata de consumul de alcool;
  • apare de regula la persoanele care sunt supraponderale sau care au diabet);
  • boala hepatica alcoolica;
  • hepatita autoimuna;
  • obstructie biliara;
  • excesul de fier in organism [1].

Care sunt simptomele fibrozei hepatice?

In stadiile de debut pana la cele moderate, fibroza hepatica nu provoaca o simptomatologie proprie. Abia cand boala avanseaza, pacientul poate resimti simptome precum:

  • pierderea poftei de mancare;
  • reducerea capacitatii de a gandi clar;
  • umflarea picioarelor si a gleznelor (edeme la nivelul membrelor inferioare) sau acumularea de lichid in cavitatea abdominala (ascita);
  • icter (ingalbenirea pielii si a partii albe a globului ocular);
  • greata;
  • pierdere in greutate inexplicabila; 
  • slabiciune [1].
ficat si pastile

Care este tratamentul pentru fibroza hepatica?

Tratamentul pentru aceasta afectiune a ficatului difera in functie de cauza care a dus la aparitia bolii, precum si de gradul de deteriorare a ficatului. Astfel, recomandarile difera de la caz la caz:

  • daca factorul declansator este hepatita virala B sau C se recomanda administrarea de antivirale; 
  • daca persoana are boala hepatica alcoolica, pacientul va fi sfatuit sa urmeze un program de tratament pentru a renunta la consumul de alcool;
  • daca ceea ce a cauzat fibroza hepatica este boala ficatului gras non-alcoolic, se recomanda regim alimentar, activitate fizica, pierderea in greutate si o medicamentatie pentru un mai bun control al nivelului de zahar din sange;
  • daca agresiunea asupra ficatului a fost cauzata de hepatita autoimuna tratamentul este reprezentat de medicamentele cu actiune imunosupresoare (care inhiba reactiile exagerate sau anormale ale sistemului imunitar);
  • daca factorul declansator il reprezinta excesul de fier in organism, se recomanda medicamentele care ajuta la indepartarea metalelor grele acumulate in corp;
  • daca agresiunea asupra ficatului s-a intamplat de la o obstructie biliara, scopul tratamentului va fi acela de a elimina blocajul cailor biliare; poate fi vorba de o procedura minim invaziva de extragere a calculilor, numita ERCP (colangiopancreatografie retrograda endoscopica) sau de colecistectomie (operatie care presupune eliminarea veziculei biliare) [1].

Cum previi fibroza hepatica?

Ficatul are un rol central in buna functionare a organismului. Este important sa il protejam, prevenind totodata si fibroza hepatica:

  • adopta un regim alimentar echilibrat; include in dieta alimente bio, fructe, legume, carne slaba, cereale integrale; evita prajelile, alimentele bogate in grasimi, alimentele procesate, conservele, produsele de tip fast-food, dulciurile din comert; limiteaza cantitatea de sare si zahar; 
  • realizeaza zilnic 30 de minute de activitate fizica;
  • elimina surplusul de kilograme daca este cazul si mentine o greutate optima;
  • limiteaza sau renunta la consumul de alcool;
  • evita fumatul;
  • odihneste-te suficient;
  • vaccineaza-te impotriva hepatitelor virale;
  • realizeaza controale periodice pentru a putea depista din vreme eventualele probleme;
  • respecta intru totul medicamentatia prescrisa de medic, nu depasi doza si perioada recomandata; daca ai nelamuriri citeste cu atentie prospectul sau intreaba farmacistul;
  • intareste schimbarile din stilul de viata cu suplimente alimentare care sa sustina sanatatea ficatului; retine insa ca ele nu inlocuiesc un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata.

Nota! Pentru o dieta sanatoasa si echilibrata este incurajata dieta mediteraneana. Inspirata din bucatariile traditionale ale unor tari precum Italia, Franta sau Spania, acest tip de dieta promoveaza consumul zilnic al fructelor si legumelor proaspete, al cerealelor integrale, al uleiului de masline, nucilor, semintelor, al carnii de peste si pasare in locul carnii rosii (porc, vita, oaie) si al grasimilor animale.

De retinut! In cazul persoanelor deja diagnosticate cu fibroza hepatica, o alimentatie adaptata bolii ficatului, conform sfaturilor medicului, este imperios necesara pentru a ameliora evolutia.

Noi insine avem un rol hotarator in buna functionare a organismului, prin stilul de viata pe care il adoptam. Retine ca medicul este singurul in masura sa iti puna diagnosticul corect si sa iti prescrie tratamentul adecvat. In cadrul unui consult de specialitate vei afla raspunsuri la toate posibilele intrebari pe care le ai.

Referinte:

  1. Healthline.com. Liver Fibrosis. 2022, https://www.healthline.com/health/liver-fibrosis. Accesat in data de 27 ianuarie 2023.

Iti recomandam si:

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice