Ascita: cauze, simptome, tratament

15. 11. 2024 · 6 minute de citit

Anumite conditii medicale pot afecta atat de tare starea fizica si emotionala a unui individ, fara ca acesta sa-si dea seama de problema in sine. Una dintre aceste conditii este si ascita care, la prima vedere, se manifesta prin balonare generala si/sau luare in greutate in mod rapid. Aceste simptome se resimt ca urmare a acumularii de lichid in abdomen.

Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
Ascita: cauze, simptome, tratament

Aparitia ascitei scoate in evidenta o afectiune mult mai adanca legata de starea de sanatate a ficatului. De obicei, ascita se dezvolta din cauza unei ciroze hepatice neidentificate sau netratate corespunzator. Informeaza-te cu privire la manifestarile ascitei si cirozei hepatice, citind articolul de mai jos si discuta cu medicul specialist pentru a-ti cunoaste conditia de sanatate.

Ce este ascita

Ascita se manifesta atunci cand o cantitate prea mare de lichid se acumuleaza in zona abdomenului, adica in burta. Aceasta afectiune este destul de frecventa in randul persoanelor care sufera de ciroza si care nu urmeaza un tratament adecvat pentru ameliorarea conditiei.

Lichidul se acumuleaza intre cele doua straturi ale peritoneului. Peritoneul este un tesut subtire care acopera organele abdominale, inclusiv stomacul, intestinele, ficatul si rinichii. Pe baza severitatii si cantitatii de lichid acumulat in abdomen, ascita poate fi categorizata ca usoara, moderata si severa.

Totodata, exista doua tipuri diferite de ascita: ascita necomplicata si ascita refractara. Ascita necomplicata este o conditie medicala comuna care poate raspunde cu usurinta la tratamentul medical, in timp ce ascita refractara este o afectiune mai rara care poate fi mai dificila de tratat, ducand astfel la cresterea ratei mortalitatii. In examinarea ascitei refractare de catre un medic specialist, aceasta poate fi de multe ori asociata cu insuficienta renala.

Cauze de aparitie

Dupa cum am mentionat anterior, principala cauza a aparitiei ascitei este ciroza hepatica sau, asa cum mai este denumita, cicatrizarea ficatului. Cicatrizarea reprezinta o problema majora care se manifesta prin presarea si tensionarea vaselor de sange prezente in ficat. Cand te confrunti cu o ciroza hepatica, ficatul tau nu functioneaza asa cum ar trebui. Scaderea capacitatii ficatului de a functiona in mod normal combinata cu presiunea vaselor de sange, vor face ca lichidul sa se scurga din vene si sa se acumuleze in burta.

Pe masura ce presiunea continua sa creasca, iar ciroza nu este identificata, cavitatea abdominala este afectata, ceea ce creste riscul de a aparitie a ascitei.

Acumularea de lichid in zona abdominala apare foarte rar la persoanele care nu sufera de ciroza hepatica. Aproximativ jumatate dintre persoanele cu ciroza decompensata ajung sa sufere de ascita, fiind cea mai frecventa complicatie a cicatrizarii ficatului.

Factori de risc

Exista o serie de conditii medicale care pot pune individul intr-o pozitie vulnerabila de a dezvolta ciroza hepatica si, ulterior, ascita. Aceste conditii includ:

  • Hepatita B si hepatita C;
  • Hepatita autoimuna;
  • Boli hepatice genetice, cum ar fi hemocromatoza, boala Wilson si deficienta de alfa-1-antitripsina;
  • Consumul excesiv de alcool care poate deveni o tulburare medicala.

Alte conditii care pot duce la aparitia ascitei sunt:

  • Insuficienta cardiaca congestiva;
  • Insuficienta renala;
  • Cancerul la nivelul organelor din abdomen si pelvis;
  • Infectiile.

Simptome

La fel ca in cazul majoritatii conditiilor medicale care afecteaza sanatatea si starea de bine generala, simptomele ascitei se pot declansa imediat sau pot fi resimtite dupa o anumita perioada. Motivul si optiunile de tratament din spatele acumularii de lichid vor depinde de simptomele pe care le aveti. Iata cateva dintre manifestarile cheie care indica faptul ca trebuie sa consultati un specialist:

  • Dureri abdominale frecvente;
  • Balonare;
  • Senzatie de greata si/sau varsaturi;
  • Probleme de respiratie sau respiratie intretaiata chiar si atunci cand nu depui efort;
  • Abdomen umflat;
  • Cresterea brusca in greutate.

La prima vedere, aceste simptome s-ar putea datora unor alte probleme de sanatate, cum ar fi herniei inghinale. Durerile abdominale si senzatia de greata frecvente pot evidentia chiar anumite afectiuni digestive. De aceea este important sa consulti un medic specialist, pentru a identifica ce se afla cu adevarat in spatele acestor simptome.

Diagnostic

Medicul specialist iti poate evalua starea de sanatate generala, istoricul medical si te poate intreba despre simptomele cu care te confrunti. In cazul in care considera ca fiind necesar, te poate supune unor teste de evaluare mai amanuntite care includ:

  • Testele cu ultrasunete sau tomografie computerizata care permit medicului sa evalueze zona abdominala in detaliu;
  • Testele de sange;
  • Laparoscopie;
  • Angiografie;
  • Paracenteza care este una dintre cele mai frecvente metode de identificare a ascitei si cauzelor sale prin faptul ca se extrage o cantitate de lichid din abdomen pentru a fi evaluata.

Tratament

Pentru a trata ascita, alegerea unui tratament adecvat va depinde de severitatea conditiei medicale si de cauza de baza care o provoaca. In principal, in cazurile ascitei usoare si moderate, doctorul iti poate indica o dieta alimentara prin care sa reduca consumul de alimente bogate in sodiu. Specialistii afirma ca, pentru persoanele afectate de ascita, aportul de sodiu trebuie sa fie mai mic de 2000 de miligrame pe zi.

Totodata, medicul specialist iti poate prescrie un tratament medicamentos bazat pe diuretice care vor ajuta lichidul si cantitatea de sodiu acumulata sa paraseasca organismul. S-ar putea sa fii nevoit sa renunti la administrarea medicamentelor nesteroidiene antiinflamatoare (daca este cazul) si la consumul de alcool, chiar si in cazul ocaziilor speciale.

Pentru pacientii care sufera de ascita severa, medicul poate indica desfasurarea unei proceduri mai avansate, denumita paracenteza. Acest lucru inseamna ca medicul va introduce un ac special in cavitatea abdominala pentru a elimina surplusul de lichid acumulat.

In cazuri foarte rare si extreme cauzate de imposibilitatea organismului de a raspunde eficient la tratament, medicul poate indica necesitatea unei interventii chirurgicale sau chiar necesitatea unui transplant de ficat.

Tratamentele pentru ascita pot ajuta la ameliorarea simptomelor si la reducerea complicatiilor, dar nu previne riscul de reaparitie a ascitei.

Preventie

Printre cele mai optime metode de a preveni aparitia ascitei este sa duci un stil de viata cat mai sanatos. Acest lucru inseamna sa limitezi consumul de alcool si de tigari si consumul de sare in alimente si sa urmezi un program de activitati fizice regulat. 

In schimb, daca ai fost diagnosticat cu ascita, iata cativa pasi prin care poti controla aceasta afectiune:

  • Cantareste-te zilnic si tine-ti greutatea sub control. In cazul in care observi ca incepi sa iei in greutate foarte rapid, chiar daca ai urmarit acelasi program alimentar, este necesar sa consulti medicul;
  • Limiteaza consumul de alcool si de tigari;
  • Limiteaza administrarea de medicamente nesteroidiene antiinflamatoare deoarece consumul excesiv al acestora pot afecta starea ficatului;
  • Limiteaza consumul de sare la 2000 de miligrame sau mai putin pe zi.

Ai grija de sanatatea ta si informeaza-te corect cu privire la afectiunile care iti pot pune in pericol sanatatea!

Disclaimer: Nu exista suficiente dovezi stiintifice care sa confirme ca suplimentele alimentare pentru un stil de viata cat mai sanatos vor imbunatati calitatea vietii si vor preveni aparitia unor afectiuni medicale.

Surse de informare:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14792-ascites?msclkid=d86cb50fba2211eca5ae2edfc816e19a
  2. Ascites: What Is It, Causes, Appearance, Treatment, and More | Osmosis
  3. Ascites | Johns Hopkins Medicine
  4. Ascites: What are its causes, symptoms, diagnosis, and treatment options? (livertransplantindia.net)

 

Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati specialisti, oameni atenti la ce recomanda sunt mereu aproape de tine si iti pregatesc zilnic articole atent documentate, pentru a-ti oferi informatii corecte si complete despre subiectele tale de interes. Descopera care sunt cele mai frecvente probleme cu care se confrunta organismul uman, cum iti poti mentine starea de bine, dar si multe alte subiecte care te vor ajuta sa fii si sa te simti sanatos, increzator si plin de energie in fiecare zi!
Citiți mai multe de la acest autor
Despre autor
Farmacistul Dr. Max
Farmacistul Dr. Max
La Farmacia Dr. Max punem oamenii pe primul loc si ne dorim sa aducem pacientilor din Romania raspunsuri la unele dintre cele mai frecvente curiozitati medicale si de ingrijire personala. Adevarati...
Citiți mai multe de la acest autor
checkout.warnings.Notice